Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sveriges ökande ekologiska avtryck innebär att vi bör stärka det inhemska jordbruket.

Sverige och svenskarna har under lång tid levt långt över sina tillgångar när det handlar om hur stort ekologiskt avtryck vi gör i världen. Avtryckets storlek har ökat med 0,5 planeter (jorden) de sista två åren från 3,7 för två år sedan till 4,2 planeter i skrivande stund enligt WWF’s Living planet rapport.

Det är inte kunskap eller brist på omställning till klimatsmarta alternativ hemma i Sverige som är uppkomsten till vårt ökande ekologiska avtryck utan det faktum att vi genom import från andra länder ökar vår andel av deras ekologiska avtryck.

Det faktum att vi importerar mycket från andra länder ökar vårt ekologiska avtryck inom transportsektorn vilket i sin tur driver upp vårt totala ekologiska avtryck.

Importen av livsmedel och kött producerade utanför Sverige är tillsammans med transporter de största klimatbovarna. Ett enkelt sätt att minska Sveriges ekologiska fotavtryck är att producera mer av det vi äter på hemmaplan och då gärna i form av närodlat och närproducerat för att få maximal utväxling på våra ansträngningar att förbättra vår miljö.

Mitt förslag för att göra detta möjligt är att vi stärker det svenska jordbruket och ser till att svenskarna äter mer mat producerad i Sverige. Enklast sker detta genom kraftigt ökade importskatter på sådant som importeras trots att det med fördel kan produceras lokalt i Sverige.

Därutöver bör Sverige bli drivande i omställningen från linjär ekonomi till cirkulär ekonomi så att vi kan applicera ett strikt miljötänk i allt vi gör och i allt vi producerar och konsumerar utan att äventyra existerande ekonomiska modeller och handelssystem.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

 1. Erik

  Inte ett ord om att minska svenska producenters ökade kostnadsläge gentemot utländska (dieselskatt, konstgödsel) Istället så får vi dyrare mat och minskad konkurrens med ditt förslag. Är det bättre att en grossist i Haparanda köper 5 ton av en jordbruksprodukt från Skåne och låter transportera den 180 mil än att köpa samma mängd från en odlare Finland säg 75 km bort? Varför tänker du bara i nationsgränser och inte i regioner?
  Nåväl. Man får väl ställa om sin matkonsumtion till att enbart omfatta utländsk mat som inte kan produceras i Sverige. Den vill du ju lyckligtvis inte belägga med strafftullar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Förvisso kan det i just fallet med grossisten i Haparanda vara motiverat att köpa från en finländsk odlare i sin närhet men det som inte kan odlas i Haparanda kan ej heller odlas i norra Finland.

   Det jag mest pratar om är det kött och grödor som vi importerar från resten av Europa, t.ex. Irland och från länder i Asien och andra platser.

   Att vi måste importera sådant vi inte kan odla är naturligt, men att importera sådant som med fördel kan odlas i Sverige är inte naturligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.