Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Utvecklingen i Nordkorea är oroande.

Världen har nåtts av beskedet att Nordkorea genomfört en provsprängning av kärnvapen – En provsprängning som sägs vara den kraftigaste hittills och kraftigare än den bomb som fälldes över Nagasaki under 2:a världskriget.

Ännu allvarligare är det att läget är helt låst mellan Nordkorea och resten av världen och att Nordkorea kan genomföra detta trots starka sanktioner och embargon. Att så kan ske borde få världen att stanna upp och tänka efter hur vi kan gå vidare.

Ännu mer oroande är att utvecklingen i Nordkorea är långt ifrån en isolerad händelse när det handlar om militär upprustning. Runt om i världen rustas det för fullt och satsas kraftfullt på militären och vapensystem. Detta samtidigt som vi lever i en tid med dagliga terrorattacker och fler oroshärdar runt om i världen än på mycket länge.

Alla dessa oroligheter har dessutom skapat en allt snabbare utbredning av nationalistiska partier runt om i vår värld – Partier som nästintill uteslutande pekar ut en specifik grupp som skyldig till nuvarande situation. Denna utveckling är än mer skrämmande därför att det kan leda till ett läge där vi har en främlingsfientlig och oerhört nationalistisk regering i ett land med stark militärmakt.

Min syn på detta är att världen och världens ledare måste sätta sig ner och försonas. Vad som behövs för att lösa detta är inte mer militär upprustning och mer av nationalistiska och främlingsfientliga strömmar utan mer av kärlek och ömsesidig förståelse.

Allt som händer runt om i vår värld just nu beror på att världen blivit en girigare plats vilket innebär att klyftorna mellan fattig och rik ökat i snabb takt i många länder. Ska världen bli en fredligare plats behövs mer kärlek och solidaritet och mindre girighet och egoism.

Ska vi kunna skapa denna kärlek och solidaritet behövs mer av traditionell socialdemokratisk politik runt om i Europa och världen – Den sortens politik som från andra världskrigets slut och fram till början/mitten av 1980-talet enade Europas folk genom att göra Europa mer jämlikt och genom att täta inkomst- och förmögenhetsklyftorna.

Socialdemokratisk politik förändrade världen och gjorde världen till en fredligare plats i ett läge där världen plågats av 2 världskrig – En förändring som inträffade därför att mänskligheten lärt sig av de faktorer och samhällsmönster som utlöste dessa 2 världskrig.

Trots att de flesta som upplevt det samhällsklimat som rådde före och efter dessa världskrig är döda står min förhoppning till att dagens generation som är mer välutbildade kan läsa sig till och förstå att vi måste göra världen till en mer jämlik och kärleksfull plats om ett 3:e världskrig ska kunna undvikas.

Kort sagt – Ska vi rädda världen från mer av krig och förföljelse behövs en politik byggd på KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och en politik som bygger ett JÄMLIKT samhälle och en JÄMLIK värld.

Med andra ord är det Europa och världen behöver en stark socialdemokratisk arbetarrörelse.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”kraftigare än den bomb som fälldes över Nagasaki under 2:a världskriget.”

    Det är ju som en 5-öres smällare i sammanhanget …

  2. Joachim

    Vad blev skadorna av denna påstådda provsprängning som dessutom påstås vara större än bomben i Nagasaki 1945?

    Eller kan detta troligen vara ännu en ren påhittad lögn av bank och vapenindustriägda Reuters för att kunna starta fler för dom själva lönsamma krig? Ungefär som när dom tvingade Bush och Blair att hitta på att Irak hade massförstörelsevapen eller lögnerna om att Syrien skulle ha använt kemiska vapen på sin egen befolkning samma dag som FN´s fredsinspektörer var på plats.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är så många olika institut som rapporterat så vi får utgå från att den inträffat. Hur stora skador den gjort vet bara Nordkoreanerna i detta läge men läs hela inlägget så förstår du min oro.

  3. Petter

    Ett tredje världskrig går inte att undvika, och dit flum om att världens ledare ska kunna komma överens kommer inte att inträffa. Titta på självgoda USA som ljuger för att gå in i Irak, och startar den så kallade Arabiska våren. Diktaturer är inte bra men det verkar vara det enda som kan hålla ihop ett arabland. När en diktator föll så poppade det upp 10 st till som till råga på allt inte kunde hålla ihop utan slåss mot varandra. Nu ska vi med i NATO tydligen,tro fan att ryssarna reagerar. Hur skulle det se ut om Mexico allierade sig med Ryssland.NATO = USA.
    Vad har USA här att göra ??

    Ditt flum håller i alla fall inte ,tyvärr ! Samla poäng på annat sätt än bara mata på med självklarheter som alla med vanligt bondförnuft fattar utom de som sitter i Rosenbad och fantiserar

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tillhör de som varnade för konsekvenserna av att invadera Irak och tyvärr fick jag rätt.

      Men det är inte flum – Allt går bara viljan finns.

  4. Eva

    Håller inte med om att det är ”flum” du beskriver, men ordet kärlek får assosiationer til flower power eran! Det var litt flum och kärlighet! Vi ser det hjelper inte och isolere, men det må ju gå an och støtta folket som inte är enig med sin ledare, hur gör man det? Hur får man has på en sånn diktator som håller sitt folk i ett järngrepp? Så må det ju erkännas at religiøs fanatisme är ett problem som Europas ledare ALDRIG må akseptera. Vi har haft våran frigjørelse från dessa dogmer och borde vara en självklarhet at sånn dyrkning har ingenting i en demokrati och göra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Politisk ideologi och politiska beslut samt politiskt ledarskap kan mätas på en skala som har kärlek och girighet som ytterligheter. Detta är på inget sätt flummigt utan bara ett sätt att mäta om beslutet är kärleksfullt eller girigt.

      Alla beslut som gynnar flertalet är kärleksfulla och ju färre besluten gynnar ju girigare blir de.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.