Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Byt ut Rikspolischef Dan Eliasson.

Även om det är så att min partikamrat Sveriges Inrikesminister Anders Ygeman säger sig ha förtroende för vår Rikspolis tillika tidigare socialdemokratiske statssekreteraren Dan Eliasson så anser jag att Dan Eliasson måste bytas ut och skiljas från sitt uppdrag som Rikspolischef.

Anledningen till att han bör bytas ut är att han inte har förtroende från den personal han ska leda. En chef som inte har personalens förtroende och respekt ska alltid bytas ut av den enkla anledningen att en organisation eller ett företag och dess väl och ve är viktigare och därför alltid kommer före den enskilde individen och dennes position.

Oavsett vad vi tycker om den stora omorganisation som genomförts inom polisen så är det helt klart så att mycket i den gått fel eller hotar att gå fel – Något som sannolikt kunnat undvikas om polisen haft en Rikspolischef med förmåga att få sin personal med sig i de förändringar som måste till för att få den nya organisationen att fungera.

Då detta förtroende saknas finns bara en väg att gå och det är att byta ut chefen – I detta fall Dan Eliasson och ersätta honom med någon som har personalens fulla förtroende och någon som kan driva utvecklingen inom polisen i rätt riktning.

Polisen är en viktig organisation i en rättsstat och en sådan organisation ska ledas av någon som har personalens förtroende. Vi får aldrig göra partipolitik i tillsättningen av sådana viktiga positioner och jag är helt övertygad om att regeringen kan hitta andra arbetsuppgifter för Dan Eliasson än den som Rikspolischef.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Dage Åberg

    Vet du vad, jag tror att Polisen är en svårstyrd organisation. Poliskåren är just en kår där det ibland dolts en del ljusskygga åsikter. Det borde nog också granskas, inte bara ledningsstrukturen.
    Jag minns när Sten Heckscher var polischef. Han gick ut hårt och ville höja kraven på Polisen. Det gick nog lite trögt.
    Jag har ett par kontakter inom Polisen. Dom jobbar på en ganska kvalificerad säkerhetsnivå. Dom har också förmodligen Sveriges kortaste ”normalarbetstider” som dessutom till närmare hälften består av personlig fysisk träning.
    Förslag: granska polisKÅREN inkl polisfacket. För inte så länge sedan gick polisfackets ordförande Gunno Gunnmo direkt till jobbet som polischef i Stockholm. Skulle det kunna hända i en annan branch?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är få verksamheter som medger att man går direkt från högste facklige ledare till högsta chef även om det förekommit inom en del andra branscher med.

      Jag håller med om att även kåren bör granskas och att man bör gå till botten med vad medarbetarna tycker är fel men jag kvarstår vid min uppfattning att detta måste göras av en annan än Dan Eliasson.

  2. Dage Åberg

    1. Ge ett exempel på där det förekommit i någon annan bransch.
    2. Tänk om det är så illa att varje ny chef som börjar ställa krav möts av avgångskrav från ”kåren” och facket.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Exempel finns i bussbranschen där en facklig ledare blev högste chef. Sedan tar det givetvis lite tid att bli uppskattad som chef, respekten för sin egen person är dock något man måste bygga snabbt och detta ska inte förväxlas med att alla beslut måste gillas av alla anställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.