Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå har rätt strategi för tillväxt.

Det är med glädje jag konstaterar att de allra flesta socialdemokrater som är verksamma inom Umeå kommunhar förstått principerna för hur man bygger en dynamisk och växande stad där människor trivs.

Precis som kommunstyrelsen beslutat och precis som Hans förmedlar på sin blogg bygger alla tillväxtambitioner på att det måste finnas tillgång till bostäder. Finns bostäder sker inflyttning och med inflyttning kommer större behov av service, omsorg, sjukvård mm. och större konsumtion vilket leder till att fler arbetstillfällen skapas.

Det finns ett därmed ett samband mellan tillgången till en bostad och ett växande näringsliv.

Därutöver är det viktigt att bygga en attraktiv stad med ett rikt utbud på alla områden för att attrahera människor med olika intressen. Jag är själv ett lysande exempel på en människa som för några år sedan inte kunde förstå varför vi ska satsa skattepengar på kultur som inte kan bära sina egna kostnader.

Denna uppfattning fick jag dock ändra efter att ha lyssnat på Torsten W. Perssons argument för kulturens betydelse om man vill attrahera experter till universitetet med flera områden och genom att ha pratat med många av de människor som konsumerar det vi i dagligt tal kallar ”finkultur”.

Tittar man på t.ex. Norrlands Operan som enskild institution framstår den som en riktigt dålig förlustaffär. Den bilden ändras dock om man sätter in Norrlands Operans verksamhet i den stora bilden. Förutom att den skapar en massa arbetstillfällen hos de aktörer som på ett eller annat sätt är inblandade i och/eller levererar varor och tjänster till NO så är den ett måste för många av de experter som i sin tur skapar arbetstillfällen inom andra grenar av näringslivet.

Det är med den förståelsen i bagaget jag ändrade inställning till kulturen och betydelsen av ett starkt och attraktivt kulturutbud – Något jag är säker på att de allra flesta gör om de tittar på helheten.

Nästa steg i Umeås utveckling handlar förutom om att bygga fler bostäder i centrala lägen om att skapa den ”hållbara staden”. Skapandet av den ”hållbara staden” kommer att ha minst lika stor om inte större dragningskraft för högutbildade experter av olika slag än kulturutbudet – Experter som när de väl flyttat till Umeå kommer att skapa arbetstillfällen i stor skala.

För mig handlar den ”hållbara staden” om att positionera Umeå som den cirkulära ekonomins huvudstad och om att bygga Sveriges mest innovativa och klimatsmarta kollektivtrafik. Därutöver ett trafiksystem som i centrumkärnan prioriterar kollektivtrafik samt cyklister och gående samtidigt som biltrafiken doseras.

Umeå kan uppnå allt detta och mycket mer av den anledning jag skrev i rubriken – Den anledning som stavas framsynt socialdemokratisk politik förd av människor som förstått vikten av att ha en god strategi och en bra plan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Jonas E

    Centraliseringstänket tycks vara smittsamt inom partiet – attraktiv stad i all ära, men det får inte ske till vilket pris som helst !.
    Landsbygdens behov av behov av service, omsorg, sjukvård, skolor mm. – står sig slätt mot dyra parker, torg och skrytbyggen i centrum !.
    Hållbara staden ?, eller hållbarhet för hela kommunen ? – vad är viktigare ?……. för som det ser ut nu så gäller det ena före det andra !.
    Kultur på bekostnad av skolan har ju faktiskt varit på tapeten då man bevisligen vill ta 27 miljoner FRÅN skolans besparingar till Norrlandsoperan !.
    http://www.folkbladet.nu/plus/1620019/skolan-far-sta-tillbaka-nar-operan-rustas-upp
    Men sker ju också mer indirekt då man sparar på det ena men inte det andra !.

    Prioriteringarna från Kommunens sida ger inga skäl till självberöm, utan snarare så bör kraftig självkritik idkas här !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I Umeå ställer vi inte det ena mot det andra och just nu pågår många projekt för att utveckla de tidigare kommundelarna och göra dem mer attraktiva . T.ex. i Sävar och i Obbola och mer kommer över tid.

      Som kommunmedborgare måste vi förstå att skola och kultur inte står mot varandra budgetmässigt utan att pengarna kommer från olika budgetar. Däremot kan jag precis som jag skrivit tidigare hålla med om att skolfrågan i mångt och mycket kommunicerats och skötts på ett klantigt sätt.

      • Jonas E

        Nu sa man ju det faktiskt rätt ut från Kommunen själva att man skulle ta från skolan just när det gäller NO – har du ens läst länken ?……. då står ju kultur direkt mot Skola – oavsett vad du påstår, så finns det fakta på bordet som säger att det är just så !.
        Senaste utvecklingen i Botsmark är ju att Kommunens agerande fick läraren tvärt att sluta och söka sig till en stabilare arbetsplats, så nu är vi helt utan lärare inför skolstarten – tack för det kommunen !.
        Moa B vill inte ens ta ett möte för att diskutera situationen ( blev tillfrågad igår ), och tycks undvika oss helt nu ända sen vi bevisade hur fel Kommunen räknat – den senaste utvecklingen gör knappast saken bättre eller billigare för Kommunen, och det var ju ekonomiska motiv som låg bakom detta – kallas dumsnålhet ! .
        Nu vill man bussa även de små barnen i 1-3 – vilket vi knappast kan acceptera !.
        Allt detta är ju en direkt följdverkan av ett i grunden felaktigt beslut, – vilket man måste anse det vara då det bevisligen var taget på så bristfälliga underlag, och sen tycks det finnas en total ovilja att rätta till de problem man skapat med sin nonchalanta hållning till fakta och underlag i denna fråga !.
        Var är hållbarheten utanför centrala Umeå kan man undra ? – fagra löften om landsbygden i valmanifestet finns det gott om, men centraliserad hybris var det vi fick !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag fått redovisat för mig kommer pengarna till NO ur kommunstyrelsens driftsbudget och inte från skolan. Ska dock dubbelkolla saken en gång till.

          Sedan kvarstår jag vid uppfattningen om att du har rätt i att skolfrågan är klantigt skött. Om detta sedan ändrat beslutet om Botsmark är svårt att säga på rak arm – men faktum kvarstår att frågorna skulle skötts på ett bättre sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.