Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

”Roffarmentaliteten” i vårt samhällsbygge måste stoppas medan tid är.

Den sista tidens grävande journalistik i VK om det VK betecknar som ”Slöseriet inom Umeå kommun” har lyft upp en viktig företeelse i strålkastarljuset – Dock utan att orsaken till företeelsen ifrågasättas av VK:s journalister.

Den fråga jag åsyftar är samhällsutvecklingen och det faktum att samhällsutvecklingen skapat en ”roffarmentalitet” där jaget och den egna personen och plånboken i alla lägen sätts före det som är bäst för kollektivet och den kollektiva plånboken.

Ska man sammanfatta kan man säga att den samhällsutveckling som skett allt sedan 1980-talets mitt och som följt nyliberalismens doktriner full ut är orsaken till företeelserna som ny lyfts upp. Sålunda är det denna samhällsutveckling och inget annat som borde ifrågasättas av VK:s journalister om man vill hävda att man ägnar sig åt grävande journalistik.

För den oinvigde ska sägas att nyliberalismens doktriner är de doktriner som säger att det är individens bästa som ska sättas först och att kollektivets bästa är en företeelse som saknar betydelse.

Sverige har precis som jag skrivit många gånger utvecklats från att vara det mest kärleksfulla och solidariska landet i världen till att bli ett av de mest kalla, giriga och egoistiska länderna i världen – Ett land där inkomst- och förmögenhetsklyftorna växt snabbare än på de allra flesta platser på vår jord.

Den stora frågan vi bör ställa oss är om det går att ändra den samhällsutvecklingen?

Mitt svar är självskrivet JA. Självklart kan vi ändra på detta givet att viljan att förändra finns. Ska vi förändra riktningen på samhällsutvecklingen så måste vi göra detta på precis det sätt Michael Jackson sjöng om i sin sång – ”If you are dreaming of changing the world you must start with the man in the mirror”.

Min teori om varför det blivit på detta sätt är glasklar – Därför att stora delar av medborgarna i dagens samhälle inte har upplevt eller ens hört talas om de vedermödor som våra förfäder – Dvs. våra mor- och farföräldrar och deras föräldrar gick igenom för att vårt liv skulle bli bättre.

Den som aldrig upplevt lidande utan föds mer eller mindre med guldsked i hand och sätts framför dukat bord ser ingen anledning till att fråga sig hur det kan komma sig att bordet redan är dukat. Det är just därför man tar saker för givna utan att ta sig en funderar på varför det är på detta sätt som samhällsutvecklingen vänt åt fel håll.

Avsaknaden av eller ointresset för kunskapen om våra förfäders kamp för att vi skulle få det bra är mer eller mindre obefintlig. Det är därför egoism och girighet får genomslag i samhällsutvecklingen. Mycket vill helt enkelt ha mer och avsaknaden av kunskap om vilken kamp som låg bakom det vi redan har skapar felaktiga beslut därför att man inte förstår att kollektivets bästa alltid är individens bästa sett på lång sikt.

Jag har genom mitt arbete i den internationella bankvärlden mer eller mindre tvingats till att förstå att man måste förstå och tolka människors historia på rätt sätt för att kunna fatta rätt beslut för att kunna motivera och övertyga människor om vilken väg som är rätt väg framåt.

Låt mig försöka ge ett kort exempel på vad jag menar:

När jag reste runt världen för bankens räkning för att sätta upp verksamhet i andra länder så tvingades jag göra min hemläxa väl för att verksamheten jag satte upp skulle bli framgångsrik.

Till att börja med så var jag tvungen att lära mig en hel del om hur landet är uppbyggt både socialt och på andra sätt vilket man ofta kan använda internet till idag. Därutöver handlade det om att träffa massor av människor från olika samhällsskikt för att lyssna av hur de tänker och resonerar om olika saker – Detta för att kunna tolka den gällande samhällstrenden i just det landet.

För många är det så att arbetet med att göra det grundläggande arbetet tar slut där och att man i och med detta anser sig vara klar för att starta sin affärsverksamhet – En slutsats som är helt fel och som med stor sannolikhet kommer att leda till att man misslyckas med sin verksamhet.

Det är först när arbetsuppgifterna beskrivna ovan är klara som det riktiga arbetet startar. Vill man bli framgångsrik så måste man gå ytterligare ett steg och det är att läsa och förstå vad i människornas historiska dna som lett till att de faktiskt tycker och tänker som de gör.

Förts när detta är gjort blir det möjligt att starta verksamhet som har förutsättningar att bli framgångsrik. Detta därför att det är först då man kan påvisa en nytta som de tilltänkta kunderna/användarna kan relatera till och förstå.

Förstår man inte vikten av detta kommer långsiktig och uthållig framgång att utebli. På kort sikt kan man kanske vara framgångsrik och ses som en vinnare men i det långa loppet blir man förlorare på precis samma sätt som vi alla blivit förlorare som ett resultat av fel sorts samhällsutveckling i Sverige.

Ska vi framgångsrikt vända riktningen på samhällsutvecklingen i Sverige är det detta sista arbetsmoment som måste till – Vi måste förstå varför samhällsutvecklingen tagit den riktning den tagit och vi måste förstå hur vi ska kunna förklara varför den riktningen är fel på ett sätt som dagens medborgare kan relatera till.

Det är mot den bakgrunden jag ständigt och jämt tjatar på om vikten av ett jämlikare samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor än i dagsläget – Det är därför jag med fog påstår att dagens samhälle är girigt och egoistiskt snarare än kärleksfullt och solidariskt.

Samhällsutvecklingen går att ändra. Ska vi lyckas med det så måste vi på ett enkelt sätt förklara vilken sorts politik som kan åstadkomma den förändring vi vill åstadkomma vilket i förlängningen innebär att vi måste tillbaka till den ideologiska debatten av den enkla anledningen att det bara är ideologin som förmår förklara hur samhällsbygget ska se ut och för vem vi bygger samhället.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

77 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Roffarmentaliteten är på intet sätt ny, den har funnits så länge människan funnits. De som får tillgång till syltburkarna slevar ur dem så mycket de kan och så har det alltid varit, den stora förändringen är att media har fått större makt och större vilja att avslöja makthavare och nu att till och med traditionell media får konkurrens med att nyheter lätt sprids genom moderna kanaler som internet.

    Det är inte den genomsnittlige arbetaren som slevar ur syltburken och har aldrig varit, det är de människor som dragits till maktens köttgrytor som förr eller senare hamnar på ett glidande plan där man betraktar det allmänna som sitt.

    Löneklyftor och förmögenhetsklyftor är internationellt sett mycket små i Sverige vilket herr Forss undviker att nämna.

    Anders Forss karriär består enligt egen utsago av att bistå välbärgade människor att undvika beskattning, hans tal om möten med olika samhällsklasser förefaller därmed vara rätt tunt.
    Hans sista arbetsgivare tvingades till en uppgörelse med engelska staten för att sona sina brott.
    Framgångsrik ? Kanske på kort sikt men inte i slutändan.

    För socialisten existerar endast kollektivet och individen är där en bisak, en helt underordnad organism som endast finns till för kollektivet.

    Det är den sortens tänkande som gör att människor som Anders Forss kan förneka att kommunismen begått folkmord. Det är den sortens människor som om de ges tillfälle att sitta vid köttgrytan börjar förse sig ogenererat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi ser tillbaka på Socialdemokratins förra storhetstid den som föregått den som nu ska komma så kan vi se att dåtidens politiker levde som de lärde och att de konstant jobbade för att gemene man skulle få det bättre och för att jämlikheten i samhället skulle öka.

      All tillgänglig statistik visar att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna av alla OECD länder och att kalla det för små klyftor i ett internationellt perspektiv är inte korrekt då statistiken talar sitt tydliga språk.

      Precis som jag skrivit så har jag ägnat en stor del av mitt liv till att träffa människor ur olika samhällsklasser i en hel rad av länder och vad som hänt i en av de banker jag jobbat i och då långt efter det jag lämnat är inget jag kunnat råda över då orsaken till detta låg utanför min kontroll eftersom den inträffade efter min tid.

      Kollektivet måste alltid komma före jaget Jonny – Alldeles speciellt så om vi ska skapa harmoni och lugn och ro i ett land. Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov är en solidarisk och kärleksfull måttstock på hur samhället ska byggas – Stor jämlikhet är en måttstock på ett välmående land.

      • Jonas E

        Att sätta kollektivet före jaget är ju vad man fick lära sig under värnplikten – för det är ju vad som gynnar en bäst i längden………. tror att värnpliktens avskaffande, och minskandet av försvaret sköt Sverige i foten på mer än ett sätt !.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Om vi ser tillbaka på Socialdemokratins förra storhetstid den som föregått den som nu ska komma så kan vi se att dåtidens politiker levde som de lärde ”

        Var har du fått den sagan ifrån ?

  2. Jonny Disenfeldt

    Sverige har som sagt små inkomst/förmögenhetsklyftor internationellt sett vilket statistiken visar, något som Anders Forss fortsätter att bortse från.

    Uppgörelsen mellan bakn7engelska staten som hände i nämnda bank var inte alls långt efter att Forss slutat. Kanske var det anledningen till att Forss slutade ?

    Den dagen kollektivet får den position som socialisten vill ha i sitt samhäle är samma dag som utplånandet av individen, det har vi sett exempel på när socialism praktiserats. DET är ett omänskligt samhälle, ett vidrigt samhälle.

    Åt alla efterbehöv är ju bara löjeväckande, idag spenderar vi i runda svängar 80 000:- per månad på ett ”ensamkommande barn” som i praktiken är illegala migranter och låter våra egna pensionärer hanka sig fram på en bråkdel. Idag beskattar vi familjer oerhört ojämlikt så att en familj med inkomsterna 40000+10000 har betydligt högre skatt än familjen med 25000+25000 i månadsinkomster.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inkomst och förmögenhetsklyftorna är rätt stora i Sverige och det viktiga är att de växer snabbast av alla OECD-länder vilket innebär att vi snart är ikapp och förbi andra länder.

      Den var på inget sätt anledningen till att jag slutade och den business som är upphovet till uppgörelsen togs in i banken efter det att jag slutat så att envisas med det leder ingen vart Jonny.

      Att kalla det Sverige vi Socialdemokrater byggde upp till att vara världens ledande välfärdsland för ett vidrigt samhälle ser jag som ett hån Jonny.

      • Alexander

        Ett hån är det att människor som inte har rätt att vara i landet får billigare vård än de svenskar som betalar den. Det försvarar du.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Lagstiftningen ser ut som den gör och för närvarande har majoriteten beslutat att så ska vara fallet fram tills dess den papperslösa fått avslag och/eller avvisats.

          Detta betyder inte att jag med nödvändighet gillar fenomenet utan snarare att jag respekterar fattade majoritetsbeslut.

          • Alexander

            ”Lagstiftningen ser ut som den gör'”

            Ett bevis på idiotin som styr landet.

            ”Detta betyder inte att jag nödvändigtvis gillar fenomenet”

            Fast du har tidigare sagt att du stöder det. Hur ska du ha det?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Din slutsats kan bara bli verklighet om du lyfter det jag sagt ur sin helhet – Läser du det i helheten så blir svaret ett helt anat än det du insinuerar.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, inkomst och förmögenhetsklyftorna är små i Sverige vid en internationell jämförelse, du fortsätter att sprida felaktig information. Varför ?

        Ett samhälle som lägger ca 1 miljon per illegalt invandrad ekonomisk flykting (”ensamkommande barn” är som sagt utslag av ett vidrigt fenomen. Att vi nu lägger mer än 30 miljarder per år på att erbjuda husrum och mat för 30 000 individer är tragiskt. Bara en liten del av dessa pengar skulle räcka för att ge en dräglig tillvaro åt alla hundratusentals flyktingar som befinner sig i läger i t.ex Libanon. Detta är ett extremt slöseri med resurser, samtidigt ser vi vår skola/vård och omsorg rasa ihop.

        Vidrigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen felaktig information – Titta på den officiella statistiken från OECD, Världsbanken med flera organisationer så kan du utläsa att inkomst-och förmögenhetsklyftorna ökar snabbast i Sverige av alla OECD länder.

          • Jonny Disenfeldt

            Din lögn är att klyftorna är stora vid en internationell jämförelse, DET är en lögn.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har sagt att inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar snabbast i Sverige av alla OECD länder och inget annat – Det är du som försöker förvränga vad jag skrivit Jonny.

          • Alexander

            Enligt de uppgifter jag har så är det inte så och det är den rätta informationen. OECD har fel!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den uppgiften får stå för dig – Själv har jag betydligt större tilltro till OECD.

    • Micke

      Förmögenhetsklyftorna stiger mest i Sverige, inte konstigt när man ser hur politiker fortsätter gynna individer med privata bostäder. Prisökningen på bostäder har varit flera 100% mer än vad löneökningarna har varit under samma tid. Politikerna uppmuntrar denna extrema ekonomiska omfördelning med att fortsätta med ränte- och ROT-avdrag enbart för de med privata bostäder.

      Där har du ett bra exempel på hur förmögenhetsklyftorna ökar i Sverige.

      Intressant är att måmga väljer att ha skygglappar på när detta nämns, skulle tro att de själva har en privar bostad med extrema skattesubventioner.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Du påvisar bara ett av många exempel på politiska beslut som spär på klyftorna Micke – Det finns åtskilliga fler men Jonny tillhör inte dem som vill se och acceptera att så är fallet.

        • Jonny Disenfeldt

          Den relativa ökningen är större beroende på att de faktiska (absoluta) klyftorna är låga. Sanningen är även fortsatt att löne/förmögenhetsklyftorna är SMÅ i Sverige vid en internationell jämförelse. Varför ljuger du ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte Jonny – Statistiken talar sitt tydliga språk. Inkomst- och förmögenhetsklyftorna ska inte öka – Om något ska de minska om vi ska kunna skapa ett jämlikare samhälle vilket är vårt övergripande mål.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Är det en sak jag verkligen står upp för så är det just alla människors lika värde – I den värderingen ingår att låta människor bestämma själva vilken religion man vill utöva.

  3. Alexander

    När jag visade att löneökningarna under Alliansen var större än under Socialdemokraterna tystnade Anders. Vill du inte kommentera det faktum att ni svek de lågavlönade som du påstår att ni värnar om?

  4. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ovan citat :”Inkomst och förmögenhetsklyftorna är rätt stora i Sverige”

    Svar NEJ, det är osant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I mitt originalinlägg står det att Sverige har de snabbast ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD, den del av den mening du citerar har du lyft ur ett svar jag givit på en kommentar utan att ta med det initiala påståendet vilket än en gång är att få saker att se ut som något helt annat än de är Jonny.

      Det funkar inte med mig att använda sig av den taktiken.

      • Jonny Disenfeldt

        Därför frågar jag varför du senare påstod att citat :”Inkomst och förmögenhetsklyftorna är rätt stora i Sverige”

        Det är de ju inte, det är osant. Du skulle hållit dig til sanningen dvs det initiala påståendet som i sig inte betyder mycket eftersom Sverige har bland de lägsta klyftorna…något som du uppenbarligen helt glömmer bort…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jonny jag tycker det är du som bör hålla dig till sanningen – Klyftorna är stora – dessutom växer de fortast av alla OECD länder.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt parti styr även om vi tvingade styra under det första året på en Alliansbudget. Saker som dessa är som en oceanångare – Effekterna av fattade beslut kommer långt efter det att besluten är tagna. När vi nu styr med egen budget som bas så kommer saker och ting att förändras vilket kommer att bli mer och mer tydligt över tid.

  5. Jonny Disenfeldt

    Nu vidhåller du lögnen när du skriver ”Klyftorna är stora ”.
    Svar nej, i en internationell jämförelse är de inte det.

    Om du vill hålla dig till sanningen kan du istället säga ”Sverige har internationellt sett små inkomst/förmögenhetsklyftor MEN jag Anders Forss vill ändå minska dem ÄNNU MER”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vidhåller ingen lögn – Det är du som ljuger Jonny som inte vill tillstå att Sverige har de snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD när det i själva verket borde vara så att vi borde stå för det omvända – OECD snabbast minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

  6. Alexander

    Eftersom ni styrde på en Alliansbudget så måste ju den också vara orsaken till de positiva saker du nämnt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Jonny – Det är därför de stigande sjuktalen vi såg under Alliansens sista mandatperiod fortsatte att växa sedan vi tagit över regeringsmakten – Nu när vi styr med egen budget har vi lyckats vända trenden även om förbättringen än så länge är liten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så har jag förvisso aldrig sagt. Vad jag sagt är att Alliansbudgeten rår för att inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer snabbast av alla OECD-länder i Sverige och vill du kalla detta dåligt ska jag inte säga emot dig utan ge dig rätt.

  7. Jonny Disenfeldt

    Du ljuger vidare, nu i ännu högre grad. Jag har inte alls påstått något felaktigt om den relativa ökningen, jag har påpekat att DU ljuger om klyftorna i absoluta termer. Du ljuger, jag talar sanning, enkelt Anders Forss.

    Om Sverige istället skulle ha de snabbast minskande klyftorna (från att redan ha bland de minsta klyftorna) vore rätt märkligt, är du ute efter ett system där alla tjänar lika mycket efter skatt ,undantaget förstås den styrande socialist-eliten till vilken du förstås hoppas vara del av …?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      DU har aldrig tillstått att det jag anfört stämmer Jonny. Däremot försöker du rycka enskilda svar till kommentarer ur sitt sammanhang.

      Jag har gång efter annan sagt att detta inte fungerar om du vill debattera med mig Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Den relativa ökningen av klyftorna är hög internationellt sett men den utgår från mycket låga klyftor absolut sett. DET är sanningen och något som du försöker bortse ifrån.

        Har jag rätt i att klyftorna vad gäller löner och förmögenhet i Sverige är små internationellt sett, ja eller nej Anders Forss.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som är rätt är att inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer snabbast i Sverige av alla OECD-länder. Vill vi då se ett jämlikare Sverige med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor är den utvecklingen en utveckling som går åt fel håll vilket är precis vad jag skrivit i inlägget.

          • Jonny Disenfeldt

            Har jag rätt i att klyftorna vad gäller löner och förmögenhet i Sverige är små internationellt sett, ja eller nej Anders Forss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Svaret är att de under lång tid ökat snabbast av alla OECD-länder och att detta är skadligt för vårt land.

  8. Alexander

    Anders

    Det är alltså politik som är ansvarig för att arbetslösheten sjunker, men Alliansens är skyldig till ökade klyftor? Kan du förklara varför det bara är i ena fallet Alliansens är ansvarig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ibland förundras jag över nativiteten i dina frågor Alexander men som varande en person med stort tålamod så förklarar jag samma sak om och om igen.

      Sänkta förmåner i sjukförsäkringar, försämrad a-kassa, ökad arbetslöshet med flera olika orsaker leder tillsammans med att skatten sänkts mest för höginkomsttagare och det faktum att förmögenhetsskatter med flera skatter avskaffats till ökade klyftor. Att Arbetslösheten nu sjunker är ett direkt resultat av de åtgärder vi påbörjade direkt vi tillträdde som regering.

      • Alexander

        Jag ber om ursäkt för att jag är naiv och inte på din nivå. Ändå förstod jag för många år sedan vilka konsekvenserna skulle bli av vår naiva invandringspolitik. Det fattade inte du. Fast även ett geni som du kan missa någon gang.

        Vilka är då de åtgärder ni genomfört?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den nivå vi har haft historiskt på invandringen är inga problem om vi har en effektiv integrationspolitik som sätter de som invandrar i arbete så att de får egen försörjning.

          Att en fungerande integrationspolitik är ett måste har jag skrivit om i många inlägg och jag har även tillstått satt den vi haft fram till nu inte fungerar. Att ta detta som en förevändning för att vi inte ska ta emot flyktingar är fel Alexander – Det är inte flyktingmottagandet vi ska förändra utan snarare integtationspolitiken om vi ska lösa problemet permanent,

          • Alexander

            ”Den nivå vi haft historiskt är inga problem”

            Jo, verkligheten motsäger dig.

            Berätta nu då vilka integrationsåtgätder ni genomfört. Vilka förändringar är det som ska se till att gängkrigen upphör och stenkastning mot bussar inte förekommer?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har berättat detta för dig om och om igen åtskilliga gånger så titta på de svar jag givit tidigare så ser du hur vi ska gå tillväga.

  9. Jonny Disenfeldt

    En enkel fråga herr Forss :

    Har jag rätt i att klyftorna vad gäller löner och förmögenhet i Sverige är små internationellt sett, ja eller nej Anders Forss.

    Du verkar ha lätt för att förneka sanningar. Kommunismen har enligt dig inte begått folkmord, har du kvar någon form av trovärdighet tror du ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit om de ökade klyftorna i inlägget och det är det faktum att de ökar och dessutom ökar snabbast i hela OECD som är ett problem. Ökar klyftorna går det inte att bygga ett jämlikare samhälle vilket är ett måste om vi på nytt ska skapa ett välmående Sverige.

      • Jonny Disenfeldt

        Du har även sagt att vi har stora klyftor i Sverige vilket är felaktigt (osant).
        Internationellt sett har vi små klyfto.
        För små klyftor är skadliga för samhället, eller hur, DET vet du väl ?

        Varför vill du inte svara på frågan ? Varför försöker du vinkla sanningen ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte fel att påstå att klyftorna i Sverige är stora – Alldeles speciellt så mellan VD:ar och deras arbetare där skillnaderna i löner och övriga ersättningar ökat astronomiskt sedan 1990-talets början.

          • Jonny Disenfeldt

            Jo det är fel när man talar generellt vilet du gjorde, klyftorna i Sverige ÄR små internationellt sett, varför försöker du hävda motsatsen. Erkänn istället faktum.

            Att DU vill göra redan små klyftor mindre är din socialistiska linje, du vill minska skillnadrna mellan att arbeta och vara arbetslös, mellan att arbeta som arkitekt och busschaufför, du känner uppenbarligen inte till ännu en grundläggande ekonomisk detalj, nämligen att för små klyftor är mycket skadliga för ett land.

            Jag förstår nu mer och mer av din åsikt att valda politiker ska drivas enbart av sin ideologi och inte av kunskap och fakta eftersom det resonemanget skulle ge dig en lucka att passa in.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Små klyftor är aldrig dåliga för ett land annat än i huvudet på en som gillar högerpolitik. Den storlek på inkomst- och förmögenhetsklyftorna vi hade under Socialdemokratins förra storhetstid (den som föregick den som nu ska komma).

            Arbetslöshetsförsäkringen har alltid haft lägre ersättning än man erhåller om man arbetar men låg ersättning från a-kassan sätter inte fler i arbete och låg ersättning skapar inte fler jobb – En verklighet som även gäller för sjukförsäkringen.

            Att det ska finnas löneskillnader mellan olika yrken är naturligt då vissa yrkesgrupper utbildar sig under fler år och därför har färre år att arbeta på innan de blir pensionärer. I det läget är det naturligt att dessa får högre lön för att nå upp till samma livstidsinkomst. Då de utbildat sig på samhällets bekostnad är det även rätt och riktigt att de betalar högre skatt än de som börjat arbeta tidigt i livet – Detta så att den totala skatten på livstidsinkomsten blir någorlunda lika för alla yrkesgrupper.

            Vi ska inte värdera yrken och yrkesgrupper i ekonomiska termer då alla yrkesgrupper i samhället är lika viktiga för samhällets välstånd.

  10. Alexander

    Anders

    Berätta nu hur små klyftorna ska vara. Hur hög ska a-kassan vara? Vilken skillnad ska det vara i lön mellan de sämst betalda och chefer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      A-kassan ska återställas till sina forna nivåer och vad gäller skillnaden mellan chefer och arbetare så bör denna på årsbasis inte överstiga mer än 10 gånger medianlönen i företaget bonusar och förmåner inräknade.

      • Jonny Disenfeldt

        Se där, för en gångs skull fick vi en precisering. av Anders Forss !
        Ingen chef ska tjäna mer än 10 ggr medianlönen för arbetaren i samma företag.

        Detta ”genomtänkta” förslag väcker en del följdfrågor.

        * Ska du då införa 100% skatt på de som tar ut större lön/förmån etc ?

        * Hur ska skattemyndigheten hantera detta ? Ska de lägga upp ett register där varje företags ”arbetare” och dess chefer individuellt matchas årligen för att stämma av gränser för den 100%’iga skatten ?

        * Hur gör du med företag utan arbetare ? Enligt dig så är ju väldigt få i Sverige arbetare, endast en mycket begränsad andel av de yrkesverksamma är ju enlig Forss-definitionen ”arbetare”.
        Kan företag utan ”arbetare” ge hur stora löner/förmåner som helst ?.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Exakt hur detta ska läggas upp får vi återkomma till när förslaget går i skarpt läge – 100% skatt är ingen otänkbar lösning då du ändå nämnder det. Ett annat alternativ att se till att lagstiftningen tvingar dem att höja lönen för övriga arbetstagare.

          • Jonny Disenfeldt

            ”får vi återkomma till när förslaget går i skarpt läge”

            Är du talesman för det socialdemokratiska partiet i ekonomiska frågor ?
            Vem är ”vi” ?
            Vem är det som utrett detta förslag, finns det en proposition ?
            Hur när är detta ”skarpa läge” ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte partiets talesman i ekonomiska frågor men det betyder inte att jag inte kan vara med och påverka partiets politik. Alla medlemmar i partiet har den möjligheten därför att alla har rätt att skriva både motioner och interpellationer till både arbetarkommuner, distirkts- och partikonvent.

            Man bygger politik på att komma med förslag – Förslag som man sedan skaffar stöd för så att de i demokratiska omröstningar i partiet blir till majoritetsbeslut som partiledningen måste förhålla sig till.

            Förvisso hoppas jag att du redan visste detta och som jag sagt många gånger tidigare så litar jag på min egen förmåga att skaffa det stöd jag behöver för att kunna göra mina förslag till reell politik.

  11. Alexander

    Anders

    Hur ska du finansiera höjningen av a-kassan? Ska Socialdemokraterna lägga sig i företagens lönesättning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Företagens lönesättningar ska regleras i kollektivavtal och hur de ska se ut är en förhandlingssak mellan arbetsmarknadens parter. Exakt hur höjningen av a-kassan ska finansieras återkommer jag till när planen för hur detta ska ske är slutgiltigt bestämd – Men som jag brukar säga – ”Where there is a will there is a way”.

      • Jonny Disenfeldt

        Du skriver ”Företagens lönesättningar ska regleras i kollektivavtal och hur de ska se ut är en förhandlingssak mellan arbetsmarknadens parter. ”

        I nästan samma andetag skrev du ovan ”Ett annat alternativ att se till att lagstiftningen tvingar dem att höja lönen för övriga arbetstagare.”

        Hur ska du ha det ? Ska lönerna bestämmas genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare eller ska du enväldigt genom lag bestämma lönerna ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi pratar om 2 helt skilda frågor Jonny. Lönebildning för arbetstagarna är en fråga för arbetsmarknadens parter. Hur mycket lön och ersättning som ska kunna ges till företagsledningen är därutöver både skattepolitik och jämställdhetspolitik.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, du skrev ordagrant ”Ett annat alternativ att se till att lagstiftningen tvingar dem att höja lönen för övriga arbetstagare.”

            Dvs det brister totalt i din logik, hur ska du ha det ? Ska lönerna bestämmas genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare eller ska du enväldigt genom lag bestämma lönerna ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Lönerna ska förhandlas mellan arbetsmarknadens parter. Det övriga är inte att blanda sig i lönebildningen. Att styra hur mycket en företagsledning kan ta ut utan att höja lönen för övriga är skattepolitik och fördelningspolitik – Inte lönerörelse.

      • Alexander

        ”Where there is a will there is a way”

        Samma vilja som fanns när Migrationsverket ville ha påslag så är det inga problem. Du vet, prioriteringar…. Fast i din värld behövs inga sådana så det bör gå enkelt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För allt man vill genomföra politiskt finns det en väg att göra så – Det som krävs om man vill göra detta på ett hållbart sätt är en bra och väl sammanhängande plan och det är just därför jag gång på gång påpekar för dig att allt sitter ihop i en väl definierad plan som förutom att den säkrar pengar nog för att genomföra det som ska genomföras även ser till att planen harmonierar med ideologin och den typ av samhälle man vill bygga.

  12. Alexander

    ”Ett annat alternativ är att lagstiftningen tvingar dem att höja lönen för övriga arbetstagare”

    Så arbetsmarknadens parter ska inte styra lönebildningen utan det ska ditt parti göra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är mycket klar och tydlig över att arbetsmarknadens parter – Dvs. facken och arbetsgivarorganisationerna ska sköta lönebildningen i Sverige. Att införa lagstiftning för hur höga löner och ersättningar som totalt kan utgå till VD och ledning och relatera dessa till hur resten av lönerna i företaget ser ut är inte att diktera lönebildningen – Snarare är detta en skattefråga och något spm har med jämlikhetspolitiken att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.