Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det finns en naturlig förklaring till det påstådda slöseriet inom Umeå kommun vilket VK helt missat.

Efter att ha följt VK:s rapportering i reportageserien ”Slöseriet inom Umeå kommun” och efter att ha efterlyst åtgärder som innebär att det som sker i form av resor och andra fenomen som kan anses skapa olikheter mellan olika personalgrupper inom kommun ska utredas och tydliggöras känns det extra viktigt att skriva detta inlägg – Detta för att sätta VK:s artikelserie i sitt rätta sammanhang.

VK har helt rätt i sin analys om att olika personalgrupper inom Umeå kommun behandlas på olika sätt – Det VK helt åsidosatt är att objektivt belysa varför det är på dettas sätt?

Som Socialdemokrat är jag i grund och botten för en ordning där alla människor (läs alla anställda) behandlas och värderas på samma sätt. Som människa med erfarenhet från det privata näringslivet och då i ledande ställning som ytterst ansvarige chef vet jag dock att detta inte alltid är möjligt därför att samhället ser ut som det gör.

I vårt svenska samhälle går det inte att värdera alla yrken lika trots att det är min ideologiska övertygelse att så alltid borde ske. Ska kommunen kunna konkurrera och attrahera kompetent arbetskraft måste kommunen matcha de villkor som gäller hos privata arbetsgivare – Svårare än så är det inte.

Tittar vi på IT-branschen som bransch – En bransch som jag var tvungen att ha som en del i den verksamhet jag ledde så finns det bara en väg att gå om man vill attrahera de bästa i branschen och det är att matcha eller övertrumfa de villkor som erbjuds i andra företag i branschen.

Samma sak gäller för Umeå kommun – Om Umeå kommun och Umeås skattebetalare vill ha medarbetare av högsta kompetens inom kommunens IT-avdelning måste kommunen matcha eller övertrumfa de villkor som gäller hos de privata företag som slåss om samma medarbetare.

Inom IT-världen är det kutym att medarbetare bjuds på semesterresor som kamoufleras som arbetsresor och att medarbetarna får gåvor som kamoufleras som något helt annat.

Ska vi som kommun matcha dessa villkor måste vi göra samma sak. Gör vi inte det är inte den mest kompetenta delen av yrkeskåren beredda att arbeta åt kommunen – Så ser verkligheten ut.

1 till 3 resor per år för rekreation och avkoppling är kutym i IT-branschen och fram tills dess samhället och Skattemyndigheten löst problemet med hur detta ska angripas har kommunen inget annat val än att följa branschstandard om vi vill attrahera kompetent personal.

Att ansvariga inom kommunen inte rakt ut kan tillstå och erkänna att så är fallet förvånar därför att min policy alltid har varit att berätta precis hur det förhåller sig. Vi ska inte låtsas som om vi är ovetande om det som sker när vi faktiskt vet vad som sker och varför det sker. Det vi Istället bör göra är att förklara att vi är medvetna om det som sker och berätta varför.

Det som är viktigt i sammanhanget är att politiken är införstådd med det som sker och att politiken har kontrollen över det som sker och att politiken givit sitt godkännande innan det sker för att säkerställa att det sker på rätt sätt.

Som Socialdemokrat tycker jag att det är helt åt H——e att det är som det är – Dock måste detta angripas på ett helt anat sätt än det sätt som VK använder sig av om trovärdigheten för VK som samhällsgranskare ska förbli intakt.

Precis som jag skrivit i ett tidigare inlägg ligger skulden till det uppkomna i att samhällsutvecklingen gått åt fel håll. I den ideala av världar borde alla arbeten belönas lika därför att alla människor är lika mycket värda – I nyliberalismens tidevarv är dock detta inte verklighet och det är därför vi för tillfället får leva med den struktur som gäller för stunden.

Min förhoppning är att vi ska kunna komma till ett läge där alla yrkesgrupper inom kommunen ska kunna behandlas på samma sätt.

Ska detta ske måste samhällsutvecklingen förändras från grunden och återgå till en samhällssyn som bygger på devisen ” Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” –  Fram tills detta på nytt vunnit fotfäste bland svenskarna får vi leva med den verklighet som VK speglar i sin artikelserie.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag”

 

130 kommentarer

  1. Lennart

    Du borde nog tänka dig för lite innan du börjar misstänkliggöra en hel yrkesgrupp och en branch. Även om du varit”hög chef inom det privata näringslivet” vill jag nog påstå att det som beskrivs i VK:s granskning inte är något som är vardag inom det privata näringslivet. Dagens hårda konkurrenssituation tillåter inte detta. Däremot är det som skett inom kommunen oförlåtligt. Det är skattepengar som förslösats. Det är dina och mina pengar som skall användas till det gemensamma bästa. Hoppas att skattemyndigheten genomför en granskning av kommunen. För uppenbarligen har kommunen betydande brister i den interna kontrollen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag känner många – Till och med oerhört många som jobbar inom IT-världen och att dessa har både surfplattor, datorer och telefoner som tillhör företaget men som de även kan använda hemma är ingen överdrift. Så inte heller det faktum att de reser utomlands för konferens och fortbildning minst 1 gång per år.

      Om vi inte gör samma sak i kommunen innebär det att vi inte kan attrahera den bästa och mest kompetenta arbetskraften vilket i slutändan riskerar att bli dyrare för kommunen och ett verkligt slöseri med våra skattepengar.

      Jag påstår inte att jag gillar att det är så – Bara att det är så det är och att vi måste förändra samhällets utveckling om vi vill förändra fenomenen.

  2. Johan

    Det finns alltså en naturlig förklaring till att kommunen gör skillnad på sina arbetare.
    Tror det är bland det sämsta jag läst.
    Tänk på alla som jobbar och sliter med våra barn på förskolor, skolor, fritids och även de som jobbar med våra äldre. Kanske därför Umeå har så problem med lärarrekrytering?

    Dessa eldsjälar har ett tungt ansvar ett fysiskt tungt jobb och i mina ögon så borde de vara dessa som åker på lyxresor för att koppla av.
    Så här ska det ABSOLUT inte vara i en transparent och demokratisk kommun fast hur vida det råder demokrati i Umeå är det väl lite si och så med tyvärr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en naturlig förklaring Johan och jag skriver klart och tydligt att jag inte tycker att det är bra att det ser ut såhär och att jag vill att vi ska förändra samhällsutvecklingen i en riktning som botar det som nu skrivits om i VK.

      Hela arbetslivet har gått i fel riktning och i dag sätter alla sig själv och sitt eget välbefinnande före det som är bäst för kollektivet. Den giriga och egoistiska roffarmentalitet som nyliberalismen sått och flitigt bevattnat hos svenskarna har lett till att olika yrken värderas olika.

      Ska vi komma bort från detta och åter få ett läge där laget kommer före jaget finns bara en väg – Vägen mot ett jämlikare samhälle byggt på principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

  3. Anders

    Jag jobbar i nämnda ”IT-bransch” och har gjort det i femton år. På de tre ställen som jag har jobbat så har det inte varit kutym att handskas med pengar på det sätt som skett i Umeå kommuns fall, utan vi har varit rädda om skattebetalarnas pengar.

    Luncher och julbord är det absolut dyraste vi blivit bjudna på. Självklart har jag varit på kurser och utbildningar också, men det har varit direkt relaterat till mina arbetsuppgifter, inget annat.

    Sen så vet jag att det inom IT-branschen finns kostsamma avarter, men om alla inblandade hade jobbat för kundens bästa så hade dessa avarter försvunnit för länge sedan. Men av någon outgrundlig anledning så är branschen tydligen fortfarande för omogen och ansvarslös för detta och kunderna för lättlurade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En fråga är då om de kurser och fortbildningar du varit på har varit i Sverige eller utanför Sverige? Nästa fråga är om 100% av tiden varit utbildning eller om det även funnits med andra aktiviteter på utbildningen?

      Den stora frågan är vilket som ger bäst ekonomiskt utfall på sista raden i kommunens resultat- och balansräkning och att ha så kompetent personal som möjligt och hålla dem motiverade är sannolikt det som i slutändan ger bäst ekonomiskt utfall.

      Ditt sista stycke förklarar mycket väl det jag försöker säga när jag pratar om att samhällsutvecklingen gått åt fel håll. Det är det du skriver i sista stycket vi ska angripa och det kan bara angripas om vi förändrar riktningen på samhällsutvecklingen.

      • Anders

        Bara för att förtydliga: Alla kurser och utbildningar som jag har varit på har varit inom Sverige och på det ställe som varit billigast att resa till.

        Dessutom, det är ledningen som sätter gränserna för vad som är acceptabel representation och rekreation. Och det behövs ingen flådig sådan för att man ska känna sig som en uppskattad anställd. Det räcker med att bli sedd och lyssnad på samt ett och annat vänligt ord. Och kanske en aktivitet inte dyrare än en normal middag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis så borde det vara i den ideala av världar men verkligheten ser dessvärre helt annorlunda ut.

          • Per-Olof Persson

            Jag undrar faktiskt vart du hämtar din verklighetsuppfattning ifrån. Jag har jobbat i Nämnda IT-bransch i över 20 år och haft alla befattningar som finns i branschen och jag känner inte igen mig. Jag minns förvisso att i slutet på 90-talet så talade man om hur fantastiskt det var på 80-talet och i början av 90-talet. Dessutom minns jag utsvävningarna som Framfab och Icon hade men det byggde ju på luftslott. Alla seriösa aktörer har inte haft något av det du talar om på mer än 20 år!

            Det kan inte vara så att du springer omkring och tror en massa inom ett område det var länge sedan du hade någon som helst insikt i?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har kontakt med IT-världen i stort sett varje vecka och jag pratar ofta med människor inom denna bransch. Sanningen är att webutvecklare, projektledare, programmerare och övriga reser relativt mycket och att det jag påstår förekommer förekommer.

  4. Oberoende Observatör

    Varför kan inte kommunen nöja sig med den näst bästa arbetskraften inom IT ? Utifrån de kommentarer och redovisningar jag tagit del av så har den bästa arbetskraften inte lämnat alltför bestående avtryck efter sig. En fördel med detta är då att man kan begränsa resandet till en ur skattesynpunkt acceptabel nivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge samhället fungerar som det gör måste vi som kommun följa samma spelregler som övriga aktörer i samhället.

      Att attrahera de näst bästa eller tredje bästa och så vidare är sannolikt ingen bra lösning och definitivt ingen lösning som sparar skattepengar. Det viktiga är hur saker som dessa slår mot sista raden i kommunens resultat- och balansräkning och det är därför jag efterlyst ett nytt sätt att hantera hela den kommunala ekonomin på så att resultatpåverkan blir klar och tydlig.

      • Oberoende Observatör

        Det har ju förts samma resonemang då det gäller rekrytering av de som ska bli VD:ar i svenska bolag. De måste ha en hög lön med en väl tilltagen bonus för att vara intressanta hämtat från ett internationellt perspektiv för annars hävdas det att de söker sig utomlands.Det är ju ren och skär bullshit för endast nån enstaka är intressanta för utländska bolag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis Oberoende Observatör – Det är precis det jag sagt länge men så länge samhällsbygget fokuserar mer på jaget än på laget och mer på den enskildes bästa än på kollektivets bästa så är det så det kommer att se ut och fungera.

  5. Lennart

    Och det innebär att de bästa nu arbetar inom Umeå Kommun med surfplattor innehållande Windows 8.1. Det är oerhört mycket ”faktum” i det du påstår. Jag vidhåller att den interna kontrollen inom kommunen lyser med sin frånvaro. Hur många av de övriga förvaltningarna hanterar skattemedel med samma nonchalans? Eller rör detta sig bara om IT avdelningen? Vad jag förstår av artiklarna så berör detta inte enbart personal som är IT experter utan all personal inom avdelningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi får inte lyfta enskilda saker ur sitt sammanhang och jag är förövrigt helt säker på att Windows 8.1 var oerhört inne när surfplattorna löptes in. I data och IT världen är det som köps idag omodernt i morgon därför att utvecklingen går oerhört fort.

      Det jag vill belysa med mitt inlägg handlar inte om resorna eller surfplattorna i sig utan om hur svensk arbetsmarknad fungerar i olika branscher och att kommunen konkurrerar med privata företag om den kompetens som även är behövd av det privata näringslivet.

      Om du läser inlägget på djupet och än mer om du läser andra inlägg jag tidigare postat i ärendet så kan du se att jag öppet kritiserat att det inte funnits vetskap hos politiken om vad som skett i tjänstemannaorganisationen.

      Jag har därför skrivit att vi måste skapa system som skärper till denna kontroll och vetskap hos politiken. Detta betyder dock inte att vi alltid ska avstå från att göra resor och annat om detta är vad som behöver göras för att attrahera och behålla kompetent arbetskraft.

      Så länge samhället ser ut som det gör måste vi som kommun följa samma spelregler som alla övriga aktörer. Därutöver ska vi driva frågan om hur vi kan förändra samhällsutvecklingen så att saker som dessa försvinner i en framtid men detta är en helt egen debatt och inte del av det som nu skrivits om i VK.

      • Lennart

        Jag tror ingen behöver undervisning i hur snabbt förändringar sker inom datavärlden. Däremot är det uppenbart att Umeå Kommun inte har internrevisorer trots ca11.000 anställda och en omfattande skattefinansierad verksamhet. Vad jag vet har Landstinget internrevisiorer eller hade i vart fall detta tidigare. Att hänvisa till hur arbetsmarknaden fungerar är inget argument när det gäller uppenbar misshushållning med allmänna medel. Det som en arbetstagare, oavsett vilken funktion denne har i en organisation, efterfrågar är utvecklingsmöjligheter, trygghet i anställningen, delaktighet och rimligt inflytande över sin arbetssituation. Där är IT branschen inget undantag. Umeå är en framgångsrik IT stad med många anställda inom branschen och dessutom en utbildningsstad. Om kommunen inte kan rekrytera utan extravaganser bör man nog se över sin roll som arbetsgivare. Kanske saknas karriärs och utvecklingsmöjligheter. Är det så att chefstjänsterna i första hand tillsätts utifrån politiska och inte kompetensmässiga bevekelsegrunder? Något att fundera över

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns internrevisorer inom kommunen så vitt jag vet – Däremot så kollar de inte upp saker som dessa genom att borra på djupet så vitt jag förstått.

          I ett föregående inlägg har jag föreslagit att resor och andra saker som dessa bör passera revisorerna innan de görs och att även politiken ska godkänna det i förväg för att skapa större transparens.

          När jag skriver att resor och företeelser som dessa är kutym i branschen så bygger det uttalandet på människor som verkar i branschen och finns i min närhet på olika vis.

          Det finns fler platser än det finns tillgängliga arbetstagare i många segment inom IT-världen och det är detta vi som kommun måste förhålla oss till när vi rekryterar och för att behålla den duktiga personal vi redan har.

  6. KK

    Där en suverän kapasitet och utförarnde av arbete inte
    får gehör för ett effektivare jobb som gagnar medborgare
    för en bättre billigare lösning till gagn för skattebetalare
    och ett bättre resultat då hoppar den kapasiteten av och
    lyfter den vidare till andra företag som satsar på kvalitet och
    låter andra aktörer, driva delar av kommunal verkasmhet när
    kommunen inte har råd att utföra den själv Det blir nyckelpersoner kvar
    som försöker få till något så länge de orkar innan de lämnar det sjunkande
    skeppet.

  7. Erik

    IT-branschen ja. Den är mångfasetterad, ett brett arbetsfält och det kan framstå att om man jobbar inom denna bransch är man inom det närmaste raketforskning man kan komma. High Tech helt enkelt. Så är det inte. IT-avdelningar inom företag, organisationer etc. handlar ju om att få de köpta lösningarna att fungera. Och gör det inte det kommer konsulter och rättar till problemen. Och när det gäller att få folk att lära sig uppgraderingar av programvaror köps inlärning in via något utbildningsföretag. Jag menar; IT-avdelningarna inom kommunerna handlar inte om att skapa och utveckla algoritmer för det ena och det andra, jobba med cluster, jobba med dynamiska system, skriva kompilatorer etc. Och därför ska man inte överdriva att kunna anställa folk till att administrera dessa avdelningar. När det gäller skattelagstiftningen är den klockren. Arbetsgivaren får inte skattemässiga avdrag för att skicka folk på rekreation och dessutom blir arbetstagaren förmånsbeskattad. Sedan kan man ju funderar över varför Sveriges alla 290 kommuner inte tar fram en gemensam plattform både vad gäller teknik och värdegrundsarbete.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med om att skattelagstiftningen är klockren vad gäller texten – Dock är tillämpningen av densamma långt ifrån klockren.

      It handlar om massor av olika saker och mest om att anpassa olika programvaror och algoritmer till varandra så att det fungerar i den grundarkitektur man använder sig av. Även om det inte är raketforskning så har denna bransch utvecklats som om det vore så.

      Att man kamouflerar resor och annat som egentligen inte är avdragsberättigade om de granskas på djupet beror på att sådant passerar skatteverkets nålsöga utan åtgärd.

      Jag upprepar därför det jag sagt tidigare – Ska vi få ordning på detta måste vi vända samhällsutvecklingen i rätt riktning – Bort från egoism och girighet och mot kärlek och solidaritet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den frågan är det upp till väljarna att avgöra om du avser mig som person. Men i övrigt är det självklart så att hela politiken måste se över hur saker fungerar och om regelverk efterlevs och är upp to date med verkligheten.

      • Erik

        Anders, de anställda inom kommunernas IT-avdelningar sysslar med att administrera de inköpta systemen. Det behövs inte fem års studier inom IT-vetenskap för att sköta avdelningen. När det gäller att uppmuntra arbetstagare genom studieresor behöver inte 100 procent av tiden vara konkret utbildning eller studiebesök. Ett stor del av fritid finns också utan att det för den skull strider mot skattelagstiftningen När det gäller att företagens deklarationer är det självfallet Skattemyndigheten som kontrollerar. Men du glömmer den första instanserna. Nämligen internrevisorer och inte minst ekonomichefen. Och högsta hönset borde väl vara chefen över Kommunen. Sedan får man hoppas att politikerna beslutat om styrdokumenten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att administrera och sköta IT system och implementera olika program och komponenter är en grannlaga uppgift som kräver både utbildning och erfarenhet. Jag hade en IT avdelning i den bank där jag var chef och ansvarig och att få den att fungera bra krävde inget mindre än att bemanna den med den bästa och mest kompetenta personal som fanns att tillgå.

          Det som på pappret initialt kan se dyrare ut kan mycket väl vara en stor besparing. IT och IT-drift är mer komplext än du tror Erik.

          Det kan mycket väl vara så att styrdokumenten och dess tydlighet måste ändras och det är det utredningen ska utreda. Behövs ändringar så ska dessa genomföras.

          Om du tittar på mina tidigare inlägg i ämnet och de svar som jag givit så kan du finna att jag redan efterlyst och givit förslag på system som innebär att både internrevisorer och politiker blir involverade varje gång saker likt dessa ska genomföras i en framtid.

          • Lennart

            Oj då, har du varit VD i en av våra banker, iså fall vilken? Bankernas IT sningar sköts nämligen centralt och är uppbyggda med stordatorlösningar som skall garantera säkra transaktioner, säkra leveranser till ekonomisystem, säkra rapportunderlag till Finansinspektionen mfl myndigheter. Systemet skall dessutom harmonisera med clearingsystemet. Alla beslut som tas rörande IT systemen i en bank görs centralt. Inte på kontors eller regional nivå. Att ändra eller peta i en banks IT lösning är något som ligger långt utöver den nivå som krävs inom en kommun. Så du har antytt din egen roll som ” hög chef inom det privat näringslivet” och nu din roll som chef inom bank där du upphandlat och implementerat IT lösningar. Vilken bank är det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har jobbat i den internationella bankvärlden och då utanför Sverige och bankens IT-avdelning är central i bankens verksamhet. Att denna fungerar klanderfritt och att bankens egna system kan kommunicera med andra bankers system och fristående transaktionssystem såsom Swift med flera.

            Precis som du påpekar så ska IT-systemet leva upp till alla lagar och regler och följa finansinspektionens rekommendationer – I internationell banking dessutom många länders regler och rekommendationer och flera finansinspektioners krav.

            Det är precis det jag sagt i inlägg tidigare – Som chef så har jag det yttersta ansvaret för att bankens IT system fungerar och precis som du säger så är detta en fristående del av banken – En mycket viktig avdelning.

            Jag har både anställt personalen och tagit fram kravspecifikationen på hur vårt IT system fungerat och är du intresserad är en av bankerna BCB.

            På precis samma sätt är det med Umeå kommuns IT-avdelning – Den är en fristående organisation som ska serva en mängd olika verksamheter och att ha kompetent personal där är mycket viktigt.

          • Lennart

            Det innebär att när du relaterar till hur IT världen fungerar så är det utifrån en miljö utanför Sverige

          • andersforss (inläggsförfattare)

            När jag pratar om den svenska IT världen relaterar jag till hur den fungerar i Sverige och inget annat.

  8. Joachim Östergårds

    Anders, nog för att jag brukar tycka att de du skriver bara är en massa ord, men nu har du tagit steget längre!
    Du tycks inte ha nån kontakt med verkligheten över huvudtaget. Jag kan direkt säga, att jag har betydligt mer kontakt med IT världen än vad du har, och de är jag tämligen säker på!
    Det du pratar om gällande cotym, några såna finns inte, och framför allt så skall en kommun inte hålla på med det du beskriver! Då är de dags att kommunen tar den kompetensen utifrån, nåt som dessutom borde göras med tanke på konkurrenslagstiftningen. Men du, står som rödstrumpa och försvarar detta, det var i särklass bland de värsta jag hört! Jag hoppas, för allas bästa, att du aldrig slipper nära nån verklig påverkande plats inom politiken, så att ditt inflytande håller sig innanför ramen för ditt pladdrande här inne. Du verkar varken ha kunnande eller för den skulle förståelse, för hur nåt funkar över huvudtaget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att kommunen ska göra det man gör – Det jag sagt är att det finns en naturlig förklaring till varför det sker och jag har i inlägget angivit orsaken till varför det är så.

      Jag betvivlar på inget sätt att du har mer kontakt med IT-världen än jag har. Vad jag har är kontakt med chefer och beslutsfattare i IT-världen och den beskrivning de ger av verkligheten för att hitta människor att anställa är precis den jag beskrivit.

      Jag försvarar på inget sätt att det är så – Snarare påpekar jag att vi måste vända samhällsutvecklingen på rätt köl för att komma åt problemet – Det problem som uppstått därför att människor i enlighet med nyliberalismens lärosatser sätter sig själv och sitt eget bästa framför kollektivets bästa.

  9. David

    Trams! Det finns massor av saker som är kutym i det privata näringslivet, men för den skull är det inte saker som skattefinansierad verksamhet ska ägna sig åt.

    Vad är det som gör just IT-avdelningen så speciell?
    Du skriver att vi ska ha medarbetare ”av högsta kompetens” räcker det inte med tillräcklig kompetens för sina arbetsuppgifter? (hint: Umeå Kommun har verksamheter där vi inte ens är på den nivån så vi kanske borde börja där.)

    Är inte emot att vi ska ha kompetent personal, tvärtom. Men vi kommer aldrig att kunna få ”de bästa” att söka sig till Umeå Kommun oavsett hur många semesterresor vi erbjuder och hur många surfplattor vi än ger bort eller ”lånar” ut. Det är både korkat och naivt att tro att Umeå Kommun på något sätt skulle kunna konkurrera på det sättet. Umeå Kommun måste hitta andra sätt att säkerställa sin rekrytering på.

    För övrigt kan man fundera över hur många av våra övriga tjänstemän och direktörer som tillhör det bästa skiktet och hur många som tillhör tredje och fjärdesorteringen och vad som eventuellt görs för att ändra på det.

    Sedan har jag svårt att förstå din kritik mot VK. Hur menar du att de borde angripa problemet?
    Att offentligöra slöseriet inom Umeå Kommun är det bästa de gjort på länge och kommer säkerligen att vinna pris för sina granskande reportage!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack och lov är inte allt som sker enligt kutym i det privata näringslivet kutym inom kommunen. Det vi måste förstå med IT-avdelningen och vissa andra delar av den kommunala verksamheten är att dessa konkurrerar om medarbetarna med privata aktörer – I lägen där vi gör så finns inget annat sätt än att erbjuda samma villkor som de privata aktörerna om man vill attrahera och behålla de bästa medarbetarna.

      Att ha medarbetare av högsta kompetens på IT-avdelningen är viktigt och något som i slutändan blir till en besparing.

      Umeå kommun är en oerhört stor arbetsgivare och rent ideologiskt tycker jag att det är helt fel att vissa arbeten värderas högre och anses mer värdefulla än andra arbeten. Som människa levande i nuet så har jag inget annat val än att acceptera att situationen för stunden inte överensstämmer med hur jag vill att samhället ska se ut.

      Som en effekt av det så arbetar jag för en förändrar färdriktning för samhällsbygget – Fram tills dess det samhällsbygge jag vill se blir verklighet så får både jag och alla andra acceptera samhället så som det ser ut och fungerar för stunden då andra alternativ saknas.

      Umeå kommun är som jag sagt en mycket stor arbetsgivare och jag tycker att vår kommun är oerhört duktig på att attrahera duktiga medarbetare. De yttersta specialisterna kommer vi sannolikt aldrig att attrahera men då inte på grund av att vi erbjuder sämre löne och övriga förmåner utan därför att jobbet hos kommunen inte är en tillräckligt stor mental utmaning.

      Min kritik mot VK består i att jag tycker de borde fråga sig varför det är på detta sätt och relatera det till hur samhällsbygget i stort har utvecklats.

      Det finns inte ett enda avsnitt i det som skrivits om som relateras till samhällets utveckling trots att det är i denna som svaret till varför det sker finns. Även journalister bör gå på djupet och ställa sig frågan varför.

      När jag chefade i bankvärlden och byggde upp verksamhet i andra länder var jag tvungen att göra precis det jag efterlyser från VK för att lyckas med att skapa framgång affärsmässigt. Allt börjar med att man studerar det som sker och hur människor tycker och tänker för att se mönstren. Det är först när detta arbete är gjort som det riktiga arbetet börjar – Nästa fas handlar om att läsa det landets historia och se vad i samhällsutvecklingen som gjort att människor tycker, tänker och handlar som de gör. Först när man förstår detta kan man bli framgångsrik och först när man förstår detta kan man skapa förändring.

  10. Jonny Disenfeldt

    ”1 till 3 resor per år för rekreation och avkoppling är kutym i IT-branschen”

    Rent nonsens, det är inte alls kutym.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det det är Jonny – Kutym med 1-3 resor per år där rekreation är kamouflerat som något annat. Därutöver reser IT personal i många bolag oerhört mer än så men då för att träffa kunder eller på rena arbetsresor för att implementera nya lösningar eller för möten och faktainhämtning i samband med projekt mm.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, jag har jobbat hela mitt liv i IT branschen och det stämmer inte. Det förekommer men det är inte kutym som du påstår.

        För övrigt så är det viktigastes som flera redan nämnt som så att vad ett privat företag gör är en sak, vad stat, kommun och landsting gör med våra skattemedel en helt annan sak, att du inte förstår den grundläggande skillnaden är beklämmande..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag betvivlar inte att du jobbat hela dit liv inom IT-branschen och med samma säkerhet påstår jag att jag känner den branschen mycket väl och att det jag påstår är kutym faktiskt är kutym.

          Privata företag kan aldrig med bibehållen integritet och förtroende ställa andra krav på det offentliga än det man själv lever upp till och följer – Att göra så kallas dubbelmoral Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är jag som skattebetalare som ställer andra krav på stat/kommun och landsting än vad jag gör på företag.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I avseende vad du får tillbaka i form av välfärd är vi alla skattebetalare i vår fulla rätt att ställa krav – Det är utifrån detta vi röstar vart 4:e år.

            När det gäller hur företag ska konkurrera och hur de ska bete sig är det dock i allra högsta grad dubbelmoral att ha olika krav på offentliga och privata bolag.

  11. Bergis

    Är det en socialdemokrati som nu sviker sina väljare? En socialdemokrati som ser det politiska uppdraget som en biljett till köttgrytan? Jag sörjer den socialdemokrati som följde med Olof Palme. Jag är ärlig. Med Olof Palme kände jag mig trygg som väljare. Hur fan ska vi hitta tillbaka till det Sverige jag kände?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den nuvarande samhällsutvecklingen ska skyllas på nyliberalismen och dess doktriner. Du har dock helt rätt i att vi Socialdemokrater varit mindre klara och tydliga om vilken ideologisk grund vi står på och vilket samhälle vår ideologi bygger – Den framtoningen dog med Palme och det är den jag vill återvända till vilket du förstår om du följt min blogg.

  12. Bergis

    Vilken pojkvasker som helst från gatan hade kunnat sköta IT-avdelningen. Kom igen nu. Det är inte partikelacceleratorn Cern som ska databeräknas. Det är bara simpel data för nybörjare det handlar om

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den inställningen Bergis visar att du inte vet vad du pratar om. IT och väl fungerande IT system och plattformar är nyckeln till framgång i de allra flesta organisationer och företag – Så även landets kommuner.

      • Björn

        Önskar jag fick en krona för varje gång jag per telefon talat med någon tjänsteman på kommunen som svurit över datasystemen de tvingas använda. Samt alla gånger man pratat med föräldrar som försökt få information från skolan via de konstiga systemen skolorna tvingas använda.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lärum är ett program jag klagat över många gånger och det är därför man backat och numera använder skola 24 som tidigare. Men visst det finns fortfarande brister i kommunens IT-system. Med kompetent och motiverad personal ökar chanserna att skapa ordning på torpet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du gärna få tro men så är det inte. Det jag skrivit är ytterst relevant och överensstämmer med hur verkligheten ser ut.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen gissningslek Jonny – Snarare reell verklighet.

          Med din politiska grundsyn långt ute på högerkanten så kan jag förstå att du tycker att det är obehagligt när saker som dessa belyses därför att en sådan genomsyn kan innebära att saker och ting förändras och förbättras på ett sätt du inte gillar.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag ser inget obehagligt alls i detta, vad privata företag gör är en sak, förmåner ska dock förmånsbeskattas.

            Stat,kommun och landsting hanterar våra gemensamma skattemedel och de kan inte bete sig som privata företag. Varje skattekrona ska gå till det de är tänkta för, inte till excesser i form av nöjesresor, badtunnor , shower, dyra middagar etc etc.

            Du har en vänsterextrem utgångspunkt (du förnekar kommunismens massmord), så din trovärdighet i vad som är extremism är rätt usel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis – De ska beskattas vilket är långt ifrån den verklighet som är fallet idag. Olika saker som egentligen borde vara skattepliktiga kamoufleras som något annat som inte är skattepliktigt. Det är mot detta även kommunala verksamheter ska konkurrera när de konkurrerar om samma arbetskraft som privata företag.

            Som kommun ska vi givetvis hålla oss inom lagens råmärken vilket jag är övertygad om att vi gjort även om moralen och etiken kan ifrågasättas. Ska vi ifrågasätta moralen och etiken i en kommunal verksamhet måste vi även ifrågasätta moralen och etiken i privata företag som gör samma sak.

            Om du och fler med dig vill att privata företag ska kunna konkurrera om kommunal verksamhet så är det inte mer än rätt och riktigt att kommunala verksamheter kan konkurrera på samma sätt som privata företag i privata upphandlingar.

            Det går inte att kräva en sak av det allmänna och sedan tillåta det privata att göra tvärt emot – Ska marknaden anses fri ska samma regler gälla alla oavsett av om det är privat eller offentlig verksamhet.

  13. Bergis

    Skotersafari, badtunnor, downhill-cykling, spa och shower med Wallmans salonger och Roger Pontare är bara ett urval av vad Umeås skattebetalare stått för. Och varför ska man ha en surfplatta om man redan fått en laptop?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla de sakerna ska självklart ifrågasätts och tittar du hur det ser ut för samma yrkesgrupp hos privata arbetsgivare så kan listan di skrivit göras bra mycket längre.

      Ska vi lösa problemet måste vi lösa detta från grunden vilket handlar om att ändra färdriktningen för hela samhällsutvecklingen.

  14. Jörgen Johansson

    Det är märkligt att människor reagerar så starkt när politiker ”stjäl” våra skattepengar. Är det möjligen för att de inte har gjort det helt öppet utan har försökt att dölja det? För trots granskningar i media och ideliga avslöjanden så verkar privata företags vinster i välfärden vara helt ok för väldigt många. Hur kan det för somliga vara rimligt att en del av skatten går till INGENTING!? Ett argument som ofta dyker upp är att det i annat fall skulle vara svårt att rekrytera privata aktörer, men vad vore isåfall problemet med det? Vi hade innan Alliansen en tid när staten skötte den offentliga sektorn med just våra skattemedel. Skola, vård, omsorg, infrastruktur, etc, sköttes av staten utan ett uttryckt mål att måsta gå med vinst. Idag har det gått så långt att t o m staten ska bedriva sina verksamheter som vinstgivande företag, trots att det enda folk vill, är deras skattepengar ska användas på bästa sätt. Kort sagt, de flesta vill att deras surt förvärvade skattemedel, som fortfarande utgör en betydande del av inkomsten, ska gå till att upprätthålla den välfärd vi förknippar med detta land. Men uppenbarligen tycker väldigt många annorlunda, då acceptansen för exempelvis privata skolor är så hög. Fundera vad alternativet till dessa skulle vara. Kanske en skola som bedrivs jämlikt över hela landet och där skattepengarna går till avsett ändamål, nämligen skolmaterial, bra lokaler och personal i nödvändig omfattning och med rimliga löner.
    Hela denna granskning med efterföljande reaktioner blir bara löjlig, när man angriper vissa problem men accepterar andra. Det verkar stämma det som brukar beskrivas om annan brottslighet, att om man bara gör det helt öppet, så är det ingen som misstänker något.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är inne på helt rätt linje Jörgen. Det är samhällsutvecklingen som ligger till grund för det som skett och det är hög tid att vi lägger fokus på den och debatterar varför samhällsutvecklingen gått åt det håll den gått.

      Ska man lösa ett problem så måste detta lösas från roten – Dvs. vi måste åtgärda felet i sig samtidigt som vi åtgärdar och reparerar det som orsakade felet.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Ska vi som kommun matcha dessa villkor måste vi göra samma sak. Gör vi inte det är inte den mest kompetenta delen av yrkeskåren beredda att arbeta åt kommunen – Så ser verkligheten ut.”

    Samma löjliga försvar som när storföretag försvara ledningens löjliga löner och fallskärmsavtal.
    Om man inte ger dessa extravaganta villkor så försvinner alla till USA eller någon annanstans där syltburken skulle vara större.Löjligt. Den mest kompetenta personalen styrs inte av lite förmåner, det är andra saker som är betydligt viktigare och styr deras val av arbetsgivare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du sa det själv Jonny – Samma löjliga försvar som i det privata näringslivet och det var precis det jag ville lyfta upp med inlägget. Ifrågasätter man kommunen så bör man även ifrågasätta de privata företagen och det som händer där. Sannolikt är det dessutom så att avarterna är än större i det privata näringslivet än någonsin inom kommunal verksamhet.

      De allra flesta personer styrs till stor del av löner och övriga förmåner då ingen är beredd att jobba för mindre än det som är branschstandard. PÅ en punkt ska jag dock ge dig rätt och det är att när väl löner och förmåner är densamma så är det som styr utmaningen i det som ska göras vad som attraherar de mest kompetenta medarbetarna.

      • Jonny Disenfeldt

        Men det var ju DU som försvarade förfarandet på det löjliga sättet. Du lyfte inte alls fram något, du förde samma löjliga resonemang som en del inom affärsvärlden för. Jag har alltid ifrågasatt företagsstyrelser som påstår detta, därför ifrågasatte jag även dig och dittresonemang.

        Jag tror inte alls att några små förmåner som en resa, en laptop skulle styra individens val av arbetsplats i någon högre grad, det är andra faktorer som är betydligt viktigare. Lön är givetvis viktigt men viktigare än förmåner är arbetsinnehåll, företagets geografiska placering, avdelningens sammansättning etc. Förmåner ligger klart långt ner på listan av styrande faktorer för flertalet.

        De som enbart styrs av förmåner är för övrigt förmodligen inte rätt personer att anställa. Det existerar för övrigt ingen branchstandard med nöjesresor etc.

        När det gäller privata företag versus kommun/stat/landsting finns det en viktig nyansering. Företag som leverera tjänster direkt till det offentliga har vi givetvis anledning att ställa större och annorlunda krav på än vad gäller en biltillverkare eller en mjölkproducent.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Även jag har ifrågasatt affärsstyrelser och min jämförelse i originalinlägget är lyfta för att belysa just detta – Att samma sak som sker i kommunen sker i det privata näringslivet och att VK i rättvisans namn därför bör undersöka bägge och jämföra dem öppet.

          Resor,laptops, surfplattor, smarta telefoner och andra förmåner som man slipper betala skatt för kan uppgå till betydande belopp varje år – Att tro att de som arbetar i en bransch inte jämför det totala löne- och förmånspaketet är att blunda för sanningen.

          Jag har anställt många medarbetare i mina dagar och lönen är en sak – Det som betyder något är de förmåner som ligger utanför lönen och adderar till totalen.

          Sedan ska vi ställa samma krav på lag- och regelefterlevnad på alla – Både offentliga och privata företag och organisationer.

  16. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss skriver ”Det går inte att kräva en sak av det allmänna och sedan tillåta det privata att göra tvärt emot ”

    Jo, vi skattebetalare ställer helt andra krav på stat/kommun och landsting. Att du som vill vara politiker inte förstår det är bekymmersamt och visar att du är en del av problemet.

    Resor, representation etc ska hållas på ett absolut minimum inom offentlig förvaltning. Ger man förmåner till de anställda ska de förmånsbeskattas, att skylla på att de privata företagen inte alltid gör det håller inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kallas dubbelmoral att ställa olika krav på olika aktörer Jonny – Precis den sortens dubbelmoral har drivit på förstörandet av välfärdssamhället.

      Samma regler ska gälla alla – Det offentliga likväl som det privata.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är tvärtom din sorts inställning som skapat ett urholkat välfärdssystem.

        Jag skiter högaktligen i om IKEA , Electrolux eller Johanssons Bageri låter sina chefer åka 1:a klass affärsflyg, äta dyra representationsmiddagar etc. Jag skiter i om de ger laptops till sina anställda. Det väsentliga är ur beskattningssynpunkt att om det är en förmån ska det förmånsbeskattas.
        Skulle jag vara aktieägare skulle jag bli förbannad för de förmåner som ges till chefer i högre positioner och protestera. Är jag inte aktieägare så berör det mig egentligen inte.

        När det gäller chefer och underordnade på stat, kommun och landsting så ska de i största möjliga mån undvika resor, behövs de ska de göras på billigaste sätt, de ska så långt det är möjligt undvika representation etc,

        Det är inte alls dubbelmoral att ha olika krav, att du inte förstår detta är beklämmande..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att ställa olika krav kan aldrig bli annat än dubbelmoral Jonny at du inte förstår det är beklämmande för att använda dina egna ord.

      • Mr Sound

        Va? Du menar alltså att offentliga sektorn ska följa den privata eller menar du med lagstiftning? Inte konstigt att förtroendet för politiker sjunker i största allmänhet, när ni inte ens begriper skillnaden. Men blotta er mer, förtroendet kommer knappast öka.

        Som tips kan du sluta försvarar slöseriet med skattemedel, vad den privata branschen gör är totalt irrelevant i sammanhanget!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är på inget sätt irrelevant att jämföra kommunal verksamhet med privat verksamhet inom grenar där kommunen och det privata näringslivet konkurrerar om samma anställningsbara medarbetare – Snarare är det mycket relevant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Offentligt ägda företag som konkurrerar med privata företag på en öppen marknad ska självfallet tillåtas konkurrera på samma villkor som de privata företagen – Alternativet till det är att stänga ute privata företag från att konkurrera inom det som traditionellt är offentlig sektor – Y.ex. Inom vården och skolans område.

  17. Jonny Disenfeldt

    ”Offentligt ägda företag som konkurrerar med privata företag på en öppen marknad ”

    Det ska inte förekomma, den sortens offentliga företag ska vi helt enkelt inte ha.

    Antingen är det en reglerad marknad där endast ett offentligt bolag är tillåtet (t.ex som hur bilbesiktningen fungerade förr) eller så är det en marknad med enbart privata företag som konkurrerar, vi ska inte ha en blandning av aktörer på en specifik marknad.

    Vi ska inte ha cafeer och affärer som drivs av det offentliga.

    Vad gäller t.ex skolor så drivs de inte av offentliga bolag. Kommuner, landsting och stat kan bestämma sig för att upphandla tjänster av privata aktörer men dessa ska få exakt samma ersättning som vore det i det offentligas utförande, t.ex ska en privat skolas ersättning / elev vara samma som kostnaden är i kommunens egna skolor, varken mer eller mindre, dvs det förekommer ingen konkurrens om pris, endast om kvalitet och innehåll etc.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om privata företag ska få konkurrera med offentliga om offentlig verksamhet är det inte mer än rätt att offentliga företag ska få konkurrera med privata företag om privat verksamhet.

      Att krav bara ska verka i en riktning är inte korrekt utan bevis på stora mått av dubbelmoral.

      Precis som du skriver så vore det absolut bästa att skrota hela LOV och återgå till en ordning där det offentliga sköter offentlig verksamhet utan privata inslag och det privata näringslivet det privata utan offentliga inslag – Det var när den sortens ekonomi fungerade som allra bäst – Den ekonomi vi kallar blandekonomi som Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag har inte sagt att LOV ska skrotas, du läser oerhört dåligt eller förstår inte verkar det som.

        Jag säger att

        1. vi ska inte ha offentliga företag som konkurrerar med privata. De branscher där vi väljer att ha ett exempelvis statligt bolag ska vara reglerat så att det inte tillåts finnas privata företag. Exemplet är hur vi tidigare hade ett statligt bolag som skötte bilbesiktning. I och med avreglering ska då det statliga bolaget avvecklas.

        2. Kommuner bedriver skolverksamhet, det görs INTE av kommunen i bolag. Därför kan kommuner upphandla utförande av privata bolag eftersom det inte råder en normal komkurrenssituation där pris är ett konkurrensmedel. Oavsett utförare (kommunalt eller privat driven ska varje elev ha samma kostnadsersättning till utföraren).

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Din jämförelse haltar i det andra exemplet – Det första kan jag köpa men det viktiga är att vi bestämmer oss för hur vi ska ha det. I min värld så ska LOV avskaffas och all offentlig verksamhet drivas i offentlig regi utan privat inblandning.

  18. Casimir

    Efter att jobbat inom IT-braschen under 30 år och de senaste 20 åren som konsult, både i Sverige och utomlands, är jag väldigt förvånad över Anders svepande beskrivningar över en hel bransch.

    Efter dot-com kraschen för mer än 15 år sedan så är både kunderna och privata IT-företag väldigt kostnadsmedvetna och i många fall till och med för snåla. Inga nämna och inga glömda.

    IT-branschen förändras kontinuerligt och det förväntas att de som jobbar inom ständigt lär sig nytt, och i huvudsak på fritiden. Att då klaga på att de har olika arbetsredskap som även kan användas hemma är då ganska barnsligt och leder inte till något produktivt.

    Som en passande julklapp till Anders rekommenderar jag boken Den digitala arbetsplatsen http://www.bokus.com/bok/9789198342246/den-digitala-arbetsplatsen/ av Oscar Berg och Henrik Gustafsson.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du har den erfarenhet du påstår dig ha så vet du precis som jag att det är kutym inom IT-branschen att göra precis det jag säger.

      Jag klagar inte på branschen som sådan utan inläggets enda syfte var att lyfta upp att precis samma sak som VK beskyller kommunen för att göra sker i de privata företag som arbetar i samma bransch. Att detta är viktigt att lyfta beror på att kommunen konkurrerar med dessa privata företag när det handlar om att anställa.

      Mitt inlägg är således inget ställningstagande mot branschen i sig. Precis samma sak sker i många andra branscher och det viktigaste av allt är att vi alla ställer oss frågan om varför det är så?

      varför behandlas inte alla yrkesgrupper i hela samhället lika? Varför har inte lokalvårdaren, förskoleläraren eller sjuksköterskan samma förmåner som IT folket?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.