Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En vegonorm gör inte klimatet bättre.

Låt mig börja med att säga att jag är för en utveckling där vi äter mer grönsaker och vegetabilisk mat än idag och att jag inte har något alls mot vegetarianer och veganer som följer sin egen övertygelse genom att äta vegetariskt. Däremot är jag stark motståndare till organisationer likt Köttfri måndag och deras ständiga tjat om att införa en vegonorm som standard inom offentlig verksamhet.

Vad man vill äta ska självklart vara upp till var och en att avgöra. Ingen ska behöva känna skuld och skam för att man äter det ena eller det andra. Dessutom finns det många studier som visar att det inte spelar någon som helst roll för klimatet om man äter kött eller vegetariskt.

Klimathotet är definitivt inte rätt metod för att minska köttätandet i världen. Vill man likt veganrörelsen minska köttätandet bör man sluta missbruka klimathotet som skäl och istället använda sig av reella argument – Sådana som att det är djurplågeri att producera kött eller att det är vattenslöseri och att fossildrivna transporter skapar utsläpp som gör klimatet sämre.

I själva verket är det så att en ko som vuxit upp i närheten av den plats där den sedan slaktas och äts är bra mycket klimatsmartare än grönsaker som transporterats med flyg från andra kontinenter.

Allt organiskt – Dvs. både människor, djur och alla växter inklusive grönsaker tillhör samma kolsystem så även om alla djur på jorden dog och människorna åt grönsaker och frukt så skulle utsläppen av växthusgaser vara konstant. Utsläppen skapas inte av djur eller av att äta djur.

Fanns inte kor och andra djur där för att äta gräs och andra grödor skulle dessa förmultna och skapa precis samma mängd växthusgaser som kor och andra djur gör.

Utsläppen skapas inte av djur utan av människan – Detta därför att vi gräver upp organiskt material såsom kol och olja för att sedan förbränna det.

Kogödsel är organiskt och klimatneutralt – Däremot är konstgödsel en miljöbov och något som borde angripas och stoppas om vi vill förbättra vår miljö. Utan djur och köttproduktion skulle människan behöva odla betydligt mer grönsaker och frukt än idag för att överleva och med mindre djur så ökar användandet av konstgödsel med sämre miljö som följd.

FN:s klimatpanel IPCC visar i rapporter att jordbruket står för 14 -18% av utsläppen beroende på hur man räknar – Avskogningen står för 17% – Allt det övriga dvs. ca 75% av utsläppen kommer från fossil användning.

Därför ska vi angripa det som står för utsläppen och klimathotet – Nämligen fossil industrin och användandet av fossila produkter såsom kol och olja för värme, el och drivmedel.

Kan vi ställa om jordbruket så att användandet av konstgödsel upphör och så att användandet av fossil energi och fossila drivmedel minskar eller upphör har vi gjort mänskligheten en liten tjänst – Dock inte jättestor då jordbruket bara står för en mycket liten del av jordens utsläpp.

Slutsatsen är att köttproduktion har ingen eller mycket liten inverkan på vår miljö – Därför kan den som gillar att äta kött fortsätta att göra så med gott samvete om det är miljön som ska bestämma vad vi ska äta.

En omställning till andra födoämnen än kött ska således byggas på andra värden än på klimathotet.

Djur tillför inga växthusgaser – Den enda som gör det är människan.

Låt oss därför på klimatmötet koncentrera oss på det som verkligen förstör miljön – Nämligen människan och dess användande av fossil energi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Adam

    Intressant. Du menar att det finns studier som menar att vegetarisk/vegansk kost inte skulle gynna klimatet? Den studien blir jag nyfiken på. Flera tunga organisationer som till exempel FN har fastslagit att det är självklart att vegetarisk/vegansk kost gynnar miljön,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på om man tittar på helheten eller bara i det korta perspektivet. Tittar man på helheten och ser vad som händer om vi skulle sluta äta kött och gå över helt till vegetariskt så är det en gång för alla så att vi tillhör samma kolsystem och därför kommer utsläppen av växthusgaser att vara densamma oberoende av vad vi äter.

      Det som verkligen ökar utsläppen är när vi gräver upp och bränner fossiler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att allt organiskt tillhör samma kolsystem och att utsläppen därför är konstanta från detta system är att beteckna som allmän information tillgänglig för alla i många läroböcker.

      Letar du på nätet med sökord om så hittar du informationen. Därutöver finns många undersökningar som belyser hur stora delar av alla utsläpp som beror på foissilanvändande.

      Det är fossilanvändandet som är den stora boven i dramat vad gäller utsläpp. Bästa sättet att minska utsläppen är att sluta utvinna fossiler likt kol, olja och gas.

      • Jonny Disenfeldt

        Ditt tal om att ”allt organiskt tillhör samma kolsystem och att utsläppen därför är konstanta ” är något du själv hittat på.

        Utsläpp från t.ex boskapsuppfödning och motsvarande vegetabilisk produktion är inte jämförbara.
        Ur klimatsynpunkt när det gäller global uppvärmning är det bättre att öka inslaget av vegetarisk mat, precis det som FN och expertis rekommenderar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget jag kommit på själv utan ett vedertaget faktum om du kollar upp det mer noga. Förvisso kan jordbrukets utsläpp av fossiler påverka det totala utsläppet men om en ko äter gräset och producerar metangas eller om gräset istället förmultnar påverkar inte volymen metangas, den blir lika oavsett.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det är inget ”vedertaget faktum”. om du själv tar och kollar fakta kommer du att märka det men jag vet ju av erfarenhet att fakta inte är din starka sida och att du konsekvent vägrar att erkänna att du har fel.

            Enligt dig har alltså expertis inom t.ex FN fel …

            WWF säger t.ex :
            ”Skogs- och jordbruket står för 25 procent av våra utsläpp av växthusgaser – främst på grund av vår stora köttkonsumtion. Så här hänger det ihop:

            • Världens skogar minskar växthuseffekten genom att de binder en stor mängd koldioxid via fotosyntesen. När skogen avverkas kan den inte längre ta upp koldioxid samtidigt som allt kol den lagrat släpps ut på nytt.

            • En av de stora drivkrafterna till avskogning är det växande behovet av betesmark och odlingsmark för djurfoder. I Europa importeras idag 97 procent av all soja som går till djurfoder. Det mesta hämtas från Argentina och Brasilien, som har stora avskogningsproblem.

            • Jordbrukets största utsläppskälla är den metangas boskapen släpper ut genom sin matsmältning.”

            Jordbruksverket nämner bland annat : ”Förändrade matvanor kan leda till minskade växthusgasutsläpp eftersom olika livsmedel har mycket olika klimatpåverkan. ”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du går på djupet och tar redan på varför det ser ut så kommer du att se att detta avser de fossilutsläpp jordbruket gör. Dessutom presenterar det bara den aktuella utsläppssiffran och inte hur det skulle se ut om gräset fick förmultna istället för att ätas av gräsätande kor och boskap.

            Det är där jämförelserna haltar. Det är därför det är viktigt att titta på helheten. Gör du så Jonny vilket jag gjort så kommer du att inse att det är som jag säger.

  2. Lars Flemström

    När man (i det närmaste) hade utrotat buffeln i Nordamerika, började man i stället föda upp enorma mängder nötkreatur på prairierna. Om vi nu i stället ska gå i motsatt riktning, ska då inte vilda hjordar av gräsätande djur ströva omkring på de forna betes- och slåttervallarna i Nordeuropa, och USA och på Pampas i Argentina?

    Människors köttdiet är en knepig fråga. Den nya, framväxande medelklassen i bl.a. Kina lägger sig till med västerländsk livsstil och diet med mer kött i kosten än i det traditionella kinesiska hushållet. Detta är också en överdrift. Västerländska veganer vill tvinga oss alla, och speciellt de delar av befolkningen som är beroende av politiska beslut, till motsatt överdrift, med köttfria måndagar och annat tvång.

    Så t.ex serverar restaurangen i äldreboendet vegetarisk mat som alternativ varje dag, men inte specialkost för personer med åldersdiabetes. Vilket parti, som ligger bakom detta förtryck av äldre, behöver inte ens nämnas. Vilka kapitalintressen som styr Mp i detta fall bör kanske däremot antydas.

    De multijättar, som lurar oss att stoppa i oss så många kolhydrater, så att vi drabbas av övervikt och diabetes. Läs på brödpaketen. De välkända internationella märkena.

  3. petter

    Det går utför för Sverige om inte regeringen fattar och sätter lagar som ska följas till punkt och prickar
    och inte styras av tjänstemän i olika instanser. Nu är det ett totalt kaos med beslut som fattas kors och tvärs påverkade av lobbyister som far fram med rena lögner.
    Sverige har en sträng och bra miljölagstiftning. Men när fåglar som får skjutas i tusental kan stoppa avverkning av produktionsskog eller förhindra etableringen av nya vindkraftverk är det något som inte står rätt till. Vi tror på framtiden. Vi tror på en grön framtid. En framtid där de nya smarta produkterna kommer från den brukade marken. En mark som över tiden behållit en mångfald av arter och samtidigt producerar råvaror som gjort hela landet till vad det är i dag. Ett land som nu raseras med kontraproduktiva importerade lagar.

    Goda krafter vill att vi ska bli fria från oljan som pumpas upp ur jordens inre. Råvaran som då står till buds kommer från den jord och skogsmark vi odlar. Som det ser ut nu har vi som brukar naturen leveransproblem och det tenderar att bli än värre. Den 2 februari beslutade EU-parlamentet att direktiven som nu lägger sig som en våt filt över Sverige inte ska ses över, utan i stället än starkare implan­teras i EU-länderna. Vi fixar den gröna omställ­ningen men då måste vi faktiskt kunna bruka jorden. För det ligger nämligen i farans riktning att fåglars viloplatser, spelplatser, födosöksplatser och häckningsplatser kan försämras oavsett om jorden och skogen brukas eller inte. För utan dynamik i landskapet tenderar det att bli både enahanda och artfattigt.

    Det är inget genomtänkt miljöarbete som just nu pågår i landet. Vi vet inte vad det är, men genomtänkt är det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.