Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag kommer aldrig att ge mig i frågan om skatteplanering.

Jag ska villigt erkänna att det många gånger känns oerhört tröstlöst när ens partikamrater inte vill eller inte har kunskap nog att förstå att skatteplaneringen och den efterföljande skatteflykten bara kan stoppas genom att förändra skrivningen i de skatteavtal Sverige har med andra länder – De skatteavtal som är motorn och orsaken till all skatteflykt och till alla undanhållna skatter.

När Magdalena Andersson var i Umeå lyfte jag denna fråga och hennes svar till mig ger jag inte mycket för. Hon sa att en ändring av skatteavtalen innebär att bägge parterna i avtalet måste vara överens om en förändring vilket självklart äger sin riktighet. På frågan om hon försökt var svaret NEJ och det är detta svar som gör mig upprörd – Till och med mycket upprörd.

Att på förhand ge upp kampen om att få in de skatter Sverige rimligen borde få in utan att göra ett seriöst försök att få in dem är att fega ur och låta skatteplanerarna vinna.

Den stora frågan blir då om en person som inte kan eller vill försöka lösa problemet ska sitta som ansvarig minister?

För egen del kommer jag aldrig någonsin att ge upp kampen för att lösa detta problem – Detta därför att jag har expertkunskap på området och därför att jag vet hur lätt det är att stoppa all skatteplanering permanent.

Därför kommer jag från och med idag att skruva upp kampen för att stoppa möjligheten att skatteplanera genom att motionera i frågan och genom att öppet debattera frågan och kritisera alla som inte vågar ta kampen för att lösa det samhällsfientliga problem som skatteplanering och påföljande skatteflykt innebär för ett solidariskt och demokratiskt samhälle.

Skatteavtalen är precis som jag skrev i förra inlägget och många inlägg dessförinnan motorn som gör att skatteflykt blir möjligt i ett senare läge. Enda sättet att stoppa skatteflykten är att stoppa skatteplaneringen.

I den bästa av solidariska världar borde det vara en självklarhet att alla ska betala skatt i nivå med vad landets regering i demokratisk ordning bestämt.

Att vänsterpartiet nöjer sig med att få tillstånd en specialstyrka för att fånga de som ägnar sig åt skatteflykt och därmed slår sig för bröstet och påstår att man medverkat till att lösa problemet med skatteflykt visar klart och tydligt att inte ens vänsterpartiet insett skatteflyktens komplexitet.

Skatteflykt kan bara stoppas genom att stoppa möjligheten att skatteplanera – Något som i sin tur inte stoppas av den ”papperstiger” regeringen och vänsterpartiet nu skapat utan bara av omskrivna skatteavtal.

För min egen del vet jag fullt och fast att stoppande av möjligheten att skatteplanera skulle innebära att de merintäkter i form av skatter detta skulle ge mer än väl räcker till både restaurerad och utbyggd välfärd och ett väsentligt ökat flyktingmottagande.

Den frågan alla bör ställa sig är varför Magdalena, Regeringen, Vänsterpartiet och oppositionen inte vill inse detta?

Att oppositionen vill se lägre skatter är förståeligt men varför ledande företrädare i mitt eget parti inte vill angripa problemet med skatteplanering vid roten övergår mitt förstånd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.