Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Regionbildningsfrågan borde bli föremål för en folkomröstning.

Precis som jag sagt i ett antal tidigare inlägg så verkar det finnas ett stort folkligt motstånd hos väljarna i Norrland vad gäller bildandet av en storregion. Dessutom har ytterligare en viktig remissinstans – Länsstyrelsen i Jämtland i sitt remissvar sagt NEJ till bildandet av en storregion i Norrland varför jag tycker att det enda rätta nu är att folkomrösta i frågan i samband med nästa ordinarie Riksdagsval alternativt i samband med nästa års Kyrkoval.

Länsstyrelsen i Jämtland har i sitt remissvar framfört skälen till sitt NEJ – Skäl som vi inte ensidigt kan sopa under mattan genom att politiskt köra över medborgarna och remissinstanserna.

Därför är det enda rätta att folkomrösta i frågan och därmed fråga väljarna om en storregion verkligen är vad de vill ha.

I sitt remissvar har Länsstyrelsen i Jämtland framfört att en eventuell regionbildning borde ske samtidigt i hela landet – En uppfattning jag delar fullt ut. Därutöver har Länsstyrelsen i Jämtland kommit fram till att det är befolkningstäthet snarare än befolkningsmängd i en region som driver tillväxt i regionen – Något även jag kommit fram till när jag studerat ämnet djupare.

Därutöver tycker Länsstyrelsen i Jämtland att en noggrannare analys av konsekvenserna av en regionbildning än den som finns idag måste göras – En slutsats som dessutiom delas av fler remissinstanser.

Därför upprepar jag ytterligare en gång vad jag sagt ovan – Vi ska inte hasta fram lösningar som inte har folklig förankring.

Låt oss folkomrösta om saken så att vi är säker på att vi har väljarna med oss snarare än mot oss innan vi genomför en så genomgripande förändring som skrotande av nuvarande länsindelning och skapande av storregioner.

Som socialdemokrat tycker jag att det är viktigt att vi lyssnar på våra väljare även om tanken på större regioner som ersättning för dagens landsting är en bra idé förutsatt att de genomförs på rätt sätt.

Jag tycker även att vi bör överväga en alternativ lösning till att bilda storregioner – Detta genom ett alternativ som kan vinna medborgarnas stöd och samtidigt som det sparare de pengar man hoppas spara på bildandet av storregioner kan flytta demokratin närmare väljarna.

Rätt sätt för mig är att vi bildar storregioner vad gäller sjukvård, regional kollektivtrafik samt byggande och underhåll av infrastruktur och att allt annat beslutsfattande tillförs landets kommuner.

Landets sjukvård brottas med stora problem och just därför ska vi inte skrota tanken på att ersätta landstingen med något som är mer effektivt bara för att vi ogillar tanken på en storregion. Får jag vara med och bestämma bör vi ta hela idén om storregioner tillbaka till ritbordet och strukturera om förslaget till ett förslag som både sparar pengar och passerar riksdagen samt kan vinna väljarnas förtroende.

Enligt mitt tycker görs detta bäst genom att vi skrotar alla befintliga landsting och regioner och lägger sjukvård, regional kollektivtrafik och byggande och underhåll av infrastruktur direkt under riksdagen i ett eget departement med en egen minister.

Därutöver bör vi göra om dagens landstingsskatt till en statlig skatt, skrota alla länsstyrelser och avskaffa landshövdings/regionråds ämbetet och alla landstings/regionfullmäktige och ge landets kommuner större kommunal beslutsrätt över alla frågor som inte har med sjukvård, kollektivtrafik och infrastruktur att göra.

En statlig sjukvårdsapparat direkt under ett regiondepartement är garanten för att hela landet får sjukvård av samma kvalitet och kvantitet. Dessutom sparar vi massor av pengar då vi slipper onödiga landstingsfullmäktige/regionfullmäktige och dyr landstingsadministration.

De pengar vi sparar ska givetvis investeras i mer och bättre sjukvård, mer och bättre kollektivtrafik och mer och bättre infrastruktur.

Med ett större kommunalt självbestämmande kommer väljarkåren att uppleva att demokratin flyttar närmare väljarna vilket över tid kommer att öka förtroendet för landets politiker och minska politikerföraktet.

Kortare beslutsvägar och färre instanser torde dessutom innebära att beslutsprocessen blir snabbare och att bostadsbyggandet därför kan ökas i snabbare takt än idag – Detta i och med att ett beslutsled (läs länsstyrelserna) försvinner.

Kan vi dessutom skapa en speciell PBL-domstol bemannad med specialistdomare av samma kaliber som i Högsta Förvaltningsdomstolen vars beslut inte kan överklagas vidare skapar vi kraftigt förkortade ledtider vad gäller rättsprocessen – Detta utan att rättssäkerheten försämras i och med att de domare som fattar det slutgiltiga beslut blir samma domare som idag om ett ärende går hela vägen upp till Högsta Förvaltningsdomstolen.

Min förhoppning är att min avvikande uppfattning ska gillas av många av mina partikamrater och att därför hoppar på samma tåg som jag så att vi kan göra det som är ett måste sett ur ett kostnadsperspektiv utan att skapa en struktur som saknar stöd bland väljarna.

Politik handlar om att vilja och politik handlar om att utöva visionärt men ändå folkligt förankrat tänkande – Något jag anser att mitt förslag gör fullt ut.

Avslutningsvis får vi aldrig glömma att vårt uppdrag som politiker är att skapa det som är bra för medborgarna och det som väljarna vill ha – Detta oavsett av hur attraktiv en regionbildning skulle vara för våra egna politiska ambitioner vad gäller framtida maktpositioner.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Jag håller med om det mesta men saknar ett viktigt område. Skolan , som ända sedan kommunaliseringen har hamnat i en utförsbacke med vikande resultat. Våra barns framtid är beroende av hur den utvecklas så återför den till ett statligt departement.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skolan har jag valt att skriva om i separata inlägg därför att skolan inte är en del av vare sig landstingen eller regionerna men jag är övertygad om att vi delar uppfattningen om att skolan bör förstatligas.

  2. Hans

    Va? Är du socialdemokrat?

    Passa dig så att du inte får kicken av partiet! I det södra grannlänet där viner partipiskan och sossar fockas på löpande band pga avvikande åsikter i sjukvårdsfrågan!

    (S)tornorrland är sossarnas våta dröm och möjlighet att stärka sin politiska makt i Norrland, att man sedan kör över folkviljan är oväsentligt, det är så att jag får vibbar av det forna riket i öster med hammaren och skäran som symbol!

    Kör hårt Anders, du kanske är fröet till den förändring som så väl behövs i det betong-(S)tela partiet. Samhället förändras snabbt och det gäller för politiken att anpassa sig till verkligheten, det har vi sett exempel på under det senaste året!

    Du skriver, ”Landets sjukvård brottas med stora problem och just därför ska vi inte skrota tanken på att ersätta landstingen med något som är mer effektivt bara för att vi ogillar tanken på en storregion.” Du Anders, varför då inte tänka tanken på att låta STATEN ta över ansvaret för sjukvården? Då får vi en ordentlig storregion med helhetssyn på den Svenska sjukvården utan att behöva gå via en massa käbblande, revirpinkande och röstfiskande kockar och småpåvar benämnda landstingspolitiker? Du Anders med dina friska och fria tankar, har Du tänkt den tanken?

    Mvh, Hans

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I mitt parti råder en demokratisk ordning som innebär att alla har rätt att ha en egen uppfattning i alla frågor. Som jag skrivit i tidigare inlägg så är detta helt ok så länge man inordnar sig och röstar med partiet om en majoritet av partigruppen i den församling man tillhör röstat fram den linje man ska stödja. Då är valet att rösta med eller låta en ersättare rösta – Det är så demokrati fungerar – Striden tas i den egna partigruppen och inte i den valda församlingen.

      Jag tror inte att ett stornorrland är någon våt socialdemokratisk dröm – Tittar vi på det som sker så vill man dela in hela Sverige i större regioner istället för i dagens län.

      Jag lovar att fortsätta kämpa för detta genom att debattera frågan flitigt då debatt är bästa sättet att komma framåt och jag kan bara meddela att det är precis det jag vill göra med sjukvården – Förstatliga den så att vården blir jämlik i hela Sverige och så att alla svenskar betalar lika mycket för sjukvårdens kostnader oavsett vart de bor.

  3. Jonas E

    Jag måste ju säga att jag ser inga fördelar med storregion, då makten och tänket centraliseras och ytterområdena får lida – det ser vi ju redan i denna kommun, och det lär ju uppstå i en storregion också !…… folkomröstning är det enda rätta här !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för stödet – det är precis det som är min poäng – Vi behöver folkomrösta i frågan.

  4. Johan

    Bra skrivet!
    Självklart ska det folkomröstas i frågan!
    Tror personligen inte på idén om storregion där beslutfattarna hamnar långt ifrån utkanterna av regionen! En storregion kan i vissa frågor vara starkare men, tyvärr så tror jag att det överlag blir rörigare!
    Håller med gällande landstinget och det borde rimligen ge en del sparade skattepengar också.
    Som kan läggas på effektiv sjukvård där man tex kan plocka pengar från försäkringskassan till operationer och korta sjukskrivningar och rehabilitering. På det sättet så kommer sjuka fortare ut på arbetsmarknaden igen mindre lidande dessutom.Pengarna finns men tyvärr på fel ställe.
    Sedan har jag en personlig åsikt att det är dags för Umeå kommun att byta namn för Umeå är så mycket mer än just Umeå!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack – Just storleken och det faktum att medborgarna får längre till besluten är mitt huvudargument mot en storregion samt att det är befolkningstäthet och inte befolkningsmängd som driver tillväxt.

      Huruvida vi ska byta namn på kommunen eller inte ska jag låta vara osagt då Umeå kommun är et väl etablerat namn i Sverige som helhet – Dock håller jag helt med om att Umeå kommun är betydligt mycket mer än bara Umeå stad.

  5. E

    Mycket intressant =) Jag gillar tanken oavsett hur svårtgenomfört det är i praktiken. Dock är olikheterna i kvalité landet över bara så jävla störigt…. vissa delar världsledande vissa delar knappt ikapp med nordkorea ^^

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du gillar idéen och jag är övertygad om att fler och fler kommer att göra detsamma över tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.