Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En specialstyrka mot skatteflykt är bra men löser inte problemet.

Regeringen har i samarbete med vänsterpartiet bestämt sig för att satsa extra pengar på att bekämpa skatteflykten vilket är en bra start – Dock löser denna satsning inte problemet med skatteflykt och dess uppkomst då detta endast kan lösas genom att skriva om alla gamla skatteavtal som är skatteplaneringens och skatteflyktens motor.

Totalt 175 miljoner extra – 25 miljoner nästa år och 50 miljoner de efterföljande 3 åren ska satsas för att bygga upp en ”specialstyrka” som ska bekämpa skatteflykt hos Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.

Att få en specialstyrka på plats som kan bekämpa skatteflykt och skattebrott är som jag sa i första stycket en bra start för att kunna bekämpa skatteflykten. Förhoppningsvis kan denna ”specialstyrka” arbeta fram rutiner och metodik som gör det lättare att spåra upp de som smiter från skatten.

Dock måste vi sätta stopp för det fenomen som skapar möjligheten att ägna sig åt skatteflykt utan större risk att bli upptäckt – Detta kan bara göras genom att ändra skrivningen i alla gamla skatteavtal Sverige har med andra länder så att skrivningen i dessa stoppar möjligheten att flytta obeskattade vinster till andra länder.

De nyare skatteavtalen som skrivits med många länder i Afrika och andra utvecklingsländer tillåter inte denna vinstflytt på samma sätt som de gamla skatteavtal vi har med OECD-länder och andra gamla demokratier och därför ska de gamla skatteavtalen skrivas om om vi vill få stopp på skatteflykten.

Avtalen ska skrivas på sådant sätt att nedsättning av skatten i Sverige bara kan ske med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i skatt i det andra landet som omfattas av avtalet – Gör vi det blir det näst intill omöjligt att genomföra det första steget i alla skatteflyktsärenden som är skatteplanering och flytt av obeskattade vinster till andra länder.

Omskrivna skatteavtal parat med den satsning som regeringen nu gör för att ta fast de som ägnar sig åt skatteflykt löser problemen och innebär dessutom att de som ägnar sig åt skatteflykt kan lagföras och straffas.

Därför skickar jag en uppmaning till regeringen och vänsterpartiet att göra om och göra rätt så att vi löser problemet snarare än skapar en ”papperstiger”

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Oscar E

    Jag har en del kunskap om detta område. Jag tycker att de flesta skatteavtalen är bra utformade. Det är redan nu så att nedsättning (avräkning av utländsk skatt som det heter) endast görs när man kan visa upp den slutliga utländska skatten.

    Problemet med mycket av skatteflykten är att de undanhåller inkomster från alla länders skattemyndigheter. Här pratar jag om de som begår skattebrott. Du kan skriva vilka avtal du vill men om man inte redovisar det någonstans hjälper inte dubbelbeskattningsavtalen.

    Informationsutbytesavtal däremot är ett bra steg för att möjliggöra skattekontroller över landsgränserna. Jag tror problemet är lite komplext än att bara ändra skateavtalen.

    Sen finns det ju skatteflykt på ”laglig” väg. Det kan ju delvis med lagstiftning. Frågan är vad ”specialstyrkan” ska ägna sig åt? Försöka identifiera skattebrottslingarna eller hitta metoder för att täppa till hål i lagstiftningen/skatteavtal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår at jag har expertkunskap på området då jag arbetat med avancerad skatteplanering på högsta nivå i många år. Utan att skryta tillhörde jag de ledande i världen på området skatteplanering.

      Problemet är att man använder Nederländerna och/eller Luxembourg som transit land och våra skatteavtal med dessa länder vilka stipulerar att skatten ska betalas där.

      Jag har förhandlat många gånger med Nederländska skattemyndigheten för kunder räkning och att komma ner till en skattenivå mellan 0,5 och 3 promille för vinster som uppstått utanför Nederländerna är inget problem. Det är när man ovanpå detta använder skatteavtalet mellan Nederländerna och Nederländska Antillerna och flyttar vinsterna dit där skatten är 0 efter att ha betalat denna låga symboliska skatt i Nederländerna som saken går snett.

      Det finns bara ett sätt att stoppa skatteplanering och skatteflykt och det är att skriva om skatteavtalen på det sätt som jag beskrivit.

      Ska man lösa problemet måste detta angripas från roten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.