Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är dax för en skattehöjning!

I dagens samhälle verkar det vara helt tabu att prata om att höja skatter och då även bland oss Socialdemokrater. Alliansens skattesänkningar på 160 miljarder har urholkat välfärden och den offentliga sektorn även om den innebär att många människor fått lite mer i plånboken.

Därför har vi nu hamnat i ett läge där det inte går att bedriva effektiv fördelningspolitik under parollen ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov” vilket innebär att vi måste återställa systemen och säkra tillräckligt mycket intäkter för att göra detta möjligt – Något som i sin tur innebär att vi måste höja skatterna.

Den offentliga sektorn har brandskattats på olika sätt. Reformen om fritt vårdval och privata inslag i vården kostar pengar alldeles i onödan. Dessutom har den reformen skapat ett läge där personaluthyrningsföretag sett dagens ljus vilket gör att landstingen och regionerna tvingas använda sig av hyrläkare och hyrsjuksköterskor för att klara den dagliga verksamheten.

Dessa två saker har gjort vården dyrare för samhället men en minst lika stor orsak till att vården behöver spara pengar och därmed ha sämre personaltäthet beror på just sänkta skatter. Lägre skatteintäkter samtidigt som befolkningen växer och vårdkostnaderna ökar betyder mindre sjukvård – Så enkelt är det.

Därutöver har vi socialdemokrater aviserat en rad välfärdsreformer som alla kostar pengar. Reformer som höjt flerbarnstillägg, höjt underhållsstöd, höjt tandvårdsbidrag för äldre och höjt tak för lönebidrag är exempel på nödvändiga reformer för att öka sysselsättningen och för att skapa ett jämlikare samhälle.

Dessa reformer måste finansieras och som jag ser det innebär devisen ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov” att alla samhällsmedborgare solidariskt ska vara med och betala för allt detta. Om samhällets kostnader ökar och alla solidariskt ska betala finns bara en väg och det är att höja skatterna.

Därför ska vi inte vara rädda för att tala om höjda skatter eller för att genomföra de skattehöjningar vi pratar om. En skattehöjning med 1 till 2 kronor per hundralapp skulle göra gott för Sverige.

I första läget ska vi höja skatten för de med inkomster ovanför brytpunkterna med en extra stor skattehöjning för de som betalar värnskatt. Om detta inte räcker ska vi höja skatten för alla medborgare med så mycket som behövs för att klara av att bedriva effektiv fördelningspolitik.

För egen del betalar jag mer än gärna mer i skatt så länge jag vet att välfärdstjänsterna och de offentliga trygghetssystemen skyddar mig om jag har oturen att bli sjuk eller arbetslös.

Som jag ser det är det bättre med ett påtvingat sparande styrt av staten än ett frivilligt sparande i sjukförsäkringar och inkomstförsäkringar. Därför ska vi höja skatten för att göra ett sådant påtvingat sparande möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Alexander

    Jag fattar inte, invandringen skulle ju rädda välfärden? Kan Anders förklara varför skattehöjningar behövs när vi har tiotusentals välutbildade människor från MENA-länderna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer att ta några år åtminstone 3 innan dessa är i arbete. Kalkylen för invandringen ska göras över hela deras livsspann i Sverige.

      Skattehöjningar behövs för att återupprätta välfärden till sina tidigare nivåer.

      • Pelle

        Vi har ju haft en omfattande invandring från samma områden under lång tid. Det finns alltså data om arbetslöshet och långsiktiga effekter på ekonomin och om vi antar samma utvecklig i framtiden ser det verkligen inte ljust ut. Förutsättningarna är ungefär samma den här gången förutom att antalet är mycket större. Det här har finansdepartementet naturligtvis insett för länge sedan och därför försöker regeringen försvåra för flyktingarna med lagändringar med syftet att färre ska söka sig hit. Det gjordes dock för sent. Det var kanske inte var politiskt möjligt att göra någonting tidigare, ellet så var regeringen helt enkelt naiv. Staten lånar nu pengar för att ha råd. Så småningom övergår ansvaret till kommunerna som då måste höja skatten. Läget lär ha varit akut ett bra tag, enligt SKL. Regeringen säger nu att statliga pengar ska delas ut till kommunerna som välfärdsförstärkare. Det finns skäl att tro att det handlar om att försöka bibehålla välfärden trots kostnaderna för flyktingarna. Och ja, det finns många högutbildade bland flyktingarna men betydligt fler är analfabeter.

        Borgarnas jobbskatteavdrag satte fart på konsumtionen. Nu har vi en ekonomi som dras runt av billiga krediter och inhemsk konsumtion. Vi köper bilar och ungdomar får jobb inom detajlhandeln. Skattehöjningar till gamla nivåer skulle hämma konsumtionen och det har vi inte råd med.

        Tittar vi på kommuner som tagit störst ansvar då det gäller flyktingmottagandet historisk (Malmö, Södertälje…) så har de varit beroende av pengar utifrån för att få det att gå runt. Där har inte tre år varit tillräckligt, inte heller tio år. Skalar vi upp den situationen till nationell nivå, vilket vi kan göra nu, ser det inte bra ut.

        Det mesta pekar på ett 2/3-samhälle, och det växer fram under en socialdemokratisk regering.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med en effektiv integrationspolitik på plats kan vi göra saker annorlunda i framtiden än historiskt. Därför kommer framtiden inte att se ut som historien och hur det ska göras har jag skrivit om i ett flertal inlägg som du kan leta upp om du vill veta hur.

          Jobbskatteavdragen satte inte den fart på konsumtionen som de borde gjort. Om du ger en fattig människa mer pengar läggs dessa på konsumtion medan en rik människa lägger det på sparande.

          En återgång av stora delar av det som avreglerats till stat, kommun och landsting och en utbyggnad av offentlig sektor skapar många nya jobb och därmed mer konsumtion. Denna utbyggnad ska solidariskt betalas av alla så därför är en skattehöjning enda vägen.

      • Oberoende Observatör

        Tyvärr så räcker det inte ens med sju år enligt statistik för att ca hälften ska ha kommit i arbete. Snabbspåren som Ylva Johansson slog på stora trumman för verkar bli ett fiasko och antalet som deltar ligger runt 2000 personer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man förutsätter att även framtiden ska se ut som historien och att samma metoder man vet inte fungerar ska användas då är det är skert som du säger.

          För egen del bygger jag mitt uttalande på att vi ska införa en ny och väl fungerande integrationspolitik som i verklig mening löser problemen. Med en sådan på plats blir resultatet som jag säger att det kommer att bli.

  2. Alexander

    ”åtminstone 3 innan dessa är i arbete”

    Det var optimistiskt med tanke på att mediantiden är sju år. Sedan har vi ju haft en stor invandring i många år, ändå behövs det skattehöjningar? Nästan så att jag tror att invandringen inte är en vinst….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis men det som skiljer oss åt är att du utgår från att vi ska behålla dagens system för integration medan jag bygger mina utfästelser på det nya och effektiva integrationssystem som vi ska sjösätta inom kort.

  3. Jonas E

    Vet inte om dom skulle behöva höjas generellt, men det skulle behöva justeras i fördelningen efter 8 år av Allianspolitik !.
    Mer jagande av skattefuskare också – oftast just samma ena som gnäller över ”bidragssverige” alltså !.
    Har en svåger som jobbar inom penga/investeringsbranschen och de historier jag hört om hur hans ägare helt lagligt blåst staten på 100-tals miljoner gör mig klart irriterad – det finns mycket att göra där !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det jag säger – Skatten ska i första hand höjas för de med inkomster över brytpunkterna. Vad gäller skatteplaneringen så har jag presenterat hur enkelt det är att få stopp på den – Allt som behövs är att skriva om de skatteavtal vi har med andra länder så att skatteplanering inte blir möjlig genom att stipulera att nedsättning av skatten görs krona för krona med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i skatt i det andra landet.

      Gör vi det kan vi högst sannolikt sänka skatten för alla med extra stora sänkningar för de med de lägsta inkomsterna.

  4. Carl-Axel Otterhall

    Jag håller med dig delvis. Stafettläkarsystemet är oförsvarbart. Frågan är hur den kunde uppstå?

    Är de privata vårdalternativen dyrare än de offentliga? Hur vet man det? Att de privata gör vinster kanske kan ställas mot hur lekmännen inom den offentliga sektorn försöker bedriva livsviktig verksamhet.

    Jag tycker absolut INTE att skattehöjningar är lösningen på problemet! Det blir bara fler kompistjänster som inrättas inom ledning- och utredningspositioner av sådana. Jo det kallas för politikerförakt – vilket har växt oroväckande mycket ute bland befolkningen nu!

    Jag anser att det finns bara ett sätt att komma till rätta med vård, omsorg och skola – FÖRSTATLIGA! Tänk så mycket pengar som skulle frigöras till verksamheterna om detta genomfördes.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag börjar från slutet av din kommentar genom att säga att vi är helt överens om att sjukvården ska förstatligas – Något jag förövrigt skrivit många inlägg om.

      Staffettläkarsystemet har sin upprinnelse i reformen om fritt vårdval och privata bolag inom vården. Innan dessas tillkomst var alla läkare anställda av landstingen och det fanns ingen marknad för andra anställningsformer. Det enda som fanns var helt privata läkare som debiterade sina kinder fullt ut.

      När jag säger att de privata alternativen är dyrare än de privata menar jag t.ex. angående situationen i Holmsund. Där finns en privat klinik som listat många patienter men trots att den kliniken skulle kunna klara av alla Holmsundsbor så måste den landstingsägda kliniken finnas kvar för at ta hand om de patienter den privata kliniken inte vill ha.

      Det fungerar så att de privata klinikerna har kvar patienterna så länge de är lönsamma – När de blir allt för vårdberoende skickas de tillbaka till det allmänna systemet.

      Med statlig sjukvård slipper vi de problem på ledningsnivå du skriver om.

  5. Peter A

    Du låter väldigt naiv om det offentligas effektivitet. Verkar inte vara något som bekymrar dig. Det är hatet mot de som tjänar pengar som är din drivkraft. Tragiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag påstår inte att det offentliga fungerat perfekt och effektivt historiskt. Däremot har jag en obändlig tro på att jag kan medverka till att det t offentliga kommer att fungera effektivt i framtiden genom att driva frågor som leder till en sådan förändring.

      Jag har inget alls mot de som tjänar mycket pengar – Tvärtom tycker jag att de ska få göra så. Men när man både tjänar mycket pengar och sedan inte solidariskt vill betala skatt då blir det fel. Av alla efter förmåga och åt alla behov betyder att alla solidariskt ska betala skatt.

      • Jonas E

        Problemet är att privata idkare tar ju bara på sig det som kan generera vinst, och det offentliga måste driva allt efter behov – inte samma sak alltså !.
        Då blir det så att privata plocka russinen ur kakan, och dyrare för oss skattebetalare i slutändan !.
        Vi kan ju ta apoteken som exempel – där skötte apoteket tidigare själv dom lönsamma och olönsamma internt = dom betalade för varann, och staten fick vinsten – och det var en vinst där !.
        Nu måste staten ge bidrag till dom olönsamma apoteken istället – alltså en högre kostnad för oss skattebetalare totalt sett !.
        Var finns vinsten för oss skattebetalare att låta privata plocka vinster ur våra skattemedel ? – det ger ingen plus i statskassan alls totalt sett, och skapar färre jobb så privata i princip alltid hittar sin vinst med att ha färre anställda – så var är vinsten ?.
        Det finns ingen hat mot dom som tjänar pengar, det är en fråga om att inte slösa bort skattemedel i onödan – det borde även du tycka är bra Peter A, då även du betalar skatt – antar jag !.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.