Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska Polisen ha tillgång till PKU-biobanken?

PKU-registret eller PKU-biobanken beroende på vilket ord man föredrar att använda innehåller dna från alla svenskar födda efter 1975. Polisen vill ha tillgång till detta register för sina brottsutredningar och regeringen utreder frågan.

I går läste jag en artikel där Folkhälsoministern Gabriel Wikström uttalar sig och säger att polisen med största sannolikhet inte kommer att få tillgång till registret och andra liknande register.

Den stora frågan är om det beslutet är rätt eller fel?

Jag kan tänka mig att svaret på den frågan är både ja och nej.

Till att börja med så borde alla som bor i Sverige finnas med i biobanken om denna ska användas – Dvs. även utlandsfödda och alla vi som är födda före 1975. Dessutom måste biobanken i sådana fall göras sökbar på ett effektivt sätt samtidigt som vi säkerställer att bara behöriga forskare kan göra sökningar för polisens räkning och då bara för det specifika dna man letar efter.

Breda sökningar bör inte vara möjliga. Dessutom ska polisen självfallet inte få lagra oskyldigas dna utan bara få tilgång till namnet på eventuella träffar i registret

Anledningen att säga nej till sådana sökningar är att detta inkräktar på den personliga integriteten vilket är ett mycket tudelat argument. Begår man inte brott har man ju inget att frukta varför det argumentet faller.

Som jag ser det finns ingen integrationskränkning för laglydiga då nyckeln till namnet bara avslöjas i händelse av en träff i registret.

Låt oss därför debattera och komma fram till en väg som gör det lättare för polisen att lösa brott samtidigt som den personliga integriteten inte äventyras.

Alla tekniska landvinningar som kan användas för att hjälpa polisen lösa brott är bra så länge som oskyldiga människor inte utreds för brott vilket jag anser vara fallet även om deras dna jämförs med en brottslings dna – Detta därför att oskyldigas dna inte har en koppling till en enskild individ innan en träff i registret uppstått.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.