Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stödet för regeringens politik växer.

I takt med att resultaten av vår politik blir mer och mer synlig så ökar stödet för de rödgröna partierna undantaget Mp. Att sittande regering har ett försprång opinionsmässigt mitt mellan 2 val hör inte till vanligheterna – Att det dessutom är så stort som drygt 3% känns tryggt och som ett bevis på att vår politik gillas av väljarna.

Precis som jag förutspått så har Moderaterna under Anna Kinberg Batra börjat tappa röster vilket är naturligt när Moderaterna återgår från att vara Nya Moderaterna till att vara det högerparti man alltid varit. KD står kvar på sin låga nivå vilket innebär att KD kommer att åka ut ur riksdagen vilket även det är naturligt då man förändrat sin politik och ställt sig till höger om Moderaterna.

Jag har hela tiden hävdat att stödet för renodlad högerpolitik är relativt litet i Sverige. Den grupp som tjänar på den sortens politik uppgår till maximalt 20% av väljarkåren och med 3 partier M, KD och SD som slåss om dessa 20%  kommer Moderaterna att gå vinnande ur den striden därför att det är M som är svensk höger.

Att Centern ökar sit stöd och att L står relativt stabilt sedan förra mätningen är tecken på att väljarna föredrar mer traditionell mittenpolitik framför högerpolitik.

I vart fall är det tillfredsställande att se att stödet för vår politik ökar. Ju närmare valet vi kommer ju mer vår politik får genomslag i form av beslut och reformer under denna mandatperiod ju större kommer stödet för oss Socialdemokrater att bli.

Dagens stöd på strax under 30% kommer att växa och med detta resultat i ryggen känns de 40% jag tidigare förutspått inte avlägset eller som en utopi utan snarare som en reell verklighet.

Rätt sorts politik och en politik som gynnar flertalet i samhället belönas alltid därför att folkflertalet kan se och känna de förbättringar som beslutas. Det är därför vi Socialdemokrater nu lägger i nästa växel och fortsätter vår strävan mot ett jämlikt Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

59 kommentarer

  1. Joachim

    Vänta nu Anders! Har du helt tappat dina kunskaper i matte? Du babblar om nåt som inte ens existerar!
    För det första så är 3% inom felmarginalen, för det andra, så är SD så vitt jag vet, ett parti på högerkanten, så det är en överväldigande majoritet för högerpolitik i Sverige. Ja rent utav en bra bit över 50 %.
    Så berätta för mig hur du då kan sitta och säga att ni har ett förtroende? Precis som i förra valet, så har sosse regeringen med sin lilla knähund MP en minoritets post.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD har i dagarna deklarerat sig som ett högerparti vilket kommer att avspegla sig i minskat stöd efter nästa undersökning.

      SD kommer att hamna under 10% nästa val det är min övertygelse och med KD ut ur riksdagen och ett M väl under 20% så är stödet för högerpolitik under 30%.

  2. Jonny Disenfeldt

    Hur stort stöd hade man i senaste Sifo (den sittande regerinen), var det S+Mp totalt mindre än 35% …
    Vad händer om Mp åker under den odemokratiska 4% spärren … ?

    Hur ligger S till jämfört med förra valets utgång … ?

    Är det nu plötsligt så många som 20% enligt dig som tjänar på alliansens politik … förut var det ju i princip 0% enligt dig… verkligheten ligger ju närmare 90% och över …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den rapport jag refererar till är SCB:s rapport som är ambitiösare och bredare än de övriga och stödet för S är stabilt runt 30% och har alla förutsättningar att växa upp till de 40% jag tidigare förutspått.

      Vad gäller MP är det svårt att sia om saken men jag är övertygad om att de kommer in i riksdagen nästa val till skillnad från KD som kommer att åka ut.

      När jag talar om Alliansens politik så pratar jag om hela Alliansen dvs. även S och L och efter nästa val kommer de säkert att stödja oss i S om det behövs en koalition för att leda Sverige.

  3. Petter

    Jo men inte glänser då Umeås politiker som du höll bakom ryggen vad gäller Bullmarks skola. Ett gäng lögnare är de ,detta kom vi att få se svart på vitt när dokumenten var tvungen att visas offentligt. Dessa politiker som nekade detta bör kliva åt sidan för ärligare människor

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Politikerna har litat på tjänstemännen vilket är gängse ordning och rapporten visar fortfarande inte att skolan är otjänlig som skollokal vilket är vad Axebro med flera hävdat.

  4. Alexander

    Är det mätningen från SIFO du menar?Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet minskar ju jämfört med förra….

  5. Lars Winter

    Vad säger SCB mätning ? Att av 9000 har bara 5000 svarat och av 5000 är 20 % eller 1000 osäkra, enda slutsats som går att göra är att 65+ gråsosse och diverse bidragstagare har tid att sitta hemma och vänta att SCB ringer. Vem vet vad dessa 4000 som har inte svarat och 1000 osäkra tänker, kanske har SD och M mycket gömda röster bakom bortfallet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte M kommer att samla max 20% nästa val om de fortsätter på inslagen väg och för SD kommer stödet att minska till under 10% när sista tidens handlande från SD vägs in.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Marginellt vad gäller S och inte statistiskt säkerställt men fortfarande ett stöd som ligger stabilt runt 30%.

  6. Lennart Nilsson

    Hur kan få det till att S ökar när de minskar med -0.3 %….?. Det är enbart Vänsterpartiet som ökar inom det rödgröna blocket.
    Trovärdighet bygger på sanning, Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skrev att de rödgröna ökar eller hur och att S låg på ett stöd strax under 30% vilket är med sanningen överensstämmande.

  7. Lars Flemström

    Trots flera uppmaningar från mig har du fortfarande inte lyckats komma med ett enda exempel på att Kd har gått till höger under nuvarande partiledare jämfört med den föregående.

    Jag delar din bedömning att M kommer att gå vinnande ur den interna striden mellan allianspartierna. Jag delar däremot inte alls din bedömning att C ökar sitt stöd och att L står relativt stabilt sedan förra mätningen beror på att ”väljarna föredrar mer traditionell mittenpolitik framför högerpolitik”. Förutsatt att vi talar om rörelserna inom alliansen och inte om väljarkåren som helhet.

    Centerns framgångar och Kd:s brist på framgångar hittills, beror på att C har lagt sig tydligt till höger om M, vilket Kd inte alls har gjort. L har visserligen gjort det, men inte lika tydligt. Annie Lööf har en mycket tydlig löntagarfientlig framtoning. Hennes förebild är den brittiska högerpolitikern Margaret Tatcher.

    Att M börjat tappa röster först under nuvarande partiledare, och att detta skulle bero på att man har återgått till att vara den högerparti som man alltid har varit, och också rent nys. Raset började redan under slutet av Reinfeldt-tiden, och berodde på att de arbetarväljare, som M tidigare hade snott från S, hade genomskådat bluffen med ”det nya arbetarpartiet” och gått till SD i jakten på ett nytt och verkligt arbetarparti. De hade gått tillbaka till S, om inte S lovat ministerposter till det extremt arbetarfientliga Mp.

    Efter SD:s försök att kila in sig hos alliansen, finns en chans att dessa väljare också kommer att genomskåda att ej heller SD är ett arbetarparti. Vad som nu hindrar en återgång till S, är att det inom S´ vänsterflygel finns en finvänster , som inte vill ha f.d. SD-väljare som S-väljare.

    Kristdemokratin är den ideologi som står socialdemokratin närmast, vilket förklarar varför socialdemokrater och kristdemokrater kan samarbeta i bl.a. Tyskland. Men i Sverige har Kd sålt ut sin ideologi till förmån för samarbetet inom alliansen. Detta började emellertid INTE under nuvarande partiledare.

    Hon står emellertid inför ett dilemma, nämligen att Kd troligen kommer att behöva stödröster från väljare, som egentligen sympatiserar mer med de andra allianspartierna. samtidigt som den stora potentialen för Kd att växa, är att ta väljare från S. Denna, de dubbla budskapens politik från Kd har alltid varit en tacksam angreppspunkt för S mot Kd.

    Det bästa sättet att locka tillbaka väljare som tvekar mellan S och Kd, är enligt min mening, att ge exempel på att Kd har sålt ut sin egen ideologi för en fortsatt plats inom den borgerliga alliansen. Du går däremot till överdrift, vilket snarare stöter bort tveksamma väljare från S.

    S står inför ett liknande dilemma, då vi har en finvänster inom partiet, som under det käcka slagordet ”Hellre kvalitet än kvantitet”, inte vill att S ska bli det stora parti som man har varit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med om att kristdemokrater i andra länder är närmare socialdemokratiska partier än de är i Sverige men i Sverige är KD det parti som står absolut längst ut till höger av alla vilket är varför man förlorar röster.

      När nu SD öppet deklarerat att man är ett högerparti och dessutom röstat emot en för löntagarna viktig reform kommer SD:s stöd att minska.

  8. Jan

    Skicka den där önskelistan till tomten du. Att dra så stora växlar på en undersökning (den enda där S går framåt) är lika seriöst som att tro på tomten!

      • Mr Sound

        Allvarligt talat så pratar du i nattmössan. Det räcker att studera SCBs opinionsmätningar för att se att deras resultat inte alls varit i närheten av det verkliga utfallet. Men jag antar att du gillar att stoppa huvudet i sanden och blunda för de opinionsinstitut som faktiskt prickat in resultatet bäst i sina mätningar.

        Hur seriöst denna debatteknik är får andra avgöra, för mig räcker det att säga att du både har dålig koll på opinionen i landet och är obildad om SDs politik. Därför är du en av de bättre valarbetare SD har. Kör hårt!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SCB är ett mycket gammalt och framför allt ett mycket seriöst opinionsinstitut och deras förutsägelser brukar slå in rätt väl.

  9. Mr Sound

    Nåja Anders. Nu får du allt hejda dig i din iver för de rödgröna. En opinionsmätning är bara en mätning, mycket hinner hända på två år. Och med tanke på sittande röras obegripliga och samhällsdestruktiva politik skulle jag bli förvånad om svenskarna är så pass dum att dessa partier får förnyat förtroende. Svaret har vi dock 2018.

    Problemet i Sverige är att vår ekonomiska tillväxt sker uteslutande av befolkningsökning och personlig skuldsättning. Bara att studera BNP/capita. Lägg där till en avindustrialisering där ryggraden i ekonomin är bruten, hur vi ska bli rikare som individer och land under dessa premisser är för mig en gåta.

    Lägg till kommuners skuldsättning, sjukvård på knä, en stat som lånar i högkonjunktur så är det en gåta hur denna politik ökar i förtroende i opinionen.

    Eller är det så att du väljer opinionsundersökningar som du tycker speglar verkligheten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis mycket hinner hända på 2 år det brukar jag säga ofta och jag är helt övertygad om att vi får förnyat förtroende 2018 därför att folket sett att vår politik fungerar.

      Den undersökning jag refererar till är från SCB och anses av alla vara den mest pålitliga och framför allt den mest ambitiösa vad gäller metod och statistiskt underlag.

  10. Alexander

    Anders

    FAKTA är att stödet för regeringen minskar. Dessutom räknar du ju in SD hos Alliansen och då är resultatet solklart…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag räknar inte in SD i Alliansen och precis som jag skrev så har det totala stödet för de rödgröna partierna ökat sedan förra mätningen.

      • Alexander

        Om du räknar Vänsterpartiet till regeringspartierna bör du räkna SD till oppositionen. Hur ser siffrorna ut i det fallet? Jo, en klar övervikt för de borgerliga och SD. Fast av dina inlägg att döma tänker du peta Miljöpartiet och ersätta med Centerpartiet och Liberalerna. Eller vilken konstellation har du tänkt dig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD är ingen del av oppositionen Alexander och kommer aldrig att bli. Skulle M acceptera samarbete med SD kommer C och L att ansluta sig till S.

          • Alexander

            ”SD är ingen del av oppositionen”

            Dåså, sluta att prata om Moderaternas hållning till dem.

            ”och kommer aldrig att bli”

            Hur vet du det?

            ”skulle Moderaterna acceptera samarbete med SD”

            Fast två sekunder tidigare har du sagt att det aldrig blir fallet…. Är du medveten om vad du skriver?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är medveten om vad jag skriver men gör man som du och bryter ut meningar eller ord ur ett helt stycke blir det fel.

  11. Lars Flemström

    Alla partier som inte stödjer regeringen fullt ut är oppositionspartier. Det betyder att både SD och V är oppositionspartier, men inget av dem ingår i den borgerliga alliansen. Mp är ett regeringsparti, som agerar som om man vore ett oppositionsparti. Detta är förklaringen till att S inte växer mer än det gör.

    Anders har förstås rätt i att S skulle kunna få 40 % med rätt politik. Men frågan är vad som är rätt politik, och om S har den rätta kompetensen att föra en sådan politik, när så många S-politiker springer på ”seminarier” som arrangeras av Mp – med föreläsare från Greenpeace för att ge sken av partipolitisk neutralitet och objektivitet.

    Man ska naturligtvis lägga ribban något högre än vad man tror att man kommer att uppnå, detta för att sporra valarbetarna till de där extra insatserna och motivera väljarna till att öht gå och rösta. Inför förra valet sattes målet till 35 %, samtidigt som opinionsundersökningarna visade drygt 36 % i väljarstöd för S. Detta motiverades med att partifolket skuile bli så besvikna, om man gjorde ett dåligt val.. Vilket naturligtvis var en ren undanflykt, när man redan hade lovat ministerposter till Mp

    Ledande socialdemokrater prioriterade alltså ett bra valresultat för Mp framför ett bra valresultat för det egna partiet. Med följd att S tappade till SD snarare än till Mp. Det håller inte i längden att ständigt prata om SD som den svartepetter som ingen vill ha, men låtsas att SD inte existerar när man drar upp valstrategier.

    Att S och Mp tillsammans skulle få majoritet i riksdagen med ett väljarstöd på endast 35 % var så osannolikt så att det var dumt. Följden blev att S halkade ner så rejält. så att inte ens S, Mp och V fick majoritet tillsammans.

    Strax innan S började lova ministerposter till Mp, vilket skedde i oktober 2008 för första gången, hade S ensamt ett väljarstöd på drygt 43 %, vilket utlöste panik inom Mp och Mp-sympatisörerna inom S-toppen. Det var ju ”risk” att S skulle klara sig utan Mp som stödparti.

    Slutligen tycker jag att Anders måste bestämma sig för vilket av riksdagspartierna som han anser ligger längst ut till höger. När den frågan diskuteras, är det alltid Kd, enligt Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med om att alla som inte fullt ut stödjer eller ingått allians med regeringen är opposition – Så är det och som du så riktigt påpekar så ingår SD in te i ALliansen.

      Längst ut till höger finns KD tätt följt av SD.

      • Mr Sound

        Eh, nej. SD är ett mittenparti, det vet alla med lite läsförståelse. För hur mycket höger blir det att höja a-kassan? Stärka trygghetsförsäkringar i allmänhet? Sänkt invandring? Högre pensioner?

        Vad exakt är höger med SD?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD är ett renodlat högerparti Mr.Sound. Det har man bevisat många gånger – Nu senast när man röstade emot ett lagförslag vars syfte var att förhindra lönedumpning och försämrade arbetsvillkor.

          SD påstår sig vilja se saker som de du beskriver men varje gång det blir omröstning i dessa frågor röstar de emot.

          • Mr Sound

            Guilt by association argument klär sig dåligt i dessa samband men förstår att det hjälper dig när du argumenterar mot SD. Vi andra som faktiskt läst vad SD tyckte förstår att SD röstade mot förslaget på grund av att det skulle diskvalificera svenska småföretag som saknar kollektivavtal men som har bra villkor i övrigt för sina anställda.

            Inte heller tar ert förslag hänsyn till utländska företag med utstationerad personal, idag kan exempelvis polska tandläkare jobba i Sverige i 5 månader och 29 dagar för att sedan åka hem för att slippa betala skatt i Sverige. Det kommer man inte heller ifrån med ert förslag.

            Så kom inte dragande med guilt by association för att plocka billiga poäng, vi vet alla att S är ett företagarfientligt parti som kört landet i diket. Vad ni än hittar på så kommer människor inte ge er förnyat förtroende oavsett vad du drömmer om eller hänvisar till SCB.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inte därför man röstade emot utan för att straffa S vilket ledande SD företrädare öppet medgivit.

            Att man är skattskyldig i det land där man spenderar mer än 6 månader av året är en EU regel som ingen nationell lagstiftning rår på – Den lagstiftningen gäller i hela världen och kan inte ändras på med mindre än att världen kommer överens om att så ska göras.

            Det finns förvisso kriterier för när man kan anses skattskyldig i ett land trots att man inte spenderar sin tid där – Exempel är att man inte kan vara gift och lämna sin familj i Sverige och skattskriva sig i ett annat land – En annan sak som diskvalificerar är om man äger en permanentbostad eller är majoritetsägare i ett icke börsnoterat företag.

            S har på inget sätt kört Sverige i diket och det går aldrig komma ifrån att det är Socialdemokratisk politik som byggde välfärdsnationen Sverige och att det är Socialdemokratisk politik som måste till för att reparera de skador Alliansen ställt till med.

  12. Alexander

    Anders ”allvetaren” Forss säger att SD är ett högerparti. Då är det bara att tillsammans med Alliansen skicka ut Löfvén från Rosenbad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det stora problemet med det Alexander är att Allianspartierna inte vill ha med SD att göra.

      • Alexander

        Efter att ha pratat med Karin Sedvall som är högt uppsatt i Moderaterna tror jag att ett samarbete med SD inte är omöjligt. I så fall blir det väldigt intressant.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          AKB har klart och tydligt sagt att något sådant samarbete inte blir av. Skulle det trots allt bli så innebär det i sådana fall att Alliansen spricker vilket i sin tur innebär att C och L sannolikt söker samarbete med S.

          Vi kan förvisso spekulera hur mycket vi vill om den saken men det är först efter nästa val vi vet hur valresultatet och därmed eventuella samarbeten kommer att se ut.

          Blir det som jag förutspått vilket ligger inom det som är rimligt kommer SD att samla mindre än 10% av väljarsympatierna vilket innebär att det inte blir speciellt intressant att samarbeta med dem.

  13. Lars Flemström

    Du skriver att SD är ett renodlat högerparti, samt att KD står längst ut till höger. tätt följt av SD. Kan du då förklara varför Socialdemokraternas nytillträdda partisekreterare Lena Baastad under sin tid som kommunalråd i S valde att bilda majoritet tillsammans med C och Kd och inte tillsammans med C och SD. Och detta inte bara en gång, utan två gånger. I diskussionerna om en eventuell blocköverskridande regering i syfte att hindra SD från att få politiskt inflytande, ville Baastad inte utesluta något alliansparti, och Kd är ett alliansparti.

    Om det är som du skriver, borde ju Baastad uteslutas ur S i stället för att få det näst finaste uppdraget i partiet. Jag tror att ditt hat mot den kristna religionen, vilket du nödtorftigt försöker dölja genom att göra om densamma till något slags måttstock (kärlek som motsats till girighet) för politisk korrekthet, har spelat dig ett spratt. Redan när du debuterade som S-bloggare reagerade jag mot ditt sätt att missbruka (politisera) den kristna religionen. Du har reducerat kristendomen till ett misch-masch av goda egenskaper. Som du naturligtvis tillskriver dig själv i högre grad än dina politiska motståndare.

    Man kan faktiskt ha fel politiskt, sett ur socialdemokratisk synvinkel, och ändå vara ”en god kristen”. KD är för övrigt ingen kyrka, utan ett politiskt parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I kommunpolitiken söker man många gånger helt andra samarbeten än på riksplanet för att få det att fungera. Finns ställen där vi styr i kommunen tillsammans med M vilket inte är speciellt naturligt om vi ser på rikspolitiken.

      Som kristen finns det ingen anledning att hata någon och allra minst ett kristet parti. Problemet är dock att KD inte driver politik enligt kristen grund – Gjorde man det skulle alla deras förslag överskuggas av kärlek vilket innebär att politiken alltid måste gynna flertalet vilket den på inget sätt gör i KD:s fall.

  14. Jonny Disenfeldt

    ”Som kristen finns det ingen anledning att hata någon och allra minst ett kristet parti. Problemet är dock att KD inte driver politik enligt kristen grund ”

    Som ateist och demokrat betackar jag mig för politiska partier som har en stark relation till en specifik sagotro. Speciellt till en religion med en psykopatisk massmördare som den kristne ”guden” ju är enligt sägnerna. Samme våldsbenägna psykopat som i slutändan delas av judendom, kristendom och islam.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla får vara vad de vill och välja vad och vem de ska tro eller inte tro på. Däremot är det fel att förespegla att man är ett visst sorts parti och sedan föra en politik som inte lever upp med det ideal man förespeglat.

      • Jonny Disenfeldt

        Eftersom du säger dig vara en socialist så tar du väl avstånd från alla sorters religioner, ”opium för folket” var det, du är väl en sann socialist ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag är socialdemokrat och dessutom en kristen sådan och jag tar på inget sätt avstånd från religion med det undantaget att var och en är fri att tro på en Gud man vill tro på.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”med det undantaget att var och en är fri att tro på den Gud man vill tro på”

    Oj, det strider ju emot det mest grundläggande kravet i kristendomen … vilken avkristnad syn du har …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso säger Gud i sina budord att ”Du ska inte hava någon annan Gud utöver mig” men åtminstone kristna, muslimer och judar tror i grund och botten på samman Gud.

  16. Jonny Disenfeldt

    Ja men det grundläggande är att ingen annan gud är tillåten, det är en dödssynd. Det är en grundläggande del av det kristna/judiska/muslimska budskapet. Att då som du basunera ut att det är OK med vilken gud som helst är en dödssynd på samma sätt.

    Sedan vet vi ju att ”Jesus” inte är accepterad av judar, Muhammed inte accepterad av de andra etc etc etc.Muslimer (shia/sunni) i sin tur betraktar varandra och alla andra som otrogna etc etc etc.

    Vilka kärleksfulla religioner …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kan det aldrig bli därför att alla 3 religionerna tillber samma GUD.

      När det gäller Jesus och Mohammed så erkänner islam Jesus – Dock inte som Guds som men väl som en profet även om Mohammed är den störste profeten enligt deras sätt att se på saken.

  17. Jonny Disenfeldt

    ”Kan det aldrig bli därför att alla 3 religionerna tillber samma GUD.”

    Ojdå… du vet inte om att det finns en hel del andra religioner va …har du inte koll på religioner heller ? Eller underkänner du alla andra religioner …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full koll på att det finns religioner som tillber helt andra gudar än dessa 3 religioner gör. De religionerna har det gemensamt att de predikar samma kärleksbudskap som i bibeln så de utgör inget problem på det sättet att de ställer till med krig och andra hemskheter.

      • Jonny Disenfeldt

        Just det, helt andra gudar och det är en dödssynd med acceptans för andra gudar.
        och nej, de predikar inte alls samma budskap som t.ex kristendomen , vilket budskap du avser vet jag inte i och för sig, slaktar du regelbundet lamm till din guds ära , skickar du ut menstruerande kvinnor ur huset, kvinnan ska tifa i församlingen, homosexualitet är en dödssynd etc etc ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar med homosexualitet så står det ingen stans i Bibeln att detta är en synd. Det står även att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna vilket om du läser och tolkar Nya Testamentet innebär att samkönade äktenskap inte är äktenskap i Guds ögon och således inte en synd.

          Hur som helst Bibeln och religion är inget vi ska fylla denna blogg med – För detta finns andra bloggar och andra personer.

          • Jonny Disenfeldt

            Du har nog inte läst bibeln tillräckligt noga då (angånde dess vedervärdiga syn på homosexualitet).

            Att ge sig in på att ”tolka” sagorna är en farlig väg, det är guds ord vi talar om och då gäller ordet, svart på vitt, gör inga naiva försök att omtolka saker och ting, tyvärr, det är inte acceptabelt att börja vriida på guds heliga ord och budskap.

            Nåväl att diskutera sagor är ju ett annat ämne men jag undrar rent praktiskt hur du som aktiv gudstroende gör när det gäller offer av lamm, hur du hanterat kvinnors menstruation etc, rent praktiska ting alltså.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag har läst Bibeln mycket noga och gör du det så ser du att Jesus svarade att han inte kommit till jorden för att avskaffa lagen utan för att återinföra och förstärka den. Lagen är 10 Guds bud och han sa även att det är den och inget annat som gäller och att alla lagar skrivna av månniskohand inte längre är giltiga.

            Det finns inget i budorden som fördömer samkönade förhållanden.

            Jag blandar inte religion med politik Jonny och hur min gudstro ser ut är inget jag diskuterar officiellt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gamla testamentet är blott och allena en historiebok som berättar om Guds vedermödor med att få mänskligheten att göra som Gud vill. När detta inte var möjligt sände han Jesus och det är därför alla kristna endast och allena ska ta fasta på det som står i Nya Testamentet Jonny.

  18. Jonny Disenfeldt

    Så du påstår att GT är en ”historiebok” som har med verkligheten att göra ?

    Isåfall måste du ju även inse att detta är en beskrivning av din gud och innehåller direkta budskap från din gud. Den ger en klar bild av en psykotisk massmördare, en galenpanna av astronomiska mått.Detta är det närmaste du kan komma information om din gud, denna information som berättats under ett par tusen år. Att förkasta den vore ju att spotta din gud i ansiktet.

    Alternativet är att du förkastar gamla testamentet i sin helhet och menar att det som denne gud säger och gör aldrig hänt. Isåfall lutar du dig bara på NT och en påhittad ”Jesus”. Varför skulle då NT ha någon som helst trovärdighet om GT är ogiltigt.

    Hur du än vrider och vänder på steken så har du bara två val, antingen accepterar du att din gud är denna psykopat eller så har du startat en ny religion vari det finns en profet ”Jesus” som har noll och intet med GT’s gud att göra.

    PS, en del av citaten rörande synen på homosexualitet finns att finna i NT …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag påstår varken det ena eller det andra och jag ser ingen anledning att debattera religion på en politisk blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.