Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Presidentcirkusen i USA.

För egen del har jag redan nu börjat vänja mig med tanken och förbereda mig på att vi efter presidentvalet i USA kommer att leva i en mycket mer oförutsägbar värld därför att USA:s näste president kommer att heta Donald Trump.

Tanken skrämmer och det är för mig helt ofattbart hur opinionsläget i USA kan se ut som det gör. Det verkar det som om det kommer att bli som jag spått tidigare – Nämligen att Trump vinner valet och dessutom att han vinner med stor marginal vilket är en hemsk tanke.

Vad världen behöver just nu är stabilitet och ett USA med Trump vid rodret får svårt att skapa denna stabilitet. Min förhoppning i just detta fall vilar på det amerikanska systemet som kräver att både kongress, senat och presidenten måste vara överens innan politiska beslut kan genomföras.

Sverige och Europa bör redan nu börja analysera hur denna situation kunnat uppstå i USA och vad som behöver göras för att samma sak inte ska inträffa i Sverige och i Europa.

Min övertygelse är att en sådan analys kommer att visa att det som händer i USA är den ”vanlige människans” protest mot det politiska etablissemanget och mot den generation ”politiska broilers” som styr i de flesta av världens länder. Får jag tro något så är det ett uppdämt politikerförakt som lett till det som nu inträffar i USA.

Politkerföraktet har byggts upp under lång tid av den enkla anledningen att det politiska etablissemanget skapat andra regelverk för sig själva än för de människor de ska representera och regera över. Detta politikerförakt har nu nått så långt att bägaren runnit över och gör att väljarna nu röstar i ren protest för att visa sitt missnöje trots att de redan i förväg vet Trump inte är rätt man att leda USA.

Denna typ av missnöjesröstande måste vi undvika med alla till buds stående medel i Sverige och Europa då en liknande utveckling här skulle leda till en mycket orolig värld.

Därför vill jag att vi redan nu börjar se över vårt eget system och genomför åtgärder som innebär att de förmåner som våra politiker har överensstämmer med de som resten av befolkningen har. Dessutom bör det finnas en klar och tydlig gräns för hur länge man kan sitta som heltidsarvoderad politiker i våra politiska församlingar.

Politik och politiker rollen ska inte vara ett yrke och ett karriärval utan ett kall drivet av ideologisk övertygelse. Blir det inte så kommer de svenska väljarna att göra som i USA och visa sitt missnöje genom att i protest rösta på ett parti och/eller företrädare som inte är en del av det politiska etablissemanget.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

5 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Jag håller med om att en del av politikerföraktet baseras på att politiker byggt upp en egen härskarklass med egna förmåner som skiljer avsevärt från deras väljare.

    Lösningen på det specifika problemet är givetvis att alla offentligt anställda tjänstemän och politiker skall ha exakt samma villkor som vanliga anställda, dvs inga fallskärmar, inga speciella pensionsavtal etc.de ska ha samma A-kassa som alla andra etc etc.

    Nu vet jag att du inte ställer upp på detta helt eftersom du vill behålla vissa förmåner för politikerklassen.

    Tror jag att detta kommer att hända då ?

    Det är ungefär lika sannolikt som att en snöboll kommer att klara sig i hel*etet.

    Det är ingen slump att människor med makt belönar varandra i maktstrukturer, så har det alltid varit och kommer att förbli, vi ser det inom politikerklassen, vi ser det inom fackföreningar och företagsledningar.

    Vi kan i bästa fall nagga denna politikerklass förmåner i kanten men det är allt. Tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har förespråkat samma villkor för politiker som för övriga en längre tid med enda undantaget att en politiker ska ha 12 månader på sig att fixa nytt jobb utan att förlora sina förmåner vilket jag anser är rimligt.

      Hur lång tid en sådan omställning kommer att ta och om den blir möjlig att genomföra ska jag låta vara osagt – En sak kan jag dock lova och det är att jag kommer at driva frågan och kämpa för en sådan utveckling.

      • JonasE

        Vore kanske dags att införa ett arbetskrav på politiker också ? – så man slipper alla dessa politiska broilers som inte har en aning om hur det är att faktiskt ha ett normalt jobb, och försöka överleva på en normal lön !……. då kanske politikerföraktet skulle minska !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du letar bland mina blogginlägg så kommer du att hitta flera inlägg där jag förespråkar en sådan utveckling. Jag vill begränsa den tid man kan sitta som heltidsarvoderad politiker till maximalt 3 mandatperioder och max 2 mandatperioder innan man måste ta paus och ha ett reguljärt arbete innan man kan sitta den 3:e mandatperioden.

          Att verka som politiker ska vara ett kall och inte ett yrke och ett karriärval.

  2. Eva

    Tror du har rätt där, man ska inte sitta för länge som heltidsanställd politiker. Det är ju nåt som skurrar när f.d politiker springer över bäcken och får toppjobb i det private näringsliv, och den ideologien de forfäktet under sin tid som politiker bare blir et parentes.Det är fel en plass!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.