Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu kan Riksrevisionens förtroendekapital återupprättas.

För mig är det goda nyheter att den siste av de 3 riksrevisionerna avgått. Margareta Åbergs avgång öppnar för tillsättandet av nya helt obefläckade riksrevisorer och dessutom för att skapa en ordning och ett regelverk inom riksrevisionen som innebär att de som tvingat nuvarande riksrevisorer att avgå inte kan inträffa igen i framtiden.

Dock tycker jag att det är synd att Margareta Åberg tänker sitta kvar fram tills Konstitutionsutskottet utsett hennes efterträdare – Alldeles speciellt så därför att hon envetet hävdar att hon inte begått några felaktigheter trots bevis för otillbörlig påverkan och mannamån.

När vi nu tillsätter nya riksrevisorer måste vi se till att dessa fullt ut förstår att de måste följa samma regelverk som alla andra och att en ordning där de ser sig själva som en elit som inte behöver följa demokratiska spelregler upphör.

Nästa uppsättning riksrevisorer bör dessutom få i uppdrag att upprätta revisionssystem som gör att vänskapskorruption och andra företeelser som inte följer demokratiska spelregler kan upptäckas i tid. Kan vänskapskorruption upptäckas i samband med att statliga verksamheter och bolag revideras kan den beivras omedelbart då all vänskapskorruption i längden är skadlig för samhället och ett hot mot demokratin.

Ska politiker och tjänstemän fortsatt ha väljarnas fulla förtroende måste vänskapskorruptionen bort.

Därför hoppas jag att Konstitutionsutskottet gör sin läxa väl denna gång och ser till att de som tillsätts som riksrevisorer kommer från andra verksamheter än statliga verk, myndigheter eller bolag så att deras oberoende aldrig kan ifrågasättas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Jag är också positiv till att hela trojkan avgår men anser också att de ledamöter i KU som var med och godkände anställningen av dessa riksrevisorer ska lämna sina platser så att det väljs in nya.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan hålla med om att det kan vara fullt rimligt att kräva att de ansvariga som var del av KU lämnar så jag har inga problem med satt stödja ditt förslag även om jag inte ser det som livsviktigt för att genomföra den förändring jag framförde i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.