Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeås ”nya” kommundirektör är en man med huvudet på skaft.

För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg om hur Umeå kommun borde avskaffa nämnderna och införas en ordning med en gemensam ”kommunregering” där nuvarande nämnder blir till sektioner med en gemensam budget för hela kommunen.

Bakgrunden till mitt förslag är att Umeå kommun sedan länge tillbaka har en gemensam förvaltning för all verksamhet vilket rimligen borde innebära att även den kommunala budgeten är gemensam.

Den senaste tiden och senast idag har jag fått information som säger att så kommer att bli fallet inom en snar framtid av några av de kommunstyrelseledamöter som lyssnat på den nye kommundirektörens planer för morgondagens förvaltning inom Umeå kommun.

Kommunstyrelsens mycket framsynta beslut om att spara på den övergripande verksamheten snarare än att lägga sparbeting på respektive nämnd är ett bra första steg och ett bevis på att denna nyordning är på väg.

Den nuvarande ordningen där nämnderna tvingas ta med sig tidigare års underskott till nästa verksamhetsår är ett kontraproduktivt sätt att hantera kommunal ekonomi på.

En verklighet där alla sektioner/nämnder tvingas ta hänsyn till hela kommunens ekonomi när den fattar beslut i den egna sektionen är tillgodo för alla därför att det skapar ett klart och tydligt samband mellan orsak och verkan avseende de ekonomiska konsekvenserna av fattade beslut.

Som ”lök på laxen” blir det även lättare för medborgarna att se hur olika beslut påverkar den kommunala ekonomin vilket i förlängningen borde innebära att vi slipper onödiga debatter om varför vi investerar här och sparar där.

Min slutsats är helt klar och det är att även politiskt förtroendevalda måste läras att förstå vidden av fattade beslut när det gäller hur dessa slår mot ekonomin totalt sett för hela kommunen.

Att Umeå kommun ser ut att vara bland de första kommunerna i Sverige som inför en sådan ordning gör mig glad – Glad över att vi har framsynta beslutsfattare som inser vad som är bäst för kommunen och därmed bäst för kommunens medborgare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är aldrig för sent att genomföra förbättringar för framtiden – Det viktiga är att de sker.

  1. Olle

    Antar att det är denna eminenta person du skriver om som skall / skulle ha stoppat slöseriet med våra skattepengar på ”lustresor” . Har politiker noll respekt för skattepengar, har talat med en person som varit med på dessa evenemang och han säger att det är värre än VK målat upp. Detta kan jag inte verifiera men litar på honom . Och vi får väl anta att politikerkåren bränner oerhört mycket skattepengar , nån måste få sota för detta så det inte bara i vanlig ordning skylls på nån annan. Se smutsiga skolfrågan!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med är han relativt nytillträdd men nu varm i kläderna.

      Sedan är det tjänstemän och inte politiker som rest och det har sjösatts en utredning som ska undersöka vad som hänt och hur saker som dessa ska kunna undvikas i en framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.