Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Demokratisk socialism är lösningen på samtidens problem.

I vårt Socialdemokratiska partiprogram anno 1975 pratade och införde partiet och Olof Palme en viktig företeelse som Palme benämnde som varande demokratisk socialism. Precis den sortens politik vill jag nu använda mig av med nystart här och nu för att vända riktningen på den samhällsutveckling nyliberalismen skapat.

Grundbultarna i den samhällsutveckling som Socialdemokratin under Olof Palme stakade ut 1975 är precis lika relevanta idag som någonsin 1975 om samhället ska utvecklas på ett positivt sätt.

Ideologiska kärnvärden såsom solidaritet, alla människors lika värde och jämlikhet är precis lika relevanta idag som de var då trots att mer än 40 år förflutit sedan dess. Det fundamentalt viktiga om vi ska vända samhällsutveckligen i rätt riktning är att se till att flertalet återfår makten över fåtalet.

Precis som Palme sa är det viktiga att organisera samhällsförhållandena under folkflertalets aktiva deltagande. Genom att göra så kan vi tillse att vi får en produktionsordning som inte styrs av ensidiga och begränsade vinstintressen.

Precis som Palme delar jag uppfattningen att den fredliga samhällsomdaning som sker på den demokratiska socialismens grund erbjuder den enda framkomliga vägen till människornas frigörelse.

Bara med en samhällsordning som ger medborgarna inflytande över sina arbetsplatser och en samhällsordning som tillser att vi har en stark offentlig sektor – Offentligt finansierad och driven av behov snarare än av vinstintresse kan vi säkerställa den demokratiska socialismens stabila framväxt.

En stark offentlig sektor är själva motorn i den demokratiska socialismen – En motor som genom sin blotta närvaro ser till att världsomspännande företag inte får ensidig tillgång till världens naturtillgångar, eller ensamrätt till världsomspännande handel.

I ett välmående land är det viktigt att den offentliga sektorn står som motvikt mot det privata näringslivet för att balansera medborgarnas intressen gentemot företags ensidiga vinstintresse.

Detta därför att den offentliga sektorn utgör en väsentlig del av den framgångsrika blandekonomi vi Socialdemokrater använde oss av när vi bygge välfärdslandet Sverige till en nivå där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

Palme sa att den demokratiska socialismen bygger på en tilltro på människors vilja och förmåga att skapa ett samhälle präglat av gemenskap och värdighet – Något jag kan skriva under på fullt ut.

Just tilltron till människans vilja och förmåga är det fundamentala i ett väl fungerande samhälle. Därför måste vi lägga om kursen – Bort från det egoistiska och giriga samhälls klimat som sätter jaget före laget tillbaka till en samhällsordning som ger medborgarna tilltron tillbaka till solidaritet och gemenskap.

Kan vi gemensamt skapa den samhällsordningen kommer alla de problem som nu avslöjas av VK och Aftonbladet med flera tidningar få sin naturliga lösning. Demokratisk socialism är lösningen på nutidens problem likväl som den var lösningen på dåtidens problem.

Därför upprepar jag ännu en gång det jag sagt många gånger tidigare – Låt oss re-lansera tanken om den demokratiska socialismen som problemens lösning. Låt oss implementera den – Förankra den och bygga det långsiktigt hållbara Sverige vi alla förtjänar att leva i.

Ett Sverige som kan tjäna som mönster och modell för resten av världen för hur ett land ska byggas för att bli långsiktigt hållbart i alla avseenden.

Jag har tidigare lovat att jag kommer att ta täten i den kampen och det löftet kvarstår – Min kamp för ett jämlikare och bättre Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer kommer att fortsätta hela vägen in i kaklet och långt därefter.

Precis som igår och därföre handlar mitt fokus i den politiska debatten om att förklara och driva på återinförandet av den lika enkla som självklara teori som Palme var upphovsman till – Teorin om den Demokratiska Socialismen och dess förträfflighet för ett stabilt och hållbart samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

97 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Anders undviker i sedvanlig ordning att besvara min fråga om den magiska revolutionerande integrationslösningen som ligger runt hörnet om man ska tro honom.
    Han skriver ”Bläddra i min blogghistorik så kommer du att finna svaret på din fråga – Inte en gång utan flera gånger.”

    Jag har bläddrat och läst alla dina bloggningar här under mycket lång tid, sedan du startade faktiskt, och nej det har du inte alls gjort många gånger, för att vara sanningsenlig har du inte gjort det en enda gång.

    Förklara nu istället för oss alla
    * hur integrationen ska förändras
    * hur den automatiska regleringen av inflödet ska fungera.
    * vad består systemet av (detaljer inte flum tack)
    * när är det på plats
    * vem har utrett och ligger bakom det, gärna referens till utredningen och förslaget

    Ta nu chansen och visa att du för en gångs skull kan höja dig över de dimridåer du sprider

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då har du sökt dåligt Jonny. Framför allt i förra årets inlägg finns ett flertal som beskriver hur vi ska hantera migrations- och integrationsfrågan. Inlägg som beskriver hur och vart vi ska se till att sorteringen av ekonomiska migranter och de med genuina asylskäl sker vidare till hur de som får asyl ska fördelas mellan EU-länderna fram till hur de ska integreras och vilka villkor och ersättningar som ska gälla för detta.

      • Alexander

        Det jag hittar är att en ny integrationspolitik ska sjösättas, och då ska alla problem upphöra. Ser ingenting om ersättningar, villkor, skolor, jobb osv….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns många inlägg skrivna under sista halvan av förra året om hur hela migrations. och integrationspolitiken bör läggas upp om jag får vara med och bestämma.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej Anders, det finns inga detaljer om den nya fantastiska integrationspolitiken.

            Precis som Alexander ovan skriver finns det endast flum av typen att en ny integrationspolitik som löser alla problem ska komma snart (nästa år).

            Att du vill sortera bort ekonomiska flyktingar och fördela asylsökanden till andra länder är en sak. Hur integrationen av t.ex massinvandringen 2015 ska gå till och slå oss med häpnad är något som det däremot inte finns beskrivet. Lika lite hur integrationen av ca 300 000 anhöriginvandrare som vi beräknas få (anhöriga till de 160 000 från 2015) ska gå till.

            Mina frågor ovan kvarstår alltså för du och ditt parti har väl svar ? Det har du ju påstått.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns ingående beskrivningar över detta på min blogg. Till och med inlägg du kommenterat där och då.

            T.ex. att jag föreslagit att allt ska starta med en traumautredning och att man därefter ska sättas i skola från dag 1 för alla under 18 år och i skola paralellt med arbete och då efter evaluering av tidigare yrkeserfarenhet och utbildning för de över 18 år.

            Därutöver har jag ingående skrivit om att vi ska ställa krav på att de som kommer ska delta i det vi anvisar etc. etc.

  2. Alexander

    ”I skola parallellt med arbete”

    Vilka arbeten?

    ”I skola från dag 1”

    Menar du rakt in i skolan eller förberedelseklass?

    ”evaluering av tidigare yrkeserfarenhet”

    Det görs i dag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser de inlägg jag tidigare så hittar du en närmare beskrivning av hur.

      Om man inte kan språket så är det en självklarhet att den initiala skolan handlar om språkinlärning för att sedan övergå i reguljär skolgång allt eftersom. Den evaluering av utbildningsbakgrund och tidigare yrkeserfarenhet som görs idag görs både föresen och inte tillräckligt väl.

      • Alexander

        Återigen, vilka arbeten?

        ”görs både försent och´inte tillräckligt väl”

        Hur ska du ändra på den då? KONKRETA förslag?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De konkreta förslagen hittar du om du går tillbaka och läser de inlägg jag skrev under förra hösten och i början av detta år – Jag ser ingen anledning i att återupprepa ett helt blogginlägg som ett svar på en kommentar.

          Det kommer att komma ett nytt inlägg i ämnet med tiden och fram tills dessa ägnar jag min tid åt att skaffa stöd för det jag föreslagit internt i vårt parti så att vi sedan kan lägga fram dessa som en del av den integrationspolitik som komma skall.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det arbete inom vilket de har erfarenhet och då genom ett program som jag beskrivit i inlägget – Ett program där staten ingår avtal med olika arbetsgivare för arbetsträning och inlärning av den praxis vi tillämpar i Sverige.

      T.ex. på det sätt som nu sker med läkare och övrig sjukvårdspersonal som kommit som flyktingar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Självklart och om du läser inlägget spå ser du att jag skrivit att precis samma sak ska gälla svenskar som står långt ifrån arbetsmarknaden och/eller är arbetslösa – Dessa ska utbildas upp till en nivå som innebär att de blir anställningsbara – Dvs. innehar den kompetens arbetsmarknaden efterfrågar och då utbildas med bibehållen sjukpenning och/eller a-kassa eller vilken annan sorts ersättning de månde hava.

          Jag är i och för sig inte förvånad över att du missat allt jag skrivit om detta därför at allt du koncentrerar dig på är att lyfta upp invandringen som varande orsaken till allt som sker i samhället – Är man förblindad av den enda frågan är det sannolikt svårt att se resten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inläggen är flera Alexander men ett tips kan vara att titta i de som pratar om vikten av att skilja ekonomiska migranter från de som har genuina asylskäl och hur detta ska ska göras och vad som ska hända sedan.

      Som jag sa det kommer att komma fler inlägg i ämnet framåt i tiden men för stunden får du nöja dig med det svar jag givit – Inläggen finns bara du letar tillräckligt väl.

  3. Jonny Disenfeldt

    Nej, det finns inga lösningsvägar angivna hur du ska integrera de ca 460 000 som blir slutresultatet av Löfven-regeringens totala handlingsförlamning 2015.

    Ca 160 000 varav ytterligt få kommer att kunna avvisas, till det ca 300 000 ytterligare anhöriginvandrande (notera att regeringens ändring av villkor för anhöriginvandring ändrades så sent 2015 att den inte gäller det stora flertalet).

    460 000 människor som behöver skola, vård och omsorg, som behöver arbete, som behöver bostad. 460 000 människor varav en majoritet ska få sin försörjning och allt genom skattebetalarnas försorg under en mycket lång tid framöver

    HUR ska dessa snabbt integreras in i vårt samhälle ? Hur stora skattehöjningar kommer stat, kommun och landsting behöva för att klara av bara försörjningsbördan till att börja med ?

    Bland svenskar är arbetslösheten nästan obefintlig, bara ca 3%, bland invandrare är den ca 25% och när vi tar in denna nya grupp med ca 460 000 individer så blir det ju tragiskt. Arbetslösheten är redan idag ett rent integrationsproblem pga massinvandring, än värre kommer det att bli under kommande 10 år.

    En stor andel av de nytillkomna har inte utbildningsnivå som motsvarar mer än ett par år i grundskola, många har haft fåraherde som yrke, är det en expanderande framtidsbranch i Sverige ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man inte tror att det finns vägar att skapa en effektiv integrationspolitik bör man sannolikt inte ägna sig åt politik. Allt går att lösa bara viljan finns.

      Sedan vet varken du eller jag hur många som verkligen får stanna – En uppskattning ger vid handen att ca. hälften är att beteckna som ekonomiska migranter vilket innebär att de kommer at få avslag och därefter utvisas som en effekt av en effektiv migrations och integrationspolitik.

      • Jonny Disenfeldt

        Att tro kan du ägna dig åt inom valfri religion, att veta är en helt annan sak.
        Oftast är du ju så säker på saker med hjälp av din ”spåkula”…

        Politik är allvarliga saker som påverkar individerna i samhället och inget som man kan fumla runt med vilket du verkar tro.

        Du och ditt parti har inga lösningar på dessa problem och vågar inte berätta sanningen. Inget annat parti heller har för övrigt lösning på den soppa som Lövfen regeringen försatt oss i.
        Domen över denna regering kommer att bli hård.

        Istället skjuter ni på det framför er men under de kommande åren kommer det att bli allt mer tydligt hur det svenska välfärdssamhället bryts sönder.

        Vad vi vet vad gäller avvisning så är det att mycket få kommer att avvisas eftersom avsändarländerna inte är intresserade av att ta emot dem alternativt för instabila för att tillåta avvisning. Andra EU länder skrattar åt oss, inget av dem är intressrade av att fördela dem och för övrigt är inte våra ekonomiska migranter intresserade av att flytta , de drevs av ekonomiska skäl hit till oss.

        Ingen kommer att utvisas pga integrationspolitik, integrationspolitik har som mål att integrera människor, inte avvisa dem. Endast om integrationspolitiken tvingar på individer något de inte gillar kan man se några lämna landet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du tjatar om ett påstått problem som vi Socialdemokrater och Stefan Löfven ska ha försatt oss i – Låt mig med en gång säga att något sådant problem inte existerar. Problem har vi inte men väl utmaningar och då utmaningar som kräver effektiva lösningar.

          Socialdemokratin har alltid tagit ansvar för Sverige och det är Socialdemokratisk politik som byggde välfärdslandet till varandes världens ledande välfärdsnation. Tror man att vi inte kan återupprepa den bedriften tror man fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.