Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är avtalet mellan USA och Ryssland lösningen på Syriens problem?

En av gårdagens och nattens stora nyheter är att USA och Ryssland har enats om ett avtal som ska leda till fred i Syrien. Att de är överens är bra då detta är ett nödvändigt första steg.

Den stora frågan är dock om detta avtal kommer att leda till en varaktig fred utan att fler åtgärder måste till för att skapa fred?

Mitt svar på denna fråga är nej! I vart fall inte om inte överenskommelsen innebär att både USA och Ryssland sätter in stora mängder marktrupper för att initialt bekämpa alla terrornätverk och försöka ena alla olika grupper som är inblandade i striderna.

Jag tror dessutom att denna markstyrka måste stanna kvar i området under mycket lång tid för att återställa och upprätthålla fred och ordning i regionen. Dessutom måste USA och Ryssland ta Turkiet och Erdogan i örat och mer eller mindre ge honom order att sluta angripa den kurdiska befolkningen.

Redan innan Bush och Blair invaderade Irak, och än mer så när man gick in i Libyen och eliminerade Khadaffi så varnade jag för konsekvenserna och att detta skulle leda till minst 10 oroliga år i hela mellanöstern.

Vad vi måste förstå är att hela denna region präglats av klankrig och intern osämja sedan urminnes tider och att mer eller mindre diktatoriska ledare behövdes för att ha någon form av ordning och stabilitet i regionen. Jag är ingen försvarare av varken Saddam Hussein eller Khadaffi men i jämförelse med det som nu händer framstår dessa herrar som rena hjältar och fredsmakare.

Det har dött fler Irakier efter Saddams fall än någonsin under hans styre därför att klanstriderna fått ny kraft. Som jag ser det är enda lösningen på problemen i mellanöstern att bringa alla parter i konflikten till förhandlingsbordet undantaget de rena terrororganisationerna som har en helt annan agenda än att lösa frågan om eget territorium för de olika klanerna.

Frågan om ett fritt Kurdistan lett av en kurdisk regering måste få en permanent lösning. Förvisso innebär denna lösning att både Turkiet, Syrien, Iran och Irak kommer att få ge upp delat av sitt territorium men ska vi få fred och stabilitet i regionen så är ett fritt Kurdistan en bärande del av fredslösningen.

Därutöver är det bara att förhandla enligt principen ge och ta. De olika ledarna kommer aldrig att kunna få igenom alla sina krav – Däremot borde de gå att komma till en lösning som gör dem tillfredsställda och skapar fred då fred i alla lägen är bättre än krig och död för dessa ledare och dess folk.

När denna lösning är skapad återstår ett sista steg för att få en varaktig fred och det är att se till att alla dessa områden får ett demokratiskt styrelseskick där ledarna väljs i fria demokratiska val av sina medborgare.

Min förhoppning är därför att USA och Ryssland tar detta på fullaste allvar och att man lägger kraft bakom löftet att skapa fred och stabilitet i Syrien och resten av mellanöstern.

Terrororganisationerna och dess ledare måste givetvis spåras upp och gripas samtidigt som fredsförhandlingar med övriga parter inleds. Jag är helt övertygad om att ingen i regionen förutom dessa terrorledare önskar fortsatt krig – Därför är en fredslösning möjlig men tidskrävande.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

2 kommentarer

  1. Thomas Åkerblad

    ”Redan innan Bush och Blair invaderade Irak, och än mer så när man gick in i Libyen och eliminerade Khadaffi så varnade jag för konsekvenserna och att detta skulle leda till minst 10 oroliga år i hela mellanöstern”.
    Så hemskt att Bush och Blair inte lyssnade på en busschaufför från Umeå innan de fattade sina beslut. Världen är orättvis!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När detta hände jobbade jag med helt andra saker än körde buss. Vid den tiden bodde jag i Kuala Lumpur och jobbade som chef i en internationell bank. Dessutom upprepar jag det jag sagt tidigare – Det är inget fel på busschaufförsyrket och sedan kan man aldrig utgå från människors yrke när man bedömer deras kunskap och kapacitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.