Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den nuvarande bostadspolitiken driver på segregationen.

I går var jag och lyssnade på en riksdagsman från vårt parti Socialdemokraterna som sitter i det utskott som handhar bostadspolitiken – Ett bra och givande möte arrangerat av Byggsossen i Umeå med tillhörande debatt och frågestund.

Vi fick oss mycket till livs – Både om det som varit, det som planeras och om hur man tänker sig framtidens bostadspolitik.

Min egen omedelbara reaktion är att både dagens bostadspolitik och den som man avser att föreslå framåt är en bidragande orsak till att vi har segregation i Sverige.

Dagens ordning – En ordning för vilken inga omedelbara förändringar planeras är som jag ser det förödande för vår andra strävan som regering och samhällsbärare – Den strävan som handlar om att hejda och på sikt åtgärda segregationen i det svenska samhället.

Dagens ordning inom bostadspolitiken innebär att nybyggda hyresrätter inte byggs med resurssvaga grupper som inte tål höga hyror i åtanke – Snarare är gällande ordning att nyproduktion riktar sig till välmående grupper med stor betalningsförmåga.

Alliansens nyliberalistiska tankesätt har således fortfarande ett starkt inflytande över dagens bostadspolitik. Den information jag fick mig till livs är att även ”min” regering avser att fortsätta på spåret att nyproduktion av hyresrätter endast är till för de som har råd att betala de hyror som sätts för dagens nyproduktion och att de som inte har råd får hålla tillgodo med lägenheter i gamla bestånd.

Detta säger man utan att ens i tankevärlden fråga sig hur detta slår mot regeringens mål att minska segregationen i Sverige vilket får mig att undra om dessa politiker ingår i samma regering som de som strävar efter att minska segregationen?

Minskad segregation innebär självklart att vi måste skapa bostadsområden bestående av människor med olika socioekonomisk bakgrund och således med olika betalningsförmåga.

Ska vi uppnå målet med minskad segregation måste bostadspolitiken förändras på ett sätt som innebär att den leder till mindre och inte till mer segregation.

Hela tänket att resurssvaga människor ska förpassas till gamla bostadsbestånd är förfelad enligt mitt sätt att se på saken.

Därför vill jag som varande Socialdemokrat se en förändring av bostadspolitiken som innebär att den inlemmas och anpassas till resten av regeringens plan för att minska segregationen.

Tilla att börja med måste vi se till att det byggs så mycket nya hyresrätter att tillgången på bostäder blir aningen större än efterfrågan då detta är bästa sättet att hålla tillbaka hyresnivåerna.

För att uppnå detta bör vi göra följande för att få ordning på torpet:

  • Att omedelbart återinföra bostadsförsörjningslagen med en skrivning som tvingar alla kommuner att förse alla med behov av en bostad med en bostad.
  • Att skapa en lagstiftning som tillser att alla allmännyttiga bostadsbolag är tvungna att fördela hela sin skuld över alla kvadratmeter uthyrbar yta och att hyran alltid sätts utifrån detta med samma kvadratmeterhyra oavsett byggår inom hela beståndet för en lägenhet av normal standard.
  • Att skärpa lagstiftningen så att hyresökningar i samband med renoveringar uteblir. Detta genom att tvinga de allmännyttiga bostadsbolagen att alltid avsätta del av hyresintäkterna till fonder för framtida renoveringar och uppgraderingar.
  • Att upprätta en nationell standard för vad som är en lägenhet av normal standard.
  • Att införa en lagstiftning som innebär att all standard utöver normalstandard betalas till fullo av hyresgästen som valt att bo i en lägenhet med högre standard inom allmännyttan.

Hela idéen med en solidarisk bostadspolitik borde rimligen vara att se till att alla människor som väljer att hyra sin bostad kan flytta dit de vill oavsett bostadens produktionsår.

I en solidarisk bostadspolitik ska det inte spela någon roll om vattenkranen är av nyare snitt eller om tapeten är modernare och mer trendriktig än i den gamla lägenheten. Med en solidarisk bostadspolitik vet vi att den gamla lägenheten tids nog kommer att renoveras och uppgraderas och att alla lägenheter därför över tid kommer att vara utrustade med samma bekvämligheter.

Det bör även vara så att gamla lägenheter omedelbart uppgraderas varje gång normen för vad som ska ingå i en standardlägenhet förändras – T.ex. om man bestämmer att normalstandard från och med nu innebär att diskmaskin ska ingå i normalstandarden.

Först när vi uppnått detta kan vi på allvar börja bryta segregationen och då därför att hyran är densamma oavsett vart man bor inom allmännytta. Med olika kvadratmeterhyra i samma allmännyttiga bostadsbolag ökar vi segregationen – Med samma kvadratmeterhyra i hela beståndet ökar möjligheten att minska och på sikt bryta segregationen.

En bostadspolitik i framkant vilket jag anser att vi numera har i Umeå kommun ser dessutom till att olika upplåtelseformer blandas i alla bostadsområden när dessa planeras och/eller förtätas – Detta därför att blandade upplåtelseformer bryter segregation och dessutom skapar minskad brottslighet.

Därutöver tycker jag att det är synd och skam att vi inte ens vågar diskutera ett gradvis återinförande av fastighetsskatten då detta är samhällets bästa styrmedel för att skapa en jämlikare bostadspolitik.

Jag kan inte förstå hur vi som Socialdemokrater ens i tankevärlden kan tänka oss ett läge där den som inte har råd att själv äga sin bostad ska subventionera de som har pengar nog att själva äga bostaden.

De skäl som anges för den sortens resonemang köper jag inte alls – Fastighetsskatten ska återinföras om än gradvis för att ge tid för de som nyss köpt sin bostad att anpassa sig. Därutöver tycker jag att riktigt dyra bostäder – bebodda av människor med höga inkomster ska ha högre fastighetsskatt än bostäder i normala prislägen.

Min grundinställning är att en bostad ska vara just en bostad och inte ett spekulationsobjekt – En bostad är ingen pennningplacering utan ett ställe att bo i. I grunden är all värdeökning av en bostad som är större det man faktiskt betalat plus inflation och värdehöjande renoveringar av ondo därför att de driver upp huspriserna till fantasinivåer.

Strukturerar vi fastighetsskatten rätt kan vi säkerligen se till att åtminstone 30% av de sista årens fantasisiffror avseende värdeökningar äts upp över tid vilket i en förlängning skapar en jämlikare fastighetsmarknad där även den resurssvage kan börja fundera på att själv köpa och äga sin bostad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

2 kommentarer

  1. Micke

    Vad man först ska göra är att förbjuda kommuner att stjäla miljarder årligen från sina hyresgäster och använda dessa pengar till övrig verksamhet.

    En dubbelbeskattning av hyresgäster.

    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljarder-plockas-ur-kommunala-bostadsbolag

    Sen har jag svårt förstå ditt resonemang att göra gamla lägenheter dyrare och nyare billigare.

    Problemet med svensk bostadsmarknad är att det finns ingen skattemässig rättvisa på svensk bostadsmarknad. Privat bostäder gynnas å det extremaste.

    +40 miljarder per år av skattemedel skickar sveriges politiker till villa- och bostadsrättsägare.

    Att i detta läge som du tidigare hållit med mej om fördyra för de med gamla slitna lägenheter rimmar illa.

    Jag tycker du ska läsa denna artikel från Dalademokraten som beskriver hur ekonomiskt snedvriden svensk bostadspolitik är.

    http://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/rot-framforallt-bidrag-till-hogavlonade-i-villa

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag delar helt uppfattningen om att vi inte ska sälja ut allmännyttan – Att göra så är i regel stöld från kommuninvånarna då vi överför framtida vinster från kommunen till privata aktörer.

      Visst gynnas privata bostäder och jag har i många inlägg kritiserat att hyresgäster ska subventionera de som äger sin bostad då detta är långt ifrån solidariskt.

      Resonemanget vad gäller nya kontra gamla lägenheter är följande. Vi ska ha EN standard för vad som är en lägenhet av normal standard. När det sedan byggs är det den typen av lägenheter som ska byggas i alla lägen. Ska en lägenhet ha högre standard än normalstandard ska detta tillfullo bekostas av den hyresgäst som beställt standardhöjningen.

      Hela upplåningen i alla allmännyttiga bostadsbolag ska delas med varje kvadratmeter uthyrbar yta och varje kvadratmeter ska sedan hyras ut till samma pris oavsett av om lägenheten är ny eller gammal.

      Givet att renovering och uppgradering följs så spelar det med detta ingen roll över tid när en lägenhet byggts så alla lägenheter har samma standard.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.