Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaterna laddar för en smutsig valrörelse fylld av lögner och desinformation.

Alla tecken tyder på att Moderaterna laddar för en valrörelse i Sverige som hotar att bli lika smutsig som någonsin den som Donald Trump drivit i USA – En valrörelse full av personliga påhopp, smutskastning, förtal och osanna rykten.

Det är med ”sluggers” som Hanif Bali – Den moderate riksdagspolitikern som förolämpar allt och alla och kallar politiska motståndare, invandrare och vänstersympatisörer för allehanda mer eller mindre kränkande saker såsom batikhäxa som gått multikurs, sinnesslö, idiot mm. och Delmon Haffo som är anställd på Moderaternas partikansli som den Moderata propagandafabriken ska byggas i Trumps och SD:s anda.

Den taktik man använder sig av är enkel – Sprid så många falska rykten det bara går om S-politiker och andra politiska motståndare samt misshagliga journalister. Koppla därefter in nättrollen och se till att det som helt saknar sanningshalt blir till en sanning därför att lögnen spridits och publicerats på många olika ställen på internet.

Att Moderaterna satt sin plan i verket syns inte minst på Facebook där än det ena än det andra negativa uttalandet/påståendet – Ofta med en bild på Stefan Löfven publiceras och sprids av nättroll och deras lierade.

För att nämna några exempel så har man spridit ryktet om att Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill avskaffa manlig rösträtt och att Stefan Löfven som man för övrigt refererar till som ”svetsaren” varit full när han träffade Barack Obama.

En annan minister vars förtroendekapital man intensivt arbetar på att förstöra är Anders Ygemans som man konfrontativt och hånfullt anklagar för att ha svikit bland annat polisen, jägarna och terrorn trots att detta helt saknar sanningshalt.

Varför gör man då detta?

Svaret är enkeltFör att slippa prata politik därför att man vet att man själv saknar en hållbar politik som gagnar folkflertalet.

Taktiken är att försöka smutskasta motståndarna så att dessa får ägna all sin tid åt att försvara sig mot lögner och falska rykten – Detta i tron att det ska avhålla dem från att prata och debattera ideologi, samhällsbygge och sakfrågor.

Att man försöker göra detta i en tid när Socialdemokratin skapat en renässans för den ideologiska debatten genom att lyfta frågan om vilken typ av samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga det är ingen tillfällighet – Detta därför att Moderaterna redan i förväg vet att de kommer att förlora en sådan debatt ”big time”.

Det är när den ideologiska debatten blir stark Moderaterna kommer till korta av den enkla anledningen att Moderaterna saknar politik för de breda massorna när det gäller deras väl och ve. Moderaterna är och har alltid varit ett högerparti med en politik som bara gynnar de redan välbeställda och den sanningen vill man med alla till buds stående medel undvika att medborgarna tar till sig och förstår.

Förvisso hade jag inte allt för mycket till övers för Moderaternas moral under Anna Kinberg Batras ledning – Men att Moderaterna skulle sjunka så djupt ner i träsket och gå så långt som till att sätta nättroll i arbete med att sprida falska rykten om sina politiska motståndare och dessutom organisera detta från sitt eget partikansli trodde jag aldrig ens i min vildaste fantasi.

Dessutom nöjer man sig inte med att attackera politiska motståndare med falska påståenden och rena lögner – Samma taktik har man tänkt använda för att smutskasta misshagliga journalister och tidningar som inte står på deras sida.

Vad Moderaterna gjort är att importera ett amerikanskt fenomen som kallas ”negative campaigning” – Ett fenomen som är en självklar del av det politiska livet i USA där lögner och halvsanningar sprids om politiska motståndare som om de vore sanningar.

Moderaterna får gärna prova denna desperata väg – Dock tror jag svenska folket är betydligt svårare att lura än det amerikanska folket av den enkla anledningen att svenskar i gemen är mer välinformerade än de allra flesta nationaliteter när det handlar om politik. Att saker fungerar i USA betyder på inget sätt att samma sak fungerar i Sverige.

Dessutom vet svensken att saker som står på internet inte nödvändigtvis är sanna även om man får många träffar när man googlar om det.

Hur ska vi Socialdemokrater bemöta Moderaternas smutsiga kampanjmetoder?

Får jag bestämma blir det genom att intensifiera den ideologiska debatten än mer – En ideologisk debatt som fokuserar på vilken typ av samhälle vi Socialdemokrater vill bygga och för vem vi ska bygga samhället. Det är i den debatten vår politiska styrka ligger och det är när folket väl förstått detta som opinionen för vår politik kommer att stärkas.

Det vi Socialdemokrater ska göra är att härleda varje sakfråga, varje förslag och varje uttalande till vår ideologi och till vår plan för samhällsbygget och påvisa hur olika beslut påverkar samhällsbygget i positiv eller negativ riktning.

Politik handlar inte om att smutskasta – Politik handlar om att måla upp en bild av framtiden som alla kan förstå och relatera till och mesta av allt handlar politik om att i ord och handling realisera den verklighet man målat upp.

Därför säger jag till Moderaterna – Välkomna till politisk kamp. Hoppas ni på att vinna den kampen med tvivelaktiga metoder så kommer ni själv att bli den största förlorarna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

39 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Hmmm, tala om att kasta sten i glashus…
    Jag tycker att det är väldigt trist att du själv sprider lögner och desinformation och inte kan ta till dig fakta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag gör är att debatera politik utifrån ett ideologiskt perspektiv och jag ägnar mig definitivt inte åt desinformation och lögner – Snarare åt fakta men att du inte delar min ideologiska övertygelse betyder inte att det jag säger är fel.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag är inte så intresserad av ideologi, de som kämpar hårdast för sina ideologier brukar fastna i sina ”ism”-er och leda sina samhällen åt ett totalitärt håll.

        Jag är demokrat och intresserar mig framförallt åt fakta, När någon medvetet eller pga okunskap sprider klara felaktigheter brukar jag reagera.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den som inte är intresserad av ideologi kommer heller aldrig att kunna bygga ett samhälle som fungerar. Ideologin är för politiken vad affärsplanen är för ett företag då det är ideologin som bestämmer vilken typ av samhälle man ska bygga och för vem.

          Det är mot ideologin man måste jämföra sina tankar och förslag för att se om dessa är i linje med och/eller går emot det samhälle man försöker uppnå.

          Detta är elementärt Jonny. På samma sätt som det är omöjligt att fatta affärsmässiga beslut utan affärsplan i ett företag är det att fatta politiska beslut utan ideologi.

          • Jonny Disenfeldt

            Demokratii duger som ideologi åt mig. ”ism”:er gör ofta avsteg från demokratiska grundprinciper. Det visar inte minst du hela tiden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Demokrati är viktigt men minst lika viktigt är ideologin som bygger demokratin därför att det är den som bestämmer vilken typ av samhälle vi ska bygga och för vem.

      • Fredrik N

        Vilka fakta presenterar du? Är allt du skriver fakta därför att det är du som skrivit det? Det är i sådana fall en rätt naiv inställning till källkritik och då borde du läsa på om detta. Du nämner tre moderater vid namn men misslyckas att precisera dig exakt vad dessa gjort i form av uttalande etc och väljer då metoden att generalisera istället. Detta gör dig inte alls trovärdig utan tvärtom, oseriös och vad skiljer då dig med dem du attackerar? Svaret är då enkelt, inget.

        Sedan måste du vara försiktig med att använda sig av ord som Rätt och Fel när det gäller åsikter, något jag menar framför allt vänsteridealister har svårt för. Ofta, inte alltid, är er åsikt rätt och andras fel men hur ställer det sig för ett parti som ser sig själv som feministiskt där oliktänkande är honnörsord? En åsikt kan av principskäl inte vara fel eftersom den tar sin grund i en eller flera människors övertygelse. Du säger det själv, att inte dela din åsikt är inte detsamma som att fara med osanning, men att ha en annan åsikt än dig är inte fel. Inte heller omoraliskt eller osympatiskt. Om jag väljer att kalla någon sinnesslö, idiot eller korkad så måste jag få göra detta utan att bli korrigerad om att detta är fel. Varför? Jo för att vi lever i ett samhälle som faktiskt står upp för dessa åsikter, åsikter som går stick i stäv med mina egna. Det är grunden för vår demokrati att låta alla komma till tals, framför allt dem som inte delar mina egna åsikter.

        Så, är det detta du gör? Låter alla komma till tals eller vill du begränsa vissa människors rätt att tala? Om så, vem ska få rätten att tala? Och vad får sägas?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna fråga efter fakta men det påverkar inte det jag skrivit därför att det är precis detta som sker. Vill du se mer av det kan du t.ex. läsa de ledare Anders Lindberg skrivit i Aftonbladet om saken – Där hittar du de källor du frågar efter.

          Sedan har jag aldrig gjort anspråk precisera mig angående vem som gjort vad av den enkla anledningen att det är den metoden moderater och sverigedemokrater helst av allt vill använda sig av som avledningsmanöver.

          Det är helheten och trenden vi ska debattera inte vem som sagt eller gjort vad och då med millimeterprecision. Det viktiga är att beskriva fenomenet i generella termer och att debattera det. Att sprida lögner, förtal och desinformation kan inte vara annat än fel och därför har jag inga problem med att uttrycka mig som jag gjort i inlägget.

          Är det något jag verkligen gör så är det att låta alla komma till tals då jag till skillnad från många andra faktiskt bemödar mig med att besvara och bemöta alla som kommenterar på min blogg

          • Slve

            Skämtar du? Hänvisar du till AB som en trolig källa. Dessutom till en ledare? Vet du vad en ledarartikl är? Har inget med fakta att göra precis som en krönika utan är en betraktelse utifrån personlig åsikt. . Dessutom så har nästan aldrig just nämnda Anders Lindberg någon källhänvisning i sina artiklar precis som du heller aldrig har. vilkrt gör er båda otroligt oseriösa i allt ni skriver. Dessutom svarar ni båda på ett sätt som påminner starkt om härskarteknik. Vilket historien visar på att det är det som skapar ett politiker förakt. Och dessutom bevisar att etassiblimanget förlorar stort över hela världen. Men varsegod fortsätt du precis som dina kollegor i regerings ställning. Ni sänker er själva utan någon hjälp från andra partier. Älskar dig Anders.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag som har insyn vet att det han skriver är korrekt och om folk vill kalla mitt skrivsätt för härskarteknink för att man inte delar min åsikt får det vara så.

            Det jag skrivit står jag för och alldeles speciellt så vad avser metoden för hur det ska bekämpas – med ideologisk debatt.

  2. Petter

    Tyvärr tror jag folk genomskådar detta från både S och M ,så tyvärr tror jag till slut att den stora vinnaren är SD. S kan man ju inte påstå att de levererat i alla fall ,arbetsmarknaden ser ju bra ut beroende på den våg vi surfat på men inte beror det S förtjänst inte .Inte på M förtjänst heller utan på en allmänt hög konjunktur . Folket har genomskådat politiken ,och politikers ”pissande” på medborgarna. Bara snack och ingen verkstad.!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S har levererat på punkt efter punkt sett till våra vallöften. Vissa saker har inte gått att genomföra på grund av det parlamentariska läget med det betyder inte att vi gett upp.

      Den politiska linje jag företräder handlar om att återgå till att leva som vi lär och bli ett med folket och till skillnad från SD som helt saknar politik för alla områden utom halva migrationsfrågan.

      Jag tror snarare det blir så att väljarna genomskådar SD och M.

      • Mr Sound

        Lycka till att få dagens politruker att ändra sig. Politik är idag en samling inavlade sk proffstyckare som mycket sällan haft ett riktigt jobb och om någon nu haft det var det på sin höjd en kortare anställning innan fackliga åtagande lockade.

        Nej du Anders. Finns en anledning att förtroendet för politiker rasar. Att du sen säger dig veta SD:s politik måste vara därför att din idealiska övertygelse säger så…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis det du framför har jag skrivit om många gånger och då även på hur vi ska ändra på det. Det jag säger om SD och dess politik är inte på grund av ideologisk övertygelse utan därför att jag analyserat den hela vägen nerifrån och upp och omvänt.

      • Gerd

        S har levererar sina vallöften på punkt efter punkt skriver du. Borttagande av den orättfärdiga pensionärsskatten, hur blev det med den. Magdalena Andersson påstår att eftersom SD röstade emot en föreslagen mindre skattesänkning så gick det inte att genomföra. Alla vet att regeringens budgetprop måste antas i sin helhet, det går inte att plocka ut vissa förslag som man gillar. Inför 2016 så minskade skatten med någon hundralapp och då bara för garantipensionärerna som har mindre än 8.000kr i månaden. Budgetpropositionen inför 2017 kommer att gå igen eftersom borgarna bestämt att inte rösta på någon gemensam budget. Att rösta emot Regeringens budget skulle utlysa nyval och det vill ingen ha. Vad händer då med denna budget och S vallöfte att ta bort straffskatten för pensionärerna? Ingenting! Inte en enda krona föreslås. I stället satsar med flera miljarder på att höja flerbarnstilläggen. Efterfrågat av vem?? Detta är en ny variant av vårdnadsbidraget som dessutom binder invandrarkvinnorna till hemmet. Jag garanterar att inför valåret 2018 så kommer vi att se förslag från S att ta bort pensionärsskatten. Ett vallöfte som de inte behöver uppfylla eftersom de knappast kommer att få förnyat förtroende. S har mycket att ompröva innan man får tillbaka förtroendet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla löften går inte att infria direkt och det är fortfarande 2 år kvar till nästa val så tid att leverera det som är utestående finns.

          När man lägger en budgetproposition så måste man se till att den passerar riksdagen och det innebär att man får vara noga med vad man plockar in i den.

          Jag vet att pensionärerna är en viktig grupp för oss att rätta till skatten för och en sådan rättelse kommer att komma när tiden är mogen.

          Med rådande parlamentariska läge är det svårt att få gehör för allt man vill genomföra i och med att vi inte har egen majoritet. Löftena som ställdes ut byggde dessutom på att vi antog att vi skulle ha majoritet tillsammans med MP och med stöd av V. När så inte är fallet blir det till att kompromissa – Detta innebär att man får börja med det som är lättast att få genom riksdagen för att sedan fortsätta med det som är lite svårare att genomföra med nuvarande parlamentariska läge.

          • Gerd

            Budgetpropositionen för 2017 ligger på riksdagens bord och kommer av kända skäl att gå igenom. Här hade S ett gyllene tillfälle att fixa den orättfärdiga pensionärsskatten. Politik är att prioritera och man valde bl a att återinföra en ny form av vårdnadsbidrag i stället. Alla skattesänkningar som alliansen genomförde kan inte heller ändras. Lagt kort ligger, som statsministern uttryckte det.
            Nog borde denna fråga varit mogen för att åtgärdas! Återstår alltså ett tillfälle att uppfylla vallöftet och det är den sista budgetprpositionen som läggs nästa höst. I Tyskland har pensionärskollektivet en annan ställning. Där har hela gruppen 17% lägre skatt än de som arbetar med motsvarande inkomster.
            Du är en av få politiker som jag respekterar men din inställning till detta förstår jag inte. Det är inte frågan om några gigantiska belopp. Det finns c:a 2 miljoner pensionärer. Varje år kommer det till en pensionärsgrupp samtidigt som de äldsta går ur tiden. De nytillkomna är om möjligt ännu mer kritiska när,de upptäcker hur skattetabellerna ser ut.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag håller helt med dig om att detta borde åtgärdats – Dock har man redan innan budgetpropositionen las konstaterat att den inte skulle passera om skatten på pensioner finns med – Det är därför de inte finns med.

            Jag har gett mig den på at åtgärda detta – Det är därför jag vill göra det till en riktig valfråga så att vi kan få ett annat utfall efter nästa val så att saker som dessa går att genomföra. Jag håller helt med dig – Om något ska pensionärer ha lägre skatt än löntagare som tack för den arbetsinsats det gjort och det som bäddat för att dagens generation har det förhållandevis bra.

            Åtgärden är inte dyr att genomföra och det är därför vi ska hitta metoder som ställer Alliansen i skamvrån för sitt motstånd mot en skattesänkning för pensionärer.

  3. Alexander

    Herregud, har du ingen självinsikt? Du och ditt parti kastar epitet runt er dagarna i ända. Löfvén gör inget annat är gapar rasist/fascist/nazist till Jimmie Åkesson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är skillnad på Löfven och mig och du ska inte blanda ihop oss. Jag står för det jag skrivit och sagt så får han stå för det han skrivit och sagt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      han har saft många saker och även om det inte är rasistiskt så är det fel att t.ex. kalla någon för sinnesslö.

  4. Erik White

    Så har Hanif Bali kallat en invandrare för sinnesslö?

    Du skriver specifikt att han kallat en invandrare för något. Menar du att han sa något (du verkar inte veta riktigt vad) till en person just för att han var invandrar?

    Var och när har Hanif sagt alla dessa saker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag skriver om Hanif Bali så gör jag det i generella termer och exakt vem han kallat vad spelar ingen roll – Det som spelar roll är att han smutskastar och använder sig av sådana uttryck och ett sådant uttryckssätt.

      • Erik White

        Så du anklagar Hanif för att
        ”Den moderate riksdagspolitikern som förolämpar allt och alla och kallar politiska motståndare, invandrare och vänstersympatisörer för allehanda mer eller mindre kränkande saker såsom batikhäxa som gått multikurs, sinnesslö, idiot mm. ”

        Jag ber dig berätta om vad han sagt men du kan inte svara på det. Du kanske hittar på? Intressant dock att du anklagar moderaterna för lögner och smutskastning när du gör exakt samma sak.

        Kan du säga exakt vad Hanif har sagt när han enligt dig förolämpat någon?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är på inget sätt påhitt – Titta i hans twitterflöde och i andra social media där han uttalat sig så hittar du hur mycket fakta som helst i ämnet.

          Det jag skrivit om är helt i linje med sanningen – Det är till och med så att Tobé varit i USA under Trumps valrörelse och träffat hans kampanjmakare för att lära sig hur en sådan kampanj ska byggas upp.

          • Erik white

            Så du kan inte ge källa till dina förolämpningar av Hanif. Han har ej skrivit det du säger på twitter. Kolla själv.

            Och nu har Tobe varit i USA och lärt sig av trumps kampanjledare. Källa på det?

            Du beter sig exakt på samma sätt som du anser moderaterna gör. Anders, har du startat en socialdemokratisk trollfabrik?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har ingen som helst anledning och/eller skyldighet att ange källor till allt jag skriver. Jag är politiker och inte granskande journalist vilket utgör en stor skillnad.

            Att Tobé varit i USA under valrörelsen för att träffa Trumps valstrateger är ingen hemlighet så heller inte de påhopp Hanif gjort till höger och vänster på olika människor.

  5. Alexander

    ”Det är skillnad på mig och Löfvén”

    Och han är statsminister och kastar skit hela tiden, alltså är ditt parti lika skyldigt som Moderaterna till en smutsig valrörelse.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är skillnad på att kritisera en politisk motståndare för dennes politik jämfört med att sprida lögner och halvsanningar Alexander.

  6. Alexander

    Bedrövligt att Margot Wallström kallar Jan Björklund för ”jävla pedofil”. Den som vill ha källa får det inte från mig, men det är ingen hemlighet att hon sagt det.

  7. Erik White

    ”Jag har ingen som helst anledning och/eller skyldighet att ange källor till allt jag skriver. Jag är politiker och inte granskande journalist vilket utgör en stor skillnad.”

    Självklart inte men när du anklagar Moderaterna för lögner, halvsanningar och förolämpningar blir det ju väldigt konstigt när du gör exakt samma sak.

    Du anklagar Hanif för att ha förolämpat invandrare men kan inte ge exempel.

    Du säger att Tomas Tobe hade möte med Trumps valstrateg när det uppenbart är en lögn:
    http://www.gd.se/utrikes/tomas-tobe-pa-plats-pa-demokraternas-konvent-tar-stallning-for-clinton

    Tittar man på vad DU skriver så ser det ut som det är DU som driver en smutsig kampanj.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det jag inte gör – Snarare så målar jag med breda penseldrag utan att grotta ner mig och påtalar vad som pågår. Alla som bemödar sig med att kontrollera det jag säger kommer att finna att det är som jag säger att det är.

      Att Tobé träffat Trumps valstrateger råder inga tvivel om – Den som letar bevis för att så är fallet kommer att hitta dem.

  8. Erik white

    Så Anders Forss ljuger och hittar på. Som tur är så är det skönt att veta att varken dina politiska idéer eller smutskampanjande har någon som helst spridning inom det socialdemokratiska partiet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag varken ljuger eller hittar på. Läs ledaren i Aftonblandet och se på vad Hanif skrivit och sagt i olika sammanhang så kommer du precis som alla andra som letar att finna att jag talar sanning även om denna må vara obekväm för dig då du sannolikt inte delar den socialdemokratiska övertygelsen om hur samhället ska byggas och för vem. Vad gäller spridningen av mina idéer inom partiet så gör du fel antagande – De anammas sakta men säkert.

  9. Jonny Disenfeldt

    ”Vad gäller spridningen av mina idéer inom partiet så gör du fel antagande – De anammas sakta men säkert.”

    Vad ska man säga om den sjävbilden … bör väl finnas en diagnos att ställa på den.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns det säkert Jonny – Det brukar finnas diagnoser för det mesta.

      Att tro på sig själv och att stå för det man tror på och driva detta framåt handlar inte om självbild utan om självbevarelsedrift och dådkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.