Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett bildande av storregion Norrland allt mer avlägset.

Nu när både Moderaterna och Liberalerna i Västerbotten bestämt sig för att säga nej till bildandet av en storregion Norrland så ter sig regionbildandet mer avlägset än någonsin tidigare vilket stärker mig i min uppfattning om att vi inte ska hasta fram ett beslut som upplevs som att vi som politiker kör över väljarna och folkopinionen.

Bildandet av Storregion Norrland behöver utredas bättre och största möjliga hänsyn måste tas till väljarnas och medborgarnas syn på en storregion.

Det är därför jag vill ha en rådgivande folkomröstning om saken i samband med kyrkovalet eller i samband med nästa ordinarie val till riksdag, landsting och kommun.

Förutom att folkomrösta om saken så är den sak jag vill utreda bättre vilka funktioner som i sådana fall ska ingå i en sådan storregion och vilka av nuvarande landstings och länsstyrelsers verksamheter som är mer lämpade att skötas av riksdagen och landets kommuner.

Ni som följer min blogg vet att jag vill se en annan utveckling än bildandet av storregioner för att skapa effektivare och rättvisare system och större demokratisk närhet till besluten för medborgarna.

Mitt förslag sedan tidigare kvarstår! 

Lägg ner dagens landsting och regioner och lägg ner dagens länsstyrelser. Lägg sjukvård, byggande och underhåll av infrastruktur och regionel kollektivtrafik direkt under Riksdagen i ett eget departement med egen minister och överför all övrig verksamhet till landets kommuner för bättre demokratisk närhet till beslut och beslutsfattare för landets medborgare.

Som politiker ska vi inte skapa strukturer som skapar nya karriärmöjligheter för oss politiker men väl strukturer som accepteras av väljarna och gör medborgarnas inflytande och medborgarnas närhet till besluten bättre.

Därutöver strukturer som slukar så lite som möjligt av de satsade skattepengarna på onödiga politiker arvoden och onödig administration.

Det förslag jag lagt uppfyller allt detta enligt mitt förmenande och det är därför jag tycker att vi ska utreda saken bättre istället för att hasta fram en lösning som saknar folklig förankring.

Att skapa bästa möjliga sjukvård och en sjukvård som ser lika ut oavsett vart i Sverige vi bor måste vara den viktigaste prioriteringen när vi bestämmer hur sjukvården ska organiseras i en framtid.

Att alla svenskar betalar lika mycket av sina skattepengar till sjukvården oavsett vart de bor och att alla svenskar får samma kvalitet på sin sjukvård är ett rättvisekrav. När det gäller sjukvården och medborgarnas access till denna ska solidaritetens principer råda vilket de inte gör om vi bildar storregioner.

Det inte antalet medborgare som bor i en region som driver tillväxt – Tillväxt drivs av befolkningstäthet och inget annat.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Emelie

    Hej!
    Bra skrivet!
    Jag har en fråga angående ett eventuellt bildande av storregion norrland. Det pratas om att sjukvåren ska då se lika ut för alla, oavsett var i Sverige du bor. Jag har också hört (vet inte om det är sant eller inte?) att i så fall, om storregion norrland blir av, kommer alla sjukhus läggas ner och kvar blir ex. Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund. Hur blir det då lika vård för de som bor i inlandet? Är själv boende i Sorsele. Det skulle alltså rent hypotetiskt innebära att jag om jag blir allvarligt/akut sjuk nästan ska fara 30 mil enkelväg? På vilket sätt bidrar det till att sjukvården ser mer lik ut i hela Sverige, ”oavsett vart man bor”? Skulle vilja höra den politiker/styrande som skulle gå med på det förslaget om det gällde dem själva och deras egen familj. Eller? Jag förstår inte, är detta ett på fullaste allvar ett förslag som kanske kommer att bli av? Eller är det blandad med rykten? Vart kan vi som detta drabbar få svar på frågor som dessa? Känner mig i skrivandets stund mycket maktlös, med stor förvirring och många frågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag börjar med att tacka för berömmet.

      Jag tror nog att vi får hänföra detta till rykten och hörsägen då det mig veterligen inte finns någon handfast plan för hur en region ska se ut organisationsmässigt och vad som ska ligga vart det ska ligga.

      Jämlik sjukvård oavsett vart vi bor är en rättvisefaktor samtidigt avser åtminstone jag med det uttrycket att det ska finnas samma access till Universitetssjukhus med alla specialitéer i hela landet. Norrland och då speciellt Norrlands inland är dock komplicerat och därför får vi Norrlänningar alltid räkna med att åka lite längre än t.ex. en Stockholmare för att komma till detta universitetssjukhus. Just avstånden innebär att vi måste gardera med vårdcentraler med högre vårdkompetens än i dag i det relativa närområdet i varje inlandskommun samt att åtminstone 1 större sjukhus måste finnas i inlandet.

      Det är just därför att frågan är dåligt utredd och att det folkliga stödet därför fattas som jag vill utreda den vidare och folkomrösta om den.

      Ska vi eventuellt ha storregioner måste dessa gillas av folket då allt annat enligt min mening är uteslutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.