Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gör om – Gör rätt vad gäller Polisens organisation.

I söndagens nätupplaga av Aftonbladet finns en artikel om läckor i den utredning om Polisens omorganisation som Regeringen beställt av Statskontoret. Enligt Aftonbladet verifierar denna läcka att det framkommit i utredningen att omorganisationen inom Polisen är ett veritabelt misslyckande, att poliskrisen är ett faktum och att regeringen därför måste ta kontroll över situationen och genomföra kraftfulla åtgärder.

Jag har i tidigare inlägg skrivit om detta och i dessa inlägg skrev jag precis om det som nu framkommer i utredningen – Nämligen att omorganisationen av polisen misslyckats och att polismyndigheten är en myndighet i kris med en dåligt fungerande organisation som över tid hotar hela rättsstaten om vi inte snabbt får ordning på problemen.

Utredningens resultat ska presenteras inom kort och en konsekvens för att få ordning på torpet och arbetsro är att entlediga Riskpolischef Dan Eliasson – Inte på grund av hans person utan därför att han saknar sin personals förtroende.

Om jag får bestämma och/eller råda i frågan är det snabbaste sättet att få ett fungerande polisväsende att snabbt återgå till den organisation som gällde före omorganisationen – Detta så att vi medan vi i lugn och ro analyserar vad som gått fel och gör om och gör rätt åtminstone har ett polisväsende som fungerar.

Precis som jag anfört tidigare så är ett fungerande polisväsende med motiverade medarbetare som trivs på sin arbetsplats ett måste för att garantera rättssamhället. Dessutom måste Polisen ledas av en chef som har sina medarbetares fulla förtroende och respekt.

När vi ändå utreder frågan bör vi även se över hur vi snabbt kan återföra de specialgrenar inom polisen som fanns tidigare. Trafikpoliserna måste tillbaka ut på vägarna för att stävja det ökade antalet trafikbrott. Samma sak gäller polisens tunggrupper som behövs för att få stopp på den olagliga cabotagetrafiken och som kan vända trenden med ökat antal olyckor där lastbilar är inblandade.

Högsta prioritet måste dock läggas på att formera och gruppera den del av polisen som ska återta kontrollen i de områden där situationen hotar att gå över styr därför att kriminella gäng får härja fritt.

När informationen ur utredningen nu läckt ut och blivit officiell tycker jag även att det är rätt och riktigt att både Stefan Löfven och Anders Ygeman går ut och meddelar svenska folket att de fått informationen, är medvetna om problemen och har för avsikt att snabbast möjligt vidta kraftfulla åtgärder för att bringa ordning och reda inom polisen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Gerd

    Den nya organisationen (som en enhällig Riksdag har beslutat om) har inte fungerat över huvudtaget. Ansvar för detta har rikspolischefen som är en mycket olämplig person att inneha detta viktiga ämbete. Han har statsministerns förtroende. På vilka grunder? Han värnar mer om brottslingarna än offren. Han har gjort sig omöjlig när det gäller samarbete med polisfacket. Daltandet med kriminella har inte heller visat sig vara någon framgångsmetod. Lägg därtill att han motverkar att poliserna har löner som åtminstone är i paritet med barnskötare. Han har snabbrekryterat chefer inom de olika distrikten, och då helt utanför gällande regelverk. Allt för att få ett rövslickargäng som håller honom bakom ryggen. Jag tror att väljarnas dom i nästa val blir förrödande för S om man inte inser att hela rättssamhället måste återupprättas och att man måste göra något åt det omgående.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag skriver i inlägget att Rikspolischefen ska bytas ut och att vi ska återgå till den gamla organisationen medan vi utvärderar vad som gått fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.