Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Frågan om ett tiggeriförbud är ingen lätt fråga att lösa.

För mig är frågan om tiggarna från Rumänien och Ungern och deras utsatta situation ingen lätt fråga att lösa och jag är långt ifrån säker på att ett förbud mot tiggeri är lösningen på problemet.

Ska denna fråga lösas måste vi lösa grundproblemet och skapa ett glasklart regelverk med tillhörande instruktion om hur vistelse i ett annat land får ske för EU-medborgare utan egen försörjning. Dessutom ska samma lösning tillämpas i hela EU.

För mig är det gravt olyckligt att en EU-gemensam tolkning av den fria rörligheten saknas och att Sveriges kommuner väljer att behandla tiggarna, tiggerifrågan och tiggarnas bostadssituation på olika sätt.

Därför är jag benägen att hålla med Hans Lindberg om att vi måste skapa en nationell strategi som innebär att tiggarnas och deras situation behandlas på samma sätt i alla Sveriges kommuner.

Anders Ågrens utspel får precis som Hans säger ses som ren och skär populism och ett sätt att vinna egna väljarsympatier på tiggarnas utsatta situation.

Om jag fick bestämma helt och hållet i denna fråga så skulle jag se till att EU skyndsamt skapar ett system som tvingar tiggarnas hemländer att lösa tiggarnas utsatta situation paralellt med ett system som ger dem ett drägligt liv i sitt eget hemland.

Därutöver skulle jag skapa en EU-lagstiftning som innebär att varje EU-land svarar för sina egna medborgares kostnad om dessa behöver utnyttja de sociala trygghetssystemen i andra EU-länder. Med ett sådant system på plats skulle Sverige kunna ge tiggarna fulla sociala förmåner i Sverige och sedan skicka den fulla räkningen för den kostnad som uppstår för Sverige till tiggarnas hemland.

Vägrar hemlandet att betala ska EU driva in pengarna genom att stoppa EU bidrag för samma summa till de länder som vägrar att ta ansvar för och betala för de kostnader deras medborgare åsamkar andra EU-länder.

Att situationen för de tiggande romerna fortfarande är olöst på EU nivå är inget annat än ren och skär skandal och ett tecken på att eget revirpinkeri är viktigare än problemlösning för flertalet av politikerna i EU-parlamentet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

6 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Oklara regelverk?
    EU direktiv 2004/38/EG . För vistelse längre än 3 månader i annat EES land krävs egna medel samt
    sjukförsäkring för att garantera att ingen belastning på värdlandets sociala trygghetssystem sker.
    Utvisning kan ske av skäl som ex störande av allmän ordning, kan vara otillåten pengainsamling via den lokala ordningsstadgan eller att ta privat eller offentlig mark i anspråk för eget syfte.
    Utlänningslag (2005:716)
    3kap 3§ / Rätt till uppehälle EES medborgare.(längre än 3 mån)
    Är arbetstagare / söker arbete med verklig möjlighet att få sådant
    Studerande med medel för sin försörjning samt giltig sjukförsäkring.
    Att dessa regelverk skulle vara oklara och behöva ytterligare utredningar må möjligtvis vara den ”naives” syn på verkligheten.
    Ps kanske en källhänvisning rörande dessa tiggande Ungrare som du påstår belamrar vårt land, samt att tillägga, ingen turist oavsett land eller härkomst kan hävda att Nationalstaten Sverige eller
    dess enskilde medborgare har ett ansvar för dennes försörjning oavsett längd på semestern.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är väl medveten om vad direktiven säger vilket jag anfört i många blogginlägg. Problemet är att dessa direktiv inte följs och att de när de följs tolkas på olika sätt – Därav min uppfattning om att regler och instruktioner måste bli klarare och tydligare.

    • Jan Sjöström

      Jaha.. Nu har vi inte ”direktiv” att hantera utan Svensk lag. ÅTERKOMMER i frågan vad saknas dig?
      Du ställer ett antal frågor i din sk inlaga, i ingen del ger du reflektion i aktuell text. Ps vad sysslar du med när du inte ger accept i den empiri vi alla har att hantera ?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Precis som jag anförde i mitt tidigare svar så har jag tidigare anfört vad som gäller. Mitt problem ligger inte där utan i att regelverket både inom EU och Sverige är så svagt att olika länder och olika kommuner kan gör precis som de vill.

  2. Jan

    Frågan är visst lätt att lösa. Det är den politiska viljan och modet som saknas. Det har med identitetspolitik och politisk korrekthet att göra. Samma problematik som i flyktingfrågan. Politikerna backar helst in i framtiden och väntar med beslut in i det längsta. Vissa tycker att det är höjden av gott ledarskap. Jag tillhör dock inte dessa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag tycker inte heller att det är gott ledarskap att inte agera – Det är just därför jag vill agera. Dock kräver frågan att den avgörs på ett sådant sätt att alla gör på samma sätt i en framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.