Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Calmfors förslag om oberoende granskning är ett lysande förslag.

Professorn Lars Calmfors föreslår att Riksrevisionen precis som Riksbanken ska granskas av utomstående granskare för att säkerställa att de utför sitt uppdrag på rätt sätt. Ett briljant förslag som jag tycker är rätt och riktigt.

Därutöver bör vi överväga om vi inte ska skapa samma ordning vad gäller Skatteverket och andra samhällsviktiga institutioner som måste ha en klanderfri verksamhet för att inte undergräva demokratin och folkets förtroende.

Trots detta tycker jag fortsatt att vi socialdemokrater som regeringsbärare ska använda oss av rätten att via riksdagen söka mandat för att entlediga både riksrevisorerna och skatteverkets ledning – Detta därför att förtroendet för dessa institutioner redan är undergrävt och lågt bland svenska folket.

Låt oss även ta Calmfors förslag till oss och skyndsamt lägga förslag i riksdagen som skapar den granskningsfunktion han efterlyser.

Svenska myndigheter måste alltid stå över varje misstanke om fusk, svågerpolitik, jäv och annat maktmissbruk. Står inte myndigheterna pall mot sådana företeelser kan vi inte med rak rygg kräva att medborgarna ska följa de lagar och regler som gäller i Sverige.

Vi måste leva som vi lär – Därför ska vi politiker först sopa rent vid egen dörr innan vi kräver att resten av Sverige gör densamma.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Jonas E

    Frågan är hur man uppnår oberoendet – vem tillsätter dessa ? – hur tillsätts dessa ?……… är ju en bra fråga, då politiska favörer tycks vara ett problem oavsett partifärg !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag förstår det så är de som granskar riksbanken experter från andra länder med kompetens vilket kan användas även i etta fall.

  2. Jonas E

    Problemet är ju att riksrevisionen skulle ju också vara oberoende – så sades det ju i alla fall….hur gick det i verkligheten ??………

    Det kanske skulle behövas ett återinförande av tjänstemannaansvaret ? – nu kan ju tjänstemän i princip göra vad som helst och komma undan med det !.

    Har personligen råkat ut för rena påhitt i mina kontakter med ”vissa” tjänstemän, – påhitt som om jag själv skulle göra något liknande som dom gjorde, så skulle jag riskera åtal !……jag snackar specifikt om FK nu – då jag drivit process i 5 år och vunnit mot dom, och då sett diverse konstigheter/påhitt som bara passerar som ingenting…………men det tycks även gälla lite var stans – chefer på skatteverket som varnar ”vissa” för granskning osov…. blev det ens någon påföljd för dom ??.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att återinföra tjänstemannaansvar kan vara en väg men det viktiga är att vi får en ordning på våra myndigheter och institutioner som gör att medborgarna återfår förtroende för dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.