Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratins framtid är ljus.

För mig och många med mig är en återgång till traditionell socialdemokratisk framgångspolitik det naturliga sättet att vända vårt partis opinionsstöd och återföra det till den nivå runt 40% där det hör hemma om vi för rätt sorts politik.

Jag håller helt med de som påstår att den europeiska socialdemokratiska rörelsen pasokifierats – Dvs, förlorar mycket väljarstöd därför att den inte stått emot den marknadsfundamentalism som präglat de sista 20 -30 åren.

Jag håller även med om att detta beror på att stora delar av socialdemokratin blivit allt för teknokratisk och att dagens socialdemokrati till stora delar består av en politisk elit som själva lever ett liv som ligger långt ifrån de socialdemokratiska kärnvärdena och det liv traditionella socialdemokratiska väljare lever.

Ska socialdemokratin återfå sin sprängkraft måste vi tillbaka till våra ideologiska rötter.

Detta har jag upprepat gång på gång här på min blogg och jag kommer att fortsätta med att sjunga samma sång med allt högre stämma hela vägen fram tills dess att budskapet sjunker in hos alla partikamrater.

I min värld är den socialdemokratiska ideologin och den socialdemokratiska rörelsen och dess politik den enda rörelse som kan rädda vår värld – Detta därför att bara socialdemokratin och dess blandekonomi bygger ett jämlikt samhälle där inkomst- och förmögenhetsklyftorna kan hållas på en rimlig och acceptabel nivå.

Av alla efter förmåga och åt alla efter behov är ett minst lika viktigt kärnvärde idag som någonsin vid socialdemokratins födelse och utveckling.

Vad som måste ske för att vi ska åstadkomma denna förändring är inte speciellt svårt – Allt vi behöver göra är att återgå till den politik vi förde tidigare och som erbjöd ett trovärdigt ekonomiskt alternativ till marknadsfundamentalismen.

Det är därför vi socialdemokrater på nytt ska fatta fackföreningsrörelsens hand och tillsammans bilda en stark arbetarrörelse som kan förena människor i kampen för ett mer jämlikt Sverige och för en mer jämlik värld.

Som socialdemokrater måste vi alltid företräda folkflertalet och driva den sorts politik som är bäst för dem. Vi måste dessutom våga prata politik och ideologi med alla de väljare som om allt varit som i socialdemokratins barndom varit trogna socialdemokrater – De väljare som i desperation flyttat sina sympatier till nationalistiska, populistiska och/eller främlingsfientliga partier därför att de känner att dagens socialdemokrati inte för en politik som bejakar deras intressen.

Genom att sluta leden och återgå till traditionell socialdemokratisk politik ska vi återge socialdemokratin sin forna strålglans och Sverige sin anda av välstånd, frihet och framtidsoptimism.

Den som trodde att socialdemokratin i Sverige är dödsdömd och på väg att pasokifieras tror fel – Allt vi gör just nu är att ladda om batterierna för en intensifierad kamp för ett bättre och rättvisare Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Lars Forsberg

    ”Ska socialdemokratin återfå sin sprängkraft måste vi tillbaka till våra ideologiska rötter.”
    Då kan inte folk som Andreas Lundgren ansvara för ett så känsligt område som har med omvårdnad att göra. När en politiker ljuger för både media och i sin blogg Då är det skit. Han nekar till att test förekommer och ska genomföras I sin blogg däremot tillstår han det, men nekar till detta ändock En test om kamera övervakning-
    Det skulle underlätta för nattpatrullen som övervakar hela stan
    Hjälp. när ska sparandet ta slut för brukare inom Individ- och familj
    Jag upprepar Andreas ta time out från politiken
    Innan brukarna betraktas som något för loppmarknaden

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Andreas Lundgren är en mycket bra politiker och en politiker som dessutom får mycket gjort. Jag har tolkat saken annorlunda än dig och som jag ser det är det Andreas säger att vi ska bejaka användandet av ny teknik om sådan finns och om det finns brukare som vill använda den. Han säger dessutom att vi kanske ska prova kameraövervakning parallellt med nuvarande system men att detta ännu inte är fullt ut bestämt därför att inga pengar finns avsatta för ändamålet.

      I min värld och om jag lyssnar på det Andreas skriver och säger så är det det alltid brukaren som själv ska bestämma. Vill de ha manuell övervakning via besök ska så ske, vill de ha kameraövervakning ska så ske givet att kameraövervakning kan kvalitetssäkras.

  2. Jan

    Det är ju ett historiskt faktum att Socialdemokraterna är på tillbakagång. Ta till exempel valet 1968 där Socialdemokraterna fick 50,1 procent av rösterna och Moderaterna 12,9.
    Numera är Moderaterna och Socialdemokraterna någorlunda jämstora partier och ligger på drygt 25 procent i opinionsundersökningarna (sedan valet 2014). Alltså en halvering av s och en dubblering av M.

    Det finns heller inte något som tyder på att S kommer att etablera sig över 30 procent igen. Tvärtom, mycket tyder på att S kommer att förlora regeringsmakten 2018.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Trenden ska vändas och det gör den om vi återgår till att föra traditionell socialdemokratisk politik.

      Detta genomfört så är vi inom kort tillbaka på de 40% där vi hör hemma.

  3. Eva

    Politisk elit,som inte har førankring i politiken dom företräder, Helt riktig, så enkelt och så lätt och förändra på om viljan finns. Den finns väl….?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hos mig finns viljan och jag är den enda jag personligen kan svara för och vara 100% säker på att svaret är med sanningen överensstämmande – Dock upplever jag att viljan att göra förändring växer för varje dag som går bland andra partimedlemmar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror nog på vem man frågar om den saknar verklighetsförankring eller inte. Det jag vet är att jag litar på min egen förmåga att förändra och skaffa stöd för de saker jag driver till 100% och att allt börjar med just det – Viljan att skapa förändring.

      Vi ska dit jag påstår att vi ska och antalet i vårt parti som vill se en sådan utveckling växer dag för dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.