Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett råd till Lennart Holmlund – Låt oss bemöta kritiken istället för att skjuta budbäraren.

Min partikamrat Lennart Holmlund ondgör sig idag på att VK publicerat ett insändare från signaturen Oberoende observatör som kritiserar vårt kommunalråd Hans Lindberg. Därutöver ifrågasätter Lennart VK:s motiv till att publicera nämnda insändare vilket jag tycker är fel.

Som offentlig person måste man tåla kritik även om den kommer från en medborgare som inte vill skylta med sitt namn. Så vitt jag vet är det varje insändarskribents rättighet att välja om man vill framträda under eget namn eller under pseudonym så länge tidningen i fråga vet vem som författat insändaren vilket jag utgår från att VK vet.

Sedan måste alla vi som ägnar oss åt politik förstå att det alltid kommer att finnas människor som tycker och tänker annorlunda än oss och därför vill angripa oss med hjälp av bloggar, insändare, debattartiklar och namninsamlingar mm.

Den kritik som framförs mot Hans är dessutom inte ny då jag sett precis samma kritik i kommentarer på min egen blogg åtskilliga gånger som ett resultat av vår hållning i skolfrågan gällande Botsmark och Bullmark.

Som offentlig person måste man inse att man får utstå beröm likväl som kritik och spott och spe.

Utan att veta säkert tror jag mig veta vem denne oberoende observatör är då samma person kommenterat mina blogginlägg och framfört kritik mot både Hans och Moa som ligger i fas med den som delges i insändaren i VK. I kommentarerna framgår dessutom kommentatörens namn och email adress klart och tydligt tillsammans med pseudonymen.

Vi ska inte skjuta budbäraren Lennart – I stället ska vi bemöta kritiken med hållbara argument.

Förvisso kan jag hålla med om att VK är en Liberal tidning och att VK på ledarplats gör allt de kan för att kritisera oss Socialdemokrater vilket för övrigt är helt naturligt därför att de har en annan politisk övertygelse än din och min.

Personligen tycker jag att VK sköter sitt journalistiska värv som nyhetsförmedlare mycket bra och jag är övertygad om att kommunmedborgarna är väl införstådda med att VK är just en Liberal och inte en Socialdemokratisk tidning och att ledarsidorna därför är politiskt färgat åt det Liberala hållet.

VK precis som alla andra tidningar är enligt det regelverk som gäller fullt fria att själva bestämma vad som ska publiceras. Dessutom tycker jag att VK är duktiga på förmedla sina egna nyheter likväl som insändare och debattinlägg på ett sätt som följer pressetiska regler vad gäller avsaknad av rena personangrepp.

Om man är en offentlig person vilket både du och jag och Hans valt att vara måste vi vara beredda på att kritik kan komma att framföras – För Hans i egenskapen av Kommunalråd och för du och jag i form av bloggare och i ditt fall även som politiskt tillsatt ordförande i kommunala bolag och före detta kommunalråd.

När Hans eller du och jag uttalar oss måste vi vara beredda på att motta kritik likväl som beröm därför att detta tillhör politikens spelregler. Har man gett sig in i leken får man leken tåla säger ordspråket vilket mer än väl kan tillämpas på den kritik som framförs mot Hans i insändaren.

Därför upprepar jag än en gång det jag sagt ovan Lennart – Sluta upp med att angripa budbäraren bara på grund av att du inte gillar innehållet i det som skrivs. Låt oss istället ta kritiken som något positivt som vi kan använda för att skapa en debatt i vilken vi kan förklara varför vi handlat som vi gjort och varför vi tycker som vi tycker.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Du stiger mer och mer i min aktning när jag läser vad du skriver om min insändare i VK idag. Det är en sak om jag farit med osanning men det jag redovisar kan lätt kontrolleras.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack och jag håller med dig alla måste få framföra sin åsikt utan at man försöker skjuta budbäraren. Sedan är det precis som du säger viktigt att man håller sig till fakta som kan kontrolleras vilket jag tyckte att din insändare gjorde.

  2. Petter

    Mycket bra skrivet, börjar gilla din sunda inställning.
    Frågan är bara om du skulle kunna skapa en hållbar politik ,och inte bara få ”stånga” pannan blodig.
    Sen som du skriver kritik får man ta ,er politik är inte fel i teorin men det verkar vara svårt att få till det i praktiken.
    Bäst hade nog varit om man snackade med varandra över blockgränserna ,och inte om varandra.
    Och tyvärr tror jag att politiken i Umeå är ett högt spel ,kan funka men troligen kommer vi att stå här med ett skuldberg inom ca 5 år . Känns just nu som demokratin är i svajning ,tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska börja med at säga tack för berömmet.

      Politik är inte lätt och än svårare blir den om man inte är tydlig i sin politik. Jag är fullt medveten om att min panna kan bli både blodig och öm men trots det lovar jag att fortsätta min kamp för en öppnare politik – I min värld existerar inte sådant som att ge upp, allt är möjligt även om vissa saker tar mer tid än andra.

  3. Erik

    Man blir mörkrädd när man läste Holmlunds kommentarer i går om den insändare du refererar till. Att VK skulle vara inblandad? Nu är det ju så att VK sedan ett antal år tillbaka i tiden bland annat gett politiker möjlighet att, som det heter, blogga. Kasta första stenen helt enkelt och på så sätt föra fram sitt budskap. Möjlighet finns för oss att kommentera. Tyvärr släpper de flesta politiker inte igenom kommentarerna. Hur är det möjligt kan man fråga sig. I ett demokratiskt samhälle. Du och Edward Riedl tillhör de som släpper fram kommentarer. De andra ger blanka f-n i det! Och nu har ju Lindberg ”spottat” fram ett antal bloggar som han inte bemödat sig med att släppa fram kommentarer till. Och jag antar att ”Oberoende observatör” tröttnade och kände sig manad att skriva en egen insändare för att föra fram åsikter om Lindbergs alla obesvarande bloggar. Jag kräver inte att politikerna ska orka svara på alla kommentarer. Men släpp för F-N i genom dem så att vi i dessa socialamediertider och i realtid får föra läsa folkets åsikter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis min mening och det är just därför jag släpper fram kommentarer och för debatt på min blogg – Därför att jag tycker det är ett viktigt steg för att föra demokratin närmare väljarna.

  4. Petter

    Din filosofi är väl ok ,men tror att du gapar över väl mycket på en gång. Du vill ändra så mycket att det lätt blir soppa över allt. Och det du skriver är ju bara rent sunt bondförnuft, detta borde vara självklara mål för våra partier men det verkar vara långt ifrån självklart.
    Vill bara säga att jag inte röster S men i mångt och mycket skall väl målen vara närbesläktade.
    Och sen skiljer sig ju ideologin en del, men alla strävar mot ett fritt samhälle med välfärd, tyvärr verkar dagens sittande politiker/tjänstemän jobba mot en minskade ägarrätt/demokrati och detta är definitivt inte bra

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst vill jag förändra en hel del saker för att skapa ett jämlikare och bättre Sverige – Många gånger genom en återgång till en politik vi vet kan åstadkomma detta.

      Den största lärdomen att dra är att valet står mellan höjda skatter eller ett stopp för möjligheten att skatteplanera vilket sannolikt innebär att vi både kan bygga ut välfärden och samtidigt sänka skatten för de allra flesta – I vart fall de med de lägsta inkomsterna.

      Sedan är jag fullt förberedd på att det jag vill förändra inte sker över en natt utan att det tar lite tid. Det som behövs är en handfast plan som sedan följs vilket jag har.

      Självklart ska vi ha ett öppet och fritt samhälle där demokratin stärks och besluten flyttas närmare människorna. Jag vill på inget sätt begränsa äganderätten men väl se till att offentlig sektor hålls fri från privata inslag och vinstdrivande företag.

  5. Jonas E

    Censurerar man kommentarsfälten skall man sen inte klaga på att man får mothugg på andra ställen istället !….
    Reidl verkar ha stäng sin blogg dessutom – han kör med FB istället tror jag = mindre mothugg skulle jag tro – för han fick mycket av det på sin blogg….välförtjänade mothugg dessutom – då han trodde på sina egna myter allt för ofta !.

    Har man Censur så framstår man mest som en partimegafon än något annat !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kan bara hålla med – Tål man inte kommentarer och avser att besvara dem ska man inte blogga tycker jag.

  6. Jan

    S-bloggar kan nog kategoriseras som en megafon snarare än en debattsida. En megafon med en ganska strikt censur. Lennart Holmlund, Bo Widegren, Bengt Silfverstrand med flera vill inte ha någon debatt. De vill bli beundrade för sin propaganda. Lennart Holmlund hänger gärna ut de som inte håller med med mejladress och allt. Femtio inlägg av Bo Widegren har kanske en kommentar. Som håller med. Så ser det ut på S-bloggar. Ett forum för envägskommunikation.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag hoppas är att du kan tillstå att min blogg är annorlunda när det gäller kommentarer och debatt då jag alltid uppmuntrat till att kommentera och aldrig underlåter att publicera en kommentar så länge denna är fri från diskriminering och rena personangrepp.

  7. Eva

    En av orsakerna att jag fölger med på din blogg,tycker det är mycke bättre med redeliga debatter, där var och en tycker och menar det dom menar utan och bli ”påhoppad” för sånn ska det ju vara i ett demokratiskt debattklimat! Jag välger själv vilka bloggare jag vill läsa, och jag föredrar politiske bloggare där folk med olika meningar kommer till orda. Faktiskt får man många gånger en ”aha” upplevelse! Så är jag för att alla ska betala skatter efter sin förmåga, och att det inte ska vara rum för och ”fifflla”undan skatter, det är ett otyg! Så tycker jag också att små, medelstora bedrifter som skapar arbetstillfällen ska kunna ha en ”mildre” skattepolitik all den stund människor har jobb, bättre med folk i jobb än uppsägelser. Tankar från en som levt en stund, men är glødande upptagen av våra barns framtid!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med – En levande politisk debatt där alla får framföra sin åsikt är vad vi ska ha. En sådan kan med fördel föras på en blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.