Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att SD visar sitt rätta och högerpopulistiska ansikte just nu är ingen tillfällighet.

För mig är det definitivt ingen överraskning att SD väljer att presentera sitt rätta ansikte just nu – Ett ansikte som i allt andas högerpopulism. Att jag tycker så beror kort och gott på att högerpopulism är en utfällning som har sin rot i de växande klassklyftorna som finns i västvärlden.

SD har alltid andats högerpopulism även om man dolt denna högerpopulism väl för att etablera partiet och lura i människor att man är något annat än vad man i själva verket är. Täckmanteln har använts under den tid man skickligt manipulerat sociala medier och internet för att få lögner att framstå som sanning.

Att man valde att kasta masken just nu och visa sitt rätta och högerpopulistiska jag beror högst sannolikt på att man och att man avvaktade rätt tillfälle och på att man kände sig säkra på att man skulle kunna göra det nu utan att förlora speciellt mycket i väljarsympatier.

Men som med allt annat som är sminkat för att dölja skador och skavanker så kommer alltid sanningen fram till slut. Det SD inte räknat med var att Moderaterna skulle göra bort sig på ett sätt som avslöjar hur SD agerar för att få lögner att framstå som sanningar.

Högerpopulism och främlingsfientlighet och att skuldbelägga en viss grupp som roten till allt ont är inget annat än nyliberalismens sista fas – Den fas i vilken man vill uppvigla resten av samhället till att slåss inbördes och mot en påstådd fiende samtidigt som man själv kan berika sig på samhällets bekostnad. Att SD är nyliberalismens verktyg i den fasen råder inga tvivel om.

Ett sådant påstående kräver förstås en förklaringDärför ska jag försöka mig på en sådan i enkla termer och med en enkel metodik så att så många som möjligt förstår.

I grund och botten handlar högerpopulismens frammarsch om att vi socialister – Dvs. Socialdemokratin i Sverige och Tyskland med flera länder och Labour i Storbritannien samt Demokraterna i USA mer eller mindre kapitulerat för nyliberalismen och tillåtit att nyliberala idéer och tankar styr samhällsutvecklingen i en riktning som ökas klyftorna i samhället.

Högerpopulism gror bra i alla samhällen där de grupperingar (läs socialismen) som tidigare kämpade för svaga och utsatta grupper gett upp sin kamp därför att de trodde att striden var vunnen och därigenom låtit nyliberalismen härja fritt.

Precis som Palme sa på 1960-talet är det i sådana samhällen människor börjar lyssna på de partier som presenterar de till synes enkla lösningarna på de problem dessa grupper brottas med varje dag.

Det är i sådana samhällen högerpopulism smygande växer fram allt som oftast ackompanjerad av främlingsfientlighet och skuldbeläggande av någon annan grupp än de verkliga bovarna i dramat som är nyliberalernas företrädare parad med storkapitalets rovdrift – I SD:s kontext används invandring som orsak till de svaga gruppernas lidande.

Högerpopulism kan aldrig lösa några problem av den enkla anledningen att den politik högerpopulistiska partier företräder är precis den politik som skapar de problem man påstår sig kunna lösa.

Det finns inte några enkla lösningar – Ska samhällsproblemen lösas på ett hållbart sätt måste lösningarna bygga på en politik som har som ideologisk idé att skapa ett jämlikt samhälle.

Det vi Socialdemokrater gjort fel är att vi tillfälligt slutat lyssna på folket och på den oro de ger uttryck för varje dag – Detta därför att vi låst in oss med våra politiska gelikar och slutat träffa vanliga människor.

När vi Socialdemokrater slutade lyssna på människorna gav vi marknaden och marknadens krafter fritt spelrum att försämra anställningstryggheten och de sociala trygghetsystemen i enlighet med nyliberalismens doktriner.

I samma stund som vi klättrade ner från barrikaderna och låste in oss på kontoren därför att vi ansåg att striden var vunnen gav vi högerpopulismen fritt spelrum att andas det syre vi tidigare andades – Det syre som stavas oro bland vanliga människor.

Högerpopulistiska SD har dessutom givits fritt spelrum att härja och lura i människorna att det finns en enkel lösning på problemet – Detta därför att vi backat för att ta debatten med dem i alla lägen

Detta ska vi ändra på här och nu – Det är därför vi Socialdemokrater ska återgå till att föra Socialdemokratisk politik av gammalt traditionellt mått. Människornas oro ska tas på allvar och det som är viktigt för människorna måste vara viktigt för Socialdemokratin.

Det är därför vi ska återgå till en politik som sätter svaga och utsatta först – Det är därför vi ska återgå till den solidariska politik som bygger ett jämlikare Sverige med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader och sist men inte minst – Det är därför vi ska återgå till en politik som i ord och handling bevisar att alla människor är lika mycket värda.

Vägen dit stavas ideologi och ideologisk debatt parad med reformer och åtgärder som åtgärdar de problem människorna ger uttryck för och stillar den oro människor känner för sin vardag.

I samma stund vi gör detta dör högerpopulismen och när högerpopulismen dör falnar stödet för det högerpopulistiska partiet SD.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

6 kommentarer

 1. Roland Larsson

  Jag förstår inte vad du håller på med – du måste vara helt oförstådd med vekligheten. Är du dum eller har du inte träffat folk från verksamheten. Hur kan du utan kunskap bilda dig erfarenhet av andra människor. Hoppas du förstår till slut och slutar med dina enfaldiga och politiskt korrekta slutledningar. Skäms på dig och tänk på oss andra

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag kan inte hjälpa att du inte förstår vad jag håller på med. jag träffar människor varje dag och jag törs lova dig att slutsatserna är korrekta och att min slutledningsförmåga fungerar alldeles utmärkt.

   Det jag tänker på är just alla de som blivit missledda av SD:s metoder för att försöka göra lögner till sanningar.

 2. Eva

  Joda det är bra att du försøker och visa vad det är SD menar med sin politik, och att dom lurar folk. Jag tror också att SD vinner och ha vunnit många röster på den flykting-asylpolitiken Sverige har fört, och när vi ser vi utvecklingen i våra 3 stora städer, så blir det ju inte mindre uppslutning av det partiet om inte den nuvarande regering visar handlekraft och vilja och finna lösningen på ett STORT problem! Det är inte så rosenrött längre och många röster har tystnat som menade att Sverige har råd till det. Råd ja, men vad tänker du lösningen bör vara med det ”krig” som nu pågår i Göteborg- Malmö och Stockholn, och polisens ressurser räcker inte till och efterforska alla andra brott som begås(villainbrott, stølder etc)Det sa polischefen själv i nyheterna ikväll! När s.k vanliga människor böjar bli rädd och färdas i storstaden för att nu är det inte säkert nånstans, det är gängupprør överallt, nu skjuts det i innestan(Göteborg) så vem som helst som befinner seg på fel plats kan riskere och bli träffad! Vakter på tunnelbanan i Stockholm. Trakasserier och mobbing av små barn på skolor i Malmö! Nazister promenerar i gatorna!Men politiker ser ut för och ha sovit i timmen. När t.o.m somalier menar att det är värre än i Mogadishu- då undrar jag vad har den sittande regering för lösning på detta, och vad menar du? Jag tror också på kärlek men vet du vad, nångång måste det hårdare nypor till, man kan inte bli så tolerant att man blir intolerant! Jag vill bo i ett samhälle där man inte riskerar och bli jagad för sin tro,inte tro, sin hudfärg, sin etnisitet,sitt kön, sin läggning. Men jag tror inte på unnfallenhet, man är tvungen och ta tjuren vid hornen, och kalla en spade för en spade, och göra nåt åt problemet! Därför frågar jag deg, var är hemligheten till detta problem som kan föra till en framgångsrik morgondag?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är helt klart så att vi måste ta i med hårdhandskarna mot de som är kriminella – Jag har skrivit åtminstone 2 inlägg där jag beskriver och belyser detta tidigare.

   Antalet kriminella är inte speciellt stort – Däremot är de mycket aktiva och slåss med näbbar och klor – Både mot varandra och mot samhällets inställning att spåra upp dem och straffa dem.

   Sedan har jag åtskilliga gånger sagt att vi måste få ordning på integrations- och migrationspolitiken som inte fungerat alls de sista 20-30 åren. Segregationen ska brytas genom att blanda olika upplåtelseformer av bostäder i alla områden och mest i segregerade bostadsområden. Polis och undersökningar visar att blandade upplåtelseformer är bästa botemedlet mot kriminalitet i bostadsområdena.

   Jag står för en linje som löser problemen och ju längre tiden går ju fler får jag som stödjer min linje om att vi inte kan blunda för problemen eller förtiga dem och det är där morgondagens lösning finns på dagens problem.

   Avslutningsvis ska sägas att SD:s politik saknar lösningar på detta i minst lika stor omfattning som hos övriga partier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.