Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sjuktalen måste ner inom offentlig sektor.

Både facken och arbetsgivarorganisationerna tycker att regeringens förslag om att arbetsgivarna ska betala 25% av sjukskrivningskostnaderna för de som är sjuka i mer än 90 dagar är ett dåligt förslag. Regeringen har därför gett dem chansen att själva komma med förslag som är lika bra eller bättre för att sänka långtidssjukskrivningarna.

Fackförbundet Kommunal har därför förhandlat och enats med arbetsgivarna inom staten, landstingen och kommunerna om åtgärder de tror ska minska antalet långtidssjukskrivningar.

Bland åtgärderna finns stärkt företagshälsovård som ska jobba mer förebyggande än idag. Därutöver utbildning för chefer i arbetsmiljöarbete, tillvaratagande av anställdas engagemang, ökad förståelse bland cheferna för rehabilitering och bättre koll på hur sjuktalen utvecklas och hur man kan erbjuda omplacering för de som behöver byta arbetsuppgifter för att kunna komma tillbaka i arbete.

Det som förvånar mig i den överenskommelse som gjorts är att underbemanning och hög arbetsbelastning och bättre koll för när dessa föreligger helt saknas i överenskommelsen.

Jag hävdar med en dåres envishet att den enskilt största orsaken till utbrändhet och långa sjukskrivningar ligger i just underbemanning och extremt hög arbetsbelastning.

För mig är det hög tid att vi använder oss av alla påtryckningsmetoder vi har som regering för att se till att en sedan länge behövd personalförtätning genomförs inom offentlig sektor.

Jag vill dessutom se en renässans för många av de yrkeskategorier som försvunnit i effektiviseringens tidevarv, t.ex. läkarsekreterare och vårdbiträden med flera yrkesgrupper.

Enligt mitt sätt att se på saken skapar det stress att läkare och sjuksköterskor ska behöva ägna sig åt att skriva journaler eller bädda sängar – Deras arbetstid ska användas till att utföra de arbetsuppgifter de är utbildade för och inte till arbetsuppgifter som stressar och ökar arbetsbelastningen.

Stat, kommun och landsting ska föregå med gott exempel och se till att ha så många anställda att underbemanning och hög arbetsbelastning aldrig uppstår.

Anställda blir inte mindre sjuka och mindre stressade bara därför att deras chefer får mer utbildning – Anställda inom offentlig sektor blir sjuka av för få arbetskamrater och för hög arbetsbelastning.

Därför ger jag Kommunal och de motparter de förhandlat med underkänt – Något jag hoppas att även regeringen gör då den gjorda överenskommelsen på inget sätt kommer att lösa problemet med långtidssjukskrivningar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

5 kommentarer

  1. Jonas E

    Från en som levt i sjukskrivning systemet en längre tid, så minns jag väl när problemen började – Göran Perssons regering sparade på rehabiliteringen, och jag har för mig att dom också tog bort arbetsgivaransvaret för rehabiliteringen ( lite osäker på när det faktiskt skedde och av vem )………… och så sköt sjukskrivningslängderna i höjden direkt = inte fler sjuka som Alliansen påstod, utan de som var sjuka var det under längre tid !.

    Men det stora haveriet i sjukförsäkringen stod Alliansen för, då dom bara sköt problemen framför sig med sina ”lösningar”, och skapade bara en än mer otrygg situation för sjuka som den i sig också börjar komma ikapp nu – med utbrända människor som inte kunde/vågade sjukskriva sig i tid då, blir rejält sjuka nu !.
    Jag minns väl hur Alliansen påstod att sååå många fuskade, men de faktiska bevisen för detta STORA fusk – väntar vi på än!….. ett exempel från M-håll: ”1 av 5 med sjukersättning har fuskat till sig denna” – när FK granskat detta efter valet 2006 var det 1 av 5000 som dom hittade, och det var inte fusk utan ”felaktigheter” = 1/3 misstag, 1/3 FK:s eget fel, 1/3 fusk !.

    Dock uppstod grundproblemet i sjukförsäkringen i och med att man sparade in på rehabiliteringen, och det är nog där lösningen finns i slutändan – lär nog kosta en del dock och måste vara en faktisk rehabilitering och ingen ”rehabiliteringsgaranti” – som bara skulle låta bra men gjorde just ingen bättre !.

    Sen så är privatiseringsivern och de kostnadsproblem som det i sig medfört knappast något som hjälpt till, utan snarare spätt på detta problem – då allt för slimmade organisationer sliter ut folk i förtid, och den skulden faller hårt på privatiseringsförespråkarna – framförallt då Alliansen, men dom finns även inom vänsterblocket tyvärr !.

    • Niklas Karlsson

      Märklig analys av kommentatorn, att privatiseringar skulle vara bov i dramat när sjukskrivningstalen i den privata sektorn är längre och produktiviteten är högre..
      Snarare borde man förespråka mer privatisering för hälsans skull..
      Att jobba är jobbigt, skönt å vara hemma istället.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Om du bemödar dig med att studera sjuktalen så kan du se att de är högst inom det som är offentlig sektor och att detta drabbar både privata och offentliga utövare. orsaken är just privatiseringarna och lägsta pris till varje pris men många nyliberaler vill inte in se att så är fallet.

        Vägen framåt stavas därför personalförtätning och mer personal.

  2. Jonas E

    Privatiseringens vinster sker ju oftast med lägre personaltäthet, som i sin tur leder till högre arbetsbelastning för den personal som ska göra jobbet – inte så märkligt….. utan en realitet !.

    Privatiseringar är inte den enda boven i dramat, men en klart bidragande orsak i välfärdssektorerna i alla fall – och borde i sig egentligen strida mot ”arbetslinjen”( som privatiseringsförespråkarna så gärna också pratar om ), just för att man får färre anställda för samma peng !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.