Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Satsningar på skolan är välkomna förslag från regeringen.

Personligen har jag länge efterlyst massiva satsningar på skolan och skolans område för att stärka kunskaperna och därmed öka framtidsutsikterna för våra barn.

Jag vill att skolan ska bli så bra att nutidens och framtidens barn får samma kunskap och samma fördelar som jag fick så att även de kan göra internationell karriär om de så önskar och själva välja och vraka bland de jobbmöjligheter som finns.

Detta innebär att kunskaperna måste stärkas samtidigt som disciplin och ordning samt lärarnas auktoritet över eleverna återställs i skolan.

Därför är jag glad över de besked Stefan Löfven och regeringen gav om satsningar för att skapa nya utbildningsplatser för lärare och krav på kommunerna att anordna lovskolor för 8:or och 9:or med svaga betyg. 3.600 nya utbildningsplatser för lärare utöver de som redan finns är goda nyheter förutsatt att det finns sökanden till platserna.

Att lärarlönerna måste höjas för att attrahera fler lärare ligger måhända i tiden – Däremot hade jag heller sett en generell höjning av lönen för alla lärare än den höjning som nu aviseras för ca 1/3-del av lärarkollektivet.

Att döpa om höstlovet till läslov får väl snarast ses som ett populistiskt utspel än något annat. Andemeningen att fler barn ska läsa mer är god – Dock uppnår man inte detta genom att ge lovet ett nytt namn. Ska vi få våra barn och unga att läsa behövs engagerade lärare som kan göra läsandet attraktivt för våra barn.

Jag är således tudelad inför beskeden om skolan men det som nu presenterats är en bra start. I nästa läge bör vi precis som jag skrivit om tidigare göra skolan statlig – I vart fall vad gäller personalen som arbetar i skolan.

Därutöver vill jag se större befogenheter för lärarna när det handlar om rätten att bestämma över hur undervisningen ska se ut och utformas. Mer disciplin och högre krav kommer att ge ökade kunskaper och dessutom göra det lättare för barnen att förstå och anpassa sig till de hierarkiska system som finns i de flesta länder i vår omvärld.

Helst av allt vill jag se ett skrotande av det fria skolvalet och en ordning där elever alltid går i den skola som ligger närmast hemmet.

Jag inser dock att en sådan reform blir svår för att inte säga omöjlig att genomföra. Därför är det näst bästa att skapa ett gemensamt statligt antagningssystem för alla skolor – Ett system där en och samma antagningsenhet fördelar eleverna solidariskt mellan tillgängliga skolor utifrån elevens val och skolans geografiska läge i förhållande till bostaden.

Skolan och en god utbildning är nyckeln till en framgångsrik morgondag för våra barn. Det är därför vi som regeringsbärare aldrig någonsin får ge upp innan den svenska skolan och det svenska skolsystemet återtagit sin position i den internationella rankingen.

Dagens barn och morgondagens barn förtjänar en skola som är minst lika bra och helst bättre än den min generation haft förmånen att ta del av.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.