Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas bidragstak sparkar på den som redan ligger.

Under Alliansens 8 år vid makten införde man något som man döpte till arbetslinjen vilket är ett annat ord för att få färre människor att utföra mer arbete under större arbetsbelastning och högre stress så att företagen ska tjäna mer pengar.

Som en del av taktiken för att sänka lönerna införde man en bortre parentes i sjukförsäkringen vilket innebär att sjuka människor mister sin rätt till sjukersättning när de blivit sjuka av stressen och den höga arbetsbelastningen. Därutöver försämrades a-kassan samtidigt som fackavgifterna förlorade avdragsrätten.

Moderaterna och Alliansen hade helt rätt i sitt antagande att sjukskrivningarna skulle öka i och med arbetslinjens införande – Den insikten har på inget sätt kommit på skam. Tvärt om ökar sjukskrivningarna på grund av överbelastning och utbrändhet dramatiskt – Till och mer mer än Moderaterna förutspått och därav förslaget om ett bidragstak.

Alla dessa åtgärder har ett enda syfte – Att slå sönder fackföreningsrörelsen och att öka inkomst- och förmögenhetsklyftorna – Kort sagt berika de redan rika på de svagas bekostnad!

Att man införde en bortre parentes i sjukförsäkringen beror på att Alliansen spådde att den ökade stressen skulle leda till fler sjukskrivningar och att statens kostnad därför måste minskas.

Vad man åstadkommit med denna bortre parentes är inget annat än att göra om statliga kostnader till kommunala kostnader då många av de som kastas ut från sjukförsäkring och a-kassa nu tvingas leva på socialbidrag.

Nu presenteras Arbetslinjen 2.0 då Moderaterna föreslår ett bidragstak för att blidka landets kommuner som går på knä på grund av ökade kostnader för socialbidrag.

Det är dags för Sverige och svenskarna att vakna och inse att den väg som Moderaterna föreslår inte är en framkomlig väg om vi vill bygga ett välmående och homogent Sverige.

Under Alliansens tid vid makten har Sverige haft OECD:s snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftor och den snabbaste utvecklingen av ett nytt klassamhälle.

Den trenden måste brytas och låt mig därför en gång för alla klargöra att lösningen på Sveriges problem inte stavas bidragstak utan en handfast politik som sätter människor i arbete med löner de kan leva på.

Förvisso ska det alltid löna sig att arbeta men Moderaternas förslag om ett bidragstak på maximalt 75% av av lägstalönen i Sverige handlar inte om att de värnar medborgarna och deras väl och ve utan om att Moderaterna vill se en verklighet där svenska arbetsgivare kan anställa människor till 75% av den lön som arbetsmarknadens parter kommit överens om.

Jag upprepar därför det jag sagt tidigare – Det finns bara en väg framåt för Sverige och det är att se till att människor kommer i arbete som betalar avtalsenliga löner som människor kan leva på. Därutöver ska vi fatta politiska beslut som innebär en länge behövd och efterlängtad personalförtätning inom både offentlig och privat sektor.

Ett starkt och välmående Sverige är ett JÄMLIKT Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer – Ett Sverige som bara vi Socialdemokrater förmår bygga.

Ska Sverige bli starkt och välmående måste vinsterna av ALLAS arbete fördelas mer rättvist vilket inte uppnås genom ett bidragstak som leder utvecklingen i rakt motsatt riktning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

3 kommentarer

  1. Micke

    Nej det sparkar inte på den som ligger. Det rättar till en obalans i har i det här landet. Där folk i bidragsberoende kan öka sin inkomst genom att skaffa fler barn. Det är ett helt vansinnig system vi har idag. Folk i arbete sänker sin lön genom att skaffa barn. De utanför ökar sin lön genom att skaffa barn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den viktigaste obalansen att fixa till är den där svenska företag inte betalar skatt i Sverige. Sedan vill jag bara upplysningsvis säga att barn kostar betydligt mer än man får i bidrag – Något jag kan intyga av egen erfarenhet då jag har 5 barn själv.

      • Jonas E

        Den där ”obalansen” tycks vara en av favoritmyterna när man ska försämra för de som har det sämst – ”det ska löna sig att arbeta”, ”bidragsberoende”, osov…….

        Men när man ska till att jaga skattesmitare och Välfärdspirater – som är ett betydligt större problem, så tycks samma personer svårligen se några obalanser !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.