Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Demonstrationer för flyktingar som fått avslag på sin asylansökan är fel väg att gå.

Som människa har jag full förståelse för att man slåss för alla människors lika värde då jag gör precis samma sak själv. På samma sätt anser jag i grund och botten att alla människor fritt ska få välja vart i världen de vill bosätta sig.

Tyvärr är inte världen perfekt och tyvärr tycker inte världen som jag – Då jag tror på och hyllar demokratin som varande det bästa system som mänskligheten känner till inser jag att majoritetens beslut måste gälla för att demokrati ska anses råda.

Därför är det landets eller världens åsikt som måste få genomslag i olika frågor  – Så även i asylfrågan. Om en majoritet av världen och Sveriges befolkning valt att ett visst kriterium för bedömning av asylskäl ska gälla är det dessa som ska följas.

Därför kan jag aldrig köpa legitimiteten i alla de demonstrationer som skett för att få oss att acceptera att de som fått avslag på sin asylansökan ska få stanna i Sverige.

I en demokrati är det system som majoriteten bestämmer det som ska råda. Bestämmer majoriteten i demokratisk ordning regelverket för hur asylskäl ska bedömas är det denna ordning som ska följas.

Därför blir det i min värld totalt omöjligt att sympatisera med de som fått avslag på sin asylansökan och försvara deras rätt att stanna i Sverige oavsett hur ömmande deras skäl för att stanna är.

Det är Migrationsverket och Migrationsdomstolen som avgör vem som ska få stanna och vem som ska få avslag och som medborgare har vi inget annat val än att respektera deras beslut.

Har man samma grundläggande inställning till mänskligheten som jag har borde i den bästa av världar alla få stanna och bosätta sig vart de vill – I realiteten fungera inte detta och det är därför vi i Sverige i demokratisk ordning valt att följa FN:s riktlinjer för vad som är genuina asylskäl.

De som fått avslag anses inte leva upp till dessa genuina asylskäl  – Det är därför de får avslag på sin asylansökan. Att då gå ut och proklamera att även de som fått avslag ska få stanna är att gå emot de majoritetsbeslut alla människor som hyllar demokrati fattat vilket innebär att vi åsidosätter demokratin.

Min inställning är därför att de som fått avslag ska utvisas och det snarast möjligt då allt annat är att gå emot majoriteten av befolkningen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

19 kommentarer

 1. Bergis

  Hoppas sossarna lärt sig någonting nu. man kan inte stå på gator och torg och skrika ”Europa bygger inga murar”. Detta sänder signaler till alla världens fattiga länder om att det går bra att komma till Sverige och leva på bidrag förutsatt att man klarar resan över Medelhavet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det sista människor som flyr från krig och förföljelse tänker på är bidrag – Allt man vill är att komma i säkerhet.

   • Jonny Disenfeldt

    Anders Forss skriver ”Det sista människor som flyr från krig och förföljelse tänker på är bidrag – Allt man vill är att komma i säkerhet.”

    Och säkerhet är man i så fort man kommit till första land i EU, men av någon anledning finns det en attraktionskraft som dragit 160 000 människor förra året att vägra stanna i alla länder innan man kom fram till Sverige uppe i norden … undrar varför …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     När det första EU-landet du kommer till inte vill ha dig där utan skickar iväg dig måste du söka dig någon annanstans och det är där vi ska börja leta roten till problemet.

     Hade EU haft en gemensam lagstiftning och ett gemensamt fördelningssystem av flyktingar skulle saken se annorlunda ut.

     • Jonny Disenfeldt

      Om du inte är helt oinsatt så vet du nog att det var en stor ström av människor som vägrade att registrera sig i länder på vägen. Att de länder som de passerade såg mellan händerna och inte tvingade dem att registrera sig i enlighet med regelsystemet förändrar inte faktum. Det var för övrigt inga EU-länder som skickade vidare någon till ett annat EU-land. Det påståendet är felaktigt..

      Hade Sverige ett bidragssystem till ekonomiska migranter som överensstämde med genomsnittlig nivå i EU och ett system för avslag/återförande som även det fungerade så hade saken sett annorlunda ut. Om du inte förstår det så är du väldigt dåligt informerad.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag pratar om att skicka människor vidare till andra EU-länder så avsåg jag det faktum att de länder de passerade genom såg mellan fingrarna avseende registrering i det landet och inget annat.

      Sedan är vi helt enliga om att den stora frågan vad gäller migranter handlar om att effektivt skilja på ekonomiska migranter och migranter med genuina skyddsskäl.

   • Joachim

    Hur stor andel flyr från fattigdom och sämre levnadsförhållanden och inte från imperialistiska krig över naturtillgångar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Exakt hur stor andelen ekonomiska flyktingar är siar de lärde om men uppskattningen ligger på mellan 40 och 60% av den totala andelen asylsökande.

 2. Jan

  De som demonstrerar emot avvisningarna är inte intresserade av konsekvenserna av oreglerad invandring. De struntar blankt i Sverige. De är mest intresserade av att framhäva sig själva som goda. Så länge de inte behöver ta upp räkningen själva så kommer de att fortsätta att odla sin godhetsimage. Den kostar inget. Invandrarna som demonstrerar är också bara intresserade av Sverige som asylland och socialbyrå. Inget annat. De ser gärna att Sveriges befolkning gradvis byts ut.

 3. Lars Flemström

  ”Det sista människor som flyr från krig och förföljelse tänker på är bidrag – Allt man vill är att komma i säkerhet.”

  Menar du att dessa människor är totalt intelligensbefriade? Tror du att de är primitiva vildar, som aldrig har hört talas om internet och möjligheten att söka information om förmåner de kan få i olika mottagarländer?

  ”När jag pratar om att skicka människor vidare till andra EU-länder så avsåg jag det faktum att de länder de passerade genom såg mellan fingrarna avseende registrering i det landet och inget annat.”

  Minnet är bra kort. Under förra hösten vägrade flyktingar och migranter att registrering i Ungern. När de hindrades att åka vidare ockuperade de centralstationen i Budapest. När den ungerska regeringen svarade med att ställa in alla tåg under flera dagar, började migranterna och flyktingarna att gå på motorvägen till Österrike, där volontärer väntade på andra sidan gränsen.

  Det drevs kampanjer i svenska medier mot Ungerns försök att tvinga flyktingar och migranter till registrering som asylsökande i Ungern. Tror du att ockupanterna på centralstationen i Budapest var ovetande om lockropen från Sverige? Tror du att den ungerska regeringen var ovetande och opåverkad av den svenska kritiken?

  Vilket land har saboterat det gemensamma regelverk, som dock finns inom EU? När alla dessa godhjärtade svenskar till slut tvingade Ungern att tillåta promenaden på motorvägen, försöker den svenska regeringen nu tvinga Ungern att ta tillbaka en del av dem, som släpptes igenom. Vems fel är det att Ungern NU vägrar att hjälpa Sverige?

  Och vems fel är det att väljarstödet för SD inte minskar nämnvärt, trots att de andra partierna nu har genomfört huvuddelen av det som de protestväljare, som uppgett sig komma att rösta på SD, har krävt? Minst en fjärdedel av SD-väljarna är protestväjare, som egentligen inte vill att SD ska ha något inflytande, och ytterligare en stor del av SD-väljarna uppger S, M och Kd som näst bästa partier.

  De litar inte på att omläggning av asylpolitiken kommer att bli bestående. Inte minst socialdemokratin ger en splittrad bild av vad partiet vill. Som socialdemokrat tar man stora risker om man stödjer den politik, som partiledningen de facto för sedan knappt ett år tillbaka. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, s, får inga applåder inifrån sitt eget parti, när han försvarar den förda politiken.

  Det är som under Olof Palmes tid, när kärnkraftfrågan var i fokus. Vi, som stödde partiledaren – som alltså var för kärnkraften – blev rejält utmobbade av vissa högljudda s.k. partikamrater – som själva inte var industriarbetare utan hade välbetalda och trygga offentliga anställningar.

  Vi ser samma fenomen nu. När man förnekar att det var en väl samordnad attack mot EU.s regelverk där i Ungern, på centralstationen i Budapest och på motorvägen mot Österrike, att det var Tyskland och Sverige som lockade.

  Och nu förespeglas de, som ännu inte har gjort den livsfarliga resan över Medelhavet, att den svenska politiken kommer att läggas om på nytt inom en snar framtid. Vems fel är det?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig sagt att de är intelligensbefriade. Att det som är viktigast för de som flyr handlar om att komma i säkerhet både på kort och lång sikt är en uppfattning jag bygger på många samtal med människor som är flyktingar. Samtal både med i Sverige boende och med sådana som bor i andra länder runt om i Europa.

   När man bestämmer sig för att fly är det livhanken man är rädd om – Inte vart man kan få störst bidrag.

   • Lars Flemström

    Även om det är sant att vilka bidrag, man kan få i olika mottagarländer, i de flesta fall inte är det första blivande flyktingar tänker på, så har det betydelse för vart de ställer kosan. Annars är de, med få undantag, faktiskt totalt intelligensbefriade. I vår nutida värld behöver man inte uppsöka offentliga bibliotek för att söka information om olika länder. När så var fallet, kunde man inte ens få information om förmåner för flyktingar i andra länder än Sverige, på ett vanligt svenskt stadsbibliotek.

    Migrationsverkets hemsida, där både förmåner för asylsökande och hur asylprocessen går till, kan idag läsas i hela världen och på alla möjliga språk. Den, som loggar in, kommer förmodligen också att mötas av reportage om svenskar som hjälper flyktingar och bilder på glada svenskar med ”Welcome refugee”-skyltar. Rena resepropagandan.

    Frågan är förstås om de, som lägger ut dessa bilder och reportage, i första hand vill hjälpa andra eller sig själva och inte minst vill förbättra Sverige-bilden utomlands. En form av skrävlande nationalism, typ svenskar är bättre än alla andra. Om inte detta hade förekommit, hade regeringen kanske sluppit att tvärbromsa flyktinginvandringen, såsom skedde för snart ett år sedan.

    Denna storsvenska, skrävlande nationalism är idag det största hindret för en uppmjukning av asylreglerna.

    Man kan inte heller bortse från att chansen att få asyl i många fall har vägts in både i beslutet att lämna sitt hemland – eller att fortsätta norrut från ett land. där man faktiskt har fått skydd. Man kan också lyssna på dem, som har valt att INTE fly, när de berättar om sin kärlek till hemlandet.

    En svårt sårad irakisk soldat berättade att det han är mest rädd för inte är att dö, utan att inte kunna delta i slutstriden om Mosul. Dessa soldater är vår tids hjältar. Vad alla dessa godhjärtade svenskar är mest rädda för är inte att IS ska vinna kriget, utan att befriarna ska vinna kriget med svensktillverkade vapen.

    När vi, i den svenska FNL-rörelsen, krävde asyl för amerikanska desertörer, så var syftet att vi ville hjälpa ”Viet cong” genom att demoralisera den amerikanska krigsmakten i Vietnam. Vilket syfte har vi med att välkomna vapenföra unga män, som borde stanna hemma och försvara sina länder mot de illegala immigranter, som utgör huvuddelen av IS’ väpnade styrkor?

    För det är precis vad IS är, illegala immigranter från andra arabländer samt Europa, vilka olagligt har tagit sig in i Irak och Syrien för att kolonisera dessa länder och upprätta ett ”kalifat” åt sig själva, där de härskar över den infödda befolkningen.

    Fastän man kan hysa en viss förståelse och medkänsla med flyktingar, behöver vi inte falla i farstun för allt de säger för att få asyl. Att de inte ens har planerat sin flykt, att de inte har gjort något medvetet val av mottagarland, att deras högsta önskan är att bli svenskar och att de inte alls vill bevara något av sitt hemlands seder och bruk.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Som jag sa i förra svaret och vilket du medger så är det inte bidrag och annat som styr när man flyr. Däremot håller jag helt med om att man sannolikt väljer det land i vilket man anser att ens asylansökan ska beviljas och uppehållstillstånd ges när man väl undkommit de värsta hoten.

     Jag håller helt med om att vi varit allt för ”flata” i Sverige med migrations- och integrationspolitiken och att vi inte klart och tydligt talat om hur skillnaden mellan en ekonomiskt flykting och en flykting med genuina asylskäl ser ut. Hade vi gjort så och dessutom varit benhårda med att man skickas tillbaka om man får avslag på sin ansökan hade vi säkert sett färre som söker asyl i Sverige. Men att därifrån påstå att det är bidragen som hägrar när man väljer land är fel.

     • Jonny Disenfeldt

      Som jag redan påtalat gäller inte detta resonemang ekonomiska migranter vilket utgör huvuddelen av de som söker sig till Sverige.

      För dessa är det bidragsnivåer och lättheten att få uppehållstillstånd som har lockat .
      Finns det regelsystem som försvårar , t.ex 18-årsgräns för att få åka gräddfil så kringgår man helt uppenbart den genom att ljuga. Samma med var man kommer ifrån och anledning.

      Att bortse från verkligheten är oerhört naivt.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Andelen ekonomiska migranter bland flyktingarna till Sverige är ungefär lika stor som andelen ekonomiska migranter till andra länder dvs. knappt hälften av de som är flyktingar.

      Det är därför jag gånge efter gång påtalat att den största utmaningen vad gäller hela flyktingfrågan är att skilja ekonomiska migranter från de med genuina asylskäl- Kan vi göra så på ett effektivt sätt är resten inga problem att klara av och fördela bland Europas länder.

 4. Lars Flemström

  Anders Forss har förenklade frågeställningar och enkla lösningar på komplexa problem. Detta är typiskt för populister till både höger och vänster. Som exempel: Miljöproblemen finns inte, utan bara ett klimathot, vilket avvärjs om alla lever ”klimatsmart” och köper en fabriksny bil vart 5:e år. Om vi bara kan skilja ekonomiska migranter från de med genuina asylskäl så är resten inga problem att klara av och fördela bland Europas länder.

  Busenkelt. Alla migranter, som har genuina flyktingskäl, utrustas med en ny klimatdeklarerad Volkswagen redan vid EU:s yttre gräns för den vidare färden genom Europa. Tips och råd om olika resmål finns här: http://w2eu.info/index.en.html

  Den, som förnekar att flyktingar och andra migranter – trots moderna tekniska hjälpmedel – inte skulle vara kapabla att planera sina resor och välja sina resmål utifrån kriterier som förmåner för asylsökande och chans att få uppehållstillstånd lever kvar i gamla fördomar att alla icke-européer skulle vara primitiva vildar, som drivs av okontrollerbara känslostormar, och inte minst panik, vad de än gör.

  I Sverige ska de integreras och lära sig uppföra sig på ett mer civiliserat sätt. Och lära sig tala ärans och hjältarnas språk. Först då blir de anställningsbara. Det är ingen hejd på det storsvenska självberömmet. Vi delar osjälviskt med oss av vår godhet, och därför måste varje tanke bort, att att vår naivitet utnyttjas av människor, som är minst lika intelligenta och egennyttiga som vi själva.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det tjänar inget till att vara ironisk Lars.

   Sedan har du missförstått mig om du tror att jag vill att alla ska köpa en ny klimatsmart bil vart 5:e år. Lever vi i ett samhälle med cirkulär ekonomi byter man inte bil Lars – man uppgraderar den gamla.

   Jag har aldrig tvivlat på en flyktings (eller för den delen) någon folkgrupps intelligens – Vad jag däremot sagt är att detta inte är det första man tänker på när man flyr undan krig och förföljelse för att söka skydd. Planerar man till vilket land man ska fly är min tro att denna planering är större bland den grupp som jag refererar till som varande ekonomiska flyktingar – Dvs. de som flyr undan fattigdom och inte undan krig. Det är därför den största utmaningen inom migrationspolitiken ligger i att skilja ekonomiska migranter från migranter med genuina asylskäl.

   tar vi inte hand om vårt klimat så kommer vi snart att se en ny typ av flyktingar – Klimatflyktingar – Dvs. de som flyr därför att klimatet där de bor inte medger mänskligt liv och leverne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.