Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför vill inte Alliansen att byggandet av hyresrätter skjuter fart?

Alliansen valde att hoppa av de blocköverskridande bostadssamtalen i protest mot att regeringen delvis återinför de statliga byggsubventioner Alliansen avskaffade under sina år vid makten – Byggsubventioner som såg till att det byggdes många hyresrätter runt om i vårt land.

Att de gör så kan inte tolkas på annat sätt än att Alliansen inte gillar att det byggs hyresrätter!

Den stora frågan är varför de inte gillar att det byggs hyresrätter och då med eller utan statlig stimulans?

Högst sannolikt beror Alliansens motstånd på två orsaker – Dels att regeringen drar ner ROT-bidragen och dels på att statens subventioner kombineras med ett tak för hyran i det som byggs vilket innebär att landets hyresvärdar inte kan tillämpa marknadshyra.

Alliansens motstånd är således fördelningspolitiskt och inget annat och ett klart bevis på att Alliansen inte vill se ett jämlikare samhälle.

Att använda statliga skattepengar till att bedriva effektiv fördelningspolitik är en Socialdemokratisk paradgren. Att dessutom göra det på ett sätt som innebär att även låginkomsttagare har råd att bo i de hyreslägenheter som byggs svider högst sannolikt oerhört mycket för Alliansen då detta innebär att företagare och höginkomsttagare inte ensidigt gynnas på samma sätt som av den politik Alliansen vill föra.

Det är självfallet en black om foten att Alliansen väljer att hoppa av bostadssamtalen även om det inte är speciellt förvånande. Det är därför vi som Socialdemokrater måste lyfta anledningarna till att Alliansen hoppat av genom att debattera, blogga och fortsätta fokusera på detta i den allmänna debatten.

Som Socialdemokrater får vi aldrig sluta upp med att berätta vilken typ av samhälle vi vill bygga och för vem vi vill bygga det då vi till skillnad från Alliansen som vill se större klyftor i samhället strävar efter att göra klyftorna mindre och skapa välmående för ALLA.

Vägen framåt för Socialdemokratin är jämlikhet och minskade klyftor men även konkreta förslag och åtgärder som leder till detta. Det är därför vi ska fortsätta prata om samhällsbygget och det är därför vi ska fortsätta upplysa väljarna om att skillnaden mellan Socialdemokratisk politik och Allianspolitik handlar om en enda sak – Vem samhället ska byggas för.

Det får aldrig råda några tvivel om att där vi Socialdemokrater vill bygga ett samhälle för ALLA så vill Alliansen bygga ett samhälle för ett utvalt fåtal – Ett fåtal som redan idag lever på en nivå som vanliga medborgare aldrig kommer att nå.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

5 kommentarer

  1. Ralo

    Ända rätta vägen är förenklade bygglovs regler. Hårdare regler för överklagan av bygglov och marknadshyror. Med dessa ändringar skulle problemen med bostadsbrist snabbt vara ur världen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Enklare bygglovsregler och en enklare överklagandeprocess är helt rätt vilket jag skrivit om i åtskilliga inlägg. Marknadshyror däremot är ingen väg framåt då ett sådant scenario skulle späda på segregationen än mer.

    • Micke

      Ralo – ta bort ränteavdrag och ROT-avdrag och man har +40 miljarder årligen till välfärd och byggnation av hyresrätter.

      Ensidiga bidrag till villa- och bostadsrättsägare är den största ekonomiska orättvisan i dagen Sverige.

  2. Bergis

    Borgare och sossar är inte intresserade av att det byggs nya hyresrätter eftersom det sänker värdet på på deras bostadsrätter..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som socialdemokrater är vi mycket intresserade av att det byggs många nya hyresrätter ett intresse som dessvärre inte dalas av Alliansens partier och ej heller av SD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.