Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det byggs som aldrig förr i Umeå och byggandet följer en väl genomtänkt plan!

Att det byggs som aldrig för i Umeå känner säkert fler än jag – Vad de allra flesta missat är säkert att detta byggande sker enligt en väl definierad plan – En plan signerad Socialdemokraterna.

Senast i förrgår var jag på ett politiskt möte där vi pratade brottslighet och ungdomsbrott i Carlskyrkan på Carlshem arrangerat av Gimonäs-Carlshems S-förening. Ett möte som för övrigt var välbesökt och där även bostadsbyggandet i Umeå kom upp till diskussion.

Det både talare, mötesdeltagare, polisen och BRÅ kom fram till är att Umeås framsynta plan för hur vi bygger bostäder har stor inverkan på Umeås låga brottslighet i jämförelse med städer av samma storlek.

Det mötet konstaterade vara den viktigaste orsaken till detta är att Umeå till skillnad från andra städer har en väl definierad plan för hur man ska bygga och en plan om varför det är viktigt att blanda olika upplåtelseformer i alla områden i vår kommun.

Den som tittar på det som nu byggas kan finna att den plan vi Socialdemokrater stakat ut strävar mor att skapa balans mellan upplåtelseformerna.

I onsdagens VK går det att läsa hur vi bygger smart när vi förtätar genom att skapa den blandning av upplåtelseformer som är nödvändig för att skapa ett tryggt samhälle. Att vi bygger nya hyresrätter på Mariehem som domineras av bostadsrätter och äganderätter är sålunda inte en slump utan en effekt av en väl formulerad plan för att bygga en dynamisk och trygg stad för ALLA.

Samma tanke om blandade upplåtelseformer ligger bakom att det som nu byggs på Östra Ersboda är radhus med äganderätt snarare än hyresrätter för att balansera hyresrätternas dominans på området.

Vad jag försöker få alla att förstå med detta inlägg är att vi Socialdemokrater har en plan med allt vi gör – En plan som strävar efter att motverka segregation och en plan som uppmuntrar mångfald i alla våra bostadsområden – gamla likväl som nya.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Du menar således att ansvaret för den ”ursprungliga” planläggningen för b l a de områden du nämner ligger på gårdagens SOCIALDEMOKRATER och inte dagens, detta i att ni NU har insett behovet av att
    skilja mellan upplåtelseformerna. Att segregation kan minimeras genom att blanda boendeformerna är
    en sanning som går att spåra hundratals år tillbaka, en vetskap som du nu kallar ”avancerad Socialdemokratisk plan” blir plötsligt aktuell, ja kanske för den naive som i sin enfald bortser från att
    vi var/är många som bedrövades över den ”mindre kloka” Socialdemokratiska synen på just segregation
    inte minst när dessa områden planlades.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ansvaret ligger på de som tidigare styrt och bestämt vad och hur det ska byggas i Umeå -Dvs. på både socialdemokratiska och borgerliga styren. Att vi nu vet mera och därför lagt en plan som är anpassad till dagens kunskap betyder inte att de som fattade de tidigare besluten tänkte fel då hela samhället såg annorlunda ut vid den tidpunkten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en växande stad byggs det alltid men från att ha byggt ca 500 bostäder per år under många år har vi nu växlat upp till att bygga ca. 2000 bostäder per år och då enligt en väl definierad plan för vad som ska byggas och vart det ska byggas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.