Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kultur står inte i något motsatsförhållande till kommunal kärnverksamhet.

Ersboda S-förening arrangerade ett politiskt café i torsdags kväll på Ersboda Folkets Hus med kultur som huvudtema med intressant debatt mellan Thomas Wennström (S) och Eva Westman Modig (M). Kvällen präglades av en intressant debatt och massor av ny kunskap av vad som ryms inom kommunens kulturbudget.

Extra roligt är det att publiken fritt kan debattera ämnet med deltagande politiker vilket ledde till många och långa diskussioner om kultur och kulturens betydelse för ett levande och dynamiskt samhälle. Dessutom hade debatten en ideologisk touch då stora delar av debatten handlade om varför det är viktigt att göra kulturen tillgänglig för alla oavsett av hur stor plånbok de har.

Till att börja med fick vi lära oss att kultur omfattar betydligt fler saker än Norrlandsoperan och Kulturväven och att även biblioteken inryms inom kulturens budgetram. Just kampen för att behålla närbiblioteken är en viktig satsning för Umeå och för skolan. Inom kulturen samsas all sorts kultur såsom film, teater och all sorts musik och konst.

Debatten handlade även om att mat och hur mat kan vara en samlingspunkt mellan människor från olika kulturer – En samlingsplats där man kan träffas för att lära sig hur och varför man kan tycka och tänka olika i olika delar av världen. Därför fastslogs att även mat är kultur.

En annan viktig lärdom är att kulturen trots att många klagar på att den slukar mycket pengar bara utgör 4% av kommunens totala budget. Den som tror att kulturen och dess inslag äter pengar från kärnverksamhet såsom skola, vård och omsorg tror därför fel. En minskning av kulturbudgeten till 2 % av den totala budgeten skulle inte ge speciellt mycket mer i form av skola, vård och omsorg – Däremot skulle en sådan minskning strypa kulturen och därmed Umeås framtida tillväxt.

Kultur och framför allt en satsning på alla sorters kultur är en tillväxtmotor och en viktig sådan. Ett torftigt och begränsat kulturutbud ger dålig tillväxt och skapar lägre skatteintäkter och därmed mindre pengar till skolan, vården och omsorgen.

Därför är det hög tid att vi slutar ställa dessa saker mot varandra då det i själva verket är så att de måste gå hand i hand för att Umeå ska må bra. Ett blomstrande kulturliv ger ett blomstrande samhälle.

Därför säger jag fram för mer kultur så att vi ökar inflyttningen än mer och därmed får mer över till skolan, vården och omsorgen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Jonas E

    Jag har ju tidigare påtalat att kommunen ville ta skolans besparingar till Norrlandsoperans ombyggnad – och medgett så i tidningsartiklar dessutom………..låter det inte som om kultur är i motsats till kärnverksamhet !……. det samma tycks gälla torg och parker också – prioriteringar efterfrågas !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      vad jag vet så ingår inte ombyggnaden av NO i kulturens budget. Vart man tänkt hämta pengarna för den och att dessa skulle tas från skolan är en nyhet för mig. Dock lovar jag att forska i saken och ge ett klart och rakt svar i frågan.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Det är det bästa svar jag har just nu. Men jag lovar att kolla upp det med berörda parter nästa möte.

          • Jonas E

            Hur är du kan du då vara så tvärsäker på att det inte finns en konflikt såsom rubriken beskriver ?.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Därför att kultur och satsningar på kultur är mycket viktiga för att se till att medborgarna trivs och att nya medborgare och besökare lockas av staden. jag pratar inte bara om finkultur såsom opera och konst utan om all sorts kultur från A till Ö.

            Biblioteken och att dessa är tillgängliga är mycket viktigt.

            Om man backar klockan 5 år eller mer så tillhörde jag de som tyckte att kultur som opera bör bära sina egna kostnader för att vara berättigad – Efter att ha lärt mig mer genom att prata med både utövare och publik har jag ändrat uppfattning.

  2. Joans E

    Då kan vi först reda ut en del grundfrågor – måste kulturen också spara ?.
    Jag såg att kommunens underskott ökat med 300 miljoner, så måste alla spara nu – eller bara vissa ?.
    Var det egentligen så smart att bygga om torg och parker runt rådhuset för ca 100 miljoner ? – det var ju fint som det var innan !. Kommunen hade ju bevisligen inte råd med det då underskottet ökat med det tredubbla !.
    Görs det något alls för att komma åt den dumsnålhet som jag tidigare påtalat ? – för där lär det finnas de riktigt stora pengarna !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart måste alla delar av kommunen spara när besparingskrav kommer. Alla nämnder får mindre pengar och när det gäller ombyggnaden av torg och parker har detta varit planerat länge och är något som behövs för att bygga ett attraktivare Umeå som dessutom klarar sig utan ombyggnad åtskilliga år framåt i tiden.

      Att vi sedan alltid kan göra saker bättre säger jag inte emot och jag vet att det pågår ett intensivt arbete på alla nivåer inom kommunen för att se över hur vi kan spara och hur vi kan göra saker bättre och effektivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.