Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Flyktingsituationen i Europa är ansträngd.

Min partikamrat Lennart Holmlund bloggar om hur Europa enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk snart har nått gränsen för hur många flyktingar Europa kan ta emot utan att passera gränsen för vad som är möjligt att ta emot på ett värdigt och bra sätt.

Jag betvivlar på inget sätt att Donald Tusk har fel vad gäller antalet flyktingar Europa kan ta emot. Precis som Lennart mycket riktigt säger så är det största problemet ekonomiska flyktingar snarare än de flyktingar som flyr därför att de har ett skyddsbehov.

Den information jag har från tillförlitliga källor säger att andelen ekonomiska flyktingar utgör minst 40% av det totala antalet flyktingar och sannolikt mer. Det är den utmaningen Europa och världen måste lösa om vi ska kunna ge de som flyr från krig och förföljelse en fristat.

Jag har bloggat flitigt i detta ämne och påtalat just detta – Att vi måste hitta en effektiv lösning för att skilja ekonomiska flyktingar från flyktingar med skyddsbehov redan innan de når Europa.

Initialt förespråkade jag mottagningsenheter bemannade av personal från alla Europas länder i de spanska enklaverna i Morocco för att senare svänga till att göra detta i Turkiet. Med den senaste tidens utveckling i Turkiet är jag tillbaka till att upprätta dessa mottagningsenheter i de spanska enklaverna i Morocco.

Vad jag vill göra är att upprätta en mottagningsenhet i dessa enklaver genom vilka alla flyktingar som inte söker asyl på ett europeiskt konsulat eller ambassad på annan plats måste passera genom för att få sin ansökan prövad och godkänd eller avslagen om de avser att söka asyl i Europa.

Tilläggas ska att även de som på olika sätt lyckas fly till Europa och bestiga europeisk mark ska skickas till dessa enklaver som i rättslig mening är Europa för att få sin ansökan prövad. Ett sådant förfaringssätt kommer sannolikt att stoppa försöken att nå Europa genom att fly över vatten och/eller obevakade gränser då detta inte innebär någon skillnad för den asylsökande.

Denna asylprocess ska vara snabb och effektiv och vara avklarad inom max 3 månader helst kortare och innebära att ekonomiska flyktingar får avslag och skickas tillbaka hem medan de med skyddsbehov fördelas solidariskt mellan alla EU-länder för att sedan flygas direkt från enklaverna till det land där de ska tas emot.

Kan vi åstadkomma denna åtskillnad av ekonomiska flyktingar och flyktingar med skyddsbehov är Europas gräns för hur många flyktingar Europa kan ta emot långt ifrån nådd.

Det är därför det är nödvändigt och angeläget att skapa en gemensam europeisk hållning vad gäller flyktingmottagande.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

4 kommentarer

  1. Jonas E

    Jag förstår vad du menar, men det kommer att se illa ut ur mänsklig synpunkt med dessa läger – för det lär ju vara inhägnat och väl bevakat, och troligen se ut som någon modern version av läger från 2:a världskriget !.
    Men något måste ju göras !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det kommer att vara inhägnat torde det inte råda några tvivel om då det handlar om enklaver på ett annat lands territorium. Jag ser inget fel i etta så länge de asylsökande behandlas på ett värdigt sätt och så länge som asylprocessen är relativt snabb.

  2. Eva

    Precis, många människor som flydd från krigens grusomheter befinner seg ju redan i läger som inte ser ut för och vara i det bästa skick! Dom blir ju bra sittande där utan möjlighet och komma seg vidare ekonomiska ”flyktingar” har. Tycker inte det är rättfärdigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis. Det är därför vi måste hitta en lösning på problemet med att skilja ekonomiska flyktingar från flyktingar med skyddsbehov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.