Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD är arbetstagarnas fiende nummer 1.

Sverigedemokraterna har länge försökt framställa sig som ett parti som värnar om Sveriges arbetstagare och deras situation och det är bland just dessa SD:s opinionsstöd tillfälligtvis växte allra snabbast även om tillväxten nu ersatts av en stabil och pågående nedgång.

En nedgång som antagligen kommer att sluta på de ca 4% totala väljarstöd jag länge förutspått när det nu blivit känt att SD sviker Sveriges arbetare och flörtar med Almega och Svenskt Näringsliv.

SD är inte och har heller aldrig varit ett parti för den svenska arbetarklassen. Ända sedan starten har SD varit ett rasistiskt och främlingsfientligt parti som skyr arbetare och lågutbildade som pesten annat än som ”röstboskap”.

Därför tycker jag att både pensionärer och arbetare ska ta sig en extra funderare och noga analysera hur deras egen situation kommer att se ut om SD får makt och inflytande. Min analys är att den kommer att bli bra mycket sämre än i dagsläget.

Att Alliansen som mer eller mindre styrs av Svenskt Näringslivs husorgan Moderaterna ogillar att majoriteten av Sveriges arbetare ska få det bättre på bekostnad av företagens vinster har varit känt länge – Att SD nu tycker densamma offentliggjordes genom deras besked att inte stödja regeringens förslag om justa villkor för de anställda i samband med offentliga upphandlingar.

För egen del tycker jag att det är bra att SD gör detta tydligt för väljarna då deras ställningstagande kommer att snabba på partiets marsch ner mot 4%-nivån.

SD’s ställningstagande ger dessutom oss Socialdemokrater chansen att ta kampen för arbetarnas löner, anställningstrygghet och arbetsvillkor till nästa nivå – En nivå där vi visar alla arbetstagare att vi Socialdemokrater aldrig kommer att lämna dem i sticket genom att låta Almega och Svenskt Näringsliv ensidigt bestämma deras villkor.

Kampen för ett bättre och mer jämlikt Sverige byggt enligt den svenska modellens principer ska inte avvecklas utan utvecklas.

Därför tycker jag att vi socialdemokrater ska ställa ännu skarpare krav än i det förslag SD nu meddelat att de tänker rösta emot.

Inte nog med att vi fortsatt ska kräva att upphandlande myndigheter kräver kollektivavtalsliknande villkor vad gäller löner, semestervillkor och arbetstider – Denna gång ska vi dessutom kräva att allt det som kollektivavtalen stipulerar uppfylls även om leverantören som vinner upphandlingen saknar kollektivavtal.

Vi ska inte kräva att de tecknar kollektivavtal då detta är en fråga för arbetsmarknadens parter att avgöra – Däremot ska vi kräva att den leverantör som vinner upphandlingen följer alla förmåner som kollektivavtalet stipulerar. Gör vi så faller SD:s argument att vårt förslag stänger ute små företag utan kollektivavtal.

För att verkligen visa Sveriges arbetstagare att Socialdemokraterna är arbetstagarnas naturliga hemvist ska vi därutöver ställa följande krav på de leverantörer som vinner offentliga upphandlingar:

  • Att vinnande leverantör tar över avgående leverantörs personal rakt av och att även visstidsanställd och/eller behovsanställd personal omfattas av detta.
  • Att den övertagna visstidsanställda och behovsanställda tar med sig den LAS-tid de intjänat hos föregående leverantör.
  • Att normen för anställning hos den tillträdande leverantören ska vara tillsvidareanställning på heltid och att undantag från detta bara medges om oerhört specifika skäl finns.
  • Att delade turer inte får användas i verksamheten.
  • Att all tid en anställd tillbringar på sin arbetsplats ska vara betald tid jämte 1 timmes avdrag för matrast och fikaraster.

Till skillnad från SD ska vi Socialdemokrater visa att vi är arbetstagarnas vänner och beskyddare och inte likt SD dess fiende nummer 1.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

12 kommentarer

  1. Petter

    S styrda umeå själva klarar ju inte leva upp till kraven du sätter på leverantörerna.
    Detta borde de redan fixat efter så många år de styrt Umeå, det bara flumsnack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso har vi inte levt upp till detta än i Umeå – Dock kommer vi över tid att göra det då det är det jag kämpar för politiskt i mitt eget parti.

      Förändring tar tid men den har redan börjat komma steg för steg och jag kommer inte att ge mig förrän vi kommit hela vägen in i mål.

  2. Bergis

    Nej Anders. Ni socialdemokrater är inte arbetstagarnas vänner. Ni privatiserar också kommunala verksamheter för att få ner priset på personalens bekostnad. Ta bara ett exempel som Umeå lokaltrafik. Sen om ni vill ha SDs stöd kanske det inte är så lämpligt att ni kallar dem för rasister.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man ska alltid kalla saker vid sin rätta sak så jag ser inget problem i att kalla SD rasistiskt och främlingsfientligt.

      Sedan håller jag med dig vad gäller privatisering av kommunal och statlig verksamhet. Jag tillhör den växande andel av partiet som vill se en återgång och att vi ställer krav på samma anställningsvillkor och anställningstrygghet i upphandlad verksamhet som vi gör på egen verksamhet.

      Som parti ska vi alltid sätta arbetstagarna i första rummet. Besparingar ska aldrig gå ut över arbetstagarnas arbetsvillkor. Hur kan du läsa om i ett flertal av mina blogginlägg.

  3. Pelle

    Det är ju naturligtvis inte bra för socialdemokratin att att en del väljare ur arbetarklassen går över till SD. Men varför gör de det?

    Socialdemokraterna har skaffat sig ett rejält dilemma då de å ena sidan måste ta ställning för den underklass som skapas genom flyktingpolitiken, å andra sidan måste behålla de traditionella väljarna som inte alls vill ha den flyktingpolitik som ger den nya underklassen. Samtidigt som socialdemokratin driver en flyktinginvandring som bara kan sysselsättas genom borgarnas ”enkla arbeten” försöker de behålla socialdemokratisk politik med exempelvis höga ingångslöner. De försöker släta över baksidorna med flyktingpolitiken för att inte göda mörkerkrafterna och för att bli flyktingarnas parti. Många tycker inte om baksidorna med flyktingpolitiken och får då lära sig av sin egen rörelse att de är mörkermän/kvinnor. Socialdemokratin har investerat sig fast i att flyktingpolitiken är bra och nödvändig och fortsätter därmed med samma politik, dock med vissa nyansskillnader, samtidigt som många väljare redan i inledningen kunde räkna ut att ohämmad flyktinginvandring skulle leda till problem.

    Det här går inte ihop.

    Solidaritet har börjat nämnas igen. Det var inte direkt på modet under den nyliberala eran. Men nu handlar det inte om olika samhällsklasser bland svenska medborgare, det handlar om människor från andra länder. Den som är sprungen ur en svunnen arbetarsocialdemokrati och med föräldrar i evighetslånga vårdköer kan känna sig snuvad på begreppet. Många är pragmatiska. De vet att om resurser rinner över till en post minskar resurserna i de andra posterna. Att det förhåller sig så låtsas partiföreträdarna inte om då det gäller flyktingar.

    Det är inte ofta jag hör socialdemokratiska partiföreträdare tala till och för arbetare numera. Det är ju inte fel att de koncentrerar sig på flyktingar, feminister, hbtq och transpersoner samt kulturvänstern, men knegarna har ingen stark rörelse att känna samhörighet med. Socionomerna och andra högskoleutbildade har kanske har det i den moderna socialdemokratin, men knappast arbetarna. Våra framtida knegare beskrivs i regel som ett problem, som riskerar bli ”underkända” i skolan och som inte lyckas ta sig in på en självförverkligande universitetsutbildning och blir därför ”över” på hemorten. Att vi (fortfarande) har en stor viktig industri som behöver folk nämns knappt, men det får kanske snarare skyllas på medierna.

    Jag är alltså inte förvånad över att många arbetare flyr sin egen rörelse, den är nämligen inte deras längre.

    Ditt inlägg är en hedervärd insats, men jag skulle dock önska att debatten generellt handlade mer om vad det egna partiet tänker göra och mindre om att klämma till andra partier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min analys av varför vi förlorat väljare skiljer sig från din. När det gäller antalet enkla jobb är de fler än nog då det redan idag ser ut så att man inte behöver mer än grundskoleutbildning för att utföra så mycket som vart 4:e jobb på svensk arbetsmarknad. Med gymnasieutbildning adderad är drygt 60% av alla jobb att kategorisera som enkla.

      Helt rätt är att vi slutat prata med arbetare och det är det jag vill att vi som parti ska ändra på genom att börja om att prata med arbetare. Därutöver ska vi återgå till den sorts politik som rådde när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

      Om du följer och läser min blogg så kommer du att finna att jag ägnar det mesta av minn tid åt att prata om vilken politik jag tycker att vi ska föra och varför.

  4. Jan

    Jag tror också att Sverigedemokraterna får det lite tuffare när de tvingas ta ställning i andra frågor än invandringen. De andra partierna har också anammat SD:s invandringspolitik. Genom att profilera sig som ett stödparti till Moderaterna, det vill säga ansluta sig till alliansen, så kommer nog SD:s siffror stagnera och sjunka något. Några fyra procent kommer det dock inte att bli tal om. Åtminstone inte till valet 2018.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att SD kommer att hamna någonstans mellan 4 – 6% i nästa val då det är på den nivån de hör hemma med sin politik. SD är som KD med den skillnaden att SD är främlingsfientligt och KD påstår sig vara ett kristet parti.

  5. Alexander

    Anders

    Socialdemokraterna ska få 40% 2018 och SD 4%. Kan du berätta vad din spåkula säger om de andra partiernas resultat?

    Sedan hoppas jag att du förstår att din/er trovärdighet sjunker när socíaldemokratiska kommuner inte lever upp till det ni gapar om att andra ska göra…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skulle tro att att KD ramlar ur riksdagen och att M och C ligger kvar runt dagens nivåer medan Mp förlorar till V och S. För L vågar jag mig inte på någon gissning då deras resultat är knutet till vad som händer i partiledarfrågan inom L.

  6. Jonas E

    Det tycks viktigare för SD att vara emot allt, än att rösta för det som dom själva sagt är bra !.
    Vill SD vara med och ”leka” så får SD se till att uppföra sig först – det lärde man sig redan på dagis !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.