Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är det falska ryktet om Västra länken Anders Ågrens sätt att komma ur medieskuggan?

Min partikamrat Lennart Holmlund har ägnat tid och kraft åt att försöka reda ut källan till det falska ryktet om att regeringen stoppat eller i vart fall haltat bygget av Västra länken i Umeå i avvaktan på vidare utredning om dess miljökonsekvenser.

Lennarts utredning visar att det är Moderaterna som planterat detta rykte – Detta genom att ta delar av en mening i ett uppdrag från regeringen till Trafikverket för att sedan fråga om denna mening och vilka projekt detta möjligen skulle kunna gälla hos RUT (Riksdagens utredningstjänst).

Utan att själv ha gjort djupare efterforskningar är jag böjd att tro att Lennart har helt rätt och att den information han fått fram stämmer – Detta därför att Moderaten Anders Ågren var först med att ondgöra sig i ärendet och blogga om att Västra länken är hotad.

Att Anders Ågren är desperat därför att han hamnat i medieskugga och mer eller mindre försvunnit ur den politiska debatten i Umeå därför att socialdemokratins nya lag i Umeå stadshus inte låter honom sola sig i strålglansen av socialdemokratiska beslut och reformer visste jag sedan tidigare.

Men att han var beredd att ta till rena lögner eller i vart fall grovt förvanska eller utelämna stora delar av sanningen genom att lyfta saker ur sitt sammanhang för att åter komma in i mediebruset var för mig en stor nyhet.

Jag vet inte hur vi som medborgare i Umeå ska tolka detta?

Sannolikt är det med denna fråga samma sak som med många andra frågor som Anders Ågren driver – T.ex. kampanjen att vi ”måste” sälja ut AB Bostadens bestånd för att kunna bygga mer hyresrätter så att Anders Ågren är beredd att använda vilka metoder som helst för att kunna genomföra sin dolda politiska agenda.

Det Anders Ågren önskar mer än allt annat är en ordning där kommunen säljer ut allas vår egendom billigt till privata aktörer för att fortsätta den utveckling 8 år av Alliansstyre påbörjade – Den ordning som ökar ojämlikheten genom att göra de rika rikare och de fattiga fattigare och den ordning som gör att det är storleken på individens plånbok som styr vilken välfärd och samhällsservice man ska kunna tillgodogöra sig som samhällsmedborgare.

Tack Lennart och tack Hans för att ni redde ut denna fråga!

Till Umeåborna säger jag en sak – Om ni tänkt rösta på moderaterna och Anders Ågren bör ni nog tänka igenom ert beslut en vända till eller i vart fall kontrollera och verifiera de fakta Anders Ågren lägger fram.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

14 kommentarer

  1. Erik

    Vi är nog många icke-socialister i Umeå som förundras över Ågren. Han är för dålig helt enkelt. Men att han skulle vilja sälja ut delar av Bostadens bestånd till underpris är fel av dig att påstå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med är det fel att sälja ut allmännyttan överhuvudtaget – Det behövs ingen utförsäljning för att klara av att bygga nytt. Sedan är erfarenheten från alla kommuner att de som sålt även om de säljer till marknadspris innebär en framtida förlust för skattebetalarna eftersom fastigheterna ökar i värde snabbare än inflationen.

      Min beskyllning handlade således inte om att sälja till underspris utan om att vi måste sälja för att ha råd att bygga nytt.

      • Erik

        Det är väl så som man bygger in bostadsbubblor. Att belåna och belåna. Och aldrig knoppa av. Fastigheter har alltid ökat mer än inflationen. Undantaget var måhända den svenska finanskrisen i början på 90-talet. Just nu är direktavkastningen extremt låg vilket borgar för höga priser, Om direktavkastningen ökar minskar priserna och då är väl vi kommunmedborgare förlorare, eller? Och ökar räntorna i framtiden får väl i så fall bostadens hyresgäster ökad hyra eller minskat underhåll, eller?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi hade en sittning för ett tag sedan och i den presenterades att många privata aktörer vill bygga hyresfastigheter i Umeå just därför att direktavkastningen ger en bra avkastning och att bostadsrätter därför är en god investering. Att sälja något som ger god direktavkastning är att sälja ut skattebetalarnas tillgångar.

          Vad vi ska göra är att se till att alla allmännyttiga bostadsbolag i Sverige alltid fördelar alla skulder över alla kvadratmeter uthyrbar yta. Gör vi så och ser till att en lägenhet av normal standard håller samma standard i alla fastigheter oavsett av om de är nybyggda eller gamla så innebär det att vi kan sänka hyrorna i nyproduktion samtidigt som de höjs något i äldre fastigheter vilket är vad jag kallar en solidarisk bostadspolitik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag svarar på alla frågor Erik – däremot är det inte säkert att mitt svar överensstämmer med det svar du önskar höra.

          • Erik

            Solidarisk bostadspolitik. Det betyder enligt ditt resonemang att det ska kosta lika mycket överallt. Om mina preferenser är att betala en låg hyra och är villig att acceptera lägre standard och sämre läge för att jag vill lägga pengarna på något annat. Då funkar inte detta alla då alla förutsätts ha samma preferenser. Alla människor ska stöpas i samma form. Detta försök gick i graven i Östeuropa år 1989.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår inte att alla ska ha samma standard bara att hyran för en standardlägenhet ska vara samma oavsett av om lägenheten är nybyggd eller belägen i en äldre fastighet. Därutöver ska det självklart finnas lägenheter med både högre och lägre standard än en standardlägenhet.

        • Jonas E

          Erik – du använder Kommunismens fall som en anledning till att det är fel på Socialdemokratin………. Dom två har betydligt mindre gemensamt än vad Socialdemokratin faktiskt har med kapitalismen – för det första så är Socialdemokratin demokratisk och kommunismen är en diktatur form, så redan där faller din jämförelse !.
          På detta så samarbetar Socialdemokratin med just kapitalismen för att sen fördela de intäkter som uppstår ur detta – det är ju just det som gjort Sverige till den framgång det faktiskt är i jämförelse med många andra länder !.
          Jag skulle nog kalla Svensk Socialdemokrati för den mest pragmatiska i höger-vänsterskalan, då Socialdemokratin sällan låter ideologi hindra det praktiska – utan gör det som behövs oavsett vad ideologin säger !.
          Motpolen finns ju mest på högerskalan där man låter ideologi råda över sunt förnuft om och om igen – Alliansens privatiseringsfest som exempel på detta !.

  2. Jonas E

    Tyvärr är min erfarenhet av just Moderaterna att man gärna låter 1/10 av fakta var hela fakta = så kallat siffertrix, och jag har haft långa nät-debatter med Ågrens företrädare Reidl – den erfarenheten sa mig att lokala Moderater köper allt som kommer från centralt håll som ren fakta, har ingen som helst källkritik om det kommer från centralt håll, just Reidl har jag överbevisat om och om igen hur fel den centrala ”faktan” kan vara, men ändå så är det fortsatt sanningen i hans ögon !.
    Det är nu framförallt sjukförsäkringen jag debatterat, men stilen och förhållande till fakta går igen fortfarande ser jag !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Det både moderaterna och övriga alliansföreträdare är duktiga på är att rycka en liten del sanning , sättas in den i ett annat sammanhang och omge dem med lögner för att få allt att framstå som fakta och sanning.

      Det är därför jag förespråkar en modell där vi debatterar ideologi och vilken typ av samhälle vi vill bygga istället för att debattera delar av enskilda frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.