Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå kommun och dess hantering av offentliga dokument.

Den sista tidens händelser vad gäller rapporten om skicket på Bullmarks skola är långt ifrån bra även om den rapport som nu kommit fram inte är någon larmrapport (som en del vill göra gällande) som innebär att det finns en omedelbar risk för skolbarnens hälsa.

Det känns tryggt att fastighetsavdelningen inom kommunen har koll på läget och att det som behövde åtgärdas redan åtgärdats och att resten kommer att åtgärdas innan de blir till problem.

Däremot kan även jag tycka att det är märkligt att tjänstemän försöker undanhålla sådant som bör vara en allmän handling enligt lagen. Att detta förekommit innebär att vi måste se över hur vi ska hantera situationer som denna i framtiden och skapa rutiner som fungerar så att framtida upprepningar av det inträffade undviks.

Finns det rapporter som inkommit till kommunen ska dessa självfallet diarieföra och göras allmänna för alla och envar som önskar läsa materialet. Hade så varit fallet vad gäller rapporten om skolan i Bullmark så hade vi sannolikt sluppit mycket av den stundtals bitska debatt som förekommit i pressen och på sociala media av olika slag.

Därutöver finns det all anledning att se över tjänstemännens mandat och se till att upprätta vattentäta system som innebär att tjänstemän ovillkorligt levererar det politiken bestämt och/eller uppdrar till dem att utföra.

Det finns dessutom anledning att ifrågasätta om vi inte borde ha en ordning som innebär att högsta tjänstemannen på respektive avdelning i kommunen bör vara en politiker från den styrande majoriteten för att garantera att fattade politiska beslut får fullt genomslag i verksamheten.

Huruvida detta är möjligt eller lämpligt ska jag låta vara osagt för stunden.  En sak är jag dock säker på och det är att vi måste skapa större transparens och bättre ordning så att saker likt denna inte upprepas i en framtid.

Att tjänstemannastyre blivit mer och mer vanligt i vårt samhälle och att tjänstemän i offentlig förvaltning obstruerar mot politiska beslut i större omfattning än de gjort historiskt tror jag att de allra flesta kan hålla med om.

Därför tycker jag att det är hög tid att vi gör en översyn av hela tjänstemannauppdraget inom offentlig förvaltning med fokus på hur detta tjänstemannastyre ska kunna minimeras till ett absolut minimum och helst eroderas helt och hållet.

Ska samhället fungera som politikerna beslutat måste det finnas system som på löpande basis tydligt redovisar för politikerna hur beslutet implementerats och hur beslutet efterlevs samt vilka effekter beslutet medfört.

Dessutom måste det en gång för alla vara så att det är politikerna som beslutar och tjänstemännen som utför och administrerar det politiken bestämt därför att alla andra ordningar är omöjliga i ett demokratiskt samhälle.

Att dagens situation uppstått beror sannolikt på dåliga uppföljningssystem, dålig återkoppling och på att politiken har som vana eller snarare som ovana att inte följa upp hur fattade beslut efterlevs och/eller implementeras.

I vilket fall bör det inträffade inte få gå obemärkt förbi utan att åtgärder vidtas – Därför förväntar jag mig att besked om lämpliga åtgärder för att undvika det inträffade kommer snarast möjligt.

Med en kommundirektör som nu blivit varm i kläderna borde ett sådant besked inte vara speciellt svårt att ge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

21 kommentarer

  1. Jonas E

    Det är ju alarmerande då rapporten faktiskt visar på försämringar mot för tidigare, men kommunen väljer att säga att det inte var så farligt – och att skolan kan vara kvar så länge som det inte behövs dyrare investeringar i skolan, något som rapporten också motsäger då den påtalar att 2,2 miljoner behövs för att skolan ska duga i bara 5 år till, därav att Sävar KDN tyckte att det var dags för ny skola istället för att slänga pengar på ett återkommande problem i en längre tid !.

    Det är dessutom alarmerande redan nu då vissa barn i Bullmark har blivit tvungna att byta skola redan i nuläget på grund av mögelproblemen där !.

    Att tjänstemännen tycks föra sin egen agenda har vi även märkt av i Botsmark – då man stängt rekryteringen för ny lärare resten av läsåret, det är inte att följa det politiska beslutet – man har ju till och med nyligen nobbat en intresserad lärare, och när vi påtalar det händer ? – INGET !.

    Det tycks snarare vara kutym inom denna kommun att dölja underlag – då vi även i Botsmark har haft stora problem med att få fram vad som faktiskt räknats på !……

    Glöm inte det faktum att det var vi föräldrar som hittade felaktigheterna i underlagen för Botsmark, och att kommunen fördyrar verksamheten totalt sett……..men här gäller felaktigheterna fortfarande som sanningar enligt tjänstemännen och alla förfrågningar om hur det tänkt lösas praktiskt leder fortfarande till samma icke-svar !.

    Samma faktum gäller ju för Bullmark då det är föräldrar engagemanget som fört fram den mörka sanningen till ljuset !.

    I denna hantering har inte kommunen och S mycket att vara stolta över – utan snarare så lär det märkas i nästa kommunalval hur stolta vi väljare tycker att dom ska vara !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att underhåll som inte blir av gör situationen värre över tid är naturligt – Därför är jag inte speciellt förvånad över att så påvisas i rapporten. Att det blivit så beror sannolikt på att fastighetsavdelningen avvaktat vad som ska hända med byggnaden då det inte är klokt eller ekonomiskt lämpligt att renovera något som sedan ska rivas.

      Att de nu påstår sig ha situationen under kontroll och att nödvändigt underhåll och reparationer kommer att ske löpande gör att jag känner mig lugn då fastighetsavdelningen inom kommunen är en mycket professionell och väl fungerande organisation.

      Vad gäller Botsmark så hade jag lovat dig ett svar när jag talat med Moa vilket jag nu gjort. Rätt information är därför att beslutet är att det endast ska finnas en F3 skola i Botsmark samt att man stoppat rekryteringen för innevarande läsår beroende på att en situation med springvikarier inte är bra för barnen och deras lärande. Rekrytering för nästa läsår och då av en permanent lärare i Botsmark pågår dock alltjämt.

      • Johan

        Vart har du fått springvikarie från Anders?
        Den sökande är en som söker en fasttjänst och dessutom inte från denna kommun.
        Att Moa är en slipad lögnare även när hon pratat med dig är inte det minsta förvånande.
        För det som de sökande möts av är att det inte finns någon tjänst att söka.
        Korkat eller dumt då en sökande nu kanske vill börja till hösten så rekryteringen måste fortgå.
        Intressant att många pratar om att inte rycka upp barnen engång till. .
        Botsmarks barnen lämnade en för de känd och trygg miljö där de gått i sex veckor samma tid som de nu varit i Flurkmark.

        Gällande hanteringen i Bullmark så känns mycket tyvärr lite för planerat från S och som du så gärna skriver Finns det en dold agenda! Med all säkerhet så finns det fler lögner än svar tyvärr.

        Dåligt eller uruselt har detta hanterats under hela resan. Nä, Anders om du endast hämtar information i dessa frågor från partikamrater så har du lite kött på benen av verkligheten i dessa frågor. Att skylla på tjänstemän som styr känns vekt , att erkänna sina fel är ett tecken på styrka.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns en tjänst att söka som F3 lärare och då från och med nästa läsår och det besked jag fått är att det inte finns några sökande som fyller kriteriet av att vara legitimerad lärare och fram tills dess den person som är det och har sökt tjänsten öppet träder fram litar jag på att det Moa säger är korrekt.

          • Johan

            Den lärare som sökt nu i Botsmark saknade endast musik och har sin legitimation. Varför man då inte ens tar in denne lärare på en intervju? När man med facit i hand VET hur svårt de är att få en fullt behörig lärare till Botsmark så borde man väl handlöst ha haffat denna person och inte låta tåget åka förbi. Men det är klart vår rektor har ju inte heller behörighet för att jobba som rektor så de kanske går hand i hand.. Ingen annan instans skulle sköta rekrytering på detta vis som nu kommunen gör.

            Det finns ett politiskt beslut om att en F3 skola ska finnas i Botsmark och då ska rekryteringen fortgå för att uppfylla de politiska beslut som finns. Det finns dock inget politiskt beslut på att dom ska gå ett helt läsår i Flurkmarks skola utan det är ett beslut som tjänstemän tagit (som är JO anmält )
            Barnen är akut flyttade och man ska vara öppen för en lösning i alla lägen eftersom det finns ett politiskt beslut på det. Men i först hand för barnens bästa så ska de till Botsmark så fort som möjligt

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – Det finns ett pålitligt beslut på att det ska finnas en F3 skola i Botsmark och fram till nu har ingen behörig lärare sökt. Saknar man behörighet i ett eller flera ämnen så är man inte behörig och jag har full förståelse för att det väcker frustration bland föräldrarna att barnen måste bussas till Flurkmark.

            Jag har även förståelse för nämndens inställning att det är bättre för barnen att detta fortgår läsåret ut än att tvingas till ytterligare en flytt och ytterligare en ny lärare.

            Förhoppningsvis så är detta problem löst till nästa läsår.

      • Jonas E

        Nu var det ju inte en springvikarie som avvisades, utan en av de mest lämpade som visat intresse hitintills, den läraren saknade som sagt bara musik – ingen som hindrar en anställning överhuvudtaget !.

        Då måste man ju fråga sig i vad det sitter fast – för vi föräldrar lyckades ännu en gång med det kommunen misslyckats med, men kommunen skjuter oss i sank än en gång !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om det är så Jonas så vill jag gärna komma i kontakt med den människan för att själv kunna avgöra vad som är rätt och fel i ärendet.

          Är det som du säger så är det förskräckligt och jag har svårt att se varför Moa skulle mörka en sådan sak.

  2. Lars Flemström

    Allmänna handlingar, som inte får lämnas ut är handlingar inom socialtjänsten, som innehåller känsliga personuppgifter, samt vissa handlingar som rör affärsuppgörelser, som kommunen är en part i, eller rör affärshemligheter i enskilda företag, vilka har kommit till kommunens kännedom i dess egenskap av myndighet. Det kan också gälla uppgifter om häckningsplatser för sällsynta fåglar etc, där syftet med sekretessen är skydd mot boplundrare.

    En tjänsteman får, men är inte skyldig att lämna ut egna minnesanteckningar under beredningen av ett ärende, innan ärendet är avgjort. Därefter skall handlingen lämnas ut, utan hinder av annan sekretess än vad som gäller andra allmänna handlingar. Därför skall alla minnesanteckningar sparas i akten.

    En allmän handling, som får lämnas ut, ska lämnas ut omedelbart, d.v.s. så fort det är praktiskt möjlig, vilket i de flesta fall betyder inom mindre än en timme. Om tjänstemannen, som tar emot begäran anser att handlingen inte får lämnas ut, eller är osäker på detta. är han skyldig att underrätta sökanden om att denne kan begäran att frågan hänskjuts till myndigheten, d.v.s. i praktiken till den tjänsteman som representerar myndigheten i denna typ av ärenden.

    Därför ska varje kommun ha en delegationsordnings, av vilken det klart framgår vilka personer eller befattningshavare, som representerar myndigheten, både ordinarie och ersättare vid ordinaries frånvaro. Naturligtvis är delegationsordningen en allmän handling, som får lämnas ut. Man ska inte acceptera besked av typen ”Ingen har tid, för alla sitter i möte”. Mötet ska i så fall avbrytas p.g.a. brådskande tjänsteärende. Det enda dröjsmål, som kan accepteras, är om det gäller en omfattande handling, som måste läsas igenom för att kontrollera att den inte innehåller sekretesskyddade uppgifter.

    Om så är fallet, kan man begära att de sekretesskyddade uppgifterna görs oläsliga och handlingen därefter lämnas ut. Det räcker förstås inte med överstrykning med tuschpenna, eftersom texten då kan göras läslig exempelvis vid genomlysning med starkt ljus. Diariet är naturligtvis en allmän handling, som får lämnas ut, men eventuella uppgifter om klienter i socialtjänsten (t.ex, avsändare av brev till socialtjänsten, om det är en klient) bör göras oläsliga.

    Den som avslår en begäran om utlämnande av allmän handling är skyldig att ge ett skriftligt avslagsbeslut med överklagandehänvisning (uppgift om vilken domstol beslutet kan överklagas till). Saknas överklagandehänvisningen finns inget giltigt beslut, och saknas giltigt beslut har ett allvarligt tjänstefel begåtts. Det ska anmälas.

    Nu tjoas det väldeliga om att vi har världens äldsta tryckfrihetslag, och att just journalisterna är demokratins stöttepelare. I själva verket har journalister ingen större rätt än vem som helst att få ut allmänna handlingar. Och de gör demokratin en direkt otjänst, när de säger att de är journalister. Det står ju klart och tydligt i lagen, att den utlämnande myndigheten inte får fråga vem den sökande är och vad han ska använda handlingen till.

    Inte minst i förhållande till polisen, har det utvecklats ett vänförhållande mellan journalister och poliser, som förstör polisutredningar genom att lämna ut sekretessbelagda handlingar – mot gentjänsten av journalisterna inte avslöjar korruption inom polisen.

    Det är inte svensk förvaltningstradition att byta ut kommunala chefstjänstemän vid ändrad majoritet i kommunen. Och jag tror inte att det behövs, om lagen följs.

  3. Johan

    Fast om du nu inte visste det Anders så var kriterierna för att jobba i en åk 1-3 behörighet i SV MA, allt annat var ett plus. Idag finns det knappt lärare som har alla ämnen utan det flesta har behörighet i 2-3 ämnen. Musiklärare har åkt upp till Botsmark en gång i veckan i alla tider, så de torde ju inte ha satt käppar i hjulen för att anställa denne väldigt behöriga lärare. Flurkmark har ingen lärare som har musik, så där kommer det en från musik skolan och har musik, så det du skriver ligger det ju absolut ingen grund i. Sen vet varken fog nämnden eller du Anders för den delen, hur barnen faktiskt mår av denna flytt. För det är inte gjort någon som helst uppföljning eller barn konsekvensanalys trots att dom gått där i 7 veckors tid. Barnen mår bäst när hemmet, i sin egen miljö som politikerna så fint lovat dom. Då får man ju banne mig se till att flytta tillbaka barnen så fort som möjligt.
    Vi har facit i våra händer hur det gått med flytt och tillbaka flytt från Bullmark, det vet inte du Anders!
    Sluta kränka och reta upp redan uppretade föräldrar genom att lägga dig i en skolfråga som du Anders inte har en aning om, mer än det du hör från dina partikamrater.
    Folkinitiativet har nått sitt slut, 7800 namn stödjer oss, hur många stödjer dig??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du säger så är det enda jag kan referera till det som jag får från Moa och FoG och hon påstår med bestämdhet att det inte finns någon lärare med behörighet som sökt den tillsvidareanställning i Botsmark som är ledig.

      Om det finns en behörig sökande så borde ju detta vara diariefört hos kommunen i och med att alla sökanden för kommunala arbeten är officiella uppgifter som vem som helst kan forska i om man så önskar.

      Sedan har du helt rätt i att jag inte vet hur barnen mår. Även där måste jag lita på FoG och Moa som ska vara proffsen på området. Det hon sa till mig i onsdags är att endast vikarier finns att tillgå och att man inte vet hur länge dessa kan stanna och att det därför är bättre för alla inblandade att fortsätta i Flurkmark läsåret ut.

      Att skolan i Bullmark ska finnas kvar och vara en F3 skola finns det beslut om och jag är övertygad om att det kommer att bli så från och med nästa läsår då ingen kommer att köpa ytterligare ett år med bussande och provisoriska lösningar.

      • Jonas E

        Moa slirar lite på sanningen då hon visserligen har rätt i att ingen sökt när rekryteringen var öppen….. men nu har man stängt rekryteringen helt och bevisligen avvisat en sökande med motiveringen att rekryteringen är stängd – detta är ett faktum !…..

        Det är just det – man håller inte tjänsten öppen utan stänger rekryteringen helt resten av läsåret – vi fick ett muntligt löfte om att om vi hittade en lärare som var intresserad så skulle vi hänvisa denna till rektorn, så skulle rektorn ta tag i rekryteringen av denna……

        Men resultatet blev en avsnäsning till den sökande läraren !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du besvarar delvis din egen fråga i förra inlägget. Det är helt rätt att rekryteringen för detta läsår är stängd därför att FoG anser att det skulle vara till skada för barnen att tvingas byta skola och lärare ytterligare en gång under samma läsår.

          Förvisso kan den inställningen ifrågasättas men det är den som ligger till grund för beslutet.

          Finns det en sökande så borde denna förmås att söka för nästa läsår – Gör vederbörande så och är behörig är problemet löst till allas glädje vilket jag hoppas och tror att även Moa och FoG uppskattar och tackar för.

          • Jonas E

            Nej – det är ju det som är problemet….
            Man vet sen tidigare att det varit svårt att få tag på lärare – då ska man hålla tjänsten öppen och ta vara på de som är intresserade nu, och inte vänta tills alla andra rekryterar och konkurrensen ökar om lärarna igen !.
            För det går alltid att lösa hur tjänsten skall se ut under en övergångsperiod – det har en rektor sagt till mig, och då sitter det som vanligt i viljan från kommunen !.
            Vi föräldrar anser att 2 timmar längre skoldagar är långt mer skadligt, än att byta skola mitt under ett läsår ( under förutsättning att det är ett byte till en stabil lärarlösning då ) – vi ser ju hur våra barn mår i praktiken av allt rännade !.
            Åter igen så lyssnar inte kommunen på folket som påverkas av deras beslut – troligtvis lär det kosta dom väljare nästa val !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad jag förstår så är rekryteringen till nästa läsår fortfarande öppen så ni bör rekommendera den ni identifierat att söka den tjänsten.

            Jag har full förståelse för att det finns olika uppfattning mellan föräldrar och FoG om vad som anses lämpligt i fråga om skolbyte kontra skolskjuts och har jag förstått saken rätt så är det bara själva undervisningen som sker i Flurkmark men att fritids och hämtning och lämning av barn fortsatt sker i Botsmark?

          • Jonas E

            Jo hämtning och lämning sker i borsmark för föräldrarna, men det er ju i vilket fall ca 2 timmars längre dag för barnen då det är viss restid – det är jobbigt för dom !.
            Mer jobbigt än att ha haft vikarier här – är vad vi menar !.

            Rekryteringen är helt stängd i nuläget, och den öppnas inte förrän inför nästa läsår = i sommar någon gång – Därav att vi protesterar !…. då man nyligt avfärdat en lämplig lärare helt !.

            Det är inte första gången heller vi haft det problemet ….. när vi fortfarande hade 4-6 kvar och barnen var i Bullmark på grund av lärarproblem så hittade vi en bra och intresserad lärare även då – som också avfärdades på ungefär samma sätt ( det fanns ingen tjänst ute att söka ) , och nu är 4-6 borta med en delvis motivering att det inte gick att hitta lärare …..

            Därav att vi ifrågasätter viljan hos denna kommun !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det är jobbigt för barnen att tvingas till bussresor är vi helt överens om Jonas. Den stora frågan är dock vad som är jobbigast i valet mellan resor och lärarbyten? Sedan har jag förstått att barnens resande inte nödvändigtvis förlänger den totala vistelsetiden skola + fritids sammantaget i de allra flesta fall?

            Vad jag förstått är rekryteringen inför nästa läsår fortfarande öppen trots att den är stängd för innevarande läsår men jag ska inte gå ed på det då jag måste dubbelkolla ännu en gång med Moa hur det ligger till.

            Jag kan förstå er frustration och den enda tröst jag kan ge är att vi sakta men säkert börjar få effekterna av den sammanslagna förvaltningen på rätt köl tack vare en progressiv ny kommundirektör så min förhoppning är art framtiden kommer at bli betydligt bättre än historien.

          • Jonas E

            Vistelsetiden förlängs för de flesta i och med att det ska börjas en timme tidigare numera – det blir för oss i varje fall dubbla lämningar på morgonen, och vi är inte ensamma om det !.

            Det är ju det som är problemet, att man kan inte kalla rekryteringen för öppen när man stängt den helt i nuläget – för om en lämplig sökande som den vi hade nu sist skall säga upp sig på sitt jobb/skola och byta till vår skola så krävs det viss planering, uppsägningstid osov…..
            För de flesta lärare har ju redan en anställning, och ett par månaders uppsägningstid – så det krävs lite framförhållning !.

            Jo jag såg det om kommundirektören – hoppas att det inte är för sent för oss bara, då det billigaste skulle vara att inte genomföra beslutet om att ta bort 4-6…. med tanke på investeringsbudgeten, busskostnader osov….. vi snacka miljonbelopp i merkostnad !.

            Men som i vårt fall så krävs det lite långsiktigt tänkande i rekryteringsprocessen också – för det verkar saknas helt nu !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Varför blir det dubbla lämningar?

            Det är precis det med framförhållning som Moa påpekat när jag frågade och det är därför man anser att det är bäst att anställningen startar från nästa läsår.

            Som jag ser saken är det ett måste att vi får en gemensam kommunal budget om vi har en gemensam kommunal förvaltning vilket är fallet numera och det ser ut som om kommundirektören är inne på helt samma linje.

          • Jonas E

            Det blir dubbla lämningar för att vi inte får lämna den yngre före 08.00 – Frun graviditets ledig.

            Du missar poängen – rekryteringen för nästa läsår är ju också stängd i nuläget…. tjänsten är inte ute alls !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ok, då förstår jag vad du menar med dubbla lämningar även om jag tycker att det är en underlig regel som borde ändras.

            Att rekryteringen till nästa läsår är stängd går emot de uppgifter jag fått – Enligt dem så ska den vara öppen men jag ska dubbelkolla och återkomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.