Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför är samhällsutvecklingen på väg åt fel håll?

Den sista tidens avslöjanden om hur Umeå kommun spenderar skattepengar inom tjänstemannaorganisationen har säkert öppnat mångas ögon för hur skattepengar spenderas.

Går man sedan vidare och tittar i den stora undersökning Aftonbladet gjort och som gäller hela det offentliga Sverige där Aftonbladet ifrågasätter spenderandet av 5,7 miljarder kan vi lära 2 saker:

  1. Umeå är inte ensam om fenomen som de som VK presenterar.
  2. Umeå klarar sig rätt bra i en nationell jämförelse sett till hur mycket skattepengar som spenderas delat med antalet skattebetalare över 20-års ålder.

Med detta sagt så försvarar jag inte vårdslöst spenderande av skattepengar – Långt därifrån. När skattepengar spenderas till annat än kärnverksamhet ska de spenderas klokt och sparsamt och bara till sådant som kan anses vara en investering – Dvs. ger framtida avkastning i en eller annan form.

Att så är fallet borde vara en självklarhet för alla och envar!

Sedan måste man alltid sätta summan i sitt rätta perspektiv och titta på hur stor del detta utgör av den totala budgeten innan man försvarar eller fördömer även om det alltid måste vara så att skattepengar och avkastning från offentliga bolag används med största försiktighet.

Det som framkommit både i VK och i Aftonbladet reser dock en helt annan och mycket viktigare och allvarligare fråga – Vart är samhällsutvecklingen på väg?

Den frågan är viktig därför att det är i den frågan svaret till varför det som sker med våra skattepengar finns!

För egen del har jag analysen om varför helt klar för mig och svaret skulle kunna bli hur långt och hur komplicerat som helst – Trots det nöjer jag mig här med att ge ett kortare och mer sammanfattande svar på en annars komplex situation för att peka ut riktningen till varför.

Det som nu avslöjas om vårdslöst användande av skattepengar och andra offentliga tillgångar till resor och middagar sker därför att Sverige gått från att vara ett land där vi alltid satte kollektivet och kollektivets bästa före det som är bäst och mest förmånligt för individen.

Vår moderna samhällsutveckling har helt enkelt gått från att vara ett kärleksfullt och solidariskt samhälle till att bli ett girigt och egoistiskt samhälle där alla sätter sig själv och sitt eget välbefinnande före kollektivets välbefinnande.

Ett samhälle där allt relateras till den egna plånboken och till vad som är bäst för ”jaget” utan att reflektera över hur detta påverkar resten av kollektivet kan inte bli annat än ett ”roffarsamhälle” där det handlar om att sko sig själv och skita i andra.

I ett sådant samhälle flyttas alltid gränsen för vad som är moraliskt och etiskt riktigt att göra hela tiden framåt till beteenden som varit helt otänkbara fram till 1980-talets mitt.

Ska vi få ordning på detta måste vi ändra färdriktning i samhällsutvecklingen!

Det är precis av den anledningen och därför att jag länge sett den samhällsutveckling som bär skulden till det som nu avslöjas som jag påtalat vikten av att återgå till ett politiskt debattklimat som innebär att vi debatterar ideologi snarare än sak- och plånboksfrågor.

I samma sekund som svenskarna slutade relatera till ett samhällsbygge byggt på devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” vände samhällsbygget i fel riktning.

Det är därför det är viktigt att vi på nytt anammar devisen ovan och bygger ett samhälle som är mer jämlikt och därför har minskade inkomst- och förmögenhetsskillnader.

Det är därför samhället ska byggas enligt den svenska samhällsmodell vi Socialdemokrater återlanserat under året.

Gör vi detta tillsammans och sätter kollektivets bästa föret individens bästa är fenomen likt de som nu rullas upp i svensk press snart ett minne blott.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Petter

    Människor vet inte vad som är mitt och ditt längre, det gäller att ro åt sig så mycket som möjligt. Straffen för egenmäktigt förfarande och stöld är för låga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis som du säger och som jag skrivit handlar dagens samhälle om att roffa åt sig och detta gäller privat likväl som offentlig förvaltning och företagande.

      Huruvida det som sker är ett brott eller inte beror på hur regelverken ser ut och för Umeå så kommer utredningen att påvisa om reglerna följts eller in te.

      Skulle reglebrott vara begångna handlar nästa sak om att avgöra om regelvrottet är en brottslig handling eller inte och fram tills detta är klarlagt så får vi avvakta med den slutliga domen över det som hänt.

  2. Jan

    Det här går inte att göra något åt eftersom korruptionen är så utbredd inom såväl offentlig som privat sektor. Det blir någon skandal då och då och sedan lägger det sig. Det är ungefär som med direktörslönerna. Man kan nog säga att korruptionen ingår i Umeå kommuns (och andra kommuners) värdegrund. Minst lika viktig som människors lika värde…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allt går att förändra Jan – Den dag man ger upp hoppet om detta är det lika bra att sluta bemöda sig med att bli upprörd över sådant som händer.

  3. Petter

    Troligtvis är det väl inte brottsligt men visar på ett skevt tjänstemannastyre ,med låg moral.
    Och ytterst ansvariga är sittande politiker som inte styr organsationen åt rätt håll ,lätt att sitta och säga. Det hade vi inte en aning om !!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att politiskt styra en tjänstemannaorganisation är en av de saker som stött på stort motstånd från tjänstemannahåll i Sverige. När så görs eller när ansatser till att göra så tas kommer beskyllningar om politikerstyre och ministerstyre vilket av väljarna har uppfattats som att tjänstemännen har rätt i sin uppfattning.

      Ska vi få ordning på´torpet måste detta ändras – Det får aldrig föreligga någon tvekan om vem som bestämmer och i min värld är det politiken som bestämmer och tjänstemannaorganisationen som ska utföra då allt annat är otänkbart i en demokrati.

      • David

        Håller fullständigt med men jag vet att det finns tjänstemän i Umeå Kommun som har sina egna agendor och mest ser politiken som ett störande element och som fullständigt saknar respekt för den demokratiska ordningen.
        Det måste finnas en fungerande kontrollfunktion och det måste bli konsekvenser när det händer såna här grejer.

        Tyvärr är det inget speciellt nytt. Har jobbat i Umeå Kommun i mer än 15 år och under hela min anställningstid sett hur det slösas med pengar på än det ena och det andra. Det som kommit upp nu är toppen av ett isberg och inga unika händelser.
        Det har med ”roffarsamhället” att göra, men också med ineffektiva offentliga budgetsystem som inbjuder till slöseri och upphandlingssystem som inte fungerar. Det funkar precis lika dåligt överallt…Försvarsmakten, Polisen, Landstinget, SJ mm. Systemet är ruttet i grunden och inget av det här går att lappa och laga utan det krävs något helt nytt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tack för att du håller med.

          Precis så är det – Vi måste återskapa den gamla ordningen genom att skapa en helt ny med nya kontrollsystem.

          En förvaltning är en bra start, kan vi sedan få till en gemensam budget för hela kommunen blir det än bättre.

  4. Jonny Disenfeldt

    Vi som levt i Sverige vet att detta inte är ett nytt fenomen.
    Vi vet också att tjänstemän och politiker inte straffas, tvärtom löser man ut feta avgångsvederlag och fallskärmar till de som begått grova brott ifall man inte kan rida ur mediastormarna, i det senare fallet händer ju inget alls.

    Socialdemokratiska Göteborg uppvisar av någon anledning ett mycket värre förfarande än andra kommuner, varför ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Varför det är värre i Göteborg än på andra ställen är en helt relevant fråga att ställa och mitt svar är att jag inte har något svar på det för närvarande även om det ligger nära till hands att tro att tjänstemannastyret är mer utbrett där än någon annan stans.

  5. Oberoende Observatör

    Tyvärr har många politiker som tillhör toppen utmärkt sig på ett felaktigt sätt. Detta gäller samtliga partier ingen nämnd ingen glömd. Jag nöjer mig med ett exempel. Reinfeldt som trots miljoninkomster i eget bolag valde att ta ut inkomstgarantin på 196.000 kronor i månaden. Signalen nedåt i hiearkin blir roffa åt dig så mycket du kan tänk inte på skattebetalarna. Tycker ledaren det är ok så kan ju jag göra liknande saker eller hur och så formas en kultur som innebär att jag bara tänker på mig själv och skiter i andra.

  6. Lars Sandström

    Eftersom vi kan konstatera att moral,etik,och demokratiska värderingar delvis kanske helt försvunnit från våra förtroendevalda,så måste en vattentät reglering av var pengarna ska gå införas,och det är helt obegripligt att det inte är infört för länge sen,som det nu blivit så rullar hundratals miljoner på en massa Skit som kommunpamparna hittat på (Väven,Operan,Torget,mmmm) under sina möten i inbördes beundrar klubbarna,detta är helt oacceptabelt eftersom ingen kommer att vilja vara med och betala Skatt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill inte påstå att några av de saker du nämnder är skit som någon hittat på. Alla saker är viktiga, så även Väven och NO. Däremot ska vi skapa en ordning som gör det lättare för medborgarna att se hur pengarna används och till vilket ändamål de används.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.