Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Storregioner är bra men bara om de bildas på det sätt jag förespråkar.

Det börjar dra ihop sig i frågan om bildandet av storregioner och jag vet att mina socialdemokratiska partikamrater med Regionrådet Erik Bergqvist är för ett bildande av region Norrland. För egen del är jag emot storregioner enligt liggande förslag men för storregioner om de bildas på det sätt jag förespråkar.

Främsta skälet till att jag är emot storregioner i enlighet med förslaget är att det finns ett stort folkligt motstånd mot en regionindelning i storregioner.

Dessutom tror jag att reformen blir svår att få genom riksdagen med bred parlamentarisk uppslutning om man ser på de avhopp som sker från den styrgrupp som ska komma med förslag på hur en kommande Region Norrland ska fungera och styras.

Som socialdemokrat tycker jag att det är viktigt att vi lyssnar på våra väljare även om tanken på större regioner som ersättning för dagens landsting är en bra idé förutsatt att de genomförs på rätt sätt.

Rätt sätt för mig är att vi bildar storregioner vad gäller sjukvård, regional kollektivtrafik samt byggande och underhåll av infrastruktur och att allt annat beslutsfattande tillförs landets kommuner.

Landets sjukvård brottas med stora problem och just därför ska vi inte skrota tanken på att ersätta landstingen med något som är mer effektivt bara för att vi ogillar tanken på en storregion. Får jag vara med och bestämma bör vi ta hela idén om storregioner tillbaka till ritbordet och strukturera om förslaget till ett förslag som både sparar pengar och passerar riksdagen samt kan vinna väljarnas förtroende.

Enligt mitt tycker görs detta bäst genom att vi skrotar alla befintliga landsting och regioner och lägger sjukvård, regional kollektivtrafik och byggande och underhåll av infrastruktur direkt under riksdagen i ett eget departement med en egen minister.

Därutöver bör vi göra om dagens landstingsskatt till en statlig skatt, skrota alla länsstyrelser och avskaffa landshövdings/regionråds ämbetet och alla landstings/regionfullmäktige och ge landets kommuner större kommunal beslutsrätt över alla frågor som inte har med sjukvård, kollektivtrafik och infrastruktur att göra.

En statlig sjukvårdsapparat direkt under ett regiondepartement är garanten för att hela landet får sjukvård av samma kvalitet och kvantitet. Dessutom sparar vi massor av pengar då vi slipper onödiga landstingsfullmäktige/regionfullmäktige och dyr landstingsadministration.

De pengar vi sparar ska givetvis investeras i mer och bättre sjukvård, mer och bättre kollektivtrafik och mer och bättre infrastruktur.

Med ett större kommunalt självbestämmande kommer väljarkåren att uppleva att demokratin flyttar närmare väljarna vilket över tid kommer att öka förtroendet för landets politiker och minska politikerföraktet.

Kortare beslutsvägar och färre instanser torde dessutom innebära att beslutsprocessen blir snabbare och att bostadsbyggandet därför kan ökas i snabbare takt än idag – Detta i och med att ett beslutsled (läs länsstyrelserna) försvinner.

Kan vi dessutom skapa en speciell PBL-domstol bemannad med specialistdomare av samma kaliber som i Högsta Förvaltningsdomstolen vars beslut inte kan överklagas vidare skapar vi kraftigt förkortade ledtider vad gäller rättsprocessen – Detta utan att rättssäkerheten försämras i och med att de domare som fattar det slutgiltiga beslut blir samma domare som idag om ett ärende går hela vägen upp till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Min förhoppning är att min avvikande uppfattning ska gillas av många av mina partikamrater och att därför hoppar på samma tåg som jag så att vi kan göra det som är ett måste sett ur ett kostnadsperspektiv utan att skapa en struktur som saknar stöd bland väljarna.

Politik handlar om att vilja och politik handlar om att utöva visionärt men ändå folkligt förankrat tänkande – Något jag anser att mitt förslag gör fullt ut.

Avslutningsvis får vi aldrig glömma att vårt uppdrag som politiker är att skapa det som är bra för medborgarna och det som väljarna vill ha – Detta oavsett av hur attraktiv en regionbildning skulle vara för våra egna politiska ambitioner vad gäller framtida maktpositioner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Krister

    Vilken underbar rubrik! Du lider inte av mindervärdeskomplex, det får man ge dig…
    Att det sen kan vara svårt att hålla sakliga argument, det är ju mindre viktigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig tvivlat på min egen förmåga så så till vida har du helt rätt.

      Däremot tycker jag att mina argument är mycket sakliga.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Förbaskat bra skrivet:)

    Politikerföraktet är nära kulmen nu – vad medborgarna klarar av. Precis som du skriver – skrota landstingen och regionerna – absolut Region Västerbotten – och förstatliga verksamheterna. Men jag tycker du borde tagit med skola och omsorg också.

    En nystart för vård, omsorg och skola är precis vad vi behöver. Där staten har huvudansvaret och vi får bort alla politiska lycksökare som sätter in kompisar/bekanta på diverse högavlönade tjänster och inte har en aning om arbetsgivaransvar.

    Jag är bara orolig att om man skulle komma till en ”nystart” så kommer samma inkompetenta personer som nu att sitta i ledningen i eventuella storregioner. Så vad skulle bli bättre egentligen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag får börja med att säga tack för berömmet.

      Du har helt rätt Carl-Axel jag glömde både skolan och omsorgen i detta inlägg trots att jag skrivit om behovet att förstatliga dem i andra inlägg.

      Jag delar kanske inte uppfattningen om att de som idag styr i landsting och regioner är inkompetenta – Däremot kan jag från gång till annan uppfatta att de är mer intresserade av sin egen position än om vad som är bäst för medborgarna.

      • Carl-Axel Otterhall

        Intressant vinkling du har – inte inkompetent, bara intresserad av sina egna fördelar/sin egen position.

        Som jag ser det är att man som politiker är folkvald och utnyttjar man det till eget vinnande är man baske mig inkompetent på den positionen. Och skall direkt bytas ut! Nu kan det bara göras vart 4:e år – tyvärr. Och har man en gång kommit sig upp – på ett eller annat sätt – så har man hela livet tryggat ekonomiskt sett. Oavsett vilka färdigheter man har/inte har. Däri någonstans tror jag att politikerföraktet finns.
        Om de som i dag styr landstingen/regioner vore kompetenta vore det inte detta kaos som det är inom sjukvården – allt från politikerled ner till tjänstemannaled. De har just på grund av sin inkompetens som arbetsgivare tillsammans skapat den bedrövliga situation vi befinner oss i dag. Ta bort Lex Maria och ställ ansvariga till personligt ansvar i stället så kanske något positivt skulle hända. Jfr en arbetsplatsolycka på ett privat företag där försummelse varit uppenbar!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är böjd att hålla med dig Carl-Axel. Jag har skrivit några inlägg om vad jag anser vara politiska broilers och deras politiska gärning som i mångt och mycket bara handlar om egen positionering och egna fördelar.

          För egen del vill jag inte tillhöra den skaran utan den skara politiker som brinner för att genomföra reformer som gagnar väljarna och befolkningen.

  3. Lars Flemström

    Jag har skrivit en kommentar på Anders S-blogg http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1908&blogg=70148 Det är en total sågning av förslaget som ännu sämre än förslaget till storregioner. Jag presenterar där ett eget förslag, som i stort sett utgår från den nuvarande tredelade modellen (stat, landsting och kommuner) för den offentliga makten. Men med 30 i stället för nuvarande 21 regioner / län. Däribland ett nytt län i Norrland.

    Usla politiker blir vi inte av med genom ytterligare centralisering.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet att vi inte delar uppfattning i denna fråga då vi debatterat frågan tidigare. Min uppfattning är den jag föreslår i inlägget och vid den står jag fast då det enligt mig skapar mest demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.