Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som Socialdemokrater ska vi lyssna på folkviljan i regionfrågan.

Förvisso börjar regionfrågan vara aningen uttjatad vid det här laget men trots det så är jag inte den typ av politiker som ger mig i första taget.

När Alliansen och då främst Moderater och Kristdemokrater från högsta partiledningsnivå meddelat att de kommer att rösta NEJ till det pressade tidsschema regeringen lagt för bildandet av de 3 första storregionerna tycker jag att vi som Socialdemokrater ska backa i frågan.

Som Socialdemokrater ska vi aldrig köra över våra väljare och genomföra reformer som går emot folkviljan.

Därför vill jag att åtminstone Socialdemokraterna i Umeå och helst i Västerbotten öppet deklarerar att vi säger NEJ till bildandet av en Region Norrland med så kort varsel som nu är tänkt – Detta för att i lugn och ro kunna utreda frågan och förankra den hos väljarna.

En regionreform som saknar väljarnas stöd tjänar ingen på – Varken väljarna eller vi som parti.

Som jag sagt tidigare så finns det vissa poänger med större regioner – Bland annat vad gäller sjukvård, regionel kollektivtrafik och byggande och underhåll av infrastruktur. Hur dessa frågor ska lösas finns det dock delade meningar om och min inställning är att vi ska utreda frågan vidare istället för att hasta fram något väljarna inte vill ha.

Det finns inget hållbart argument för att hasta fram bildandet av storregioner – I vart fall inget som jag hört fram tills nu.

Därför upprepar jag ännu en gång – Låt oss som Västerbottniska Socialdemokrater säga NEJ till tidsschemat och kräva en utökad tid att utreda och förankra frågan.

Den vidare utredningen bör dessutom komma med 2 till 3 förslag för hur vi ska lösa framtidens sjukvård, kollektiva resande och bygge och underhåll av infrastruktur och därefter låta väljarna säga vilket av förslagen de föredrar i en folkomröstning.

Som Socialdemokrater ska vi bejaka väljarnas åsikt – Ska vi göra det är en fördröjning och en folkomröstning i frågan vägen framåt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.