Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Om frihandel ska bli norm måste möjligheten att skatteplanera stoppas.

Förutom att frihandelsavtal som de är strukturerade i form av TTIP, CETA och TiSA åsidosätter demokratin hotar de att permanenta storföretagens möjlighet att genom skatteplanering helt slippa beskattning av sina vinster.

Frihandel som innebär uteblivna statliga intäkter i form av tullar kombinerat med små eller obefintliga vinstskatter innebär ett hot mot välfärden för alla utom det utvalda fåtal som äger kapitalet och företagen.

En sådan ordning kan jag som varande Socialdemokrat aldrig ställa mig bakom.

Ska frihandeln tillåtas breda ut sig över OECD och EU måste möjligheten att skatteplanera för att undvika beskattning minimeras till ett minimum.

Ska frihandeln tillåtas breda ut sig vill jag se en ordning som innebär att företag betalar skatt i det land där vinsten uppstår – E.G. att vinst på varor och produkter som säljs i Sverige beskattas i Sverige oavsett vart företaget har sin hemvist på precis samma sätt som svenska företag ska betala vinstskatt i t.ex. Kanada på vinster svenska företag gör där.

Utan ett sådant system blir ALLA förlorare då företagen i än större omfattning än idag kommer att skatteplanera och se till att skatterna blir så nära noll de kan bli. Med dagens system är det möjligt att skatta 0,5 promille av vinsten i skatt och detta skatteplanerande kommer att accelerera med frihandelsavtal på plats.

Det är därför jag varit så starkt emot frihandelsavtal och det är därför jag är emot skatteplanering.

Frihandel utan tullar JA – Frihandel utan både tullar och vinstskatter NEJ!

När CETA nu är underskrivet brådskar det att få skatteavtal som stoppar möjligheten att skatteplanera på plats. Gör vi inte det kommer världen snart att befinna sig i ett oändligt kaos utan fungerande trygghets- och välfärdssystem på plats.

Det varken kan eller får bli så att de rika skor sig mer på övrigas bekostnad – Den politiken har aldrig fungerat och den politiken leder bara åt ett håll – Mot ett 3:e världskrig.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.