Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Läget är perfekt för att fasa ut ränteavdragen.

När nu Riksbanken aviserat att det troligtvis inte finns någon anledning att höja räntan de närmaste åren öppnar sig en aldrig skådad chans att en gång för alla fasa ut de orättvisa ränteavdragen som gör att alla som äger sin bostad subventioneras av de som hyr sin bostad.

Ränteavdragen har spelat ut sin roll och dagens system för bostadssubventioner måste göras om. Samma sak gäller dessutom fastighetsskatten där vi måste tänka om så i vart fall de höginkomsttagare som köper en dyr bostad träffas av fastighetsskatt i proportion till bostadens pris och inkomstens storlek.

I ett socialdemokratiskt styrt Sverige ska vi inte ha ett system där låginkomsttagare subventionerar höginkomsttagare vilket är effekten av ränteavdragen och den schablonmässiga bostadsavgiften.

Under tiden ränteavdragen fasas ut ska vi ta oss en ordentlig funderare på hur vi ska möjliggöra för låginkomsttagare att köpa sig en bostad. Exakt hur detta ska fungera i en framtid ska jag be att få återkomma till när jag i lugn och ro evaluerat de möjligheter som står till buds.

En möjlig utväg är att staten går in och subventionerar räntan för de med inkomster under brytpunkten om dessa samtidigt saknar förmögenhet och äger sin bostad – Men som jag sa ovan så vill jag återkomma när tanken på hur låginkomsttagarna ska få hjälp med att finansiera sitt bostadsköp är genomtänkt fullt ut.

Att detta tankearbete inte är färdigt är dock inget skäl att vänta med påbörjandet av utfasningen av ränteavdragen av den anledningen att dessa är mycket orättvisa.

När det gäller fastighetsskatten så är det lättare – Denna ska inte tas ut så länge inkomsterna ligger under brytpunkten för statlig skatt för den inkomsttagare som äger fastigheten. Sammanbor eller är ägaren gift ska bägge parternas inkomster räknas in i kalkylen för eventuell fastighetsskatt. Detta genom at lägga ihop inkomsterna och dela den med 2 – Blir medelinkomsten över brytpunkten ska fastighetsskatt betalas – Är den under utgår ingen fastighetsskatt.

Dessutom ska det inte vara möjligt att sätta sina barn som ägare till fastigheten för att komma undan fastighetsskatten – Är barnen minderåriga eller saknar inkomst är det föräldrarnas inkomst som ska utgöra underlag för fastighetsskattens vare eller icke vara.

En sak är säker och det är att jag som socialdemokrat aldrig kan acceptera att låginkomsttagare ska subventionera höginkomsttagare.

Därför ska ränteavdragen fasas ut och fastighetsskatten återinföras för den del av medborgarna som har möjlighet att betala densamma utan att deras livsföring påverkas i egentlig mening.

Detta därför att den svenska samhällsmodellen och den kamp för ett jämlikare samhälle den förespråkar kräver utfasade räntebidrag och återinförd fastighetsskatt för att leva upp till sina föresatser om ett bättre och jämlikare Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Erik

    Jag älskar det här med brytpunkter. Tänk vad lätt det är att hålla sig under. Genom skatteplanering. I stället för att t.ex. ta ut lön för övertid kan man ”kompa”. Vidare kan man be om löneväxling med sin arbetsgivare. T.ex. byta del av lön mot tjänstepension.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kan man be om komp om man jobbat över och visst kan man välja tjänstepension om man har en position som medger det. Dock är det den utbetalda lönen som ska räknas och väljer man att ta en lägre lön ska man inte straffas för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.