Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Slutreplik till Axebro då han nu vill stänga debatten om skolan i Bullmark.

Låt mig börja med att säga att jag tycker att det är mycket bra att du stänger skolfrågan i Bullmark Robert och därmed får ett slut på alla utelämnade och felaktiga fakta som cirkulerat runt slolfrågan i slutet med påståenden om att skolan skulle vara utdömd trots att den inte är det mm. Det är bra att vi slutar med sådan debatt och debatterar riktiga frågor.

Landsbygd vs. stad är en mycket intressant fråga och något jag gärna debatterar alla dagar i veckan.

Jag aldrig ifrågasatt folkinitiativets motiv Robert men väl ditt motiv och motiven hos Erik Bergner och Elisabeth Forsell därför att ni försöker smutskasta genom att använda hörsägen och felaktiga fakta när ni angriper Socialdemokraterna och För & Grundskolenämnden.

Att slåss för landsbygden kontra stan och att slåss för en politik som berikar både landsbygd och stad är både bra och lovvärd och alla sådana debatter är jag villig att delta i vilken dag som helst så länge vi använder korrekta faktaunderlag i debatten.

Umeå Kommun har liksom alla andra kommuner demokratiskt valda ledamöter som sitter i kommunfullmäktige – Ledamöter som sedan sitter i olika nämnder där man tar beslut i demokratisk ordning på en mängd olika områden. Detta gäller FoG likväl som andra nämnder och bara därför att man förlorat en demokratisk omröstning innebär det inte att man kan gå ut och sprida falska uppgifter därför att man är besviken på beslutet.

Vill man förändra politiska beslut är vägen dit att skapa majoritet för sina egna förslag och se till att de vinner den omröstning som ska hållas. Bästa vägen att göra så är att bygga sitt case på reella fakta och på en stark ideologisk förankring om vilken typ av samhälle man ska bygga och för vem detta samhälle ska byggas.

Robert – Både du och alla andra som bemödar er med att följa min blogghistorik säg 6 månader eller mer bakåt i tiden kommer att finna att min blogg är bred vad gäller ämnesvalet och rätt fokuserad på rikspolitiska frågor.

Allt som oftast bloggar jag om helt andra saker ur helt andra synvinklar än många andra bloggare gör. Det jag skriver innehåller tvärt emot vad du påstår en mycket RÖD tråd – En tråd som med stark ideologisk återkoppling talar om varför jag vill göra den ena eller andra förändringen för att åstadkomma det samhällsbygge jag förespråkar.

De allra flesta inlägg handlar om skatter och skattepolitik, ideologi och vilket samhälle vi socialdemokrater vill bygga, bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik, migrations- och integrationspolitik mm.

Skatter beskattning och att skatteplanering är samhällets största hot är ohotad etta bland alla bloggämnen jag skriver om. Det och hotet från handelsavtalen TTIP, TiSA, och CETA är reella hot som måste bekämpas om både stad och landsbygd ska leva.

Som aktiv i Ersboda S-föening där jag för övrigt är sekreterare så är det naturligt att gång efter annan blogga om den kommunala politiken och för det mesta gör jag så efter en helt egen agenda som på inget sätt är styrd av partiet, andra bloggare eller av media. T.ex. så skriver jag ofta om kollektivtrafik, bostadsbyggande och vikten av att ha välskrivna skallkrav i samband med kommunala upphandlingar.

Därför tycker jag att du ska bemöda dig att verkligen följa min blogghistorik på djupet innan du uttalar dig.

Att jag valde att blanda mig i skolfrågan i Bullmark och med det även i Botsmark beror på det bloggande och den kampanj du hållit på med i VK och annorstädes. Skrivs en massa saker som innehåller beskyllningar mot mitt parti och mot mina partikamrater genom att använda falska eller inte existerande fakta så är det en självklarhet för mig att försvara både mitt parti och mina partikamrater.

Det är helt okay att kritisera både Socialdemokraterna och socialdemokratiska företrädare så länge man använder sig av korrekta fakta och så länge som man följer demokratiska spelregler.

För mig blev det oerhört viktigt att reda ut huruvida skolan i Bullmark var utdömd eller inte av en enda anledning – Därför att du i din blogg påstått att den var utdömd trots att så icke var fallet.

Än en gång – Ska man angripa någon och/eller kommunen så måste faktaunderlaget vara korrekt.

Dessutom bör både du och dina vänner som driver denna fråga ställa er själva frågan varför Umeå kommuns För & grundskolenämnd tvingas acceptera sänkta budgetramar och till att prioritera hur och vart man ska satsa när det gäller för & grundskolan?

Mitt besked här och nu är att den största orsaken till att skolan tvingas prioritera och banta är reformen om det ”fria skolvalet” vilket du som centerpartist stödjer. Det fria skolvalet har lett till att kommunen liksom friskolan får en skolpeng för alla elever som väljer den kommunala skolan vilket urholkat den kommunala skolans budgetram.

Denna reform gör det dessutom inte möjligt för landets kommuner att ge kommunala skolor högre anslag per elev än den skolpeng man ger till friskolorna. Umeå försökte detta och blev stämd inför rätten av en friskolekoncern – En rättegång kommunen förlorade och därför tvingades att ge även friskolorna samma höjning vilket belastar den kommunala skolbudgeten negativt.

Bästa sättet att slåss för byskolorna Robert är att slåss för ett skrotande av reformen om fritt skolval. Utan fritt skolval skapas större ekonomiska resurser att bevara byskolorna med. 

Mitt bloggande handlar på inget sätt om uppmärksamhet för min person men väl om att lyfta frågor och förslag som jag tycker är viktiga till ordentlig offentlig debatt.

Min seglats är noga planerad och rutten utstakad sedan länge när det gäller vilken sorts politik jag vill driva. Om du vill kalla mig snedseglare därför att jag har en politisk agenda och en politik som följer en väl definierad plan så har jag inga problem att leva med det.

Avslutningsvis – Det är inget fel på min moraliska kompass – Frågan är hur det står till med din?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Johan

    Hej Anders!
    Du skrev tidigare att vill Tex Botsmarkarna ha kvar skolan så får var villiga att betala mer i skatt visst var det så?
    Så då borde vi rimligtvis få en skatteminskning nu då!
    Vi betalar lika mycket skatt men, vad får vi på landsbygden ut av våra skatte pengar.
    Ni höjer skatten på bensin så att åka och ta del av badhus och äventyrslekparker blir kostsamt för en barnfamilj.
    Anders om du tittar runt lite vilka som ligger bakom skolnedläggningar så ser du att ditt parti har stor del i det.

    Satsa på landsbygden i stället bygg äldreboenden för här är tomt priset billigare och vi har faktisk även äldre människor här ute inte bara barn! Lägga grunden för att skapa långsiktig social, ekonomisk , hög attraktivitet och tillväxt på hela kommunen där vi också kan vara en del av målet att nå 200 000 medborgare senast år 2050. Läser du Hans Linbergs blogg Umeå en kommun i tillväxt!
    Tror inte att exakt alla nystartade bolag ligger i Umeå möjligtvis i Umeå kommun!
    Åter igen Umeå kommun består av mer än Umeå stad

    Så nu känner du dig helt trygg i att allt gått enligt regelboken i detta ärende då?
    Att alla fakta är korrekt och att beslutsunderlaget varit bra eller?
    All fakta iför det första beslutet var ej rätt! Modulhyran för paviljongen i Botsmark fel.
    Som du skriver så länge vi använder korrekta faktaunderlag i debatten.

    Ursäkta mig om jag blir tjatig men, jag ser fortfarande ett stort problem att besiktningen ej finns dokumenterad! Fastighet avfärdade väl att skoldirektören fört en dialog gällande den senaste besiktningen? Om så var fallet så är väl det en lögn eller?
    Sedan så skrev väl Moa att skolan kan vara kvar om inga större renoveringar behövs vilka summor handlar det om. Kan man inte se besiktningen och vilka åtgärder som behövs så känns det inte riktigt tryggt. Fast du vet kanske vad hela renoveringen för att få en bra och hållbar miljö för de anställda och de barn som ska arbeta i lokalerna kommer att kosta. Själv så är jag jättenyfiken vart gränsen för större renovering går.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag skrev Johan var att ALLA Umeåbor måste betala mer i skatt om vi ska kunna satsa pangar på skolan i hela Umeå Kommun och då helst samtidigt spm vi skrotar det fria skolvalet för att nå maximal effekt och maximalt med pengar till skolans område.

      En övervägande del av Sveriges kommuner styrs av Socialdemokrater men den politik och de förutsättningar vi styr efter präglas till stor del av Alliansen och den politik de fört vilket gett sänkta ekonomiska anslag för landets kommuner.

      Det fria skolvalet är ett exempel som påverkar den kommunala ekonomin – Arbetslinjen och stupstocken i sjukförsäkringen som skickar människor från sjukpenning som är en statlig angelägenhet till socialbidragsberoende som är en kommunal angelägenhet är ett annat exempel på detta.

      Jag håller helt med dig om att Umeå kommun är mer än Umeå stad och om att vi borde satsa i hela kommunen vilket klart framgår i många av mina blogginlägg. För att nämna ett exempel så slåss jag för samma biljettpris för kollektivtrafiken oavsett vart i kommunen man bor då det enligt mitt sätt att se på saken är gravt orättvist att invånarna i Botsmark och/eller Sävar med flera kommundelar ska betala mer för sin resa än de som bor på t.ex Tomtebo eller Ersboda.

      Jag känner mig trygg i att beslutet är rätt så till vida att det inte blivit annorlunda även om hyressättning mm. varit rätt i beslutsunderagen – Detta därför att beslutet togs utifrån hur många som påverkas av beslutet mer än något annat och därför att nuvarande beslutsordning inte tillåter att man ser till kommunens totala ekonomi utan bara nämndens ekonomi när beslut fattas.Däremot har jag kritiserat informationen runt beslutet vilket är kritik riktad till mina partikamrater.

      Det senaste konsultuppdraget var ingen regelrätt besiktning utan en fråga om huruvida lokalen är tjänlig och lämplig att bedriva skola i. Konsulten sa att så var fallet bägge gångerna och dessutom identifierade konsulten vid bägge tillfällena risker som bör åtgärdats vilket FoG tagit höjd för i sitt beslut. Fakta kända inför beslutet betyder att man accepterat att åtgärda eller överväger att åtgärda det konsulten pekat ut om kommunens egna experter anser att så behöver göras för att lokalerna ska fungera framgent.

      Det FoG garderar mot genom sin skrivning är kostnader för möjliga fel utöver de som redan är kända.

      Sedan är det just det man kan – Nämligen se vilka åtgärder som behövs eftersom dessa är specificerade 2013 och upprepade 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.