Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är Lennart Holmlund ute på mycket tunn is – Ett tillrättaläggande på bloggen vore på sin plats.

Jag tycker att min partikamrat Lennart Holmlund är ute på mycket tunn is när han beskyller VK för att vara omdömeslösa i sin granskning av det som hänt inom ramen för samhällsbyggnadskontoret.

Förvisso är artikelserien i VK både populistisk och i många stycken orättfärdig därför att jämförelser med skeendet i restan av samhället i liknande ärenden saknas. Att den dessutom sannolikt är riktad mot kommunledningen och den styrande majoriteten kan vi vara överens om men att kalla VK:s artikelserie för omdömeslöst är att gå flera steg för långt.

En av journalismens uppgifter är att kritiskt granska sådant som sker inom politik och offentlig förvaltning och avslöja eventuella missförhållanden som upptäcks. Om detta är målet med denna artikelserie råder det säkert delade meningar om men att kalla VK:s beteende omdömeslöst är i sig omdömeslöst.

Oavsett hur gott och/eller betydelsefullt jobb Håkan Sjögren och Carl Arnö gjort för Umeå kommun så går det ALDRIG jag upprepar ALDRIG att försvara att dessa herrar ska få sina avskedsfester betalda av kommunen med skattepengar när andra som arbetat i kommunen minst lika länge inte får en avtackning som är ens i närheten av den avtackning dessa herrar fick.

Står man för den uppfattningen kategoriserar man människor i olika fack och tillerkänner vissa högre värde än andra och så vitt mig anbelangar är detta så långt från vår ideologi och vår Socialdemokratiska tes om alla människors lika värde som man kan komma.

Det är till och med så flagrant avsteg från allt de vi Socialdemokrater står för att jag ifrågasätter hur du som Socialdemokrat öppet kan torgföra en sådan inställning.

För mig är ALLA medarbetare inom kommunen precis lika mycket värda – Från den minsta till den största. Lokalvårdaren, parkeringsvakten, läraren, förskoleläraren, den personlige assistenten, vårdbiträdet och så vidare är minst lika betydelsefull och minst mycket värda som den som suttit som chef och/eller tjänsteman.

Förvisso gör olika medarbetare olika saker i sin anställning hos kommunen men likväl måste alla jobb göras och som Socialdemokrater ska vi inte ägna oss åt att värdera vissa arbetsuppgifter högre än andra.

Som Socialdemokrater säger vi ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” gör vi så ska alla medarbetare utan avsteg behandlas på samma sätt. Tycker vi som kommun att de som jobbat länge ska ha en avskedsfest ska detta i sådana fall gälla alla som jobbat länge åt kommunen och då oavsett vad de jobbat med.

Jag förväntar mig att du gör ett tillrättaläggande på din blogg Lennart!

Dessutom hoppas jag innerligt att ordvalet i det du skrivit och således tolkningen beror på kortslutning därför att du är arg på att VK hänger ut personer med namn trots att de inte bär ansvar för det som beskrivs i artikelserien.

Skulle det till äventyrs vara så att du vill försvara speciella avtackningar för vissa yrkesgrupper och/eller individer som arbetat åt Umeå kommun vill jag och säkert fler med mig i sådana fall ha en hållbar förklaring på hur du får ihop detta med vår ideologiska övertygelse som varande Socialdemokrater.

Även jag tycker att det är oerhört populistiskt att som journalist hänga ut medarbetare som inte medverkat till de beslut som de skrivit om i sin artikelserie med namn – Men Lennart är det detta vi ondgör oss över måste det framgå av det man skriver och inte som nu tolkas som att du försvarar avskedsfesterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Alexander

    Fast du står ju fast vid att religioner ska få behandla kvinnor på ett sätt som inte skulle tolereras för någon annan grupp ute i samhället? Då är väl detta en bagatell?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs det svar jag givit på ditt föregående påstående i samma fråga. Religionen och vad den praktiserar är oantastbart politiskt så länge de inte ägnar sig år lagbrott – Detta därför att religionsfriheten är grundlagsskyddad.

      • Kim

        Ska man tolka det som att religionen går före jämställdhet mellan könen? (Tyvärr ställs ju dessa mot varandra allt för ofta med de religiösa tolkningar som görs i flera religioner.)

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Religion är inget som är tvingande och religionsfriheten är dessutom skyddad i grundlagen vilket innebär att det bara är de so tillhör religionen som har rätten att bestämma vad som ska praktiseras inom respektive religion.

          Som person kan jag förvisso tycka vad jag vill om en viss religion men som politiker så är det inte min sak att berätta och bestämma hur en religion ska utövas.

  2. Carl-Axel Otterhall

    Hej Anders. Bra skrivet mot Lennart men jag förstår inte hur du får till det att VK:s avslöjande är populistiskt?

    Du skriver även ”Att den dessutom sannolikt är riktad mot kommunledningen och den styrande majoriteten kan vi vara överens om”. Vem tycker du den borde riktas mot om inte kommunledningen vilken är ytterst ansvarig för verksamheten? Svara nu inte att det är oppositionen/alliansens fel för då går jag i taket!!!

    Jag får en känsla av det vanliga sosseflummet, där man visst kan påpeka brister, men ingen ska behöva ta ansvar för det. Om det inte är privat verksamhet förstås! Då kräver ni ansvar!

    Landstinget är ett lysande exempel på (S)-mentaliteten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack Carl-Axel. Det jag grundar påståendet om att VK till viss del agerar populistiskt på är avsaknaden av jämförelser mellan det som sker i privata IT-bolag och inom kommunens IT-enhet. Ska man göra anspråk på att det är fel tycker jag att en sådan jämförelse är relevant att göra.

      Om vi tittar på det som skrivits om inom IT-enheten så skedde merparten om inte allt av det när vänsterpartiet hade hand om ordförandeskapet i tekniska nämnden så att indirekt lägga skulden på nuvarande ledning är inte rätt.

      Jag står aldrig bakom något flum inom politiken – vare sig i mitt eget parti eller i andra partier. I min värld gäller en enda sak som politiker och det är at leva som man lär.

      • David

        Jag har svårt att se vad en sådan jämförelse skulle ha för relevans.
        Ett privat företag styrs av dess ägare och hur de gör och agerar skiter jag högaktningsfullt i.
        Är jag kund och upplever att företaget styrs på ett sätt jag inte gillar eller upprörs över något annat kan jag gå till den konkurrent som jag upplever styrs bättre eller erbjuder bättre service.
        Den möjligheten finns inte när det gäller kommunen och annan offentlig verksamhet.
        Det är dessutom skattefinansierad verksamhet så det finns ett allmänintresse i att se vad våra skattepengar går till.
        Att Umeå Kommun vanskötts av både politiker och tjänstemän råder inget tvivel om!
        Att i ett sådant läge skjuta på budbäraren (VK) ger väldigt märkliga signaler.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sett ur ett kundperspektiv har du helt rätt David men tittar vi på saken ur ett arbetsgivarperspektiv ser saken annorlunda ut.

          Umeå kommun liksom alla andra kommuner konkurrerar på en öppen marknad när de ska anställa personal. Finns det privata företag som erbjuder arbeten med liknande arbetsuppgifter innebär detta att kommunen konkurrerar med privata företag om samma grupp anställningsbara medarbetare.

          På en fri marknad innebär detta att kommunen måste erbjuda lika bra eller bättre villkor för att attrahera de bästa medarbetarna. Att i ett sådant läge be VK att även redovisa hur situationen ser ut i privata bolag inom samma marknadssegment är inte att skjuta budbäraren utan snarare att be om en relevant jämförelse.

  3. Lennart Holmlund

    Är du inte läskunning. Min blogg handlade om att de hänger ut de som blivit uppvaktade. Jag sa inte ett ord om granskningen. Du bör nog be om ursäkt med ditt påhopp. Så här skrev jag

    VK har tappat omdömet. Nu angriper man de som blivit avtackade av kommunen. Jag tycker det är mycket dålig stil. Håkan Sjögren och Carl Arnö gjorde ett fantastisk jobb inom kommunen och Håkan var en person som alltid ställde upp och gav information om ekonomiska frågor. Jag kan inte säga annat än det är mycket dålig stil att hänga ut dem med namn för att ansvariga i kommunen ville tacka båda för ett verkligt bra jobb. De hängs ut på ett sätt med namn som man inte gör med mycket grova brottslingar som till och med dömts i domstol. Kommunanställda har blivit VK, s hackkyckling.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var det jag skrev Lennart att du sannolikt sluntit på tangenterna. Ska man tolka det du skrivit så blir tolkningen till att börja med att du försvarar att kommunen avtackar dessa 2 herrar på det sätt som gjorts vilket är att göra skillnad på medarbetare och medarbetare inom kommunen.

      I andra hand tycker du att VK gjort fel som hängt ut dem med namn. I det sistnämnda fallet delar jag din åsikt fullt ur – Däremot är det aldrig okay för en kommun att värdera sina medarbetare på olika sätt vilket din skrivning ger sken av.

      Alla yrkesgrupper oavsett befattning ska behandlas lika i fråga om avtackningar och gåvor som betalas av kommunen – Är det kollegorna som står för kalaset kommer frågan i annan dager.

      • Johan

        Bra Anders att du står upp för ditt sätt att tänka kring frågan!
        Syn bara att Lennart Holmlund fortfarande håller sig på sandlåda nivå!
        Är du inte läskunnig som han skrev ännu ett dåligt ordval!

        Finns ingen som tar sig tid och svarar på sin blogg som du gör inom S i Umeå.
        Så följer han din blogg vilket han ändå verkar göra så måste man ju ifrågasätta hur han tänker.
        Klumpig i dubbel bemärkelse

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tack Johan. När jag tycker saker är fel kritiserar jag det oavsett av om det är mitt eget parti eller någon annan som jag anser begått felet.

  4. Edgar Schröder

    Två korta funderingar, bör socialdemokraterna i allmänhet arbeta – och arbetar du själv, aktivt för att alla ska ga samma lön i kommunen? Om alla nu är precis lika mycket värda, annars får du gärna utveckla ditt värdeteoretiska resonemang så det går att förstå, för i enlighet med mycket av det VK skriver så andas inlägget av populism.

    Den andra frågan blir således, hur tycker du att detta hänger ihop med att göra kommunen till en attraktiv arbetsplats som kan locka kompetens som annars befunnit sig i näringslivet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lönebildningen sköts av arbetsmarknadens parter i enlighet med den svenska modellen och då utan politisk inblandning – En ordning jag tycker vi ska fortsätta att ha.

      Däremot tycker jag att vår regering ska vara klara och tydliga med att prioriteringar ska göras för att jämna ut löneskillnaderna men det faktum att olika yrkesgrupper tjänar olika mycket kommer vi sannolikt alltid att få leva med i större eller mindre omfattning.

      Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare i alla avseenden och för att bli det måste vi kunna erbjuda trygghet och saker som privata företag har mindre vilja att erbjuda – T.ex en extra semestervecka, bättre pension, kortare årsarbetstid etc.

      Jag vet att ett sådant arbete pågår inom kommunen och jag ser med spänning fram mot delbetänkandena – När dessa kommer ska jag utveckla saken mer i detalj.

  5. Ville-Valle

    Nedanstående rader var socialdemokratins rättesnöre ända fram till att Tage Erlander lämnade över stafettpinnen 1969 till Olof Palme. Jag syftar på Per-Albin Hanssons Folkhemstal i riksdagens andra kammare 18 januari 1928
    ”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ena ner på den andre, där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage.”
    På vilket sätt tycker du att socialdemokraterna i Umeå anammat/följer budskapet i dessa tänkvärda rader? Eller är det så enkelt att socialdemokratin i Umeå helt enkelt tar avstånd från Per-Albin Hanssons budskap…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratin tar på inget sätt avstånd från detta då kontentan av det han sa fortsatt ingår i vår ideologi och därmed i vårt valmanifest.

      Sedan ska vi avvakta utredningen om vad som hänt innan vi drar allt för stora växlar på att det är politiken som är skyldig till det inträffade. Förövrigt så var det vänsterpartiet som hade ordförandeskapen i den nämnd detta sorterar under när det som skrivits om inträffade.

  6. Oberoende Observatör

    Det har under den granskning som VK gjort framkommit en hel del märkliga beteenden inom den kommunala förvaltningen.Det har tillsatts en utredning, varför ödsla tid på en sådan , lämna över materialet till skatteverket de är ju experter på förmånsbeskattning och ska i slutändan ändå bedöma det hela ur skattesynpunkt. Vilka som attesterat och godkänt avtackningsfester , resor, där måste det rimligen finnas dokument så det borde inte vara alltför svårt att hitta de skyldiga. Men och jag kan inte vara nog tydlig ,om det nu framkommer att det begåtts tjänstefel vad blir påföljden ? Vilka ska hängas ? Ytterst är det ju de ansvariga politikerna men de har hittils valt att hålla en märkligt låg profil. Jag tror inte de förstått hur allvarligt detta är för deras fortsatta framtid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Utredningen är till för att se om det som framkommit är brott mot gällande regelverk och inget annat. Skattemyndigheten kan och kommer säkert att göra en egen utredning och den har inget att göra med hur det interna regelverket ser ut.

      Har brott mot det interna regelverket förekommit så kan bestraffning i en eller annan form komma ifråga och vilka dessa i sådana fall blir får vi sia om när utredningen är klar.

      Politken styr inte tjänstemannaorganisationen – Det gör kommundirektören och dennes stab. Allt politiken gör är att fatta inriktningsbeslut om hur olika policies ska utformas.

      Det enda politiken kan beskyllas för är att inte ha tillräckligt bra rapportsystem och återkoppling och kanske för otydliga riktlinjer, Jag har i tidigare inlägg efterlyst en starkare politisk styrning över tjänstemannaorganisationen och chansen att det blir så lär säkert öka med detta som anledning.

      • Oberoende Observatör

        Du får ju ha vilket eget regelverk som helst men är det inte uppbyggt så att det följer följer de villkor som skattemyndigeten har satt som acceptabla då är det ju minst sagt katastrof. Att skylla på tjänstemannasidan inger heller inget förtroende det betyder ju att högavlönade politiker glassar omkring i tillvaron utan eget ansvar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          jag utgår från att regelverket följer skatteverkets regler då allt annat är otänkbart men trots det vill jag inte döma innan utredningen är klar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.