Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD säljer ut den homogena grupp svenskar man påstår sig värna till högstbjudande.

Vi Socialdemokrater har på kort tid lagt en lång rad förslag för att stärka arbetsrätten och för att ge landets alla arbetstagare bättre villkor – Bland annat genom att förändra regelverket för upphandlad offentlig verksamhet på ett sådant sätt att det nya regelverket inte tillåter lönedumpning och försämrade arbetsförhållanden.

Vi gör detta därför att vi står stadigt fast vid vår ideologiska övertygelse om att ett JÄMLIKARE Sverige med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer är enda vägen framåt. Ska detta uppnås måste arbetstagarnas arbetsvillkor och anställningstrygghet stärkas snarare än försvagas.

Att Alliansen skulle rösta mot många av dessa förslag då det ligger i framför allt Moderaternas intresse att gynna företagsägarna snarare än arbetstagarna är inte speciellt förvånande men att SD som påstår sig värna landets arbetstagare och etniska svenskar skulle slå följe med Alliansen och rösta emot vad som är bäst för alla Sveriges arbetstagare förvånar.

SD är som jag ser saken det parti som går allra längst i sin iver att sälja sin själ till företagsägarna och deras lobbyorganisationer. Inte nog med att man avfärdar och röstar emot förslaget till nytt regelverk vid offentliga upphandlingar – Därutöver vill man som man säger ”komma tillrätta med de fackliga sympatiåtgärderna” vilket är ett annat ord för att begränsa och försämra strejkrätten.

Ovanpå allt detta vansinne som försämrar arbetstagarnas rättigheter vill SD dessutom enligt Jimmie Åkesson införa försämringar som innebär att företag som ”inte har råd enligt dem själva” ska slippa betala minst 25 semesterdagar per år för sina anställda – Något som för övrigt är omöjligt om man inte ändrar den skrivning som infördes i semesterlagen 1978.

Att sätta sig emot en skrivning om att kräva kollektivavtal för de företag som deltar i offentliga upphandlingar är en krigsförklaring mot Sveriges samlade arbetarkår – Den arbetarkår SD påstår sig värna och den arbetarkår vars röster man hoppas på att få i kommande val.

Kollektivavtal och den svenska modellen är något vi Socialdemokrater aktivt kämpat för sedan urminnes tider – En kamp vi nu vill återuppta för att komma tillrätta med de försämringar Alliansen gjorde under sina regeringsår.

Kollektivavtal är livsviktiga för Sveriges arbetarkollektiv – Viktiga därför att de reglerar en mängs saker såsom arbetsmiljö, arbetsvillkor, ob-ersättningar, jourtid, övertid och anställningsvillkor mm. Därutöver de mycket viktiga försäkringspaket som ska trygga arbetstagarna vid sjukdom och när det är dags att gå i pension.

Varje avsteg från dessa kollektivavtal är en krigsförklaring mot Sveriges samlade arbetarkollektiv!

SD pratar ofta om Sverige och svenskarna med betoning på svenskarna som en enskild homogen etnisk grupp. Varför SD då vill införa kraftiga försämringar för den grupp man påstår sig värna övergår min förståelse – Dock ska man kanske aldrig upphöra att förvånas av ett parti som slagit in på linjen att ”sälja sig till högstbjudande”.

Den slutsats man kan dra av den sista tidens händelser är därför att det bara finns ett parti som värnar både Sveriges arbetarkollektiv och den grupp svenskar som SD påstår sig värna – Vill man värna dessa röstar man på Socialdemokraterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

20 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Finns inget de senaste årtiondena som så förbättrat arbetarens ekonomiska villkor som de skattesänkningar på arbete som alliansen genomförde (trots att alliansen ändå kunde satsa mer än någonsin på skola/vård/omsorg).

    Vem var arbetarens fiende nummer 1 och röstade emot dessa förbättringar för arbetaren ? Jo socialdemokraterna …, man röstade nej till varje sådan skattelindring.Nu har man till slut accepterat dessa ändringar, ingen trovärdighet i deras förfarande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det största som hänt Sveriges arbetare är stärkta fackföreningar, kollektivavtal och en bra arbetsmiljö och arbetsrätttslig lagstiftning.

      Att påstå något annat saknar rim och reson.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag sade de senaste årtiondena och att du förnekar hur stora och viktiga dessa förbättringar varit för arbetaren saknar rim och reson. Att du vill beskatta arbetaren motsvarande en månadslön extra i skatt per år vet vi.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte för avsikt att beskatta den vanlige arbetaren mer – Däremot har jag för avsikt att beskatta de med inkomster över brytpunkterna betydligt mer än idag och då alldeles speciellt de som betalar värnskatt. Dessutom ska förmögenhetsskatten återinföras för de med stora förmögenheter och jag utgår från att det är oerhört få traditionella arbetare som befinner sig bland de löntagare jag vill höja skatten för.

          SD har valt sida och med det kommer nedgången i väljarsympatier att accelerera.

          • Jonas E

            Man kan inte bara se till Jobbskatteavdraget som ett plus – Alliansens påförde en held del kostnader också som sen ska räknas av på jobbskatteavdraget – och för en normalinkomsttagare som inte bor inne i städerna och är beroende av bil för att ta sig till jobbet är det knappast en plus i slutändan – snarare tvärt om, och skulle man då sen råka bli sjuk ett tag så är du på minus direkt på ett helt annat sätt än före Alliansens framfart…….. för det är väl den totala bilden som är intressant här – eller ?.

          • Jonny Disenfeldt

            Du och partiet har varit emot alliansens skattesänkningar för arbetare, det är fakta.

            Att tro att mycket högre marginalskatter skulle ge stora pengaflöden till den statliga kassan tyder på att man inte är helt klar över matematiken i det hela.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Många bäckar små Jonny och ja mitt parti ville inte sänka några skatter på det sätt som är gjort under Alliansens tid – De pengarna hade behövts nu för att investera i fler jobb och bättre välfärd.

            Över tid kommer vi kanske till och med att kunna sänka skatten för alla givet att vi får stopp på skatteplanerandet.

  2. Jan

    Du har rätt i att Sverigedemokraterna slutligen valt sida och sålt sig till välfärdskapitalistlobbyn. Och därigenom till Svenskt Näringsliv och Moderaterna. De suktar nämligen efter mer inflytande i riksdag och regering 2018. Hur många av deras väljare från vänster (arbetarfacken) som förstår det är en annan fråga.
    Jag tror att det här kan vara början på Sverigedemokraternas nedgång som komet i den politiska världen. Om de blir ett Moderaterna 2.0 försvinner deras berättigande på sikt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – jag har spått att SD ska vara nere på ett väljarstöd på ca 4-5% vid nästa val och när de nu deklarerat vart de hör hemma politiskt kommer nedgången dit sannolikt att snabbas på.

      Sveriges samlade arbetarkår är varken ointelligenta eller utan förstånd och att rösta på ett parti som försämrar för dem kommer inte att ske.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag spådde inte fel med 12% Olle men väl med dryga 5% och varför kan du läsa om i det inlägg som publiceras om ca 5 minuter.

  3. Kent

    Jag tycker att allt det du skriver om verkar vara bra men det glöms mer eller mindre bort vi som är småföretagare. Lönedumpning är ett stort problem för många småföretagare både när det gäller ” importerade” chaufförer med minimala löner och svartarbetare, sist men inte minst de företag som metodiskt nyttjar lönebidragare för att konkurera ut vi som vill betala en rimlig lön till våra anställda. Det kan tänkas att många småföretagare låter sig luras av löften om lägre skatter och begränsad arbetsrätt därför att så många redan utnyttjar röran kring det som redan finns. Nä visa framfötterna och ta tag i att se till att det blir lika villkor för alla företagare det kommer socialdemokratin att tjäna på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Det är precis det jag kämpar för – Att samma spelregler ska gälla för alla som konkurrerar och lönedumpning likväl som storföretagens skatteplanerande sätter konkurrensen ur spel.

  4. Johan

    Hej Anders!
    Som vanligt ett intressant inlägg.
    Som småföretagare i byggbranschen så konkurrerar vi med svenskabyggföretag som har utländska arbetare. Dessa bolag debiterar mindre per timme för två man än vad jag behöver för en! När jag för tio år sedan berättade en historia om hur det kommer att bli här som i USA. Där åker byggföretagets chef runt och plockar upp den arbetare som kräver minst lön. Då skrattade mina bekanta och andra byggföretagare åt mig men, nu säger de åt mig. Du har rätt!
    Konkurrenans i all ära men, på lika villkor. Tog upp detta med facket för det är ju trots allt deras medlemmar som blir drabbade. De verkar tyvärr inte förstå allvaret i detta!
    Sedan att rotavdraget ändras förstör ju marknaden med svartjobbare som stjäl mina anställdas lön!
    För det är ju det allt handlar om mina anställdas lön!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack. Ja osund konkurrens och lönedumpning är ett stort problem som måste lösas. Min förhoppning är att EU:s nya utstationeringsdirektiv ska hjälpa till att lösa delar av problemet men resten måste vi fixa själva.

      Facket är medvetna men bakbundna då lagändringar behövs för att komma till rätta med detta.

  5. Alexander

    Anders

    ”De pengarna hade behövts för att investera i välfärden”

    Fast varför ställa skattesänkningar mot välfärden? JÄMT får jag höra att jag inte ska ställa invandringen mot välfärden, men när en lågavlönad undersköterska får lägre skatt riskerar landet att gå under. Att ni inte ser hur inkonsekventa ni är gör en mörkrädd…. Du påstår ju att det finns pengar så vad är problemet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skatteintäkter är det som bygger välfärd så att förstå att det blir mindre av allt om man sänker skatterna och därmed minskar intäkterna är inte alls svårt att räkna ut och förstå.

      Sedan är det ju inte så att sjuksköterskan fått den största skattesänkningen. Tittar vi på totalen så är det de mest välbeställda som tjänat mest på skattesänkningarna.

      Dessutom hade vi kunna lösa situationen för sjuksköterskan genom klassisk fördelningspolitik vilken skulle inneburit att de välbeställda idag betalat lika mycket i skatt som tidigare.

  6. Alexander

    Anders

    Några enkla frågor:

    1. Varför tar ni inte bort jobbavdragen och räddar välfärden?

    2. Hur stora skatteintäkter bidrar det senaste årets invandring med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns andra sätt att rädda välfärden Alexander – T.ex. genom att höja skatten för de med inkomster ovanför brytpunkterna samt genom att återinföra förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Den största skatteintäkten skapar vi genom att stoppa möjligheten att skatteplanera – Något som kommer att ge större intäkter än de genomförda jobbskatteavdragen.

      Invandringens påverkan på skatteintäkterna kan inte mätas över ett enskilt år utan måste mätas över hela invandrarens livsspann i Sverige – Gör vi det så kommer kalkylen att bli positiv dvs. vi får en intäkt snarare än en kostnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.