Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gatstenen från Rådhustorget gör bäst nytta på Ersboda!

Precis som rubriken säger så tycker jag att gatstenen som ska bytas ut på Rådhustorget gör bäst nytta på Ersboda och då som stenläggning runt Ersboda Folkets Hus för att bygga den naturliga mötesplats som invånarna på Ersboda så länge längtat efter.

Jag har tidigare skrivit ett antal inlägg om hur Ersboda Folkets Hus är den naturliga mötesplatsen för alla Ersbodabor men att EFH trots det saknar det som är nödvändigt för att göra EFH till just detta.

Vad som är både efterlängtat och behövt är en stenläggning av området runt Ersboda Folkets Hus och utplacering av sittgrupper som inbjuder till spontana möten. Det är där stenläggningen från Rådhustorget kommer väl till pass och till användning för något som skapa samhällsnytta.

Förvisso är det så att det är svårt att klargöra vem som ansvarar för området runt Ersboda Folkets Hus – Vissa hävdar att det är fastighetsägaren som är Umeå Kommuns fastighetsbolag andra hävdar att området runt EFH sorterar under förvaltningen gator & parker och/eller tekniska nämnden.

För min del är spelar det ingen roll på vem ansvaret vilar då jag ser Ersbodabornas väl och ve och önskemål som en politisk fråga snarare än som en tjänstemanna fråga.

Som aktiv styrelsemedlem i Ersboda S-förening är min uppgift att tillvarata och driva Ersbodabornas intressen – Därför vill jag att vi direkt efter innevarande semesterperiod beslutar att gatstenen från Rådhustorget ska användas för att stenlägga området runt Ersboda Folkets Hus så att vi kan skapa den mötesplats invånarna i Västerbottens 3:e största område efterfrågar.

Frågan om vem som ska belastas med kostnaden får vi lösa i efterhand då medborgarnas önskemål väger tyngre än frågan om vem som ska bära kostnaden.

Därför vädjar jag till Hans, Ari, Karin, Mikael , Christer och Andreas med flera att göra det enda rätta och se till att Kommunstyrelsen gör det enda rätta och ser till att stenläggningen runt Ersboda Folkets Hus görs snarast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej
    ”Naturlig mötesplats” som invånarna på Ersboda länge längtat efter !
    Västerbottens 3:e största område !
    Oklart med vilken empiri du slänger ur dig dessa påståenden? Klart är dock att i den
    verkliga världen så hämtas sanning ur annat än allmänt svammel.
    Som boende i snart 30 år i området har jag aldrig någonsin fått frågan i vilken del jag
    saknar stenläggning i området EFH, ej heller aldrig någonsin har jag hört annan önska
    detta.
    Nej Ersboda är långt ifrån Västerbottens 3:e största område varken i befolkning eller i yta.
    Östra ca 5.500 inv. Västra ca 2.500 ger ett tot om ca 8000 personer boende på området.
    Övriga områden
    1/ Teg 16 823. pers 2/ Östra centrum/stadsdelar 13.345 pers 3/ Centrala stan 11.658 pers
    4/ Backen 10.628 pers 5/ Holmsund/ Obbola 9.151 pers 6/ Tomtebo/Ålidhem 9.136 pers
    7/ Marieområdet 8.638 pers 8/Ersboda 8120 pers 9/ Haga/Sandbacka 7.876 pers 10/Berghem/
    Universitetsområdet ca 6.000 pers.
    Källa SCB 2014.
    Agitation och andra agendastyrda påståenden gynnar vem menar du ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ersboda har ca 10.000 invånare och blir om man skulle bryta ut den ur Umeå Västerbottens 3:e största kommun därav uttrycket.

      När vi pratar med de boende så är en sak som kommer fram klart och tydligt att man önskar stenläggning och fler sittgrupper som uppmuntrar till spontana möten runt EFH. Det är därför gatstenen från Rådhustorget kommer väl tillpass på EFH.

      • Jan Sjöström

        Hej
        Ofattbart, du menar att empirisk fakta hittas i dröm? Lämna källhänvisning.
        Ok du menar att du och dina ev grannar ser behovet av ny gångyta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När vi som socialdemokrater frågar runt och framför allt bland invandrade grupper så är det man önskar en bättre mötesplats runt EFH – Något som även ledningen för EFH vill. Därutöver står en 11-manna konstgräsplan högst upp på önskelistan.

  2. Jonas E

    Var det inte den gatstenen som gavs bort till allmänheten ??………ytterligare ett exempel på hur ”gott” om pengar det finns i kommunen när man vill !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allmänheten har plockat reda på en försvinnande liten del då det mesta ligger kvar och med fördel kan användas på Ersboda.

      • Jonas E

        Det absolut bästa hade ju varit att låta all sten ligga kvar där den redan låg så bra, och spara 65 miljoner !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den åsikten har säkert en del människor. Själv tror jag att det ”nya” Rådhustorget kommer att bli toppen och mycket attraktivt. Dessutom ska ju investeringen spridas över många år.

  3. Jonas E

    Jag har ju varit ute en del och jagat underskrifter i skolfrågan, så jag har diskuterat detta med rätt så många nu – INGEN har sett nyttan med att göra om torget, då ALLA tyckt att det var bra nog som det var, och att de 65 miljonerna kunde behövts bättre på annat….och då inkluderar jag de som inte ville skriva under också, – men väl diskutera !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns säkert skilda uppfattningar i torgfrågan liksom i många andra frågor. Torget behöver byggas om förr eller senare för att passa in i den nya stadsbild som nu formas och en ombyggnad måste till för att göra om torget till en plats som kan användas för många olika ändamål.

      Jag är helt säker på att de allra flesta kommer att tycka att ”nya” Rådhustorget är bra när det väl kommit på plats – Därför ser jag denna investering som väl investerade pengar och som enj investering som innebär att torget klarar sig åtskilliga år in i framtiden utan att åtgärdas/och/eller byggas om.

      • Jonas E

        Torget kommer att göra varken till eller från – men ett minus på 65 miljoner blir det dock…..som skulle väl behövas till annat som vi tidigare diskuterat !!.
        Det som verkligen skulle behövas är fler parkeringar i centrum – inte färre som det nu görs till dyra pengar……som skulle göra större nytta på annat !.
        Dom som inte bor inne i Umeå = behöver bilen för att komma in till Umeå – skyr centrum numera, då det blivit allt för besvärligt med parkering där.
        Det snackas ju om att det ska bli någon busslösning – men då skulle den varit på plats innan man jagar bort folk från Centrum !!.
        Det är knappast så bra för de butiker som finns där – eller ??.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Torget kommer att göra mycket gott i framtiden, som mötesplats, som scen, som idrottsarena och som en plats för torghandel med mera.

          Det är helt rätt att minska antalet parkeringar i centrum – Får jag bestämma ska antalet parkeringar minskas än mer till förmån för kollektivtrafik, gångare och cyklister. Jag håller med om att vi om vi gjort rätt borde sett till att de avgiftsfria infartsparkeringarna med goda bussanslutningar borde varit klara före eller samtidigt som detta äger rum.

          En modern stad byggs inte för bilar – En modern stad anpassas och byggs för människorna. Dessutom kommer detta att bli bra för handlarna i centrum då det blir svårare för de som befinner sig i centrum att ta sig till våra handelsområden för att handla. Centrumbutiker kan aldrig konkurrera med priser bara med unikt utbud och god service och exklusivitet.

          Jag har skrivit ett antal inlägg om detta vilka du kan läsa om du tittar i blogghistoriken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.