Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nytt system för företagens skatterapportering en rakt igenom bra reform.

Inte oväntat är det så att organisationen Företagarna kritiserar regeringens förslag på att införa månadsvis rapportering på individnivå av utbetalda löner och inbetalda skatter till Skatteverket för alla som arbetar i Sverige.

Svenskt Näringsliv säger att de vill avvakta med sin syn tills de analyserat förslaget djupare och kommer med en kommentar även om jag är rätt säker på att de kommer att ansluta sig till Företagarnas uppfattning i ärendet.

Jag ser inget fel i att denna rapportering införs och att alla företag skickr en kopia av den löneutbetalningsfil företagen redan har vad gäller löner och skatter på sina anställda. Detta torde tvärtemot vad Företagarna säger inte innebära vare sig mer arbete eller mer byråkrati för företagen.

Hade det nya regelverket handlat om att bygga ett helt nytt system kan jag förstå att man är kritisk – Men i detta fall handlar det inte om att bygga några nya system då jag är helt säker på att alla företag i Sverige redan har ett system där varje arbetstagare i företaget är uppdelad på individnivå vad gäller lönens och skattens storlek.

Att de har det baserar jag på det faktum att inget företag vill betala ut för hög lön och därför måste hålla ordning på hur mycket arbetstagaren arbetat och när och på hur mycket skatt som ska betalas på den lön arbetstagaren intjänat.

Snarare tror jag att man protesterar därför att ett införande av detta system gör det svårare att fuska under pågående verksamhetsår och på att man får kortare tid på sig för att dölja eventuellt fusk med skatter och avgifter. Som systemet ser ut idag har man hela året på sig att ställa saker tillrätta och betala in rätt skatt.

Med det nya systemet på plats måste detta göras på månadsbasis – Därav protesterna om utökad byråkrati.

Regeringens tro på att denna nyordning ska leda till mindre skattefusk och att mindre pengar undanhålls på årsbasis är jag dock skarpt skeptisk till – Däremot tror jag att nyordningen kommer att leda till att Skatteverket får in skatten snabbare än med nuvarande system och på att denna nyordning snabbare än idag upptäcker de företagare som släpar med skatteinbetalningarna.

Om syftet med reformen är att göra skatteplanering och skatteflykt svårare har man skjutit sig i foten – Om syftet är att se till att skatten betalas in i tid är reformen helt rätt.

Jag delar dessutom regeringens med fleras uppfattning att denna reform kommer att stävja delar av den osunda konkurrensen – I vart fall den del som innebär att företag under beskattningsåret använder arbetstagarnas skattepengar i den egna verksamheten.

Därför säger jag – Inför detta regelverk snarast. Dessutom behövs inget stegvis införande då dessa filer redan finns att tillgå i alla laglydiga och seriösa företags nuvarande lönesystem.

Ska vi däremot göra något åt skatteplanerandet och den skatteflykt som blir möjlig att genomföra därför att man skatteplanerat i initialläget finns bara en väg att gå och det är att skriva om alla skatteavtal vi har med andra länder så att möjligheten att skatteplanera försvinner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.