Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokraternas politiska café på Ersboda en STOR succé!

Till att börja med vill jag tacka Ari Leinonen (S) ordförande i Fritidsnämnden och Lennart Johansson (M) vice ordförande i Fritidsnämnden för er medverkan till ett mycket välbesökt och framför allt givande politiskt café i går kväll på Ersboda Folkets Hus.

Väl över 40 besökare är en stor framgång!

Jag vill även rikta ett stort tack till Ersboda Folkets Hus för att ni ställer upp med lokalerna som gör att vi som politiker kan möta och diskutera/debattera Ersbodas framtidsfrågor och Ersbodabornas behov på ett naturligt och avslappnat sätt under trevliga former.

Som politiker känns det härligt och tillfredsställande att se att Ersbodaborna är engagerade i sin stadsdels framtida väl och ve och utveckling genom aktivt delta och framföra vad ni vill se i form av förändringar för framtiden.

Mest av allt vill jag tacka debattens riktiga huvudpersoner – Ersbodaborna/debattdeltagarna som kom för att göra kvällens debatten till precis det vi från politiskt håll vill att den ska vara – Nämligen en dialog med våra väljare och ett forum där ni som invånare kan berätta vad ni vill att vi som politiker ska genomföra för att göra den redan trevliga, vibranta och dynamiska  stadsdelen Ersboda till en ännu attraktivare plats att leva och verka i.

Det gläder mig storligen att publiken bestod av vitt skilda grupper med stort deltagande från den mycket aktiva idrottsföreningen Ersboda SK och den för stadsdelen viktiga föreningen Young Boys som består av en härlig blandning svenska och invandrade ungdomar.

Att fältgruppen från socialtjänsten deltog gjorde inte saken sämre då det politiska café Ersboda S-förening och undertecknat startat handlar just om att föra dialog med medborgarna och de som verkar på Ersboda för att identifiera deras behov och önskemål för en bättre och ännu mer levande stadsdel.

Tack även till alla övriga inblandade i gårdagens succé – Ingen nämnd ingen glömd – Er medverkan var oerhört betydelsefull för oss politiker.

Det är precis så här politik ska vara – Mer dialog med medborgarna och mer verkstad och mindre av tid bakom ett skrivbord och umgänge med andra politiker. För mig har min övertygelse alltid varit att det är genom att träffa väljarna och bejaka deras önskemål och synpunkter som vi kan rättfärdiga vår roll som politiker.

Kvällen bjöd på många intressanta inspel och vi lyckades identifiera många behov som måste mötas för att Ersbodaborna ska få ännu bättre förutsättningar för att berika ett redan rikt idrotts, fritids och kulturliv än mer.

Bland de saker och behov vi identifierade under kvällen fanns dessutom många saker som vi som politiker och kommun kan åtgärda med oerhört små medel.

De viktigaste punkterna som framkom var följande redovisade utan inbördes rangordning:

  • En snabb utredning av förutsättningarna för att bygga en 11-manna konstgräsplan och en validering och kostnadsberäkning för vart denna bäst placeras.
  • Iordningställande av fler små konstgräsplaner/multisportparker runt Östra Ersbodaskolan för spontanidrott och spontana möten.
  • Access till Ersboda Folkets Hus och andra kommunägda lokaler kvällstid och på helger så att Ersbodas ungdomar och andra intresserade kan mötas och ”hänga” med varandra.
  • Bättre access till Bostadens kvarterslokaler och framför allt senarelagda stopptider för när dessa kan användas.
  • Behovet av slyröjning runt elljusspåret, äventyrslekparken och utegymmet för att göra dessa attraktiva och säkra miljöer att vistas på när det är mörkt.
  • Uppstart av kvällsvandringar – Framför allt på helger till vilka det fanns många frivilliga för.

Dessa och många andra mindre behov framkom och vid sittande bord lovade vi som politiker från Umeås största politiska partier Socialdemokraterna och Moderaterna omedelbar action i frågan.

Redan idag kommer jag att initiera ett lunchmöte där vi från Ersboda S-förening tillsammans med Ari Leinonen och Lennart Johansson från Fritidsnämnden och lämpliga tjänstemän från kommunen träffas över ett eller flera lunchmöten för att ställa samman önskemålen så att vi kan påbörja genomförandet av de förändringar som Ersbodaborna önskar.

Lunchmöten med representanter från Ersboda SK, Young Boys och andra intresserade föreningar för att snabbast möjligt se till att vi som politiker och kommun levererar det medborgarna på Ersboda vill ha.

När Umeås 2 största politiska partier S och M nu äger frågan handlar det inte längre om om vi ska bejaka Ersbodabornas önskemål utan snarare om hur snabbt vi kan bejaka dem.

Politik handlar om action och verkstad och hårt praktiskt arbete och framför allt om att veta vad människorna vill att vi ska genomföra. När vi nu vet är tågordningen minsta möjliga snack och mesta möjliga verkstad för att få saker att bli genomförda.

Jag måste även få framföra att jag är storligen besviken på Vänsterpartiet som inte skickat en enda representant till kvällens politiska café trots att jag här på min blogg givit dem en personlig inbjudan att delta.

Jag är besviken om än inte förvånad därför att Ahmed Hersi och Vänsterpartiet även denna gång visar att i deras parti så är det enda som sker en massa snack och klagomål – När det handlar om verkstad och om att få saker gjorda är det andra politiska partier man ska rösta på om man vill se sina önskemål omvandlade till realpolitik och genomförande.

Ersboda S-förening handlar inte om att klaga och skrika för att vinna egna politiska fördelar – Ersboda S-förening handlar om hårt arbete, medborgardialog och mest av allt om att få saker gjorda eller som ordspråket säger ”Action speaks lounder than words”

En annan viktig aspekt att lyfta upp som ett resultat av gårdagens möte är att kommunens eget bostadsbolag AB Bostaden måste ta ett mycket större ansvar för Ersboda och Ersbodaborna. Förutom att göra stadsdelens kvarterslokaler mer tillgängliga för föreningslivet måste öppettiderna och då framför allt på kvällstid förlängas på helgtid så att kvarterslokalerna kan nyttjas av de boende.

Att låsa kvarterslokaler redan klockan 22.00 med hänvisning till att ett mycket litet fåtal känner sig obekväma med att det inte är knäpp tyst kvällstid i kvarter där människor av olika etniskt ursprung lever och bor är inte korrekt och högst sannolikt mot alla politiska intentioner om mångfald och integration.

AB Bostaden måste bejaka att olika människor har olika behov och att alla människor inte är stöpta i samma form. Vi har olika traditioner och olika sedvänjor och olika anledningar till att mötas. För mig som levt länge utanför Sverige är det självklart att man ska kunna mötas även sena kvällar om behoven finns.

Dessutom tycker jag att AB Bostaden missat en mycket viktig aspekt och det är att det i föreningslivet och bland ungdomarna finns många lämpliga personer som kan verka som bovärdar, soprumsvärdar, tvättstugevärdar och andra viktiga funktioner för att skapa ett trivsamt område där alla förstår vad som förväntas av dem som hyresgäster.

Avslutningsvis vill jag än en gång tacka alla som kom och förgyllde gårdagskvällens möte genom att stå upp och debattera för sina behov och önskemål – Som politiker är det en ynnest att få uppleva detta. Dessutom är det en ynnest att som politiker få verka på och för Ersboda – En stadsdel som har allt – Multikultur, grannsamverkan, umgänge över etniska gränser och mest av allt ett stort socialt ansvarstagande av unga vuxna födda av utlandsfödda föräldrar.

Det är när ni visar era yngre bröder och systrar vägen framåt som samhället växer. Det är när ni visar att ” The sky is the limit” genom att utbilda er till läkare, jurister och andra yrken som kräver högre utbildning som vi kan skapa den förändring som förpassar SD dit de hör hemma – Till historiens sophög.

Det engagemang ni visade i går kommer att betala sig – Det är ett löfte från min sida. Jag kommer aldrig att sluta kämpa för den stadsdel jag är stolt över och älskar och den stadsdel i vilken jag lever och verkar. Därför kommer både jag och Ersboda S-förening att göra vårt yttersta för att göra era önskemål till verklighet snabbast möjligt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.