Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen skrotas Lärum för sjukrapportering i Umeå’s skolor.

Jag var en av de första med att skriva om Lärum och klaga på densamma. Bland annat genom ett email till Moa Brydsten efter att under stor frustration ha försökt att sjukanmäla min dotter i sagda system.

Mina klagomål bestod i att Lärum är krånglig, att det är näst intill omöjligt att göra anmälan om frånvaro och att detta kräver mycket goda kunskaper i svenska språket för att förstå hur man ska göra – Dessutom tillgång till dator och/eller surfplatta eller smart telefon med internetuppkoppling.

Lärum är helt enkelt ett djupt odemokratiskt system – Inte minst för alla invandrade föräldrar så därför är jag mycket glad att Umeå kommun nu går tillbaka till det gamla systemet Skola24 som fungerade bättre vad gäller sjukrapporteringen.

Om jag får bestämma så ska vi skrota Lärum helt och hållet då detta system är krångligt för alla inblandade – Inte minst för alla lärare som måste lägga åtskilliga administrationstimmar helt i onödan för att uppdatera ett dåligt fungerande system.

Jag kan självklart förstå att vi som kommun strävar efter ett modernt och enhetligt administrativt system för skolan. Dock måste sådana system vara enkla att använda för alla inblandade parter – Inte minst för de lärare och föräldrar som ska använda systemet för att följa sina barn/elevers utveckling i skolan.

Lärum uppfyller inte detta och trots att den initiala informationen kan fås på en rad språk så kräver systemet goda kunskaper och god förståelse för svenska språket då allt innanför systemet efter inloggning är på svenska. Dessutom krävs elektroniskt bank id för att logga in vilket stänger ute alla som inte har tillgång till ett sådant.

Låt oss därför skrota Lärum helt och hållet och gå tillbaka till ett system vi vet fungerar.

I min värld ska lärare undervisa och administratörer administrera – Just därför bör vi på nytt anställa administrativ personal i skolan som precis som när jag gick i skolan sköter det mesta av det administrativa åt lärarna så att lärarna kan lägga sin tid på att undervisa våra barn.

Anställer vi fler administratörer i skolan så att lärarna kan lägga mer tid på att undervisa kan vi sannolikt även lösa delar av den lärarbrist vi upplever för närvarande. Om alla lärare får 10% mer tid över till undervisning motsvarar detta högst sannolikt ett stort antal lärartjänster – Hur många vet jag inte då jag inte har den exakta siffran för hur många lärare som är anställda inom Umeå kommuns skolförvaltning.

Min inställning är klar och tydlig – Lärare ska undervisa och administratörer ska administrera. Detta blir bäst och billigast i längden för alla parter samtidigt som jag är övertygad om att vi får bättre valuta för de skattepengar vi satsar på skolan.

Ett enkelt databasprogram där all information lagras och där all information skickas till berörd förälder via email eller vanlig post utifrån föräldrarnas egna val på det språk de valt är sannolikt både enklare och billigare än Lärum – Dessutom en garanti för att vi som föräldrar får den information vi behöver ha runt våra barns skolgång.

Som jag ser det skapades Lärum av tekniker för tekniker utan hänsyn till vanliga människors dataförståelse och datamognad. Teknikerna utgick helt enkelt från att alla föräldrar har tillgång till och kan använda sig av datorer, surfplattor och smarta telefoner vilket är långt från den verklighet som råder i Sverige. Sådana system ska inte användas för myndigheternas information till medborgarna. 

Jag hoppas därför innerligt att det vi nu ser är slutet för Lärum i Umeå kommun och början på återgången till ett väl fungerande system som alla har nytta av.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.